Obertsdorf 2021 – Inför Skiathlon

Imorgon är det dags för kanske det roligaste loppet av dom alla. VM:s Skiathlon går av stapeln. Jag har alltid gillat den här tävlingsformen, finns en nerv som man inte hittar i dom andra loppen. Kortare och mer intensiv än 3/5-milen, längre och större möjligheter att gå ifrån än ett vanligt 10/15-lopp. Och så det där skidbytet som kan gå hur som helst.Kanske har det också med att göra att jag spelade in det första Skiathlon-loppet som genomfördes 2003 och tryckte på play varje natt jag kom hem efter studentkrogarna. Ja ni kommer väl ihåg Elofsson och hur bra Fredriksson såg ut och när Teichman krokar i med Brink i sista backen. Och den Hofstad som fick några meter som sen Per ändå kunde glida om på krönet och ta sitt VM-guld. Vilka minnen.

Fredriksson är ju faktiskt kvar i rutan. Och han gör det riktigt bra tycker jag. Vågar säga när åkarna gör dåliga lopp och ta en del obekväma diskussioner. Nåväl, hur går det imorgon då.

På damsidan är ju Johaug storfavorit. Även fast de andra kanske kommit lite närmare henne så är hon ju alltid i bra form känns det som och den grundformen räcker ju 9/10 gånger till ett guld. Eller ännu oftare egentligen. Vårt hopp står såklart till firma Andersson/Karlsson. Förutom dom så är det väl rätt givet att Ribom och Kalla får de andra två platserna. Eller? Finns det en chans att Svahn vill åka? Sprintstafetten lär hon inte få åka som det känns nu. Och var det stora delar dåligt glid som bidrog till fiaskot i sprinten kanske hon vill köra. Men det är ju inte troligt.

Hur ska tjejerna agera då. Ja den eviga frågan är ju om man ska försöka att gå med Johaug så länge det går och gå för guldet eller safa och köra om medaljerna i klungan. Andersson är väl den som på förhand har störst chans imorgon. Hon har ju utvecklat sin långspurt och den blir nog ett bra vapen att ha med sig. Jag tror Johaug seglar iväg i vanlig ordning och att Andersson får slåss om platserna där bakom med Diggins, Weng, Fossleholm, och nån till. Karlsson känns inte lika het som tidigare under säsongen och där blir det nog en 6-9 plats.

Och vallningen. Herre vad viktigt det blir. Jag tycker inte Sverige hade bra skidor i går. Inte jättedåliga men heller inte bra. Undantaget Sundling. Kan Perry få ta hand om Anderssons skidor imorgon skulle det kännas bra…Men laget måste träffa bättre om det ska bli medaljer det räcker inte ha mediokra grejer under fötterna.

Morgondagens lopp blir också sjukt viktigt för att vi ska kunna börja sia om ett stafettlag. Hur bra är Kalla egentligen. Kan hon vara topp 10 känns det kanon. Och vart står Ribom? En vass Sundling kan ju absolut konkurrera om en stafettplats om inte Kalla presterar. Ännu viktigare känns det med bra svar nu när Svahn känns deppig och under isen. Helt plötsligt är det två platser som är halvöppna i stafetten. Hujedamig vilket huvudbry.

På herrsidan hoppas man väl mest att få se en Burman som kan hänga med länge. Då kan det bli bra till femmilen. Och det hade varit smaskens med en Calle som åtminstone tar steg framåt och inte bakåt. Åker dom liiiite bättre än senast då finns det väl en teoretisk chans på bronsmedalj i herrstafetten fortfarande….Eller kanske inte. Men hoppas kan man ju.

Nu åker vi!