Fredagsmys #1 När Richardsson stakade ifrån Sundby

Jag tänker att ett stående inslag här på Skidpepp ska bli fredagsmyset som publiceras…..ja på fredagar. Nu är det alltså inte tacos och Så mycket bättre det handlar om utan den bästa tänkbara kvalitetstiden för oss som verkligen gillar skidåkning. Jag tänker på den där stunden när frun och barnet gått och lagt sig och man smyger ner på undervåningen, tassar vidare mot kylen och hämtar en öl. Sedan vidare mot tv-soffan för att ratta in GundeWassbergs Youtube-kanal. Med fingertoppskänsla väljer man sedan lopp efter humör – och nånstans där så börjar helgen på riktigt.

Vi börjar segmentet med ett riktigt fint skidminne. Sommaren 2013 drabbades Daniel Richardsson av en riktigt otäck olycka. I samband med ett däckbyte på E4:an blev både Richardsson och hans vän påkörda. Vännen dog, Richardsson skadade sig ordentligt. Vägen tillbaka kändes som att den skulle bli lång. Med det i backspegeln kändes det som senare utspelade sig i Holmenkollen som nån slags gudomlig rättvisa.

Redan innan Richardsson, Sundby, Legkov och Niskanen gjorde upp i Holmenkollen hade Daniel några månader tidigare hunnit ta två OS-medaljer och presterat några riktigt fina resultat i världscupen. Loppet som utspelade sig den 9 mars en gråmulen dag i Oslo är ett rätt kul 5-milslopp. Klungan som bryts tidigt, Bauer som drar en luring och inte byter skidor, olika länder med i tätklungan, Martin Johansson överpresterar och Lord Nelson stakar till slut in på femte plats.

Men behållningen av loppet är såklart bataljen mellan urstarka Sundby och Richardsson. När de två klassiska timmarna som Blomqvist alltid pratar om i femmilsloppen är avklarade drar Sundby upp tempot. Både Legkov och Richardsson är bra slitna men när det blir stakning så täpper Richardsson luckan och då är det bara dom två kvar. Och när det sen ska göras så stakar han helt enkelt ned Sundby som inte kan svara.

När Richardsson glider över mållinjen sätter han punkt för en fantastisk säsong som han säkert minns med blandade minnen. Orkar man inte se hela så rekommenderar jag att spola fram en timme och femtiofyra minuter.

Vad minns ni av loppet?

Trevlig fredag på er! Imorrn är det Davos.