05 januari 2012, av Oskar

Röddräkten väggade, Hellner gick som ett spjut!

Åh Marcus Hellner, vilket otroligt lopp du GÖR! Och vilket otroligt citat du fyrar av efteråt: Röddräkten!

Trots alla motgångar under touren har du ändå lyckats ta dig hela vägen fram till pallkänning, det är helt makalöst. Tänk, ett tag låg du faktiskt tvåa, precis som förra året efter samma etapp.

Nu är det bara det kritiska tvåmilsloppet i klassisk stil i övermorgon kvar som du måste överleva. Förra året gick det åt skogen, men då berodde det mest på skidorna. Kan du inte knacka på i norska, eller varför inte tyska vallaboden och be om ett par snabba spjut? Eller så ryter du till ordentligt på Larry och förklarar att han får sparken om det blir fler vallamissar!

För något i den stilen lär det svenska folket kräva om glidet blir lika bra som på ett par träskidor.

Apropå träskidor, minns ni för någon vecka sedan när det snackades om att Röddräkten var så överlägsen att han skulle kunna vinna Tour de Ski på trälagg. Kanske var ett dåligt val att gå på sprillans Fischer? Idag såg han riktigt rökt ut men trots det lyckades han samla krafterna i slutet och spurta in först av alla i klungan efter att ha gjort en ytterst tveksam omkörning på insidan i sista kurvan. Han skulle aldrig göra något sådant om han vore i form, det här är ett tydligt tecken på att han var enormt sliten. Då blir det istället lite fulknep för att klara livhanken vilket är väldigt synd tycker jag. Dock var det nog inte tillräckligt många skateskär utanför banmarkeringen för att han ska åka på repressalier men det känns ändå sådär. Enligt Expressen fick han bara ett gult kort, vad det nu ska betyda.

Åt Cologna gick det inte att göra något. Röddräkten försökte i början men totalväggade när han väl var framme hos schweizaren. Det såg nästan ut som en skadeskjuten kråka som försökte hänga med Colognas graciösa åkning. Mer sliten Northug har jag då aldrig sett.

När Northug kroknat fick han vänta in lokomotivet Legkov som kom ångades inte långt senare. Tyvärr var det ännu större drag i snabbtåget med vagnarna Hellner-Magnificat-Kershaw (och några till vagnar som ramla av utmed vägen) och helt plötsligt hade Hellner & Co ätit upp över två och en halv minut på röddräkten. Eller som Hellner uttryckte sig:

”Jag gick ut allt jag hade kändes det som och försökte först komma ikapp Kershaw och sen hade vi bra draghjälp av Manificat och efter ett tag började vi se Legkov och röddräkten och man märkte att allihop vart taggade… ja det gick bra helt enkelt!”

När klungan gick på treans växel fick Petter gång på gång växla ner till tvåan för att klara sig kvar, vilket han mirakulöst lyckades med ändå. I totalen ligger röddräkten nu tvåa efter Cologna. Därefter Legkov, Kershaw och sedan Hellner. Med andra ord det ser äntligen bra ut!!

Totalställningen
1. Dario Cologna
2. Petter Northug +1:20.8
3. Alexander Legkov +1:26.4
4. Devon Kershaw +1:31.8
5. Marcus Hellner +1:32.2
6. Maurice Manificat +1:33.3

Sjua är Bauer, men han är hela 3:06 efter. Så med andra ord borde nog Hellner komma som sämst sexa i totalen. Men som sagt, det är en KRITISK etapp kvar.

Totalen

Läs mer: Aftonbladet 1, 2, Expressen 1, 2, DN, SvD

470 kommentarer till ”Röddräkten väggade, Hellner gick som ett spjut!”

Så här säger ICR.
(del av ) 340.1.1 Competitors must follow the marked course from start to finish and must pass all controllers and behave in a fair manner towards other competitors.

392 Disqualifications
392.3 does not ski the entire marked course (art. 340.1.1)

Det känns som en tolkningsfråga om ena skidan är utanför.
Jag tycker att reglerna är litet flummiga, även om jag förstår att man inte kan ha för detaljerat heller.

Vad innebär egentligen ett gult kort?
Åker han ut om han får ett till?
Eller är det bara ajabaja?

Inlagd: 2012-01-05, 15:23
Skriven av: Anders E

Sjukt skönt att Hellner fick ut det han har i kroppen. Han åker helt vansinnigt bra idag. Att cologna klarar av att hålla gruppen så bra bakom sig är också imponerande. Tur att Hellner också hade en dragvillig och stark duett omkring sig.

Och stackars northug som får en lapp som straff där det står att han gjort fel…
Kul att veta att FIS slumpmässigt delar ut antingen totala slaktningar i straff eller ett varningens finger i luften. Sund organisation.

Hoppas nu att Hellner inte segar till sig på sin lediga dag och att vallateamet får till skidorna ok.

Längtar till helgen!

Inlagd: 2012-01-05, 15:30
Skriven av: johan

Anders E,

ja Northug diskes hvis han får et gult kort til, så han må passe seg for å skøyte på lørdag.

Meget bra løp av Hellner i dag, gledelig at han endelig får ut potensialet sitt. At Cologna ikke taper mer nedover sier egentlig alt om hvor sterk han er, ingen tvil om at han er den beste i TDS. Er også veldig imponert over Kershaw, hadde ikke trodd at han skulle klare å være med Hellner og Manificat når russerne ikke klarte det. Hadde de litt dårlige ski i dag kanskje? Og hva med Bauer, han så også ut som han slet selv før fallet noe som overrasket meg veldig..

Inlagd: 2012-01-05, 15:38
Skriven av: Hanne

Min analyse av løpet:

http://worldofxc.com/blog/2012/01/05/tour-de-ski-queen-stage-2012-analysis/

Tenker Hellner & Co. kunne spist enda et halvminutt om de hadde kjørt på videre hele veien til mål…

Inlagd: 2012-01-05, 15:42
Skriven av: JanK

FIS är en genomkorrumperad vidrig gubborganisation. Om jag var Daniel Richardsson så hade jag gett Capol en fet jävla smäll på käften. Det lär ju vara det enda som hjälper mot en korrumperad man.

Inlagd: 2012-01-05, 15:43
Skriven av: Gabriel

Nu hoppas jag att alla Norrmän här inne kommenterar juryns beslut angående Northug idag. Större skandal vet jag inte om jag någonsin har hört talas om! Hade det varit någon annan än världens bäste spurtare som gjort detta hade hangivetvis dömts sist(Se Richardsson) skandal!Skamligt med dom har väl sett att han inte har en chans på egen hand i touren.

Inlagd: 2012-01-05, 15:45
Skriven av: Göran

Det var bra kört av många idag och dåligt kört av Northug, sen att det är en parodi på hur dom dömer vissa åkare och vissa klarar sig är ju en annan sak…

Inlagd: 2012-01-05, 15:48
Skriven av: Andreas P

Sorgligt att se hur korrupt FIS har blivit de sista åren. Dagens beslut är en sån total kalkon så man nästan börjar gråta. Trist också som svensk att inse att vi står så lågt i hierarkin att man kan pissa på oss så totalt utan att skämmas.

Det är dessutom synd om Northug som om han nu lyckas vinna skiten till slut för alltid kommer betraktas som en fuskvinnare.

Skidsporten har tyvärr blivit en sorglig parodi. Det är så trist, så sjukt trist.

Inlagd: 2012-01-05, 15:52
Skriven av: Gurra G

Min mening (som nordmann) er at straffen til Rickardson var helt fel, fullstendig urettferdig og burde ALDRI vært delt ut.

Jeg forstår at svenskene synes det ville være rettferdig om Petter fikk samme straff, men for meg ville det bare bli dobbelt urettferdig.

Det eneste FIS kan gjøre for å komme ut av denne situasjonen, er å sende en STOR unnskyldning til Rickardson, med en sjekk på x antall kroner i kompensasjon.

Det er det eneste som er rettferdig. Etter mitt syn.

Inlagd: 2012-01-05, 15:55
Skriven av: Gunnar Bull

Spännande damlopp….

Inlagd: 2012-01-05, 16:00
Skriven av: Gabriel

Inte.

Inlagd: 2012-01-05, 16:01
Skriven av: Gabriel

Lek med tanken att Northug går i
mål 1 sek före Cologna sista etappen, är det fair?

Inlagd: 2012-01-05, 16:02
Skriven av: KE

Det är ju precis det här som är så sorgligt när man försöker göra sporten populär med hjälp av profiler och anpassar alla tävlingar efter en enda person. Då finns det inget utrymme för att den inte finns med i toppen. Reklam och tv-tittare blir viktigare än idrottslig rättvisa.

Inlagd: 2012-01-05, 16:06
Skriven av: Gurra G

Hanne, tyvärr intervjun att se från sverige med den länken. Men tack för att du påtalde intervjun. Men denna länk till intervjun fungerar i Sverige om man anväder chrome http://m.nrk.no/m/article.jsp?art_id=17941961

Inlagd: 2012-01-05, 16:06
Skriven av: Loyd

KE; selvsagt. Hvorfor skulle ikke det være fair? Et sekund er nok. Trenger ikke være mer enn en tåspiss foran for å vinne.

Inlagd: 2012-01-05, 16:18
Skriven av: Tor

– Jag såg en röd dräkt, men trodde att det var en funktionär, säger Hellner.

Hohoho!

http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2671333/jag-trodde-att-det-var-en-funktionar

Inlagd: 2012-01-05, 16:21
Skriven av: Gabriel

Når det er sagt, så skjønner jeg veldig godt frustrasjonen over at Rickardsson fikk tidstillegg, det var bare latterlig.

Inlagd: 2012-01-05, 16:23
Skriven av: Tor

Alsgaard åsikt var riktigt bra..klokt

Inlagd: 2012-01-05, 16:27
Skriven av: jossa

Capol är ju efterbliven. Har dom hyrt in honom från Samhall?

Petter skrattade och sa: ”Dom körde ju så långsamt så jag var tvungen att ta mig förbi”.

Det kunde väl Richardsson också ha sagt?

Inlagd: 2012-01-05, 16:29
Skriven av: Gabriel

ja skoj för Hellner! :) Synd att Northug inte bara höll sig på banan så vi slipper en sånhär diskussion…

Inlagd: 2012-01-05, 16:29
Skriven av: SannaT

”- Bedömningen var att Northug delvis var utanför spåret, efter det handlade det om att bestämma vilket som var rätt straff.
Straffet blev ett gult kort, gör han om det i de återstående loppen blir han diskvalificerad.
Därmed straffas han inte alls tidsmässigt och ligger fortsatt tvåa i Tour de Ski.
– Vi hade bara två alternativ för en sån här incident: En skriftlig varning, eller att ge Northug samma tid i loppet som sista man. Vår bedömning var att Northug inte tjänat så mycket på sin förseelse att det strängare straffet skulle vara rimligt, Karl-Heinz Lickert.
Vad var det för skillnad på det här och det som hände med Daniel Richardsson?
– Det var en annan jurygrupp då i Obertsdorf. Jag hade inget med det att göra.”

Två saker, Richies diskning är vansinnig för han tjänade inte mer. Hur kunde Petter förlora sina bonussekunder för sin sick-sack-åkning i fjol om det straffet inte finns att tillgå?

Inlagd: 2012-01-05, 16:32
Skriven av: JonasE

Dette er faktisk skikkelig forskjelsbehandling, jeg trodde svenskene her inne overdrev angående sine mange sure påstander, men faktum er at Petter slipper straff mens Rickardsson blir sparket ned i den dypeste grøft, dette kommer vi bare ikke utenom. Utrolig flaut at ikke Petter får samme straff, virkelig pinlig.

