Vilken spännande sprint!

sprinten

Jag tror inte jag haft så hög puls i soffan sedan Marcus Hellner lekte hem sprinten i Holmenkollen-VM för knappt två år sedan som under dagens semifinal då Jönsson, Hellner, Halfvarsson, Northug, Vylegzhanin och Harvey möttes. Det var rafflande och man trodde att Emil och Calle körde för Hellner, men oj vad lurad man blev när de inte släppte fram honom till slut.

Frågan är bara hur det hade sett ut om man släppt fram Hellner till final. Grabben brukar ju växa för varje heat och hade nog chans att vara på pallen tror jag, men istället blev det stavbrott och ihopkrokningar av svenskarna, vilken skit.

Det var också lite förvånande att Northug inte gick längre än till semi idag. Kanske kände han att krafterna behövs mer till den långa etappen i övermorgon, eller så var kroppen slut. Tyvärr får vi nog aldrig veta svaret på det eftersom den mannen är hal som en ål i intervjuerna efteråt.

Väldigt coolt att se Andrew Musgrave prestera idag. Det får mig att tänka på min skidälskande och tillika brittiske kompis Mike i London. Och starkt av Krogh att vinna också. Nu blev det ju en hel del strul i den finalen så jag vet inte om det hade räckt till seger om alla stått på benen.. men nu stod han faktiskt på benen och vann.

Eftersom jag varit så gnällig under tidigare etapper angående produktionen måste jag ändå säga att dagens produktion var riktigt bra. Mäktigt med högt flygande kameror! Banan i sig var också väldigt bra och passade touren eftersom den var rätt tuff. Det känns som att tour-sprintarna bör vara lite grövre än de är vanligtvis just för att det ändå är allround-åkarna som det handlar om, på något vis.

Hur som helst. Eftersom tätduon från igår, Legkov och Vylegzhanin, tog sig vidare från kvalet idag plockade Hellner inte så mycket man hoppats till slut. I sammandraget ligger han 1:35 efter Vylegzhanin vilket tyvärr nog är alldeles för mycket. Bara två sekunder efter ligger Cologna och 9 senare har vi Northug. Ett ganska givet scenario på torsdag är att norsken jagar ikapp Cologna och Vylegzhanin och dessa tre gossar hjälps åt, eller ja, rättare sagt Vylegzhanin kommer agera draglok åt de två passagerarvagnarna bakom under hela färden till Toblach. Men, om det nu är så att Northug härmar sig själv från förra året och går sig stum när han jagar ikapp Cologna och Vylle kan det vara så att han måste släppa det tåget och då kan tiderna dra iväg fort. Vi trodde ju aldrig Hellner skulle kunna göra den hämtningen han gjorde förra året, men tack vare norrmannens sviktande form samt magiskt lopp av vår skatefantom gick det ju vägen. Så för att citera Gunde Svan: ”Ingenting är omöjligt”.

Sen ska det bli riktigt spännande att se vad Halfvarsson och Johan Olsson kan hitta på utifrån sina positioner. Calle går ut tio sekunder efter Hellner och tio före Olsson och Poltoranin så det kan också bli ett snabbtåg.

Totalställningen för herrar

Damernas sprint

Idag var det nog första gången man fick se lagkörning i en sprintlopp bland damerna! Tydligen var det en norsk ledare som kom utspringandes och sa åt Östberg att lämna plats för Steira. Nu utvecklade det sig ju så att även Östberg gick vidare till final på tid, men det var intressant att se.

Charlotte Kalla får med beröm godkänt idag. Jag trodde hon skulle växa för varje lopp som gick men i finalen tog det tvärslut i hennes muskler. Kanske var det den höga höjden som spökade lite. Jag är dock inte orolig för hennes form framöver.

Tyvärr åker tjejerna en ”vanlig” jaktstart i övermorgon, alltså flera varv på en bana runt stadion nere i Toblach. Jag fattar inte varför inte de inte kan åka en liknande variant av vad killarna kör. Man skulle kunna ha starten lite längre fram utmed herrbanan bara. För 35-km-loppet är ju ändå det loppet, bortsett från final climb, som är unikt med touren. Bättring, FIS!

För Kallas det spelar det nog ingen roll vilken bana man kör. Hon kommer sätta på sig fightingfacet oavsett spår och ge sig ut och jaga hårt och jag tror hon rätt lätt kan vara i mål som fyra. Mot Kowalczyk, Johaug och Steira (vilken skräll idag!!!) blir det nog för tufft, men de andra tre framför henne blir nog ikappåkta tror jag.

Emma Wikén åkte ju också bra idag och har bättrat på sin placering i totalen med två pinnar. Har hon en bra dag på torsdag kan även hon klättra lite.

Totalställningen för damerna

..och så betygen:

P

Sara Lindborg
Mia Eriksson
Martin Johansson

PE

Anna Haag
Daniel Rickardsson
Johan Olsson

PEP

Jennie Öberg
Anton Lindblad
Emma Wikén

PEPP

Calle Halfvarsson
Marcus Hellner
Emil Jönsson
Charlotte Kalla

PEPPP

Nej ingen fullpottare idag heller

Läser att Jönsson verkar åka hem nu. Kanske lika bra, för jag tror inte han har en chans i morgondagens lopp. Åk hem och träna med dig, Eeeeemil!

Etiketter: