Att salta eller inte salta…

Salt feature

Det spelar ingen roll hur stor vallabuss man kör runt med, har man inte koll på hur spåren ska bli är det ganska omöjligt att lägga på rätt valla och struktur, tror jag.

Som ni alla vet saltar man spåren (och även i slalombackar) för att snön ska hårdna och inte bli så förbaskat lös. Igår trodde det svenska vallateamet att det skulle saltas men arrangörerna valde att skippa det vilket resulterade i skidåkning i slush puppie.

slush
Snön i Obersdorf hällda i muggar

Så när vallagänget kom till stadion för att prova ut sina skidor var det något helt annat som väntade i spåren vilket förmodligen var det som föranledde detta citat av Emil Jönsson: ”Det här går inte att snacka bort: Vi hade katastrofskidor. Och dessutom var det kaos. Jag fick skidorna 16 sekunder före start.”

Vem är det som gjort fel här? Jag skulle säga vallateamet, inte arrangörerna. För det första sa arrangörerna att dom skulle ”försöka” att salta, men valde att avstå. Det är inte samma sak som ett ja. Anledningen till att arrangörerna var tveksamma beror på att delar av spåren går i skyddad natur där man inte får hälla ut en massa salt. Så även om man kanske hade kunnat salta lite här och var utanför naturskyddsområdet så känns det ändå inte så skönt när det är så nära den skyddade skogen. Faktum är att saltning är rätt kasst för naturen över huvud taget, oavsett om det är i en nationalpark eller inte.

Om vi bortser från naturvärdena en liten stund så kanske det stora problemet här är val av tävlingsort. Hur smart är det att förlägga världscuptävling i ett område där man inte kan fixa perfekta spår med hjälp av lite salt? Och lägg till världelösa bildproducenter på det. Jag anser att vi borde låta skidskyttarna få ensamrätt till den här skitorten och flytta touren till en plats där det är minusgrader lite oftare.

Jaja, vi kanske inte ska göra en så stor grej av det här. Det var lika för alla och tyvärr råkade det svenska vallateamet klanta sig. Så är det ibland. Jag måste ändå säga att det är bra att nya vallachefen går ut och tar på sig skulden för vad som hänt direkt istället för att gömma sig i ursäkter.

Nu blickar vi framåt och morgondagens sprint där allt som vanligt kan hända. Ett fall på Northug och touren kan få en helt annan riktning. Fast även om han står på benen är ifrån kört för Hellner enligt norsken till Expressen:

”Bara i backen i fjol var han ju flera minuter snabbare än mig” och ”För att inte tala om 35-kilo­metersloppet. Han tog väl en halvtimma på mig i Cortina i fjol.”