Inlagd: 2012-01-05, 16:32
Skriven av: Neithiri

Var är ni tolsrav o dra…. någonting? förstår att ni inte kommenterar för det måset vara extremt pinsamt att vara norsk skidentusiast idag eller? först så gör Northug ett EXTREMT dåligt lopp eller var det skidorna? sedan detta beslut undra om det är Northug som är en bra åkare eller om det är FIS som ser till att han vinner så ofta? återigen visar Hellner att han(förutom att spurta ) är en väldigt mycket bättre skidåkare än Northug!!!

Inlagd: 2012-01-05, 16:35
Skriven av: Göran

Capol och Ulvang måste avgå. Inte bara för detta, men interjuen med Capol var chockerande. Jag trodde Capol var på en nivå över Ulvang, men detta var ju helt tragiskt.

Alsgaard kunde bli en bra ersättare för Ulvang.

Sedan är det viktigt att förstå att bara för att man är en duktig skidåkare behöver man inte bli en bra FIs-representant, tränare, TV-kommentator.

Oskar eller någon annan som är duktig på att gräva. Kan ni inte lägga ut en manen på de som satt i juryn och fiska fram deras CV.

Inlagd: 2012-01-05, 16:35
Skriven av: Alexander

Måste ju vara samma jurygrupp under hela tds..inte byter man domare i fotobll i paus heller capol jämförde själv med fotbollen så vi kan väl åxå göra de lite då

Inlagd: 2012-01-05, 16:35
Skriven av: jossa

Nehitri: Dra att du står upp för det som är rätt.

Inlagd: 2012-01-05, 16:36
Skriven av: Alexander

Vad ger det för signaler till åkarna när en får 7 min tillägg och en blir friad för samma sorts regelbrott.Till och med Alsgaard tyckte det var konstigt en av få Norrmän som alltid är ärlig..haha
Verkar vara idioter i Juryn iallafall

Inlagd: 2012-01-05, 16:37
Skriven av: Joe

Capol visar igen att ha dels är ute cyklar och bör gå på talkurs. Vilket språk talar han? Gillar hellner idag vilken hjälte och vilken lopp. Rysning och kan han få fins skidor och ladda om inför helgen kan det gå rikigt bra. Blir så glad att se hans fart och fläkt. Vad det beträffar FIS borde hela juryn avskedas och bytas ut omgående. SKANDAL dåligt att ge Rickardsson 7 min och Norrthug ett gult kort. Vad då gult kort? Det innebär inte ett dug framöver. Ser framemot helgen och hoppas alla även peppar Kalla för hon gjorde en godkänd insats även hon idag. Mera PEPP;)

Inlagd: 2012-01-05, 16:38
Skriven av: Daniel Becker

Är det bara jag som tycker det är sjukt att det inte är en och samma jurygrupp genom hela TDS? Jag menar som det är nu så blir det ju självklart olika straff då olika jurygrupper dömer på olika sätt…

Inlagd: 2012-01-05, 16:39
Skriven av: Anders

Hellner: ”Jag såg en röd dräkt, men trodde att det var en funktionär.”

Haha. Bästa citatet ever.

Inlagd: 2012-01-05, 16:40
Skriven av: Johan

Ingen svensk vill att Petter ska ha samma straff som Richardsson däremot ska han få samma tid som sista man i klungan han körde i som slut tid och naturligtvis inga bonus sekunder. Det hade vart fair.

Sen har FIS förstört Richardssons säsong. Det är både pris och sponsorpengar som går åt helvete för honom.

Till nästa säsong måste allt sånt här regleras sjukt mycket hårdare och det gäller även skate skär i klassiska lopp. Antagligen delas det ej ut gula kort för det på touren men annars hade jag varit nervös för lördagens herrlopp.

Vet nån vad ytterligare ett gult kort innebär? Blir det Richardsson/Svensk straff då? Eller total diskning…

Det är av sånna här anledningar jag undrar varför man orkar följa sporten. Tänk om det hade varit ett individuellt lopp? Vilket pajaseri…

När det gäller skidåkningsmässigt var det länge sen ett så bra renodlat jaktstartlopp kördes. Cologna och Hellner visar verkligen hur slipstenarna ska dras. Grymt imponerande speciellt med tanke på att det blev så bra väder förutsättningar.

Inlagd: 2012-01-05, 16:40
Skriven av: Joel Burman

Sen om Capol envisas med att försöka prata Svensk/Norska kanske vi ska använda skidpepp kassan och ge honom lite undervisning. Tala om helt obegriplig intervju. Gör den på engelska eller tyska och texta istället!!!

Inlagd: 2012-01-05, 16:41
Skriven av: Joel Burman

eller så tar de bara bort granriset så får alla åka lite hur som helst… :D
äh bara trött på allt krångel.

Missade loppet, vad säger ni om Kalla idag? :)

Inlagd: 2012-01-05, 16:43
Skriven av: SannaT

Tor, ja en tåspets räcker, men det bör blir en fadd smak av att vinna på det sättet, om det sker, vilket jag inte hoppas, hur man är funtat i hjärnan kan jag inte förstå om man kan känna glädje över att vinna på ett sätt som inte varit rätt, vinsten kommer alltid att bli ihågkommen bland allmänheten som ytterst tveksam.

Juryn är ett skämt. Alla andra hade blivit bestraffade utom Northug, tror även Dario hade blivit det.

Det var en skönhetsupplevelse att se Dario åka skidor idag.
Hellner, Manificat, Legkov, Devon K fantastiskt åkt av alla.

Inlagd: 2012-01-05, 16:43
Skriven av: KE

Sedan är ju problemet att den svenske TD:n som utdömde straffet mot Richardsson alltid tar i för mycket när det är svenskar inblandade.

Inlagd: 2012-01-05, 16:44
Skriven av: swestam

Joel Burman: varför skall inte Northug få samma straff som Richardsson???

Inlagd: 2012-01-05, 16:46
Skriven av: Göran

Ett ok lopp av Kalla med tanke på att formen inte är på topp. Hon åkte nog klokt. Men segrade gjorde Kowa i mina ögon. Hon är ju klart bättre i klassiskt och jag tror inte att Marit slår henne där. Och upp för backen tror jag Kowa är starkare.

Inlagd: 2012-01-05, 16:47
Skriven av: nisse

Göran: För att Richardssons straff var orimligt hårt. Det hade det varit även i Petters fall. Visst han kanske skulle haft ett större straff än det jag föreslog eftersom det var ett viktigare läge i touren och hans placering men aldrig 7 minuters tillägg.

Den som tycker det är ute och cyklar.

Inlagd: 2012-01-05, 16:49
Skriven av: Joel Burman

Såg intervjun med Capol nu. Det är parodiskt som Blomman säger. Han försvarar beslutet ung. med att det är mycket känslor och svårbedömt. Men det var ju det som det skulle vara slut på i och med den tuffa bestraffningen av Rickarsson. Och att Capol tydligen sa vad straffet (gult kort) skulle bli innan juryn sammanträder gör ju saken horibel. Capol bör avgå.

Inlagd: 2012-01-05, 16:51
Skriven av: Per

J’accuse….. en ny Zola behövs så att Daniel får rättvisa.
Hoppas den svenska ledningen jobbar på nu och får med sig andra nationer, inte bara ger med sig och släpper saken. Inte läge att låta FIS pamparna sopa sin skit under mattan, visa stake.

Enda rimliga är att hela FIS ledning avgår och ja, Alsgaard vore en dröm ist. för pajasen Capol.

Sen tycker jag skadeglädjen över att Petter hade en dålig dag är för stor, inte bara här utan också i Norge (läs VG). Hade ju varit spännande om det avgörs i backen. Men, kanske kan Petter knipa massor av bonus på lördag?

Inlagd: 2012-01-05, 16:56
Skriven av: barterhallen

Tappar helt suget för skidåkning. Som många säger det är inte Petter som gör extremt fel det är juryn som beter sig parodiskt som blomman säger. Hade det inte varit för Hellner samt den fantastiska kampen mellan Björgen och Kowalcyk hade dagen varit förstörd. Är det lönt att titta på fler skidlopp innan regler och straff har klargjorts?

Inlagd: 2012-01-05, 16:56
Skriven av: Gunnar

Göran..Har dessverre ikke sett løpet pgr. av jobben. Må se reprise, før jeg kan konkludere fra løpet……

Inlagd: 2012-01-05, 16:57
Skriven av: tolsrav

Joel B: som du skriver så menar du att Northugs ”fusk” inte är lika ”allvarligt” som Richardsssons? Håller inte med någon dag i veckan! Northug tjänar mer(bonus sekunder) än vad Richardssons gjorde!

Inlagd: 2012-01-05, 16:57
Skriven av: Göran

Skulle det bli fler åkare som korsar över banmarkeringen i återstående lopp så måste dom ju nu fria.Så nu är det fritt fram att fuska men ändå komma undan.
Vilken parodi

Inlagd: 2012-01-05, 17:00
Skriven av: Joe

tolsrav: Jag väntar med spänning, lite förvånad, det måste vara första gången i histoirien som du inte sett ett lopp live? 100% av loppen där vi svenskar tycker att våran vallning har varit kass har du sett i alla fall?

Inlagd: 2012-01-05, 17:05
Skriven av: Göran

barterhallen, ”Sen tycker jag skadeglädjen över att Petter hade en dålig dag är för stor”

Dette beviser bare at flere på denne bloggen er akkurat like useriøse som mange ellers er, så denne bloggen skal absolutt ikke skryte på seg å være noe bedre enn andre forum/blogger. Allerede i Oskars åpningsinnlegg leser man jo allerde hatet mot Petter, han blir i nedlatende ordelag nærmest spyttet på og omtalt som ”Röddräkten”, og det kun fordi han viste seg menneskelig og tapte ganske mange sekunder.

På den andre side er vel dette noe vi nordmenn bør tåle så mange ganger svenskene har ligget der nede i gøfta og bare lengtet og håpet på en dag som denne da de selv kan ta igjen for alt gammelt opparbeidet hat mot Northug og oss nordmenn.

Inlagd: 2012-01-05, 17:09
Skriven av: Neithiri

”Dario trengte ikke hjelp av en svak jury for å avgjøre Tour de Ski.”
Rubrik hämtad ur dagbladet.no

Men ännu ingen intervju med Dario? Fan så trist. Nog hade det varit tid till det, så överlägsen som han var.

Inlagd: 2012-01-05, 17:09
Skriven av: Sten

joelB: vad jag vet så är det brukligt att ett tidigare fall brukar fungera som praktis för liknade fall som följer? alltså LEX Richardsson så skall Northug ha ???

Inlagd: 2012-01-05, 17:09
Skriven av: Göran

Fantastisk løp av Astrid Jacobsen i dag. Beste tid! Imponerende av Hellner i dag, men han bruker vel å gå bra på denne etappen. Mye dobbeldans som vi kaller det i Norge.

Inlagd: 2012-01-05, 17:10
Skriven av: Sven

neithiri: oj vad synd det är om er norrmänn. Var ligger det oseriösa över att tycka att det är patetiskt att Northug inte får samma straff som Richardsson? förklara gärna det för mig!

Inlagd: 2012-01-05, 17:13
Skriven av: Göran

De gör alltså bedömningen att Northug för ett regelbrott. Viktigt att notera, han bryter alltså mot reglerna. Om detta finns alltså inget tvivel från juryns sida. Regelbrott. Inte ens tolsrav kan förklara bort det. Sedan håller jag helt med om att straff alltid ska vara måttliga. Borttagna bonus hade väl varit jätteenkelt och ingen större fara för någon.

