Sverige, silverlandet #1!

Äntligen ett riktigt spännande och helt OK producerat lopp (mycket tack vare SVT:s egna kamera vid varvningen) med individuell start!! Satt på nålar från nästan första stavtag till allra sista. Underbart!

Och det blev ännu en medalj för Sverige. Ett silver. Igen. Det börjar bli lite tjatigt med alla dessa silver alltså. Vad sägs om att bryta den trenden snarast?

Två saker tar jag med mig från det här loppet:

Petter Northug
Jag tror att den gossen åkte på 80% revanschlusta och 20% styrka. Fy helvete vad han bombade på och åkte hårt. Det är sällan man ser en sådan uttömd skidåkare i yttersta eliten (bortsett från Final climb och femmilar med individuell start). Han är makalös på att gå ner i källaren. Han har typ en källare till under källaren som bara han har nyckeln till. Hatten av.

Johan Olsson
Äntligen en medalj! Han har varit medaljfavorit förut, men då har yttre faktorer sänkt honom. Nu blir det äntligen en VM-medalj. Men. Tänk om Johan startat lite senare och närmare Petter. Eller varför inte efter norrmannen. Då hade det varit ett helt annat läge. Slagläge. Eftersom Northug tog en sådan våldsam ledning i början som Johan givetvis fick reda på under loppets gång trodde Johan aldrig att det skulle gå att åka ikapp baggen. Men i mål skiljde det bara 10 sekunder till Northugs fördel. 10 ynka! Låt säga att Johan hade blivit itutad att han börjat plocka rejält på Northug, då måste han väl ändå ha kunnat hitta den där källarnyckeln han med? Och om då Northug fått reda på att det handlar om ett par sekunder kanske han hade väggat totalt och krypit in i mål.

Men så blev det tyvärr inte. Johan Olsson slog många andra starka skidåkare idag. Bland annat mannen med många namn. Jag pratar så klart om Pilotbrillemannen, Hängdalen osv. Det är rätt så coolt att Gjerdalen hängde Cologna i två av tre varv och ändå slog Schweizaren! Sånt hände ju knappt på gamla femmilar! Därför ger jag norrbaggen tummen upp.

Att Cologna skulle åka svagt som han gjorde var förvånande. Han brukar ju vara stabiliteten själv. Och ryssarna floppade också! Legkov blev bästa ryss på 25:e plats!! Kanadensaren Babikov slog till med ett riktigt bra lopp med fjärdeplatsen. Som tur är ganska långt från medalj, så han behöver inte gräma sig för mycket.

Kul att Calle Halfvarsson fortsätter att leverera goda resultat. Sexa idag. Än är han inte riktigt en pallkandidat men nästan. Gissa om säsongens fina resultat lär ge honom blodad tand inför OS! Och vilken stafett-kugge vi har fått i honom nu när Södergren är på dekis.

Daniel Rickardsson gör en av sina bästa lopp för säsongen också, det får man inte glömma! 10:a idag och inför stafetten är detta goda nyheter! Tyvärr är det även goda nyheter i Norge eftersom så många åkte bra idag. Men det tänker vi inte på nu.

Istället bör vi fundera lite på Marcus Hellner och hans form. Han brukar vara proffs på att pricka in rätt form vid rätt tillfälle. I år prickade han hyfsat till Tour de Ski, men inte alls till VM. Hur mycket tror ni att den där förkylningen han hade inför VM har stört? Det borde ju inte vara så mycket? Eller? Tråkigt hur som helst. Och det märks att han inte är nöjd med läget när han inte ens känner sig säker i ett stafett-lag (enligt han själv i SVT efter loppet idag).

Trots att jag hade önskat mig ett guld idag är jag överlycklig över att få se ett sådant spännande lopp. Fattar ni hur coolt det skulle kunna varit om femmilen hade gått med individuell start?!? HELT SJUKT SPÄNNANDE!! Alltså vafan håller FIS på med. Jävla puckon!

Till sist måste jag tacka SVT för att man räddade sändningen med varvningskameran och Hård/Blommans extratider. Gjorde loppet än mer spännande och innehållsrikt! TACK!!

Etiketter: