Dags för VM-genrep!

OK, nu har min influensa lagt sig någotsånär. Men det har egentligen inte gjort så mycket för det märks att det pågått och pågår andra mästerskap för tillfället: mediabevakningen av längdsporten har aldrig varit lugnare.

Lugnet före stormen.

Men först är det genrep i Davos. En del är på plats för att kolla om formtoppningen gått som det ska, andra skiter i det och syns inte förrän i Val di Fiemme.

Vad vi vet är att det är sprint i morgon lördag och 10/15 km fritt på söndag. Två VM-distanser.

Inför förra VM gick ett genrep i Drammen. Då sopade Daniel Rickardsson mattan med alla i 15 km klassiskt. En vecka senare på VM gick han i mål typ sist. Visst var det materialet det var fel på, men jag menar bara att man inte bör dra allt för stora växlar av helgens resultat. T ex vann Heikkinen VM men kom 24:a helgen innan.

Marcus Hellner varit lite förkyld. Hans toppform kanske inte hinner infinnas på söndag, men förhoppningsvis när distansen avgörs i VM.

I dagens pressmeddelande från Skidförbundet är det rätt mycket fokus på Emil Jönsson. Kanske inte så himla konstigt med tanke på att han leder sprintcupen stort och bor c:a en centimeter från banan man kör i morgon. Jönsson ligger för övrigt trea genom tiderna av svenska herrar som tagit flest världscupsegrar: tolv stycken.

Under förra VM bröts medaljförbannelsen och karln fick ett brons. Ska det bli ädlare valörer denna gång? I morgon får vi en föraning.

Till sprinttävlingen i morgon ställer man endast upp med VM-laget vilket är lite synd, men jag förstår varför. Tänk om de som inte kvalificerats till VM kör skiten ur de som är uttagna, ja då lär ju de uttagnas självförtroende stukas en del inför mästerskapet.

Det är alltså Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Magdalena Pajala och Stina Nilsson av damerna som kör, samt Calle Halfvarsson, Emil Jönsson, Jens Eriksson och Teodor Peterson på herrsidan.

Ida brukar vara fantastiskt bra på att pricka in mästerskapsform, får vi se liknande tendenser redan i morgon? Det skulle vara roligt. Och tänk om man kunde få se en Stina Nilsson som står på benen hela sprinten, hur långt kan det gå? Ingen vet!!

Det ska också bli väldigt spännande att se hur det är med Kowalczyk. I Sotji var det inte mycket som stämde och senaste tiden har ju hon sett ut som en skadeskjuten fågel när hon åker skate. Kommer hon i form?

Med andra ord: finns det någon som kan slå Bjørgen framöver?

Kalla kan ha en chans i 10 km fritt. Om norskan står på trynet i en backe.

Fast nu ska vi prata Davos. Och banan. Läser på sweski och blir inte superpeppad:

”Ut från stadion klättrar åkarna 24 höjdmeter direkt. Sedan är det direkt utför med två tvära kurvor, varav den sista är mycket skarp och med lite is i botten. Här kan det hända mycket och känslorna var mycket blandade vid fredagens träning. Flera åkare vurpade rejält och när vi kommer till heaten måste man ha en god position här på andra varvet för att kämpa om segern.”

Även Aftonbladet skriver om nya banan. Tydligen har flera svenskor suttit på ändan i dagens träning…

Suck. Jag hoppas det inte blir skicross-tävlingar imorgon också. Snälla, säg att det blir rättvisa tävlingar!!

Hur som helst, kvalet drar igång kl 09:45 med Magdalena Pajala först ut av alla! Kan vara bra med tanke på att hon var en av de som ramlade på träningen. Tidig start = inte så sönderkörd backe?

På herrsidan går Teddy ut som fjärde man!

Startlista damer

Startlista herrar

Nä, vad säger ni? Ska vi ta och sova på det här och sen kolla på sprinten i morgon? Ja tack.