Inlagd: 2012-01-05, 17:17
Skriven av: anders

Sedan blir jag nästan lika irriterad på själva spurten. När man tittar på bilderna ser man att 4 löpare i rad faktiskt kör någon meter från banmarkeringen inför kurvan. Det är det som gör att Petter tar chansen. Hur kan 4 löpare, inklusive Hellner, släppa förbi någon på insidan i det läget? Visst: de vill inte åka utanför banmarkeringen och de ser inte att Petter gör just det bakifrån. Men ändå. Emil Jönsson hade ALDRIG släppt förbi någon på insidan i det läget hur mycket Petter än hade försökt gå innanför. Det finns bara inte. Se bara hur enkelt Marit tryckte höll tätt inåt och tryckte ut Kowa i samma spurt.

Inlagd: 2012-01-05, 17:18
Skriven av: Per

neithiri: Det är nog ingen som hatar Petter eller norrmän, tvärt om. Vi vet att Petter fantastisk skidåkare och att norrmän är ett hyggligt folk. Men när det kommer till idrott så har norrmän lätt för att bända på regelverket. Jag anar norska fingrar med i detta beslut, läs Ulvang. Annars så vill ju gärna Norge utdöma hårdaste möjliga straff tex så ville Norge få Jönsson diskad i OS för att höll stavarna på fel sida på startgrinden under kvalet. Resultatet blev att Jönsson inte kunde förbereda sig inför finalerna utan sitta förhör i stället.

Inlagd: 2012-01-05, 17:19
Skriven av: nisse

Visst är man lite skadeglad när man ser en stum Northug, det e bara att erkänna, eftersom han e så grym annars så känns det lite roligt när det inte går så bra för honom. Sen tycker jag fortfarande att han är en helt fantastisk skidåkare, och att han orkar bita ihop när det går så tungt för honom idag e fantastiskt starkt!
Jag säger som foppa sa en gång i tiden:

”Fan för Capol, han e så jävla dålig att jag har lust att dra på honom en smäll”

Inlagd: 2012-01-05, 17:20
Skriven av: Paul

Gøran..På hvilket grunnlag kan du uttale deg, hva jeg har sett og ikke sett. De fleste løp midt i uka ser jeg i reprise etter jobben! Derfra mine synspunkter, grabben.

Inlagd: 2012-01-05, 17:21
Skriven av: tolsrav

Sven: ja härligt av Astrid och bra av marthe. Det är väl egentligen bara dobbeldans eller treans växel som är petters enda svaghet, samtidigt som det är hellners styrka. Därav min önskan om fler slakmotor …

Inlagd: 2012-01-05, 17:22
Skriven av: anders

Det är såklart en stor skandal, ingen kan förbise det totalt inkonsekventa beslut som togs av jury eller av capol själv…förstår verkligen inte hur de har fräckheten att tro att det skulle på något sätt vara ett ok beslut. Detta bottnar sig naturligtvis i det totalt ogenomtänkta och inkompententa beslutet som det var när de våldtog Daniel.R med ett 7-minuters! tidtillägg för en obetydlig överträdelse.
Loppet idag var annars helt fantastiskt ur svensk synpunkt och säkert en mardröm för många norrmän…vi svenskar är dock genom åren vana vid genomklappningar av rang så det väl skönt på ett sätt att det var omvända roller men även för att det var väldigt spännande och oväntat att Petter skulle gå på pumpen. Petter körde trots allt smart som backade i tid när han kände att gick på gränsen istället för att vägga totalt som Brink och tvingas bryta när det var över 25km kvar. Nu återstår böner och åter böner att Larry lyckas valla ett par superlagg till Hellner på lördag för det lär behövas!

Inlagd: 2012-01-05, 17:22
Skriven av: Adrian

Gunnar Bull: Klokt sagt men regler är regler, det gäller ALLA

Inlagd: 2012-01-05, 17:23
Skriven av: Pelle M

Med det sagt så var det ett härligt lopp med många fina insatser och vacker natur vi fick se idag! Skönt också att det befarade snöovädret uteblev. Glädjer mig mycket åt avslutningen som blir spännande på herrsidan även om Cologna ser ut att gå mot seger.

Inlagd: 2012-01-05, 17:23
Skriven av: Per

Intressant att Jacobsen är bäst i klassiskt om det är kort och fristil om det är långt, många har det tvärtom. Okej av Kalla men väldigt avslaget damlopp. Liten fördel Björgen, kändes stabilare. Men Kowa vågade mer i spurterna i skiatlon och kan ta in lite där.

Inlagd: 2012-01-05, 17:24
Skriven av: JonasE

Och klart att vi inte hatar Petter. Tvärtom. I skidspåret är han en förebild att ta efter i många avseenden: spurt, utför, taktik, hushålla med resurser m.m.

Inlagd: 2012-01-05, 17:26
Skriven av: Per

Vilken duell vi får på damsida! Det hade man minsann inte trott på förhand. Var det inte 5.58 minuters försprång Björgen skulle ha på Kowa inför final climb enligt Verdens Gang?

Inlagd: 2012-01-05, 17:26
Skriven av: Mikael

Jag ser dagens lopp som en seger för Kowa. Hon höll Marit stången. Går dom ut lika på Söndag då vinner Kowa.

Inlagd: 2012-01-05, 17:28
Skriven av: nisse

tolsrav: eftersom du inte brukar vara sen att kommentera loppen där svenskarna blir bortvallade och är tydligt hånfull i din ton, lillgrabben

Inlagd: 2012-01-05, 17:32
Skriven av: Göran

Felet är ju straffet för Richardsson, hade det varit rimligt, så hade det varit OK idag, kanske.

Nu kunde det bara bli fel eftersom samma straff igen hade vart fel igen! Och alla lindrigare varianter blir fel mot Richardsson och praxis. Rimliga straff eller tydliga och konsekventa straff (särskilt om dom är mycket hårda), fast helst både och.

Möjligen kan det bara bli bättre inom FIS, och Sverige har nog ett bra läge att ta upp frågan om hur regelverk och bestraffningar hanteras till nästa gång (nu är det ju kört för i år). Men det är ju sällan något är så dåligt att det inte kan bli värre, och alltför ofta blir det det också.

Inlagd: 2012-01-05, 17:32
Skriven av: Björn

Mycket tråkigt att FIS ska vara så inkonsekventa.Lika tråkigt är att Sverige inte protesterat mot det straff som Richardsson ådömdes. Typiskt flata svenskar att inte våga ta strid för stackars Richardsson.

Inlagd: 2012-01-05, 17:41
Skriven av: KnutG

Underbart kört av Hellner idag, vilken hjälte! Är det någon på skidpepp som kan översätta Bauers twitter , vore kul att höra vad han tyckte om dagens lopp!

Inlagd: 2012-01-05, 17:41
Skriven av: Tomas

Det är tråkigt med Petter, speciellt för spänningen inför sista etappen. Men jag ställer mig frågande till hans upplägg i år när han är i toppform redan från start på säsongen. Hur tänkte han där?

Nu blir det spännande om 2:a och 3:eplatsen. Men det hade varit kul att se vem av Petter och Dario som vunnit uppför backen.

Inlagd: 2012-01-05, 17:41
Skriven av: Gabriel

Beklagar Norge som i år inte heller får någon vinnare av TdS

Inlagd: 2012-01-05, 17:44
Skriven av: KnutG

Någon som använder facebook borde starta en link där man stöder Rickardsson.

Inlagd: 2012-01-05, 17:44
Skriven av: Alexander

Kan inte riktigt njuta av Hellners åkning ändå. Nu är det bara hoppas vädergudarna är snälla med svenskarna på lördag. Annars finns risk för stort tapp av Hellner igen…

Inlagd: 2012-01-05, 17:46
Skriven av: uttern

Thuggen är en fantastisk skidåkare. Världens bästa just nu framför Colgna och Hellner.

Jag tror att han kanske skulle tagit det lite lugnare vid ett par tillfällen. Första dagen lunde han åkt 20-30 sekunder långsammare och ändå vunnit dag två. Hjelmeset uttalade detta i media innan touren. Sedan är det kanske svårt för en vinnarskalle att inte ge 100%.

Inlagd: 2012-01-05, 17:48
Skriven av: Alexander

Trist för Hellner att klassisk åkning inte är hans likör. Alltså ingen pallplats i år heller

Inlagd: 2012-01-05, 17:49
Skriven av: KnutG

Om Hellner har bra skidor så kan han hänga med klungan. Det har han visat flera gånger.

Inlagd: 2012-01-05, 17:50
Skriven av: Gabriel

Nå har dere svensker sutret og sytet daglig i over en uke.
Endelig gjør Hellner et godt løp, men alikevel fortsetter den ustanselige sutringen…

Herregud for et folkeslag.

Ja, straffen til Daniel var ALT for streng.
Ja, Daniel åkte ca 200m utenfor løypen.
Ja, Petter hadde 3-4 ganger EN ski utenfor sporet.
Og ja, han burde bli straffet for dette.

Men fy faen hvor mye dere syter.
BUHUUUUUUUUUUU

Inlagd: 2012-01-05, 17:50
Skriven av: simen

Huff, skuffende dag dette.

Northug er ute av det og er sjanseløs i sammendraget + Therese taper masse til Bjørgen/Kowalczyk og er også helt ute av det dessverre.

Selv om det er skuffende, er det ikke kjempeoverraskende at Northug svikter. Han har ikke vært i fantastisk form i årets TDS, og kurven har vært markant dalende siden prologen. Hadde imidlertid trodd at han overlevde dagen, men sviktet på lørdag. Helt åpenbart at Northug har bommet på formen og toppet for tidlig.

Er helt enig i at Northug bryter markeringen og burde ha fått en strengere straff, f.eks. ved å bli fratatt bonussekundene. Også helt åpenbart at Northug ALDRI ville gjort noe slikt om han var i form. En Northug i form ville heller aldri tapt mot Morilov på et oppløp..

Vi må likevel huske på at detkun er en mann som viser en skremmende stabilitet, og det er Cologna. Hvilken evighetsmaskin! Med tanke på hans størrelse er det helt utrolig at han klarer å restituere seg så bra. Det er bare å gratulere Super-Dario med nok en TDS-tittel!

Inlagd: 2012-01-05, 17:51
Skriven av: drazyc

Simen, skit ner dig.

Inlagd: 2012-01-05, 17:52
Skriven av: Gabriel

Jag tror felet är att skidåkningen inte har någon längre traditionen av masstartslopp och tourer. Inom cykel hade det antagligen varit helt självklart vilket straff som skulle delas ut. Gissar att det är sistaplats i klungan för en mindre fel- eller fulkörning i spurten.

Inlagd: 2012-01-05, 17:52
Skriven av: Erik S

Är Simen lite sur för petningen från årets tour? 3:e platsen från 2007 borde väl ha räckt som formbesked också i år tycker du väl.

Inlagd: 2012-01-05, 17:54
Skriven av: Johan

simen: hörde inte av dig efter Richardssons straff? har jag fel så ber jag om ursäkt!

Inlagd: 2012-01-05, 17:54
Skriven av: Göran

Vad menar Bauer med detta: ?

”Today shit happens,but like said my servisman,it’s just sport,I’ve super wife,heathy kids..I’ll alive that I’ve met an asshole during race..”

Inlagd: 2012-01-05, 17:56
Skriven av: Oskar

Synd om Hellner att han tappade så ända in i he…. på kassa skidor på 5km. Han hade behövt 30sek marginal inför Lördag.

Inlagd: 2012-01-05, 17:57
Skriven av: nisse

Oskar: Vet inte säkert men har för mig att Bauer kroka ihop med någon och förstörde en stav etc. Kanske tyckte han att det var osportsligt på något sätt.

