Capol: klassiskt försvinner

440662889_c4e42f3ece_z
Allt som blir kvar?

Härom dagen gnällde jag över att Poltoranin skejt-stakat sig till segern i en av etapperna i Tour de Ski. Det var tråkigt.

Nu har Jürg Capol, en av höjdarna av FIS samt även masstartsälskare av rang, sagt till adressa.no att snart är den klassiska stilen i väldscupen ett minne blott.

”Det blir bare skøyting i fremtiden. Som konkurranseform på høyeste nivå er det bare et tidsspørsmål.”

Och fortsätter:

”Ungdom som satser på langrenn i dag må ha ett par skøyteski og ett par klassiskski. Etter hvert trenger de kanskje flere par. De må ha to par sko og kanskje også skiatlon-støvler. Når du ser hva en 14-åring trenger i dag, så kan dette være en billig løsning.”

Det är ju en bra poäng. Men samtidigt, hur många ställen runt om i Sverige, och andra länder för den delen, har spår för fri stil? Tänker mig att de flesta spåren som görs är klassiska? Men jag kan ha fel..

Capol igen:

”Det blir bare én disiplin i fremtiden. Om det skjer om åtte eller ti år vet jeg ikke. Utviklingen går fort”

Vad tycker ni? Skidskyttet har kört fri stil länge. Skidorienteringen likaså. Kanske blir det så att endast långloppen med Vasaloppet blir kvar med klassisk stil. Känns lite som om det kommer bli så här: är du motionär åker du klassiskt, är du elit åker du fristil. Skumt.