Några tankar efter berget

Så var det slut. Årets skidhändelse som öppnade med en svensk knall i prologen och avslutades med en hel lavin av känslor när Markus Hellner helt plötsligt var i kapp Petter Northug (tack för det herr bildproducent…mer om det senare). Och mitt emellan allt det där några klassiskt svenska ruggmissar och ett sedvanligt bråk om Petter Northug. Själv arbetade jag många av tourdagarna vilket inneBAR att jag missade två lopp men jag tänkte ändå ge mig på att sammanfatta några känslor nu när tävlingen är slut.

FIS
FIS gör verkligen skäl för sitt namn. Fisarna med Jürg Capol i spetsen skämde ut sig ordentligt i samband med att de i praktiken bestraffade Daniel Rickardsson med sju minuters tillägg efter att han gått fel väg runt ett par granruskor. Granruskor är förresten ett roligt påhitt – tänk er en 200 meters final i friidrott med Usain Bolt på startlinjen och istället för vita streck som banmarkeringar ligger det vitsprayade granruskor. Näe märk ut vägen tydligare och ha för guds skull ett enhetligt regelverk som inte kan förstöra en hel tour för ett ”mindre” regelbrott. Att samma jury dömer hela touren vore inte heller ett orimligt krav. Inte blev det heller bättre av att Petter Northug genade hem flera bonussekunder nån dag senare men belönades med ett gult kort. Det var nog länge sedan som norrmännen och svenskarna på Skidpepp var så överens om att något var illaluktande i denna FIS(k)-soppa.

BILDPRODUKTIONEN
Än värre än juryns inkompetens var bildproduktionen. Ett tag undrade jag om de hade lejt in kameramännen från Öppna kanalen. Att missa hela dramat när Marcus Hellner åkte in försprånget på dryga 20 sekunder till Petter Northug är fan en bedrift. Här är några förslag till FIS och SVT och alla som bestämmer över hur bilden ska visas:

Ha en helikopter till final climb. Det är den viktigaste etappen då allt avgörs och då ska man baske mig inte missa något av dramatiken.
Använd split-screens. Nu när alla har 50 tums teve-apparater utom Oskar så funkar det faktiskt att visa två bilder samtidigt.
Ha Gunde Svan eller någon annan springande reporter som kan ge rapporter hela tiden längs med banan.
Bättre grafik. Kolla på Tour de France där kan man se avstånden mellan olika åkare hela tiden.
Fixa en bättre hemsida med en duglig livefunktion.

TÄVLINGEN
Avslutningen upp för berget är givetvis genial men längs vägen finns några saker att tänka på. Att ha ett längre intervallopp är önskvärt. Bonussystemet var bättre i år. Jag gillade att fler slogs om sekundrar på toppen av backarna. Däremot borde bonussekundrarna i mål kanske tas bort, en världcupseger borde väl räcka att spurta om? Även systemet i i sprinten måste ses över. Starka åkare som Lukas Bauer är mer eller mindre rökta på förhand. Alla vinner på att det är mer spännande längre in i tävlingen.

SVERIGE

Touren känns som en svensk framgång på grund av en åkare, Marcus Hellner. Frågan om det finns någon bättre formtoppare än honom? Bäst när det gäller – alltid. Annars var det mest skit. Kalla gör det okej med tanke på sjukdomen men hon visar återigen att hon är en för dålig klättrare för att kunna hota toppen. Anna Haag är ett mysterium. Motivationen verkar finnas där men inte lungkapaciteten. Brodin överraskade alla när hon var på pallen i prologen och överraskade alla igen när åkningen klappade ihop senare i touren. Rydqvist var bra under en dag och gjorde skäl för smeknamnet. Lars Nelson visade hunger och kommer självklart få fler chanser.

Dessvärre visade det sig återigen att vi ligger efter i vallningen, framförallt när det är runt nollan och ruggföre. Det gör lite ont att se inslaget där svenske Perry Olsson står och skrattar i fel vallabuss medan han ruggar upp Petters och Marits skidor. Det var ändå lite skönt att höra Larry Porroma be om extra resurser även fast den begäran borde kommit tidigare.

Till sist är det sjukt kul att läsa alla kommentarer till inläggen. Räknade ihop lite snabbt att det var ungefär 2300 (!!!!) kommentarer sammanlagt i inläggen som handlade om Tour De Ski – rätt fantastiskt. Detta var dessutom utan alla livekommentarer som vi har prövat att köra. Tror inte ens Kissie kan mäta sig med det. Tack till alla som kommenterar – ni gör den här sidan unik!

Nu åker vi vidare!