Välformulerat om masstarter

Den fantastiska författaren och DN-kolumnisten Lena Andersson har idag (publicerades i natt på deras hemsida) skrivit en välformulerad krönika om hur masstarterna förstört längdskidåkningens själ. Ingressen:

”Införandet av masstart i längdskidåkning var en kapital felbedömning. Tävlingsformen går emot grenens inne­boende logik och bryter i sämsta fall mot idrottens moral.”

Hon tar upp exemplet med Hellner och Olsson i skiathlonen under Vancouver-OS. Hellner blev tydligen intervjuad av ex-höjdhopparen Patrik Sjöberg om hur konstigt det måste kännas för Hellner som tränat hur mycket som helst för att vara starkaste skidåkaren och sedan får uppdraget att åka så sakta som möjligt när Olsson åkte ensam i tät.

”Att Marcus Hellner skulle satsa alla resurser han har under ett decennium för att sedan villigt stå tillbaka halvvägs in i ett olympiskt lopp vore omoraliskt att förvänta sig, och för Patrik Sjöberg lika absurt som att han skulle låta bli att hoppa så högt han kunde för att en annan svensk hoppade bra den dagen. Så som grenen höjdhopp är utformad behöver hopparna aldrig ställas inför dilemmat. Detsamma gällde länge längdskidåkningen, men av fruktan för dalande popularitet konstruerades sporten om på 90-talet.”

Hon fortsätter:

”Tidigare iakttogs följsamhet mot grenens inre logik, enligt vilken var och en startar för sig och tävlar mot alla andra oberoende av nationalitet. Sedan infördes masstart i distanslopp, vilket gav ett onaturligt och diffust mellanting mellan lagsport och individuell sport. Det har lett till många ospännande klungtransporter men framför allt har det förvanskat grenens förutsättningar. Latent i tävlingsformen ligger även ett brott mot idrottens moral, tävling på lika villkor.”

Ja läs hela texten själva, men jag måste även citera slutet också:

”Uppoffring ska inte byggas in i idrottsgrenar. Eftersom skidåkarna förnimmer allt detta men på grund av kravet på ödmjukhet lydigt förhåller sig till masstartens villkor, formar de i skymundan en halvdan variant av förutsebart kontrakt, bortom offertanken och nationens ära: ’Han gör samma sak för mig nästa gång’. Men det blir godtyckligt. Nästa gång står inte olympisk medalj på spel och avståendet blir mindre värt.”

Jag håller med helt och hållet. Lena är tydligen inte bara en fantastisk författare (läs Egenmäktigt förfarande!!) utan även en fantastisk skidentusiast med fantastiska tankar kring en fantastisk sport som inte riktigt är lika fantastisk längre, trots 11 medaljer eller vad det nu är!

Men: GO KALLA I TREMILEN!