Regeltolkningar

De senaste två tävlingshelgerna har präglats av diskussioner kring olika regeltolkningar. I Lahtis var Bollen och ryssarna förbannade över finske Mäkis drag att gå långkurva och på så vis preja bort Bolshunov och rädda pallplatsen. Nu i helgen var det Svahn som valde spåret framför Weng vilket innebar att hon rök i sitt heat. Det enda som var roligt med det var ju Wengs kommentar till Svahn: God jul!

Det finns verkligen två sidor i debatten. Och mitt i allt det där står FIS längdchef Mignery och förstår inte alls att det finns en kritik mot besluten. Nu ska han tydligen samla ländernas representanter och lyssna till vad problemet är. Det är väl i och för sig bra.

Jag tänkte i det här inlägget försöka mig på att tyda reglerna och ge min bild av 3 klassiska situationer där alla stängningar friades av juryn. Diskutera gärna nedan vad ni tycker om resonemanget. Det här är ju en infekterad fråga så tänk på den berömda goda tonen!

Vi kan väl börja med att titta på vad reglerna säger. Mignery har ju i intervju efter intervju betonat reglln att första man/kvinna in på upploppet får välja korridor. Jag har försökt läsa reglerna noga och ordsökt efter ordet korridor. En väl underbyggd gissning är att det är den här regeln han hänvisar till:

343.11 In sections with marked corridors, the competitors should choose a corridor.
Competitors are allowed to leave the chosen corridor as long as ICR 343.9
is upheld.

Där framgår att de tävlande ska välja en korridor. Man får lämna korridoren så länge man inte stör någon annan (regel 343.9). Det här är ju såklart rimligt och lätt att förstå. Man kan möjligen fundera lite på det fokus som det har varit på att ”först in på upploppet” väljer korridor. Så blir det ju såklart automatiskt i ett lopp men i debatten har det här nästan låtit som ett religiöst mantra där ”försten in” skulle ha någon nedskriven större reglerad rättighet. Reglerna säger ingenting om det, bara att de tävlande ska välja en korridor. Så här sa exempelvis Mignery till SVT:

Pierre Mignerey som påpekar att Mäki var först in på det korta upploppet, vilket gav fördelar.

– Det betyder att han kan välja vilken korridor han vill. Han hindrade inte Bolsjunov på ett regelvidrigt sätt, säger Mignerey till SVT Sport.

– Ja, för han bytte inte bana eller gjorde en plötslig rörelse åt höger. Det är ingen obstruktion utan ett taktiskt drag. Han har rätt att välja korridor. För honom är det nog bästa lösningen att ta korridoren längst till höger så att inte Boljunov ska få utrymme att spurta, förklarar Mignerey.

Nästa regel som är tillämpbar av vad jag har kunnat förstå är denna:

343.9 In all competitions obstruction is not allowed. This behavior is defined as
deliberately impeding, blocking, charging or pushing any competitor with
any part of the body or ski equipment.

På svenska så innebär det ju att obstruktion inte är tillåtet. Alltså att man medvetet (deliberatley) hindrar, blockerar eller knuffar någon tävlande med någon del av kroppen eller utrustingen.

Det är alltså i huvudsak två regler som ska komplettera varandra. I korthet: de tävlande väljer en korridor men får inte störa någon annan med avsikt.

Om vi tittar på tre klassiska situationer så kan vi ju fundera lite på hur det här har använts:

1. Svahn mot Weng
Här kan man se upploppet mellan Svahn och Weng

https://www.youtube.com/watch?v=S4qW9SGPi0Q&t=24s

Pausar man videon så ser man ju väldigt tydligt att Svahn såklart är först in. Tittar man på åkriktningen så är hon tidigt i svängen på väg mot det mittersta spåret men lutar kroppen inåt höger och tar sikte på spåret framför Weng. Weng har valt spår innan Svahn har gjort det. Linn har flera val att göra. Hon väljer sedan att kliva in framför Weng och, enligt min mening, hindrar hon henne.
Hon kliver över Wengs skidor vilket gör att hon tvingas stanna upp. Min bedömning är att Svahn bryter mot reglerna. Hon väljer en korridor men hennes val gör också att hon medvetet hindrar Weng fast hon inte behövt göra det. Domarn blåser här mot Sverige.

2. Hellner-Röthe.
Här har vi en gammal klassiker med upploppsräven Hellner som var på väg att bomba ned Sjur Röthe.
Se upploppet här:

https://www.youtube.com/watch?v=guJktk5R_DI

Situationerna påminner om varandra. Röthe är odiskutabelt först in på upploppet. Hellner har siktat in sig på korridoren längst till vänster. Röthe åker mellan två korridorer och precis när markeringarna startar kliver han in framför Hellner. Röthe har gott om utrymme att ta mittenvägen vilket hade känts lika naturligt när man ser stillbilderna.

Att han medvetet hindrar Hellner med sin kropp är ju solkart. Här trumfar blockeringen korridorsvalet i min bok. Domarn dömer. Och mot Norge den här gången.

3. Bolshunov-Mäki

Här är videon från förra helgen.

https://www.youtube.com/watch?v=4A8ooR06OtI&t=13s

Ett jäkligt kort upplopp ställer ju till det här. Mäki är odiskutabelt först in och åker ändå hela tiden mot bortre sidan. Bollen har ju högre fart och ligger hela tiden ännu lite mer tydligt mot den borte korridoren. Det här upploppet tycker jag är svårast att bedöma. Det är självklart så att Mäki hindrar Bollen. Mäki kan ju välja ett annat spår men det ser mest naturligt att han tar det han tar. Jag vette tusan men kanske att jag går på FIS linje och friar Mäki. Om man kunde diska upploppet istället hade jag gjort det.


Okej. Nån slags avrundning. Det stora problemet är att det är två regler som ibland krockar med varandra där den ena genom praxis har fått en viktigare funktion och har företräde. ”Att vara först” har gett nåt carte blanche som det inte finns täckning för i reglerna. De tävlande ska välja en korridor men får inte medvetet störa sin motståndare. Jag tycker att man måste jämna ut spelplanen mellan de här två reglerna. Att vara först kan inte innebära att man kan kliva över nån annans skidor om man inte behöver. Svahn och Röthe ska sanktioneras i min regeltolkning, kanske Mäki också.

Hursomhelst känns det viktigt att det blir tydligare för åkarna vad som gäller. God Jul!