Northug går sistasträckan, Sverige kör med 15km-gänget

Efter en litet träningspass hälsar Petter Northug att han är beredd att kriga för kung och fosterland imorgon. Jag är orolig. På riktigt!

Varför?

Jo, för som jag förstår det åker man inte Kalla/Hellner/sprintbacken innan mål utan samma svängom som tjejerna åkte idag vilket passar Petter mycket bättre än de tidigare loppen.

Till sin hjälp har han Eldar Rønning, Chris Jespersen och Martin Johnsrud Sundby. Inga dåliga skidåkare inte. Men heller inte några heeelt i toppform. Eller är dom i toppform men åker runt på riktigt dåliga skidor? Vem vet.

Jag tror att det största hotet mot ett guld är huruvida deras gigantiska vallabuss levererar i morgon. Men än så länge har man misslyckats totalt.

Ett dygn återstår.

Hinner man?

Jag tror det.

Vallateamet lär jobba hela eftermiddagen, kvällen, natten, tills man sett till så att glidet håller samma klass det svenska och även det finska. Man får inte misslyckas, så är det bara.

Sverige då? Kan våra gossar konservera knallformen en dag till? Ett frågetecken:

Hela stafettlaget körde 15 km klassiskt igår vilket kan sätta sina spår, speciellt för Olsson och Richardsson som tömde ut sig helt och hållet. Norges lag innehåller vilade gossar och Ryska laget ställde ju över både Legkov och Vylegzhanin i går.

Sen undrar jag hur Olssons skate-form är? Och Nelsons stafett-nerver?

Nu tycker jag vi går igenom sträcka för sträcka. Men innan dess kan vi skriva av några lag. Schweiz behöver vi nog inte vara så oroliga för eftersom Cologna inte ställer upp. Måste säga att det är väldigt konstigt av honom att inte ställa upp för laget. Någon som vet varför? Om det är så att han struntar i det, ja då sjönk hans aktier hos mig rätt rejält. Inte heller Kanada ställer upp med sitt bästa lag. Varken Harvey eller Kershaw är med.

Alla lagen

Sträcka 1
Här fightas Nelson, Rønnning, Japarov, Nöckler, Jahoujärvi, Perl, Gaillard, Filbrich, Valjas mfl. Det borde gå bra. Ingen ser ut att vara i så mycket bättre form än vår Nelson. Vi är med.

Sträcka 2
Sverige har Richardsson och Norge tar fram Jespersen som var 20 sekunder efter Richie i går. Ryssarna kör Bessmertnykh, Italien och Tyskland tar fram veteranerna Di Centa och Teichmann, Finland har skrällen Niskanen, Frankrike Manificat. Sverige är med. Kanske kaanske lyckas Sverige få lucka på Norge, men förmodligen inte.

Sträcka 3
Vanligtvis brukar sträcka två vara nyckelsträckan. I år känns det lite som om tredje sträckan kan bli den avgörande. Här har vi Olsson, Sundby, Legkov, Clara, Angerer osv. Här kommer det gå undan. Olsson kommer aldrig lyckas dra ifrån Sundby. Det finns bara inte. Enda chansen är att Norge ligger efter från str 1 eller 2.

Sträcka 4
Sverige, Norge, Ryssland och säkert några fler är samlade när fjärde sträckan inleds. Hellner vet att Northug inte är i bästa form och kör hårt redan från start. Det kommer bli hans chans eftersom Vylegzhanin också är en spurtare av rang. Lyckas Hellner inte skaka av sig Norge, ja då finns det tre utgångar:

1. Northug tar fram den patenterade spurten och vinner och ordningen är återställd. Eller så
2. Vylegzhanin som vilat drar fram en långspurt som ingen har en challe mot och Ryssland får äntligen ett guld, Sverige får brons. Eller
3. Hellner spurtar ner resten pga övermänsklig form och vinner inte bara ett OS-guld utan även 1450 stycken hundralappar.

Hur det blir vet vi imorgon eftermiddag. Innan dess tänker jag ge mig själv en rejäl bläcka, dels för att fira guldet, en vän som fyller år men framförallt för att komma i lagom bakisstämning i morgon så att nerverna inte förstör mig helt!!