Inlagd: 2012-01-05, 18:00
Skriven av: Adrian

Gabriel: Tror aldri Hellner har hengt med når det har vært lenger enn 15km klassisk eller tar jeg feil?

Inlagd: 2012-01-05, 18:00
Skriven av: Sven

Frågan är dock vem som ska dra upp tempot på lördag? Cologna lär bara bevaka, Petter verkar ha gett upp och kan inte åka hårt själv, bauer verkar lite för seg, kershaw trivs bra med lägre tempo på klassiskt. Antagligen kommer legkov pröva och vylle också. Angerer och filbrich? Men håller de formmässit? Men visst får hellner tufft. Hans absoluta hatdistans.

Inlagd: 2012-01-05, 18:00
Skriven av: anders

Goran, nei du gjorde ikke det, men det er vel ingen andre enn juryen som mente Daniel fikk en passende straff?

Jeg gjør i alle fall ikke det. Jeg vil gjerne ha svensker med helt oppe i toppen.

Men det må vel fortsatt være lov å påpeke den USTANSELIGE sutrningen mange av dere svensker bedriver?

Er det ikke Northug, så er det skiene, eller juryen, eller været, eller tomten..
Noe er det i alle fall hver enda gang.

Inlagd: 2012-01-05, 18:01
Skriven av: simen

Bauer föll ju och bröt staven i början av loppet och han fick ju åka väääldigt länge med bara en stav. Såg nån vem som orsakade incidenten?

Inlagd: 2012-01-05, 18:03
Skriven av: Johan

Hehe Simen,

det er bare å venne seg til det, her sutres det alltid uansett. Negative ting skaper rett og slett mer engasjement enn positive.

Stemmer det at Richardsson gikk 200 meter utenfor løypen? I såfall er det jo ikke så veldig rart at han straffes hardere, selvom det helt tydelig trengs flere variasjoner i straffeutmålingene. At gult kort og dårligste tid som er mulighetene blir for dumt. Men Capol har et poeng uansett hvor lett gjennomskuelig det er at Northug får fordeler av navnet sitt, og det er at slike siuasjoner bygger på menneskelig skjønn og at det er umulig å lage regler som alltid er rettferdige. Grenser må trekkes et sted og noen situasjoner vil falle på den ene siden, mens andre nesten like på den andre. Det er ikke til å unngå, uansett hva man driver med.

Hva er forresten greia med at nesten alle svensker her er på fornavn med Northug, men ikke med Hellner og resten av svenskene?

Inlagd: 2012-01-05, 18:03
Skriven av: Hanne

Simen, dags för kvällsvällingen, ger starka ben!!

Inlagd: 2012-01-05, 18:04
Skriven av: KE

Anders: Mye kan skje til lørdag. I fjor klarte ikke Northug å bli med inn til spurten på skiatlon og enda var han i superform til de 2 siste etappene. Mye kan skje. Tror ikke han har sjangs til å vinne TdS, men hvis Northug kan ha en dårlig dag så kan helt sikkert Cologna ha det også.

Inlagd: 2012-01-05, 18:05
Skriven av: Sven

simen:Ja häromdan var det ett mycket tveksamt jurydomslut jämför med idag och vid 0: före och däromkring har vi inte lyckats alls vid klassiskt åkning, fakta och frusterande! eller håller du inte med, eller skall jag dra upp någon stav som Hellner blev beskylld för att ha medvetet förstört?

Inlagd: 2012-01-05, 18:09
Skriven av: Göran

Jo. Sven, mycket kan hända. Räknar inte bort northug än!

Inlagd: 2012-01-05, 18:10
Skriven av: anders

Simen ”
Daniel åkte ca 200m utenfor løypen.
Petter hadde 3-4 ganger EN ski utenfor sporet” Så där var det ju . Jag tycker faktiskt inte att man kan jämföra dessa 2 situationer !Daniels beteende tycker jag är mkt värre ! Sen tycker jag att Daniels straff är för hårt ! Men mer än gult kort till Northug vore en skandal !

Inlagd: 2012-01-05, 18:14
Skriven av: RolfZ

Goren, hehe den staven ja..
Tror egentlig de aller fleste nordmenn som beskylte han for å knekke den med vilje gjorde det kun for å provosere svensker som forutsigbart nok bet på agnet :)

Men uansett… Det er ikke North
ugs feil at Daniel ble straffet så usannsynlig hardt, og det er heller ikke Northugs feil at han ikke fikk samme straff som Daniel.

Inlagd: 2012-01-05, 18:15
Skriven av: simen

Det passet jo bra at Petter fikk en advarsel da fikk dere mere dritt å skrive om!

Inlagd: 2012-01-05, 18:18
Skriven av: Trond

RolfZ: Hur menar du, tjänade Richardsson mer på det, i sekunder eller vad?
Varför var det mycket värre att åka fel ute på banan istället för att ta sig fram på upploppet och tjäna placeringar och bonussekunder?
Hur vet ni att Daniel åkte 200 meter utanför markeringen?

Inlagd: 2012-01-05, 18:29
Skriven av: KE

simen: håller fullt och klart med dig om att northug inte har med Richardssons straff att göra. Synd bara att inte alla är lika inför ”lagen”, det är juryns dom jag ärute efter inte Northug. Hanne: lite osäker om jag fårstår ditt inlägg helt och hållet? men om jag förstår det rätt så försvarar du juryns dom? utan förbehåll. Och där slutade i så fall ALL min respekt för dina synpunkter.

Inlagd: 2012-01-05, 18:30
Skriven av: Göran

OBS det finns en skillnad mellan Daniels och Petters regelbrott. Daniel visste inte om att han kört fel.Petter visste om att han körde fel. Döm själva!

Inlagd: 2012-01-05, 18:30
Skriven av: KnutG

Konsekvens är en komplicerad sak. Jag måste säga att jag tycker att det är synd att längdåkning blivit en domarsport. Inte nog med att domare ska bedöma om en regel brutits, dessutom ska det bedömas hur allvarligt det är att regeln brutits och hur mycket en åkare har tjänat på det. Sedan varierar straffet med ovanstående bedömning. Det vore skönare med klara regler och samma straff för alla. Till exempel så tycker jag inte att det ska spela någon roll hur långt man åker i fel bana eller hur mycket man tjänar på det. Bedömningarna blir ohållbara och kommer att leda till oändliga diskussioner. Rickardsson och Northug borde ha samma straff. Båda har brutit mot reglerna och borde straffas på samma vederbörliga sätt. Om inte annat för att avskräcka framtida regelbrott. Det ska definitivt inte spela någon roll vem som utför regelbrottet.
Det var trist för Usain Bolt när han tjuvstartade, men de övriga stod nog lugnare i blocken efteråt…

Dessutom blir jag sorgsen när jag hör att Anders Blomqvist indirekt försvarar Northug och sågar juryn. Jag kan inte tolka honom på annat sätt än att Northugs ”fusk” genom gening i kurvan är moraliskt försvarbart som handling, men att problemet uppstår i juryns bedömning. Jag har en annan åsikt. Jag tycker att en äkta längdåkare ska följa reglerna, oavsett om någon tittar eller inte. Annars kan man helt moraliskt chansa på några skateskär i klassiskt, filma på fotbollsplanen (eller som Maradona; göra mål med handen) och sist men inte minst; dopa sig… Bara man inte åker dit hos juryn. Om jag förstår Blomqvist rätt så bör vi ha förståelse för att en tävlingsmänniska som Norghug väljer att ”chansa” på ett litet regelbrott för att ta sig fram.
Och obs, obs kära norrmänn; det här gäller också Rickardsson. Att kunna reglerna och veta hur banan ser ut ingår i sporten.

Inlagd: 2012-01-05, 18:37
Skriven av: Fred

Hanne,”Stemmer det at Richardsson gikk 200 meter utenfor løypen? I såfall er det jo ikke så veldig rart at han straffes hardere, selvom det helt tydelig trengs flere variasjoner i straffeutmålingene”

Jeg tror faktisk det stemmer Hanne, og etter å ha sett litt mer på dette vil jeg revurdere det jeg skrev tidligere, Richardsson var jo faen meg på andre siden av åsen utenfor løypa, Northug tar bare et par skøytetak med den ene skien utenfor, så det er jo klart at Rickardsson fortjener strengere straff allikevel, så beklager det jeg sklrev tidligere.

Inlagd: 2012-01-05, 18:41
Skriven av: Neithiri

Når det gjelder denne evigvarige diskusjonen om Northugs forseelse:
1. Northug bryter banemarkeringen og bør få en reaksjon.
2. Rickardsson fikk en urimelig streng straff.
3. Rickardssons forseelse er større enn Northugs fordi han bryter markeringen med begge skiene over en lang tidsperiode.

@knutG: Ifølge Capol ble alle tydelig orientert i Oberstdorf om at en ikke fikk bruke klassisksporene i de partiene, bl.a. fordi damene skulle bruke sporene senere på dagen. Så det er ingen unnskyldning her. Det finnes heller ingen unnskyldning for det Northug gjorde.

Inlagd: 2012-01-05, 18:41
Skriven av: drazyc

Göran,

Nei jeg forsvarer ikke juryens dom, jeg synes absolutt ikke at Richardsson skulle blitt straffet så hardt som han ble. Jeg har alltid ment at han burde sluppet unna med maks et minutt, helst mindre.

Men jeg har sett Richardsson episoden mange ganger nå, og jeg synes det han gjør er ganske så mye værre enn det Northug gjør. Selvom Northug tjener mer. Det er nemlig ikke slik at Richardsson ikke prøver å tjene plasseringer når han går der han går, det er helt tydelig at det er et forsøk på å avansere, og hadde han hatt f. eks Hellners bakkeegenskaper hadde han kunnet tatt rundt 20 plasseringer, nå tok han kanskje 2-3. Nå tror jeg ikke at Richardsson gjorde det med vilje, men hvis arrangørene hadde opplyst om at man ikke fikk gå der er det hans (og ledererens) ansvar å vite det.

Det ville vært mer urettferdig synes jeg om man likestilte det Northug gjorde med det Richardsson gjorde, for selv om begge brøt reglene er det gradsforskjeller som jeg mener det bør tas hensyn til. Hadde det vært opptil meg hadde Northug mistet sine bonussekunder og blitt plassert et sekund bak Manificat, det synes jeg hadde vært riktig straff for ham.

Inlagd: 2012-01-05, 18:42
Skriven av: Hanne

Flera av norrmännen här inne fattar ju noll.

Det här handlar om att Sveriges näst bästa åkare, Daniel Richardsson, har fått sin säsong förstörd för att han körde fel. Men när Petter kör fel händer ingenting.

Daniel tappar poäng, prispengar osv. Får man inte uppröras av det!?

Ni är så jäkla bittra nu för att Petter sprack. Men ta ut er bitterhet på VGD.no eller nåt istället.

Inlagd: 2012-01-05, 18:42
Skriven av: Gabriel

KE : Richardsson tjänade placeringar vilket även Jocke abrahamsson erkännde i en intervju ! Daniel var dessutom utanför spåret med hela sin kropp o körde typ 50-200 m ????

Inlagd: 2012-01-05, 18:43
Skriven av: RolfZ

Göran…Du får heise det svenske flagget i dag da storgrabben, for det er jo nærmest en sensajon når en svenske går brukbart fort på ski.. Men selv ikke i dag klarte en Hellner i storform, og slå en totalt utkjørt Northug på oppløpet!

Inlagd: 2012-01-05, 18:45
Skriven av: tolsrav

Fred,”Om jag förstår Blomqvist rätt så bör vi ha förståelse för att en tävlingsmänniska som Norghug väljer att “chansa” på ett litet regelbrott för att ta sig fram.”

