Helg och Holmenkollen!

UPPDATERAT 2014-03-07: Åkare har tillkommit och fallit bort, enligt olika källor.

Till helgen är det dags för tre- och femmilen i Holmenkollen, utanför Oslo. Tävlingarna har arrangerats sedan år 1892, med undantag av 1898 och 1941–1945. Damerna kör tremilen på söndag och herrarna kör femmilen på lördag, båda i klassisk teknik. Damerna åker ett varv på en 5 km bana samt tre varv på en bana som är 8,3 km medan herrarna åker 6 varv på en bana som är 8,3 km.

Väderprognosen inför helgen visar att åkarna med lite tur kan undvika regn och få ett relativt behagligt väder. Särskilt herrloppet på lördagen kan bli en riktig folkfest, med sol för oss åskådare.
Väder_Holmenkollen

Tidigare segrare har de senaste åren till stor del varit norrmän.

2013 – Alexander Legkov och Therese Johaug

2012 – Eldar Rønning och Marit Björgen

2011 – Petter Northug och Therese Johaug

2010 – Petter Northug och Marit Björgen

Svenskarna är till stor del färdiga med sin uttagning, dock kommer ytterligare en dam att tas ut efter den nu pågående sprinten i Drammen, för att kunna ge någon möjlighet eventuellt få åka världscupfinal i Falun.

Damer 30 km

Charlotte Kalla, Piteå Elit

Emma Wikén, Åsarna IK

Maria Rydqvist, Älvdalens IF

Sara Lindborg, Falun-Borlänge SK

Sofia Bleckur, IFK Mora SK

NY: Magdalena Pajala, Piteå Elit

Herrar 50 km

Anders Södergren, Hudiksvalls IF

Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF

Emil Jönsson, IFK Mora SK

Jens Eriksson, Dala-Floda IF

Marcus Hellner, Gellivare Skidallians

Lars Nelson, Åsarna IK

NY: Simon Andersson, Falun-Borlänge SK

NY: Martin Johansson, IFK Mora SK

Johan Olsson startar inte pga förkylning. Det är klart vi hoppas att vi får se mer av Johan, men det beror på hans beslut om en eventuell fortsatt satsning.

För Norges räkning uppges följande herrar starta:

Martin Johnsrud Sundby, Tord Asle Gjerdalen, Øystein Pettersen, Pål Golberg, Petter Eliassen, Didrik Tønseth, Chris Andre Jespersen, Eldar Rønning, Sjur Røthe, Morten Harjo Pettersen, Sindre Bjørnestad Skar, Simen Andreas Sveen, Mathias Rundgreen, Hans Christer Holund, Martin Løwstrøm Nyenget, Øivind Moen Fjeld, Kristian Tettli Rennemo, Eirik Lorentsen, Petter Northug jr, Simen Håkon Østensen, Daniel Myrmæl Helgestad och Emil Iversen.

De damer från Norge som startar är:

Therese Johaug, Marit Bjørgen, Heidi Weng, Astrid U. Jacobsen, Kristin Størmer Steira, Ingvild F. Ostberg, Maiken Caspersen Falla, Celine Brun- Lie, Tuva Toftdahl Staver, Kari Vikhagen Gjeitnes, Mari Eide, Silje Øyre Slind, Astrid Øyre Slind, Karianne Jevne, Barbro Kvåle, Maria Strøm Nakstad, Marthe Kristoffersen, Martine Ek Hagen och Katrine R. Harsem.

Inför helgens tävlingar blir det intressant att se om vi kan få en till trippel rysk och norsk succé eller om någon annan kan kämpa sig in på pallen. Daniel Richardsson och Charlotte Kalla visade fin form i fri stil förra helgen men eftersom Kollen i år går i klassisk stil borde detta kunna gynna särskilt Richardsson. Som svensk håller man också särskilt tummarna för Södergren i vad som kan vara hans sista lopp i Kollen?

För er som saknade Hård och Blomman under OS finns möjligheter till TV-godis eftersom Svt sänder både lördag och söndag. Båda dagarna går starten kl 12.00.

Etiketter: