Dags för Svanebo och Andersson att ta världscuppoäng

Vanligtvis är det ett bra knep att skicka många skidåkare till Tour de Ski eftersom det är rätt så lätt att fylla på kvoterna inför nästa säsong då rätt många utövare hoppar av touren allt eftersom. På damsidan har svenskorna gjort ett mycket bra jobb genom att nästan alla varit bland de 30 bästa under touren (eller tidigare i vinter).

På herrsidan har varken Simon Andersson eller Anders Svanebo varit topp 30 i något distanslopp än vilket är svagt. Andersson gick däremot vidare i sprintkvalet i tisdags vilket var mycket bra men nu är det dags att steppa upp även på distanssidan tycker jag!

I morgon är det klassisk masstart och då hoppas jag på lite resultat från dessa herrar! Igår kom 54 herrar i mål vilket är riktigt få jämfört med vanliga världscuplopp då betydligt fler kommer till start. Och i morgon lär det bli ännu färre. Så nu håller vi tummarna för att Andersson och Svanebo gör topplopp!

Nu över till något mer spännande: toppstriden i herrtouren.

Northug leder fortfarande touren efter sin patenterade spurt igår. Calle Halfvarsson ligger tvåa +7 sekunder, Sundby trea +12 sek och Belov fyra +17.

Banan man kör är 2,5 km och jag förutsätter att bonussekunderna som delas ut utmed banan är placerade i uppförsbackar som de senaste åren. Det betyder att det kommer bli en del tjurrusningar vilket är något inte alla mäktar med. Halfvarsson berättade igår att han nätt och jämt hängde med i täten under delar av loppet vilket kan vara ett tecken på att formen dalar lite. Därför blir det nog extra vanskligt för honom att vara framme och hugga bonussekunder i morgon. En som alltid är rapp är ju Northug som lär satsa allt på att försöka plocka varenda bonussekund i morgon för att ha någon som helst chans mot mästerklättraren Sundby under Final Climb. Hur bra Belov är på dessa småryck vet jag inte men om inte Northug har en riktigt usel dag i morgon tror jag att han kommer att gå ut först på söndag, följd utav Sundby. Blir morgondagens lopp en sällskapsresa med några bonus-hugg här och där, ja då har nog Calle chansen att vara med högt uppe inför söndagen.

Men det är nog inte bara Sundby som vill ha hög fart i morgon. Jag kan tänka mig att Cologna, Poltoranin och även Daniel Richardsson lär gasa på rejält för att försöka närma sig tätkvartetten. Daniel Richardsson är för övrigt den bäst placerade deltagaren som ännu inte tagit en enda bonussekund (från sprintar, målgångar osv) under touren. Han ligger nia i totalen och har chans på en femteplats i sammandraget. Kanske även ännu högre upp om någon i kvartetten kroknar i morgon.

På damsidan är det alldeles för tråkigt för att ens diskutera saken. Ska dock bli kul att se hur långt Wikén hänger med i morgon.