Jag älskar Sverige, Cologna och vallateamet

Efter en tur i skärgården på långfärdsskridskor kom jag inte igång med de inspelade loppen förrän ganska sent på kvällen. Damloppet blev som väntat en tävling i två divisioner. I Division 1 tävlade Bjørgen, Kowalczyk och Johaug och i Division 2 tävlade resten. Charlotte Kalla gjorde ett försök att hänga på i början men insåg efter ett tag att hon inte tillhör den högsta divisionen i klassisk stil. Därefter samlade hon krafter lite längre ner i fältet för att sedan köra upp sig i slutet för att till sist spurta ner ”gamla” sprintern Jacobsen om sjätteplatsen. Härligt! Kul att Anna Haag var tillbaka i god form. Missa inte hennes blogginlägg om dagen. Även Ida Ingemarsdotter skötte sig galant! Sofia Bleckur gled i mål på en 17:e plats på platsen efter svenskduon.

Bra svenskdag! Skulle det kunna bli bättre på herrsidan? Kanske. Fast jag var rätt säker på att det skulle bli 30 km klassisk sällskapsresa med spurt mellan Cologna och Northug i slutet. Men det blev det inte! Nej nej nej nej! Inte alls! Eller jo, Cologna var med i slutet, men inte baggen.

Istället för sällskapsresa var svenskarna längst fram nästan hela tiden och höll ett rejält tempo. Först var Johan Olsson uppe och matade, därefter tog Marcus Hellner över taktpinnen och fick till och med en lucka då och då.

Loppet innehöll en del spurtpriser (världscuppoäng) vilket jag var lite orolig inför eftersom det ofta blir ryck där och sedan avstannande vilket kan samla ihop klungan. Idag var det endast Kershaw som gjorde dessa ryck och avstannanden, resten bara öste på som ingenting. Bra!

Redan i mitten av loppet hade jag rubriken till inlägget klar: ”tack svenskarna som gör loppet spännande” eller något sådant. För det blev så mycket roligare när fältet sträcktes ut och man såg att det var tufft att hänga med. Ser man till exempel på Northug så brukar han lätt kunna göra lite extra staktag och så är han i tät om han vill. Idag gick det inte och det beror nog inte bara på vacklande form utan även på det furiösa tempot som hölls konstant.

Precis när batterierna i min dator började dö och jag var tvungen och springa och hämta strömsladden (ja jag vet att man kan pausa inspelade lopp..) började Cologna röra på sig. Man hörde på Jacob Hårds röst att det var något på gång. Olsson hade en liten lucka ner till klungan och när schweizaren tog upp jakten på svensken var det ingen annan som klarade att följa.

Oh my gosh, tänkte jag. Det här blir något att bita i för Olsson, som varit uppe och dragit så mycket tidigare under loppet, till skillnad från Cologna. Jag var orolig att Super Dario bara skulle flyga förbi Olsson men nej, Johan litade på sina kung skider (som Brynte skulle sagt, inklusive särskrivning) och nålade sig fast bakom Cologna. Ett varv om 5 km återstod.

Luckan bakåt blev större och större. Det kommer fan bli en andraplats hörde jag mig själv tänka. Jag vågade alltså inte ens tro att det var möjligt att slå Cologna. Men det gick. Tack vare världens bästa glid:

”Jag kände redan på varvet innan att jag hade bättre glid än Dario. Så jag plockade med mig ordentligt med fart och tog en extra lång kurva, sedan kröp jag ihop så mycket jag bara kunde.”

GRATTIS JOHAN till segern! Och tack så himla mycket för att du gjorde ett vanligtvis så segt lopp till att bli en riktig rysare.

Och grattis till resten av svenskarna som gjorde riktigt fina insatser idag. Med den offensiva körningen under stora delar av loppet trodde jag faktiskt att de flesta skulle sjunka rejält i slutet, men de höll! Anders Södergren var glad:

”För mig var det den bästa känslan jag haft hittills den här säsongen och jag ser fram emot de kommande tävlingarna. Bra också att jag kunde plocka lite extrapoäng på spurtpriserna. Det behövs verkligen om jag ska få åka WC finalen i Falun i vår. Bara topp 50 i totala WC får deltaga och med missad tour och dålig form så ligger jag inte så bra till. Men det ska bli ändring på det. … Oj så mycket roligare det är när det känns bra.”

Fyra svenskar bland de tretton bästa är ju dunder!! Endast Jens Eriksson hamnade en liten bit ner som kroknade på slutet. Dock hamnade han på poängplats, 27:a.

Imorgon är det stafetter, det ska bli sjukt kul! Laget blir Rickardsson, Olsson, Södergren och Hellner.

Läs mer: DN, Expressen, Aftonbladet, langd.se, zport.se, svd