For noe forbanna vås du kommer med, Petter trodde han gikk riktig han,og hvordan faen vet du at han gamblet bevisst med reglene? Dere svensker tar faen meg kaka innefor juging, sutring og syting, dere fortjener premie.

Inlagd: 2012-01-05, 18:45
Skriven av: Neithiri

Jag tycker återigen att Daniels straff var på tok för hårt men Northugs gula kort verkar rimligt !!

Inlagd: 2012-01-05, 18:45
Skriven av: RolfZ

Vad spelar det för roll? Richardsson tjänade vadå? Ingenting. Han tappade placeringar i mål. Northug tjänade 10 bonussekunder.

Vad spelar det för roll hur mycket man kör utanför? Det viktigaste är väl vad man tjänar? Northug tjänade mer än Richardsson. Och kanske viktigast av allt, Northug visste att han körde fel. Richardsson trodde att han körde rätt. Det är stor skillnad.

Inlagd: 2012-01-05, 18:47
Skriven av: Gabriel

Markus: Ungefär 1/3 in i loppet när Bauer låg med Hellner, Manificat & gänget fastnade Bauer i något, fick en medvridning och bröt/tappade staven. Man såg det bara från helikoptern så exakt vad som hände var svårt att se. På det tappade han typ 15 sekunder som han sen aldrig lyckades köra igen. Istället föll han och Vylle tillbaka.

Hanne: Ni norrmän kallar alltid ”Northug” för ”Petter” så man dras med. Jag har fram till nu kallat honom för ”Northug”. Under årets TdS har jag dock skrivit ”Petter” alltmer, eftersom det nu verkar verkar vara standard. Känner mig inte mer familjär med honom för det ;-)

Inlagd: 2012-01-05, 18:47
Skriven av: Per

Knut G : Kan man lita på att Daniel inte visste ?????

Inlagd: 2012-01-05, 18:48
Skriven av: RolfZ

är väl bara att erkänna att lika regler inte gäller för alla..hade någon annan i gruppen åkt som Petter å varit två i mål är nog risken stor att dom straffats på något sätt..

Inlagd: 2012-01-05, 18:49
Skriven av: jossa

”Och kanske viktigast av allt, Northug visste att han körde fel. Richardsson trodde att han körde rätt. Det är stor skillnad.”

Hvordan vet du dette? Petter trodde han gikk riktig han, jeg har ikke sett noe annet.

Inlagd: 2012-01-05, 18:49
Skriven av: Neithiri

tolsrav: hade varit ett barneskirenn bara han hade hållit sig till reglerna men det kanske han gjorde? ha ha om det var ”brukbart” vilken fart hade då den allsmäktige Northug?

Inlagd: 2012-01-05, 18:49
Skriven av: Göran

Gabriel :Daniel kunde väl inte veta att han skulle tappa placeringar i mål när han körde med hela sin kropp utanför banan ?????

Inlagd: 2012-01-05, 18:49
Skriven av: RolfZ

@Gabriel: Jeg håper du ikke sikter til meg, for jeg forstår godt at svensker er opprørt over Rickardssons straff. Det er jeg selv også.

Jeg for min del mener likevel, som Hanne, at det Petter gjør er et mindre regelbrudd enn det Rickardsson gjør, som det bør tas hensyn til i bedømmelsen av straff. En naturlig straff for Daniel ville i mine øyne vært å stryke sekundene han brukte i det ”ulovlige” sporet fra totaltiden + eventuelle bonussekunder han oppnådde. For Petters del mener jeg det ville vært rimelig å frata ham bonussekundene i mål.

Inlagd: 2012-01-05, 18:50
Skriven av: drazyc

hanne: även om jag inte är helt överens med dig så har jag full fårståelse för din åsikt och förstod nog inte helt ditt förra inlägg. Ja jag har full respekt för dina inlägg!

Inlagd: 2012-01-05, 18:53
Skriven av: Göran

Man kan se det på olika sätt . Men som objektiv svensk måste man kunna tänka rättvist , inte bara se till sitt eget bästa !! Jag tycker inte att man kan jämföra dessa 2 situationer !

Inlagd: 2012-01-05, 18:53
Skriven av: RolfZ

Om man inte får överskrida en markering så har det ju ingen betydelse om det är 1meter eller 20meter. Det skall inte påverka beslutet. Och om jag fattar rätt så är det alltid förbjudet att bryta linjen på denna del av loppet. Däremot var det tillåtet på vissa delar av banan där Daniel åkte över. Så absolut inget större regelbrott av Daniel.

Inlagd: 2012-01-05, 18:54
Skriven av: nisse

nisse : Det gäller att ha koll på vilka delar av bana som man kan överträda då !!!

Inlagd: 2012-01-05, 18:57
Skriven av: RolfZ

RolfZ: du kan väl ändå inte påstå att Petter inte tjänade på de han gjorde?? tog ju sig för på tack vara de han gjorde..gör man att brott å drar fördel av de bör man väl få något straff å gult kort i skidor är inget straff

Inlagd: 2012-01-05, 18:58
Skriven av: jossa

Precis och det fick han ju sota för Daniel. Nu borde det vara dags för Petter att göra detsamma.

Inlagd: 2012-01-05, 18:59
Skriven av: nisse

Det var nog Oskar som frågade om Bauer förresten…

Inlagd: 2012-01-05, 19:00
Skriven av: Per

Det jag stör mig på vad gäller Northug är att han väldigt ofta ligger på gränsen för vad som är rätt och fel och också ofta väljer den krepigaste och trängsta vägen fram. Sick-sack i Oberstdorf, ett par skejtskär i Rogla, dagens, skiatlon-os, sapporo-vm, femmilen i Kollen när Dolidovich nästan fäller honom. Framförallt gäller det två saker.
1. Att det skapar diskussion hos andra efter loppet.
2. Att han riskerar sina egna chanser. Han är så pass överlägsen så han behöver inte utnyttja varenda liten fördel för att vinna en spurt.

Han kunde ha åkt yttersväng och rundat hela gänget som i Falun nåt år, men väljer en tajt linje där han kan fastna, ramla, eller bli diskad för att ha åkt fel väg.

Inlagd: 2012-01-05, 19:02
Skriven av: JonasE

Jossa : Gult kort är väl ett straff !!! Nu kan petter inte ligga på gränsen i fortsättningen !

Inlagd: 2012-01-05, 19:02
Skriven av: RolfZ

”oj vad synd det är om er norrmänn”
-Göran

Oj så sint! ^_^

”eller skall jag dra upp någon stav som Hellner blev beskylld för att ha medvetet förstört?”

Synes du kunne nevnt Norge’s lillebrorsa-kompleks også. B-

”Utrolig flaut at ikke Petter får samme straff, virkelig pinlig.
-Neithiri”

Ja ærlig talt. Egentlig burde Petter ta ansvar og diskvalifisere seg selv!
For å bevare Norge’s ære!
Makan…

Inlagd: 2012-01-05, 19:03
Skriven av: Ubersnuber

Det er en kostnad ved å ha alt for stramme A4-regler i idrett. Bare se på hva de har holdt på med i skridsko. Dersom du er nær kjeglen ved bytte av bane, diskes du fra løpet. Det samme hvis du faller noe inn i ytre bane, selv om du ikke hindrer noen. Det bør være rom for skjønn av en jury, akkurat som det er skjønn i en rettssak.

Det er klart det må ha noe å si hvor lenge man bryter markeringen. Dersom man går hele løpet utenfor banemarkeringen med begge skiene, er dette mer alvorlig enn å være borti markeringen med en av skiene i 5 sekunder.

Inlagd: 2012-01-05, 19:05
Skriven av: drazyc

Neithiri!

Jag menar inte att Petter fuskade. Jag menar att Blomqvist anser att vi ska ha förståelse för att en tävlingsmänniska bryter mot reglerna i stridens hetta. Medvetet eller omedvetet.
Och det tycker jag är trist, oavsett om det är på fotbollsplanen eller i längdspåret. Jag skulle önska att fotbollsspelarna följde reglerna, oavsett om det fanns en domare på planen eller inte.
Men, jag är väl naiv…

Att jag sedan, utan att säkert kunna veta förstås, är övertygad om att Northug visste om att hans skida var på fel sida om granruskorna är en annan sak. Du tror att han trodde att han åkte rätt, jag tror att han vet att han åkte fel. Ingen lär någonsin få veta vem som har rätt.
Northug verkar ju vara en vinnarskalle av bibliska mått, och ibland kanske det slår lite slint. Visst fick han väl en reprimand för en stängning i fjol?
Hörde för övrigt av en norsk kamrat att Northug orsakade juryinblandning även i det i sammanhanget lilla, oviktiga Flyktingrennet i våras. Han verkar åka på gränsen helt enkelt. Och ibland över den…

Inlagd: 2012-01-05, 19:06
Skriven av: Fred

@Johan
Jag tyckte det såg ut som att Baur krokade ihop med en funktinär eller en åskådare som var ute å söndagsåkte, det var en som höll mycket lägre hastighet iallafall.

Här kommer ett klipp på Daniels felåkning, det sker vid 2 tillfällen, men vid första tillfället är det Mani som banar vägen, inget stort felsteg men visst sker det en gening där ( 5.48 min in i klippet)

Sen (vid (6.15 min in i klippet) sker den längre felåkningen av Daniel

http://svtplay.se/t/146362/vinterstudion

Helt klart Daniels fel är grövre men även Northug är över på fel sida, han tjänar bonussekunder på det i slutändan… ska det vara samma straff ..svårt :)

Inlagd: 2012-01-05, 19:11
Skriven av: Tomas Olofsson

RolfZ: vad vet vi vad att till gult kort innebär? straff 1 sek eller 7 min?

Inlagd: 2012-01-05, 19:12
Skriven av: jossa

Jossa : Bra fråga !! Hur vet man sånt ???

Inlagd: 2012-01-05, 19:13
Skriven av: RolfZ

Skillnaden var ju just att i Skiathlonloppet så fick man köra över de klassiska spår på VISSA ställen, men inte just där Daniel gjorde det. Det var detta Daniel hade missuppfattat. Han hade ett ärligt uppsåt även om han varit slarvig med att kolla upp exakt vad som gällde.

På ett upplopp får ALDRIG bryta markeringen det vet varenda åkare, säkert vet Petter det också. Men Petter tog chansen.

Kolla på sprintfinalen från VM i Kollen på Youtube. Precis innan Hellnerbacken så avancerar Northug flera placeringar på insidan. Man ser tydligt att han är väldigt försiktig (och skicklig) med att undvika att få skidspetsarna utanför granruskorna. Idag sket han i det, han skulle bara fram, för han visste att han inte hade krafter att gå på utsidan.

En regel är en regel. Får man inte gå utanför spåret så får man inte. Northug tjänade mer än Richardsson på sitt regelbrott. Däri ligger problemet som alla begriper utom några få norrmän. Som tur är finns det även norrmän, t ex Alsgaard, som fattar hur sjukt detta är.

Richardsson har fått sin säsong förstörd.

Inlagd: 2012-01-05, 19:17
Skriven av: Gabriel

Fred: Ok, den er grei.

Inlagd: 2012-01-05, 19:17
Skriven av: Neithiri

drazyk: 1. Han bryter mot reglerna. 2. Han tjänar bonus. Helt medvetet för att tappa mindre mot Cologna.
Det vore som att godkänna en tjuvstart bara för att det är Bolt.

Inlagd: 2012-01-05, 19:18
Skriven av: nisse

@nisse: Jeg har jo presisert at Petter bryter reglene og bør fratas bonussekundene. Så din kommentar forstår jeg lite av.

