Skidhelg #1 är över

Helgens tävlingar är över och det känns fantastiskt att allt är igång igen! Eftersom jag inte har NRK (inte ens en TV alls..) har jag endast sett de svenska tävlingarna.

Dagens lopp sågs på min MacBook i ett omklädningsrum på Södermalm i Stockholm under tiden mina klubbkamrater i Centrum OK var ute och sprang banan jag lagt tidigare på förmiddagen. Bra och spännande avkoppling med skidor, när man ändå bara skulle sitta och vänta in de andra som var ute och snurrade.

Dagens tävlingar var faktiskt roligare än jag trott. Dels eftersom bredden var rätt så stark ändå! Jag tänkte på förhand att det skulle bli ett gäng utklassningssegrar i varje heat fram till finalen typ, men istället blev det rätt så tighta lopp rakt igenom. Speciellt tack vare alla starka juniorer! Så vad gäller sprint verkar det inte vara något problem med återväxten.

Den stora frågan är dock: hade Stina Nilsson knäckt segraren Ida Ingemarsdotter om hon inte ramlat? Det får vi kanske svar på om några veckor då jag hoppas hoppas hoppas att Nilsson blir uttagen till Kuusamo. Dock, hur stark är Nilsson i klassiskt? Jag har ingen aning. Väldigt mäktigt att ungtuppen Jonna Sundling gick så långt bland seniorerna!

Älskar för övrigt Chandra Crawfords tweet efter tävlingen:

Also @iingemarsdotter du ar som en chef which means ”like a boss!”

Summa sumarum damer: Kalla är stark, Ingemarsdotter är stark, Wikén är stark, Bleckur bra med, Haag är ett frågetecken.

På herrsidan blev det också riktigt spännande när det var dags för det stora slaget mellan före detta sprintkungen Jönsson och den sittande konungen Petersson. Den sittande kungen hade inte alls lust att abdikera utan la till en bra rökare på upploppet för att markera sin position. Dock såg föredettingen inte direkt ut som en föredetting utan han var rätt rapp han med. Förmodligen blir det nog många härliga stunder framför TV:n i vinter med dessa två i huvudrollen!

Summa sumarum herrar: Olsson råstark, Rickardsson likaså, Hellner kommer nog, Halvarsson såg riktigt bra ut i sprinten, men lite sämre på distans, ändring nästa helg? Även tummen upp för Nelson!

I Norge gjorde Northug en Hellner idag, alltså åkte rätt så kasst, samtidigt som fristilsspecialisten Chris André Jespersen slog till med en vinst. Tvåa blev sprintern Pål Golberg. Hur står det egentligen till med de norska distansåkarna? Well, det är för tidigt att säga. Däremot kan man nog räkna stenhårt med Therese Johaug denna säsong också. Idag knäckte hon allt och alla genom att vinna med nästan minuten före tvåan Bjørgen. Enligt Alsgaard på NRK var det förmodligen det bästa loppet Johaug någonsin gjort, mycket tack vare att tekniken sitter bättre gentemot tidigare år. Inte bara frenesi utan även tryck!

Northug hälsade för övrigt att han är rätt så sugen på att klå Hellner nästa helg med tanke på att svensken vunnit där de två senaste gångerna. Det finns dock en till som är rätt så sugen att vinna då, tror jag: Johan Olsson.

I Finland har man åkt lite skidor också. Hur det gått där kan ni läsa bland kommentarerna här.

Uppdatering (tack Per): Det tävlades ju lite i Gällivare också idag. Där vann Cologna på ny bästatid på banan. Legkov kom tvåa, Perl trea. Nästa helg får vi se om banrekordet putsas igen…

På måndag tas svenska laget till Gällivare ut, vilka tror ni får åka?

Etiketter: