Inge vidare kval. Eller: ingen vidare från kvalet

Vaknar lite sent, går in på Twitter och kollar läget. Feeden är fylld av förvirrade svenskar som precis konstaterat att ingen svensk herre gått vidare från herrkvalet i för-OS i Sotji. Inte en enda. Emil Jönsson var närmast att ta sig vidare men blev 31:a, 9 sekunder efter snabbaste herre som var …Dario Cologna!

Därefter rann tiderna iväg rejält för svenskarna, eller vad sägs om Teodor Peterson, 77:a, 22 sekunder efter Cologna. Det är ju faktiskt en hel evighet.

Nu spekuleras det ifall det kanske är höjden som blivit svenskarnas fall. 1500 meter är högt, och hela gänget kom dit en dag innan. Kan nog ligga mycket i det, men alltså 22 sekunder, blir man typ 20% sämre om man inte acklimatiserar sig? Vad vet jag.

Anna Haag på Twitter:
”Sverige var väl medvetna om att det var en chansning att komma så direkt på, men ibland måste man chansa! I morgon är en ny chans!”

Känns lite klantigt kan jag tycka. Det är ändå en bit till Sotji och det är inte superlätt att fixa visum och annat för att komma till Ryssland, och så när de väl åker dit så gamblar man med höjden… OK om det var typ Rybinsk, men nu är det platsen där OS går om ett år. Kan vara bra att kunna testa på full effekt?

Men men, som tur är har vi kvinnor i laget också. Och dessa levererade lite bättre. Där fick vi åtminstone in tre personer från kvalet: Ida Ingemarsdotter 22:a, Jennie Öberg, 24:a och (tack och lov) Stina Nilsson, 28:a.

Om det nu är höjden som strular för svenskarna lär vi nog inte kunna begära så värst grymma resultat från våra tjejer. Är det istället materialet som strulat kanske de kan få ordning på grejerna innan kvartarna börjar… Den som lever får se!