@Gabriel: Jeg tror de fleste nordmenn, ikke bare Alsgaard, er enige om at både Petter og Daniel begår brudd på reglene. Men vi er nok uenige om hvem som begår det verste regelbruddet. Jeg mener alle bør være inneforstått med hvor banen går hen før start. Da må en enten ha lik straff uansett hvor lenge og i hvor stor grad løperen bryter markeringen, eller gradere straffen. Tror det blir helt umulig for FIS å vurdere hensikten med å bryte markeringen. Rickardssons passering i klassisksporene var jo vel egnet for å tjene viktige posisjoner før oppløpet på stadion. Ikke dermed sagt at Rickardsson tenkte slik, men det blir jo umulig for FIS å vurdere.

Inlagd: 2012-01-05, 19:34
Skriven av: drazyc

Till alla norrmänn här inne: Är det någon av er som tror att Northug skulle dömas som sist i mål om det var han som gjorde det som Richardsson gjorde??? Jag svarar innan er vad jag VET!!! Nej inte en chans i världen!!!

Inlagd: 2012-01-05, 19:40
Skriven av: Göran

Ja Gabriel, og så vidt jeg har sett synes alle nordmennene her inne at det er galt at Richardsson får sin sesong ødelagt. Men det virker som han burde ha vist at han ikke fikk gå over sporene der, og at man ikke følger med på reglene og instruksene kan ikke være en unnskyldning for å bryte reglene, hvordan vet Fis at han snakker sant?

Det er heller ingen formildene omstendighet at han senere mister den fordelen han fikk eller prøvde å få. Han ødelegger jo potensielt også for de han legger seg foran, som kan miste posisjoner som kan være svært viktige for dem. De færreste kan bevege seg gjennom et felt som Northug, og at en mann kommer ulovlig inn foran kan ødelegge mye..

Som sagt jeg synes han gjør en feil han burde bli straffet for, men ikke så mye. Jeg håper Fis ser på reglene og innfører forskjellige straff etter hvor alvorlig brudd de gjør på reglene, og hvor stor konsekvens det vil få i slike tourer.

Men uansett, som jeg sa, det kan aldri bli helt rettferdig, grensene må gå et sted. Det viktigste er at det ikke er navnet ditt som avgjør straffen, noe jeg absolutt har spilt en rolle her.

Inlagd: 2012-01-05, 19:43
Skriven av: Hanne

Såhär skrev jag efter Rickardssons straff:

”Det är för mig helt otänkbart att Cologna eller Northug skulle fått samma straff om dom gjort samma fel igår. Produkten tour de ski handlar till stor del om en spännande fajt om segern uppför final climb. Det är det man säljer in touren på. Man skulle aldrig kunna beröva tv-bolag och sponsorer på den produkt dom har betalt för, bara för att en åkare åker på fel sida om en granruska.

Därför borde straffen vara mildare, så att alla kan få samma.”

Tycker att det stämmer rätt bra med tanke på hur det blev.

Northug skulle givetvis inte fått sju minuters avdrag idag. Huvudproblemet är ju att Rickardssons straff var helt galet och två fel gör inte ett rätt.

Däremot borde Northug straffats (exempel fölorat bonussekunderna). För som det är nu måste man tolka Fis som det kan vara okej att träda över banmarkörerna vid en spurt. Och detta inbjuder i sin tur till att fler kommer att testa gränserna, vilket är väldigt negativt med tanke på att så mycket av dagens skidåkning avgörs på upploppet.

FIS måste införa rimliga straffsatser. Det kan inte vara en straffskala från att dömmas sist, till varning för samma typ av regelförseelse. Det öppnar ju upp för extremt orättvisa domar.

Inlagd: 2012-01-05, 19:43
Skriven av: Manne

Drazyc, men vem tjänade mest på regelbrottet? Northug eller Richardsson?

Facit är iaf att Daniel fick sin säsong förstörd och Petter fick inget straff och detta är djupt orättvist. Det är inte Petter vi är arga på, det är FIS.

Sen må Hanne & CO tycka att alla svenskar bara är negativa och sutrer, men det är ju naturligtvis bara skitsnack. Vi vet ju alla här hur det hade låtit om en norsk åkare råkat ut för samma behandling som Richardsson.

Inlagd: 2012-01-05, 19:43
Skriven av: Gabriel

*noe jeg tror absolutt har spilt en rolle her.

Inlagd: 2012-01-05, 19:44
Skriven av: Hanne

@Gøran: Helt ærlig så tror jeg ikke at Northug ville fått så streng straff. Så jeg forsøker på ingen måte å forsvare juryen. Bare det å ha to helt ulike juryer i Oberstdorf og Toblach sier litt om profesjonaliteten til FIS.

Dessverre ser vi i mange idretter at de beste slipper unna de hardeste straffene. Vi ser det i fotball, tennis, hockey osv. Sånn er dessverre virkeligheten.

Inlagd: 2012-01-05, 19:44
Skriven av: drazyc

”Till alla norrmänn här inne: Är det någon av er som tror att Northug skulle dömas som sist i mål om det var han som gjorde det som Richardsson gjorde??? Jag svarar innan er vad jag VET!!! Nej inte en chans i världen!!!”

Såsåså..ssshh! Det ordnar sig til slut, ska du se!

Inlagd: 2012-01-05, 19:45
Skriven av: Ubersnuber

Gabriel,

du må jo bare innrømme at det er sutringen (eller det negative om du vil) som dominerer her, men den kommentaren var ikke bare rettet til svenskene, men til alle, også nordmennene.

Det er jo litt trist at etter et fantastisk renn av Hellner så er det Northug som dominerer kommentarene igjen… Litt glede hadde ikke skadet.

Inlagd: 2012-01-05, 19:49
Skriven av: Hanne

”Vi vet ju alla här hur det hade låtit om en norsk åkare råkat ut för samma behandling som Richardsson”

Nei, det gjør vi faktisk ikke.

Inlagd: 2012-01-05, 19:49
Skriven av: Ubersnuber

nei Göran,

de hadde aldri straffet Northug, Cologna Bjørgen eller Kowa så hardt. Synd, men sant.

Inlagd: 2012-01-05, 19:49
Skriven av: Hanne

@gabriel: Rickardsson kan potensielt tjene svært mange posisjoner på å ligge i eget spor utenfor banemarkeringen. Det kan være viktig i sammendraget i touren. At han faktisk ikke fikk utnyttet det, er ingen formildende omstendighet. Northug og Rickardsson bør begge straffes, men Rickardsson bør straffes hardere etter min mening fordi regelbruddet er større.

Inlagd: 2012-01-05, 19:50
Skriven av: drazyc

”hvordan vet Fis at han snakker sant?”

Hanne,
Om du tittar på bilderna från när Richardsson går fel så ser du att det står en funktionär precis där han går. Han är väl inte dum heller, han prövar väl inte att gå länge utanför spåret om han vet att det är förbjudet precis framför ögonen på funktionärerna. Det finns ingen anledning att betvivla att Daniel talar sanning. Han är en bra kille.

Men det spelar ingen roll. Det år ingen här som tycker att Northug skulle ha haft samma straff som Richardsson, alla tycker nog motsatt, dvs att Daniel skulle ha fått samma straff som Petter. Alltså ” gult kort”. Han tjänade ju ingenting.

Inlagd: 2012-01-05, 19:51
Skriven av: Gabriel

Hanne, om du hade följt med på Live-chatten så hade du fått sett på glädje. Men sedan började vi diskutera detta med Fis- juryn. Det går utmärkt att uttrycka såväl glädje som besvikelse, inga problem.

Men du kanske vill att Skidpepp bara ska bestå av glade norske tillrop: Kjempeflott! Morsomt! Jeg koser mig!!

Förstå vad tråkigt i längden? ;-)

Inlagd: 2012-01-05, 19:55
Skriven av: Gabriel

Northug visste mycket väl vad han gjorde då han provaktivt åkte fel, för att ta bort besvikelsen och uppmärksamheten från hans insats, för att förminska de andra, för att få all uppmärksamhet själv, han är beräknande , han visste
att juryn inte vågade göra något mot honom för att den är korrumperad och tandlös.
Hoppas sprinters åker på samma sätt i fortsättningen, det är ju OK för FIS
Våga testa, de har ju låst in sig i ett hörn

Inlagd: 2012-01-05, 20:13
Skriven av: KE

Om vi sammanfattar lite.

Varför bör Rickardssons överträdelse dömmas hårdare?
1. Han gjorde det över en längre distans än Nprthug
2. Rickardsson var mindre sliten än Northug när han gjorde fel.
3. Han låg sämre till i TDS.
4. Han är mindre känd än Petter Northug. (Flera sponsorer bryr sig.)

Varför bör Northug överträdelse dömmas hårdare?
1. Northug tjänade sekunder sin övertr5ädelse.
2. Northug åkte medvetet över linjen.
3. På banan i Obersdorf var det tillåtet i långa partier att åka i det klassiska spåret, vilket kan leda till missförstånd.
4. Det var markerat med rött i målområdet. DVS inga granruskar.
5. I och med Daniels dom så har det införts en hårdare praxis vilket Northug viste om.

Inlagd: 2012-01-05, 20:16
Skriven av: Alexander

Dagens höjdare var ju ändå Hellner. Vilket lopp! Tror ni fortfarande i Norge att Hellner hade bra skidor i Davos? Är det Hellners dåliga teknik som fäller honom?
Sveriges största problem är Larry och det är inget som vi hittar på.

Inlagd: 2012-01-05, 20:34
Skriven av: nisse

En annan aspekt på att det inte är konsekvent är ju att det väl var fler åkare som var på fel sida med Richardsson? Fast kanske kortare?
Då borde dom väl åtminstone fått gult kort om dom nu inte åkte på ett 7 minutersstraff?

Inlagd: 2012-01-05, 20:35
Skriven av: Björn

Nisse, precis! Idag var inte Hellners utförsteknik särkilt dålig.

Men jag tror mer det handlar om form. Northug var i form tidigt. Hellner har hållit i träningen längre och hans form kommer nu. Precis som Cologna och Legkov.

Tyvärr hade kanske detsamma varit för Daniel. Men han får rikta in sig på kommande race. Varför inte åka till Rybinsk t ex!?

Inlagd: 2012-01-05, 20:37
Skriven av: Gabriel

Göran: Läs om min kommentar tokstolle. Hur får du det till det? Jag menade att 7 minuters pålägg är för mycket både i Petters och Richardssons fall.

Inlagd: 2012-01-05, 20:38
Skriven av: Joel Burman

Ryskvist verkar äntligen fått fart på bennen, om jag tolkar det rätt så vann hon vågstarten? :)

Inlagd: 2012-01-05, 20:38
Skriven av: Markus

Alexander : Rickardsson var över linjen med HELA kroppen !Northug med en skida ! Rickardsson tjänade flera placeringar i de ögonblick han överträdde linjen ! Rickardsson kan ? ha varit medveten om sin överträdelse ?Rickardsson är tillräckligt känd !

Jag tycker att Rickardssons straff var på tok för hårt !

Inlagd: 2012-01-05, 20:38
Skriven av: RolfZ

”han visste att juryn inte vågade göra något mot honom för att den är korrumperad och tandlös.”

Under et tidligere TDS var Petter på desperat jakt etter bonussekunder, han måtte kutte ned Cologna’s ledelse, ”løsningen” var å sperre de bak seg ved å gå sikksakk.
Petter fikk gult kort og ble fratatt bonussekundene, hvilket umuliggjorde alt håp om å innhente Cologna.

