Vallningstråden


Vallning är bland det som diskuteras mest här på Skidpepp. I denna tråd har det diskuterats vallning och signaturen Loke erbjöd sig att skriva något om vallning. Här är hans text, passa nu på att ställa frågor och diskutera vallning:

Ok,gör ett litet trevande försök då. Vi kan ta den beryktade västerbottenvallningen och bryta ner den i delar:

Glid: LF Grafit, 50/50 HF Grön HF Orange, C 105 pulver på topp C 44/7 klossades.

Lf grafit lägger man i botten för att döda tidigare vallningar + att man alltid vill ha en hård botten,en grön hård valla typ ch4 eller lf4 funkar lika bra. Grafit funkar oxå ofta bra som tävlings parafin blandat med tex hf grön vid riktigt kärva fören med luftfuktighet under 70%.

50/50 av hf grön och orange är det som brukar kallas västerbottnings vallning,den används flitigt i ski go bältet (västerbotten o delar av norrbotten). det är en högflour parafinblandning som funkar i många olika fören,och oberoende på föret använder man samma bas “50/50 av hf grön och orange”och ändrar endast på topping.

Topping i det här fallet c105 pulver och c44/7 kloss använder man för att nå det lilla sista i glidväg,pulver är mer slitstarkt än kloss och i den här vallningen använde man inte konstigt nog samma kloss som pulvret.

Skulle jag ha gjort den här vallningen hade jag nog gjort vissa ändringar,jag skulle använt samma botten o bas,samma pulver men använt antingen c44/7 fluid eller c 105 fluid på toppen då jag för det mesta får bättre resultat på vårsnö med fluider.

Nu är detta bara som jag anser, jag angriper ingen, försöker inte vara en besservisser. Var själv uppe i Gällivare på samma tävling men kom fram till helt andra resultat med andra valla märken.

Etiketter: