12 februari 2012, av Oskar

Jag älskar Sverige, Cologna och vallateamet

Efter en tur i skärgården på långfärdsskridskor kom jag inte igång med de inspelade loppen förrän ganska sent på kvällen. Damloppet blev som väntat en tävling i två divisioner. I Division 1 tävlade Bjørgen, Kowalczyk och Johaug och i Division 2 tävlade resten. Charlotte Kalla gjorde ett försök att hänga på i början men insåg efter ett tag att hon inte tillhör den högsta divisionen i klassisk stil. Därefter samlade hon krafter lite längre ner i fältet för att sedan köra upp sig i slutet för att till sist spurta ner ”gamla” sprintern Jacobsen om sjätteplatsen. Härligt! Kul att Anna Haag var tillbaka i god form. Missa inte hennes blogginlägg om dagen. Även Ida Ingemarsdotter skötte sig galant! Sofia Bleckur gled i mål på en 17:e plats på platsen efter svenskduon.

Bra svenskdag! Skulle det kunna bli bättre på herrsidan? Kanske. Fast jag var rätt säker på att det skulle bli 30 km klassisk sällskapsresa med spurt mellan Cologna och Northug i slutet. Men det blev det inte! Nej nej nej nej! Inte alls! Eller jo, Cologna var med i slutet, men inte baggen.

Istället för sällskapsresa var svenskarna längst fram nästan hela tiden och höll ett rejält tempo. Först var Johan Olsson uppe och matade, därefter tog Marcus Hellner över taktpinnen och fick till och med en lucka då och då.

Loppet innehöll en del spurtpriser (världscuppoäng) vilket jag var lite orolig inför eftersom det ofta blir ryck där och sedan avstannande vilket kan samla ihop klungan. Idag var det endast Kershaw som gjorde dessa ryck och avstannanden, resten bara öste på som ingenting. Bra!

Redan i mitten av loppet hade jag rubriken till inlägget klar: ”tack svenskarna som gör loppet spännande” eller något sådant. För det blev så mycket roligare när fältet sträcktes ut och man såg att det var tufft att hänga med. Ser man till exempel på Northug så brukar han lätt kunna göra lite extra staktag och så är han i tät om han vill. Idag gick det inte och det beror nog inte bara på vacklande form utan även på det furiösa tempot som hölls konstant.

Precis när batterierna i min dator började dö och jag var tvungen och springa och hämta strömsladden (ja jag vet att man kan pausa inspelade lopp..) började Cologna röra på sig. Man hörde på Jacob Hårds röst att det var något på gång. Olsson hade en liten lucka ner till klungan och när schweizaren tog upp jakten på svensken var det ingen annan som klarade att följa.

Oh my gosh, tänkte jag. Det här blir något att bita i för Olsson, som varit uppe och dragit så mycket tidigare under loppet, till skillnad från Cologna. Jag var orolig att Super Dario bara skulle flyga förbi Olsson men nej, Johan litade på sina kung skider (som Brynte skulle sagt, inklusive särskrivning) och nålade sig fast bakom Cologna. Ett varv om 5 km återstod.

Luckan bakåt blev större och större. Det kommer fan bli en andraplats hörde jag mig själv tänka. Jag vågade alltså inte ens tro att det var möjligt att slå Cologna. Men det gick. Tack vare världens bästa glid:

”Jag kände redan på varvet innan att jag hade bättre glid än Dario. Så jag plockade med mig ordentligt med fart och tog en extra lång kurva, sedan kröp jag ihop så mycket jag bara kunde.”

GRATTIS JOHAN till segern! Och tack så himla mycket för att du gjorde ett vanligtvis så segt lopp till att bli en riktig rysare.

Och grattis till resten av svenskarna som gjorde riktigt fina insatser idag. Med den offensiva körningen under stora delar av loppet trodde jag faktiskt att de flesta skulle sjunka rejält i slutet, men de höll! Anders Södergren var glad:

”För mig var det den bästa känslan jag haft hittills den här säsongen och jag ser fram emot de kommande tävlingarna. Bra också att jag kunde plocka lite extrapoäng på spurtpriserna. Det behövs verkligen om jag ska få åka WC finalen i Falun i vår. Bara topp 50 i totala WC får deltaga och med missad tour och dålig form så ligger jag inte så bra till. Men det ska bli ändring på det. … Oj så mycket roligare det är när det känns bra.”

Fyra svenskar bland de tretton bästa är ju dunder!! Endast Jens Eriksson hamnade en liten bit ner som kroknade på slutet. Dock hamnade han på poängplats, 27:a.

Imorgon är det stafetter, det ska bli sjukt kul! Laget blir Rickardsson, Olsson, Södergren och Hellner.

Läs mer: DN, Expressen, Aftonbladet, langd.se, zport.se, svd

20 kommentarer till ”Jag älskar Sverige, Cologna och vallateamet”

Grymt lopp av Olsson igår, helt fantastiskt. Har dock funderat lite på lagen över natten och kommit fram till att Norge vinner båda loppen idag. Visserligen kan Olsson knäcka Dyrhaug en del, men allt han tappar kan Sundby, som knappt åkte igår, rädda upp mot Södergren. Och sen är det kört.

Sen en helt annan sak. Oskar, du kan ha gjort något galet med formatet i denna text. Hela högerspalten (med kvitter och senaste kommentarer) är försvunnen för mig.

Inlagd: 2012-02-12, 08:10
Skriven av: JonasE

Kan konstatera några saker:

1. Svenskarna hade superskidor både damer och herrar där Johans skidor stod en klass för sig så nu kan alla gnällspikar skriva nått bra om vallarna istället för att kräva Larrys avgång.

2. Olsson, Hellner och Kalla är i bra distansform. Haag, Södergren, Rickardsson måste visa lite mer men är på gång, Ida är ju som hon alltid har varit på distans.

Vem slår Norges damer idag? Svar: ingen annan nation.

Sverige vinner herrarnas stafett med kamp mot Ryssland och Norge, tjing

Inlagd: 2012-02-12, 08:10
Skriven av: Andreas P

JonasE: Inget fel här för mig, måste vara nått galet i din dator…

Inlagd: 2012-02-12, 08:12
Skriven av: Andreas P

Andreas P>> Öppnade upp firefox nu och då ser det bra ut, men i Internet Explorer ser det knasigt ut (gäller bara denna text, inte de andra).

Inlagd: 2012-02-12, 08:16
Skriven av: JonasE

Herrstafetten kan bli en rysare. Två lite sargade lag Sve och Nor och riktigt starka Ryssar. Kan någon mer blanda sig in i detta?

Inlagd: 2012-02-12, 08:27
Skriven av: nisse

Da får vi bare håpe at stafetten blir en ”rysare” og ikke en ”ryssare”.

Oskar: Jeg bruker også IE og har samme problem som JonesE…

Inlagd: 2012-02-12, 08:36
Skriven av: Gunnar Bull

JonasE: Det var likadant här funkar i Firefox men inte i Internet Explorer.

Nisse: Tror inte det fast man vet ju inte i en stafett i dagsläget.

Damernas blir nog en ganska tråkig tillställning när Norge är helt överlägsen.

Sen gör det ju inte det bättre att det bara är Kalla som kan mäta sig med Norskorna just nu :(

Aldrig i livet att Bleckur håller Skofterud på första sträckan tråkigt men sant får nog problem med Finland fast o andra sidan är det ju bara 5km höll på o glömma det.

Inlagd: 2012-02-12, 08:43
Skriven av: Andreas P

menar att Bleckur får problem med många andra inte bara Finland…

Inlagd: 2012-02-12, 08:47
Skriven av: Andreas P

Är det ingen mer än jag som gärna hade sett Jens eller någon annan av de unga få testa på stafett?
Medelåldern i de fyras gäng är 31 år. Behöver vi inte släppa in de unga?

Jonas/Gunnar: inget fel i att använda IE men räkna inte med att sidorna alltid fungerar. Det är inte för intet som IE förlorat hälften av sina användare under de senaste åren…

Inlagd: 2012-02-12, 09:29
Skriven av: Pengberg

Dom bästa ska åka..åldern spelar ingen roll..kan ju inte ta ut yngre sämre åkare till en stafett i hopp om att dom ska utvecklas av de..OS laget kan faktiskt ta OS guld igen 2014 har ännu inte hört att någon av dom tänker sluta…

Inlagd: 2012-02-12, 09:40
Skriven av: jossa

Pengberg: Det är nog så att det här laget är det bästa just nu och dom yngre kommer att få chansen men inte just nu.

Inlagd: 2012-02-12, 09:53
Skriven av: Andreas P

Vet ni vad det är för bana? Är det samma femma som igår för båda teknikerna eller är det 33/66 varv i straffrundan?

Inlagd: 2012-02-12, 10:09
Skriven av: JonasE

Det finns kartor på Nove Mestos hemsida
http://www.zlatalyze.cz/index.php?page=6&lang=en

Jag tolkar det som att man kör den klassiska sträcka på andra halvan
av gårdagens 5km slinga och skate på första halvan. Skate delen ser
lite tyngre ut.

Inlagd: 2012-02-12, 10:19
Skriven av: Ulf J

JonasE, de går nok 2,5 km løypene(som til sammen utgjør 5 km) var ikke bred nok til å bli preppet dobbelt.

http://www.fiscrosscountry.com/multimedia/maps-list/nove-mesto_new.html

Russland fortsetter å overraske i laguttaket, hvorfor har man droppet Chernousov i førstelaget han har jo vært i knallform i det siste. Jeg tror egentlig at Russernes andre lag er blant de største favoritten til å vinne i dag.

Inlagd: 2012-02-12, 10:20
Skriven av: Hanne

Jag är inte alls säker på att Rickardsson för tillfället är bättre än Jens Eriksson på 10 km klassiskt. Men Daniel åkte bäst igår, så uttagningen är ju ändå helt riktig.

Jens kan dock absolut vara en av dom som blir aktuella för en mästerskapsstafett nästa år.

Inlagd: 2012-02-12, 10:26
Skriven av: Manne

Hanne… Ska man kanske tolka den ryska uttagningen som att man vill ha två jämnstarka lag som är med och krigar, istället för att toppa ett? Det skulle ju kunna va en poäng om man ser långsiktigt på det… eller är det bara ännu ett i raden av svårbegripliga ryska laguttag?

Inlagd: 2012-02-12, 10:43
Skriven av: Manne

Ser det bättre ut nu?

Inlagd: 2012-02-12, 10:48
Skriven av: Oskar

Bra Oskar, nu stämmer det.

Hanne, Manne>> Ryssarna har väl aldrig tagit ut ett vettigt lag. Känns alltid lika skumt.

Inlagd: 2012-02-12, 10:57
Skriven av: JonasE

Manne: ryssarna å uttagningar är å förblir skumma..men två bra jämna lag har dom vilken imponerade bredd med åkare som Belov Sedov å Dementiev hemma

Inlagd: 2012-02-12, 11:13
Skriven av: jossa

Fick äntligen tillfälle att se loppet på svt play. Vad kul för Johan att allt slit betalade sig. Inte perfekt taktiskt men han var ju loppets klart starkaste åkare rakt igenom så det var väl värt. Hade förväntat mig mer av Rönning men han verkade ha lite sämre skidor, tappade utför på varje varv.

Kan bli ett kul VM, tror distanserna passar svenska medaljchanser rätt så bra. Individuell fristil är ju medaljchans för både dam och herr. En klassisk femmil är nog Johans och Richies stora mål.

Inlagd: 2012-02-14, 12:56
Skriven av: Anders

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values