Inlagd: 2012-01-05, 20:41
Skriven av: Ubersnuber

Idag gjorde Larry och gänget i alla fall en bra jobb med Hellners skidor. Får verkligen hoppas att dom lyckas på lördag också. Halvklart och några minusgrader i Val di Fiemme på lördag enligt yr.no.

Inlagd: 2012-01-05, 20:42
Skriven av: Stefan

Här är bilder från norsk media:

http://www.dagbladet.no/2012/01/05/sport/vintersport/ski/langrenn/tour_de_ski/19682869/

Ganska stor skillnad i markeringen.

Om ni vill se hur juryns ordförande ser ut:
http://www.dalademokraten.se/Falun/2011/11/03/Har-ar-bilden-som-ska-salja-Falun-vid-VM-2015-/?print=true

Inlagd: 2012-01-05, 20:42
Skriven av: Alexander

@Alexander
Det var granruskor som Northug åxå var över, det skedde innan själva upploppet, men det är ju lika väl fel gjort av han :) Här e länken

http://svtplay.se/v/2669142/skidor/northug_slapp_straff_for_att_ha_genat?cb,a1364159,1,f,-1/pb,a1364158,1,f,-1/pl,v,,2669141/sb,k103718,1,f,-1

Inlagd: 2012-01-05, 20:42
Skriven av: Tomas Olofsson

Glöm inte att rösta på Hellner till Jerringpriset! Om någon förtjänar det så är det han.

https://response.questback.com/sr/jerringprisetdel2/

Inlagd: 2012-01-05, 20:46
Skriven av: Alexander

Da velger jeg å si som sant er: Herlig at Hellner fikk til et toppenlopp! Det fortjente han uten tvil.

Og når det gjelder straffen til Rickardson så var den latterlig og helt fel. Tror ingen nordmenn heller syntes den var rettferdig.

At FIS ikke turde å gi samme straff til Petter viser vel bare at de innså hvor feil de hadde behandlet Rickardson.

Eneste rettferdige ville være at de ba Rickardson offentlig om unnskyldning og betalte et passende beløp i kompensasjon.

Jeg synes både Rickardson og Petter burde bli dømt sist i sin gruppe. Det ville vært fair.

Men å gi Petter samme straff som Rickardson ville bare vært enda et mistag. Når noen er feil idømt en straff, blir det ikke mer rettferdig å fortsette halshuggingen på feil grunnlag.

FIS er den eneste riktige taperen her.

Inlagd: 2012-01-05, 20:48
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull: Kloka ord !

Inlagd: 2012-01-05, 20:51
Skriven av: RolfZ

Gunnar Bull, bra sammanfattat!

Inlagd: 2012-01-05, 20:52
Skriven av: Gabriel

Gunnar Bull:
+1
Tyvärr kommer inte Capol att kunna erkänna något fel.

Inlagd: 2012-01-05, 20:54
Skriven av: x-et

Tyvärr så tror jag Daniel har svårt att komma tillbaks den här säsongen efter en sådan här orättfärdig, orättvis idiotbehandling som FIS hejdukar utfört , nu vet jag i och för sig inte hur Rickardsson tänker och känner , hoppas verkligen att jag har fel, att han kan vända det här till att bli ännu bättre.

Inlagd: 2012-01-05, 20:54
Skriven av: KE

Gunnar Bull… Håller fullständigt med i allt du skriver!

Såhär säger dagens jurryordförande om saken:

”- Vi hade bara två alternativ för en sån här incident: En skriftlig varning, eller att ge Northug samma tid i loppet som sista man. Vår bedömning var att Northug inte tjänat så mycket på sin förseelse att det strängare straffet skulle vara rimligt, Karl-Heinz Lickert.
Vad var det för skillnad på det här och det som hände med Daniel Richardsson?
– Det var en annan jurygrupp då i Obertsdorf. Jag hade inget med det att göra.”

Det är bedrövligt att FIS inte har ett mer genomarbetat regelsystem. Dock inte förvånande.

Inlagd: 2012-01-05, 20:56
Skriven av: Manne

En liten meningslös detalj :När Hellner strular till det i sista fristilssprinten så får han ut skidspetsarna utanför Granruskorna , åker sedan i mål o placeras ;-) Vad gör vi åt denna överträdelse ??? Gult kort ? nje !!

Inlagd: 2012-01-05, 20:57
Skriven av: RolfZ

Gunnar B: Bra ideer.

Dock så borde de även FIS lyssna på Alsgaard och skaffa en professionell jury.

KE: Hoppas någon startar en tråd på facebook sp Rickardsson kan känna vilket stöd han har i skidvärlden både i och utanför våra gränser.

Inlagd: 2012-01-05, 20:58
Skriven av: Alexander

KE, ja man får verkligen hoppas att han är grymt mentalt stark nu. En sån här sak skulle kunna knäcka en åkare som tränat kopiöst mycket och hårt (kanske t o m FÖR HÅRT i år!?) för att kunna göra sin bästa säsong hittills. Och sen blir det så här…

Jag tycker att han borde åka till Rybinsk och visa vart skåpet ska stå!

Inlagd: 2012-01-05, 20:59
Skriven av: Gabriel

Man blir upprörd över hur Northug slipper undan med varning medans Richie får ett så strängt straff som förstör hans säsong. Bottenbetyg till FIS – hoppas att det svenska skidförbundet agerar internationellt! Det ska inte vara skillnad på folk och olika juryer ska inte döma olika!

Till dagens lopp (som jag såg nu, spelade in då jobbade tidigare idag):

Damerna: Marit och Kowa samarbetade vilket de gjorde helt rätt i. Johaug nu utan chans i totalen. ”Den unga finskan” (Haags beteckning i TdS förra året) knäckte Kalla och Randall. Tänk att en nybliven 21-åring (fyllde 12 dec) är så bra redan, bäst i Finland! Saarinen är en besvikelse, hon har varit på nedgående sedan Virpi slutade. Marthe gjorde det riktigt bra, det har jag väntat på. Steira oväntat svag?

Herrarna: Det var spännande att se när Northug kom ikapp Cologna men sedan väggade, hade aldrig tippat det innan dagens lopp.. Gissar att alla i Norge reste sig upp från sofforna då… Men han var smart, tappade 21 s snabbt men tog sedan rygg på Legkov och kom åter lagom till spurten där han blev tvåa med Legkov som trea (med tveksam åkning utanför banan precis före mål, se ovan i denna kommentar). Bra åkt av Hellner och synd om Bauer som fastnade i snön bredvid spåret men det var hans eget fel. Hade dock önskat att ”TV-skotern” åkt framför grupp 2 istället för framför Cologna hela tiden (där det inte fanns någon spänning förutom i början då Northug var i närheten)!

Inlagd: 2012-01-05, 21:12
Skriven av: Jörgen

Är det någon som är lite sur kan man ju alltid maila någon ansvarig.

http://www.fis-ski.com/uk/insidefis/fisoffice.html

eller kanske direkt till mr.
capol@fisski.com

Är det inte lite kul att dom heter fis?

Inlagd: 2012-01-05, 21:12
Skriven av: Ignatius

Nu måste alla Svenska Skidförbundets resurser sättas in för att få till bra skidor till Marcus på lördag. Gör vad som helst, muta, spionera, flyg in vallare från skidskyttarna eller vad fan som helst. Mackan ska ha fältets bästa skidor på lördag, allt annat är underkänt.

Inlagd: 2012-01-05, 21:19
Skriven av: Gabriel

”Gissar att alla i Norge reste sig upp från sofforna då”

Jeg fant det en smule humoristisk, skal jeg være helt ærlig, og ikke minst et velkomment innslag av spenning ^_^

Inlagd: 2012-01-05, 21:23
Skriven av: Ubersnuber

Dags att skaffa det där vallaflygplanet du snackade om för något år sedan, Gabriel!

Inlagd: 2012-01-05, 21:24
Skriven av: Oskar

:-)

Inlagd: 2012-01-05, 21:26
Skriven av: Gabriel

Förra året blev Södergren 9a i Val di fiemme hur gick de till? bara 4 sek efter segraren..

Inlagd: 2012-01-05, 21:27
Skriven av: jossa

Oskar… Så länge man inte skaffar ett vallatåg bara. Snö och SJ är som bekant ingen lyckad kombination.

Inlagd: 2012-01-05, 21:30
Skriven av: Manne

Han åkte väl fort?

Inlagd: 2012-01-05, 21:31
Skriven av: Oskar

Som en typisk Svensk pessimist så tar nog inte Marcus någon pallplats. Legkov och Bauer blir för svåra. En tröst är ju att Petter tar nog inte heller någon pallplats.
Hoppas jag har fel på den första delen av mina gissningar.

Inlagd: 2012-01-05, 21:33
Skriven av: nisse

men Oskar som alla sägar här med så dåliga skidor som svenskarna hade? eller kanske inte alla hade dåliga?? den form Södergren hade förra året bevisar väl att i Val di fiemme måste han ändå haft bra skidor..

Inlagd: 2012-01-05, 21:35
Skriven av: jossa

Northugs trener og det norske smøresjefen var forresten i nyhetene just nu og sa at Petter tapte idag fordi han hadde alt for dårlige ski…

Inlagd: 2012-01-05, 21:36
Skriven av: simen

Joel B: snacka om tokstolle, normala människor skriver vad dom menar så folk förstår! du skriver ”ingen svensk vill att Northug skall ha samma straff som Richardsson”!!!Vem är du som vet vad alla svenskar tycker? Jag och flera med mig tycker att det är rimligt med samma straff! att det sedan är absurt med 7 minuter kan så vara! Tokstolle!!

Inlagd: 2012-01-05, 21:39
Skriven av: Göran

Angående Lördag, hur var föret förra årets bortvallning? Jag är skapligt nervös…

Intressant att Larry efterlyste mer resurser, men tyvärr har de nog målat in sig i ett hörn, för varje bortvallning kanhända att det blir svårare att få det… Inte vet jag. Men med framgång följer framgång!

Inlagd: 2012-01-05, 21:43
Skriven av: Aliide

”Northugs trener og det norske smøresjefen var forresten i nyhetene just nu og sa at Petter tapte idag fordi han hadde alt for dårlige ski…”

Norge’s trener sa at han muligens ikke hadde optimale ski på siste halvdel av løpet, men at det alene ikke kunne ta skylden for Northug’s resultat i dag.
Han presiserte også at skivalg var Northug’s eget ansvar.

Inlagd: 2012-01-05, 21:45
Skriven av: Ubersnuber

”En liten meningslös detalj :När Hellner strular till det i sista fristilssprinten så får han ut skidspetsarna utanför Granruskorna , åker sedan i mål o placeras ;-) Vad gör vi åt denna överträdelse ??? Gult kort ? nje !!”

Hellner fastnade och bakade ut där där bröt gränsen för banan, och det bör inte kunna straffas.

”Förra året blev Södergren 9a i Val di fiemme hur gick de till?”
Samma sak i La Clusaz och VM-loppen, när resten hade dåliga skidor körde Anders riktigt bra.
”Legkov och Bauer blir för svåra.”
Bauer är en och en halv minut efter och såg ganska blek ut idag, även utan fallet.

Inlagd: 2012-01-05, 21:47
Skriven av: JonasE

JonasE: men varför åker Södergren bra då? har han bättre material skidor alltså? för vallningen är ju den samma..

Inlagd: 2012-01-05, 21:50
Skriven av: jossa

Tror att våra vallare måste ut och testa olika skidor och vallningar och inte utgå från någon mall som fungerat någon gång tidigare. Ut och testa när de aktiva sover och erbjud dem toppskidor nästa dag t.ex. Men jag vet inte, det är mycket hemligheter vad gäller vallning.

Det skulle vara intressant om det gjordes en TV-dokumentär inifrån det svenska (eller norska) vallateamet under en säsong. Där man får höra hur de resonerar innan, under och efter lopp samt får se hur de arbetar.

”Yrkeshemligheterna” går att dölja.

Inlagd: 2012-01-05, 21:53
Skriven av: Jörgen

Problemet är åxå att Kalla å Hellner är så kännsliga i klassiskt måste ha rätt före bra väste..många andra åkare klarar av att rädda i dom lägena Daniel förra året hade rätt dåligt gild men ändå var han med täten in..

Inlagd: 2012-01-05, 21:53
Skriven av: jossa

jossa>> Jag vet inte, han väger mindre och trycker ner fästvallan på flacka partier mindre kanske? (Jag kan inget om vallning, bara konstaterar att några av hans bästa lopp var när de andra missade)

Inlagd: 2012-01-05, 21:54
Skriven av: JonasE

jonas: Jag minns när Bauer krossade Northug på 20km och jag tror han kan ta >1minut på Hellner med all bonus. Men jag hoppas han inte är i den formen.

Inlagd: 2012-01-05, 21:54
Skriven av: nisse

JonasE: kan vara så ? bara de att jag tror att Kalla å Hellner måste lära sig åka klassiskt med dåliga skidor bättre än vad dom klarar idag..Val di fiemme förra året är ett bra exempel på de alltså Daniel R Södergren klara de bra… Britta J i damloppet men inte Kalla..

Inlagd: 2012-01-05, 21:57
Skriven av: jossa

Gäller förresten varningen som Northug fick resten av säsongen eller bara resten av touren? Någon som vet?

Nu borde han fatta att man inte får saxa framför motståndare i en spurt och inte heller överträda banmarkeringar. Oavsett vad straffet blir… Fast han kanske räknar med att han aldrig kommer få något hårt straff ändå, saxande = 5 bonussekunder, överträda banmarkeringar = skriftlig varning…

Inlagd: 2012-01-05, 21:59
Skriven av: Aliide

F-n vad surt att höra tomten Capol i TV idag. Som grädde på moset snackade han någon slags norska också. Naturligtvis. Norge regerar FIS.

Inlagd: 2012-01-05, 22:00
Skriven av: Bosse

Northug kunde ändå glida ikapp nerför, tack vare överlägsen teknik, mot alla andra i klungan, på alltför dåliga skidor , helt slut och stum och vinna spurten, oj oj helt enormt
Capol sa att Northug åkte längre väg så det blev bara gult kort därför, redan innan juryn sammanträtt, är alla hästar hemma , man kan undra?

Inlagd: 2012-01-05, 22:07
Skriven av: KE

Aliide: Varningen gäller bara TdS normalt sett men samlar han på sig flera varningar kunde det ha öppnat för ett godtyckligt beslut från FIS, om det inte varit just han…

Inlagd: 2012-01-05, 22:10
Skriven av: Jörgen

Jossa, Södergren prisade sina skidor och erbjöd sig till och med att låna ut dem! Han var också den första som tog bladet från munnen och kritiserade materialet (när det nu var). Så han är ju också en som är beroende av adekvat och bra material!

Inlagd: 2012-01-05, 22:11
Skriven av: Aliide

KE, det där hörde inte jag! Åkte längre väg??? Jo, tjena!

Inlagd: 2012-01-05, 22:18
Skriven av: Aliide

Vi behöver Fredriksson i gammal god gnällform i truppen. Då får inte vallarna en lugn stund och har tid med pings turneringar på kvällarna osv.

Inlagd: 2012-01-05, 22:22
Skriven av: Joel Burman

Jörgen; Steira har ju liksom Kalla varit sjuk precis innan TdS. När det gäller Kalla har hon stått på antibiotika dagarna före touren. Får bedömas efter det.

Inlagd: 2012-01-05, 22:30
Skriven av: KnutG

När Petter sover sig igenom touren (bortsett från när han åker) så spelar svenskarna pingis!

Fast: vem har roligast?

Inlagd: 2012-01-05, 22:30
Skriven av: Oskar

Aliide: Hörde det på kvällens Sportspegel kl.22

Inlagd: 2012-01-05, 22:33
Skriven av: KE

Aliide: med andra ord alla svenskar var inte bortvallade i Val di fiemme förra året..

Inlagd: 2012-01-05, 22:33
Skriven av: jossa

Förra året i val di fiemme körde Södergren på sina gamla runt nollan-skidor som tydligen alltid funkar

Inlagd: 2012-01-05, 22:34
Skriven av: Emil

Södergren har några spjut som knäcker. Har inte han ärvt dom av typ Elofsson eller ngt sånt?

Inlagd: 2012-01-05, 22:36
Skriven av: Oskar

”Nu måste alla Svenska Skidförbundets resurser sättas in för att få till bra skidor till Marcus på lördag. Gör vad som helst, muta, spionera, flyg in vallare från skidskyttarna eller vad fan som helst. Mackan ska ha fältets bästa skidor på lördag, allt annat är underkänt.”

håller med!

Inlagd: 2012-01-05, 22:46
Skriven av: SannaT

Tack Emil för svaret..alltså var lite en material fråga som jag gissa man..inte bara vallningen de handla om även fast den inte var toppen

Inlagd: 2012-01-05, 22:48
Skriven av: jossa

men tänkt om de är så att Hellner inte har något par som fungerar i dom förena i klasssikt då hjälper de inte ens..

Inlagd: 2012-01-05, 22:49
Skriven av: jossa

SannaT…Jeg er helt enig med deg..Skal Kalla&co ha noen som helst seiersjanse, så må de ha feltets klart beste ski..;)

Inlagd: 2012-01-05, 22:52
Skriven av: tolsrav

Jossa, kanskje de kan sende Södergrens sine med flyet så de kommer fram i morgen.. Fungerer sikkert bedre enn å skaffe seg et vallafly.

Inlagd: 2012-01-05, 22:59
Skriven av: Hanne

Jag anser att vallning borde vara som dopning. Bara vallor som alla länder har tillgång till borde få användas. Det skulle inte göra att alla alltid hade lika bra skidor, men det skulle bli lite jämnare iaf och gynna länder som inte har inhemsk produktion av valla. För Sveriges vallningsprobelm under touren skulle detta kanske inte hjälpt, men det skulle vara ett steg i rätt riktining. Jag tror vi kommer dit en dag, men det kommer ta 20 år till.

Inlagd: 2012-01-05, 22:59
Skriven av: Alexander

Och Södergren som inte ens kör i år! Kunde han inte kollat väderprognosen och skickat ner skidorna?! Hade ju behövts, kompisen på en fyrtioåttondeplats och så sitter man och håller på ett par superskidor? Jäkla sätt ;-)

Kommer rätt mycket stolliga förslag efter vallarmissen, gemensam vallarbod, alla skidor ska vara lika dana, etc. Kolla FB!

Inlagd: 2012-01-05, 23:27
Skriven av: Aliide

Vallning som doping? Hästarna hemma?

Inlagd: 2012-01-05, 23:29
Skriven av: Aliide

Det ligger an til mange ”röddräkten” opp alpinbakken på søndag, etter 7 løp er det 5 röde blant de 10 beste i dameklassen…..Og i tillegg skulle vel gladjente Vibeke, vært der også…såfremt ikke FIS hadde gitt henne 7 min. tillegg! ;)

Inlagd: 2012-01-05, 23:30
Skriven av: tolsrav

Petter körde ju också på några gamla skidor, som han ärvt efter Frode Estil (eller vem det var), i Val di Fiemme förra året.

Det är alltså gamla lagg som gäller vid 0-gradigt. Ju äldre desto bättre = Gustav Wasas träskidor, återigen! Borde funka!

Inlagd: 2012-01-05, 23:35
Skriven av: Gabriel

http://www.youtube.com/watch?v=nF71S4TPCNQ

”Äh, jag har haft fruktansvärda skidor, jag har varken haft fäste eller glid.. Vi har, vi har kört på ruggade skidor å, utan valla så det, det funkade inte alls..

”Jag trodde inte det skulle gå att köra på ruggat överhuvudtaget så jag hade tanken att testa det men sen drog det ut på tiden, jag fick inga skidor uppvallade, så det var ungefär tjugo minuter kvar, de testade in till det sista.. äh då tog jag mina tävlingsskidor och åkte ner, då frös de under”

”Fyfan tänker man”

”Det är kört”

Inlagd: 2012-01-05, 23:52
Skriven av: skidjan

Hehe, Fredriksson, vilken hjälte. Han kunde kalla en spade för en spade, han. På gott och ont…

Inlagd: 2012-01-06, 00:03
Skriven av: Gabriel

Ja, han skräder ju inte orden. Hellner är kanske inte lika talför, mer att han inte haft att välja några skidor som funkade… Ungefär samma sentens dock.

Inlagd: 2012-01-06, 00:10
Skriven av: Aliide

Random klipp fra youtube, og hva er det man ser?

1. Norge

og…

Svensker som klager på vallingen.

LOL :D

Inlagd: 2012-01-06, 01:41
Skriven av: simen

Damernas åktider:
P Efternamn Tid *=Våg
1 JACOBSEN 38:51.0
2 BJOERGEN 38:56.3
3 ZELLER 39:01.3
4 KOWALCZYK 39:03.1
5 KRISTOFFERSEN 39:09.7
6 RYDQVIST 39:28.0 *
7 FAIVRE PICON 39:28.2 *
8 BROCARD 39:28.9 *
9 JEZERSEK 39:29.2 *
10 HAAG 39:29.4 *
11 LAHTEENMAKI 39:29.5
12 AGREITER 39:30.3 *
13 AHERVO 39:31.0 *
14 STEPHEN 39:31.2 *
15 DE MARTIN TOPRANIN 39:40.2
16 BARTHELEMY 39:42.3 *
17 BOEHLER 39:46.2
18 ROPONEN 39:47.5
19 KALLA 39:47.8
20 OESTBERG 39:48.8
21 NYVLTOVA 39:49.5
22 JOHAUG 39:51.1
23 SARASOJA-LILJA 39:59.5
24 STEIRA 40:04.1
25 ISHIDA 40:08.0
26 JEAN 40:09.2 *
27 RANDALL 40:15.2
28 KOLOMINA 40:16.8 *
29 MEDVEDEVA 40:21.4 *
30 SHEVCHENKO 40:22.1 *
31 SAARINEN 40:24.1
32 INGEMARSDOTTER 40:24.7 *
33 BROOKS 40:27.8 *
34 JANECKOVA 40:28.7 *
35 NISKANEN 40:30.0
36 IVANOVA 40:36.8
37 SHAIDUROVA 40:37.3 *
38 FESSEL 40:38.3
39 KYLLOENEN 40:44.7
40 OSSIPOVA 40:53.2 *
41 MATROSSOVA 41:14.2 *
42 HUGUE 41:16.6 *
43 ANTSYBOR 41:18.4 *
44 IKSANOVA 41:25.6 *
45 DOTSENKO 41:32.8
46 GUSCHINA 41:33.0 *
47 SMUTNA 41:42.5
48 TIKHONOVA 41:56.9 *
49 LARSEN 42:32.1 *
50 YATSKAYA 43:18.3 *

Inlagd: 2012-01-06, 08:19
Skriven av: JonasE

Alexander:

”Jag anser att vallning borde vara som dopning. Bara vallor som alla länder har tillgång till borde få användas. Det skulle inte göra att alla alltid hade lika bra skidor, men det skulle bli lite jämnare iaf och gynna länder som inte har inhemsk produktion av valla. För Sveriges vallningsprobelm under touren skulle detta kanske inte hjälpt, men det skulle vara ett steg i rätt riktining. Jag tror vi kommer dit en dag, men det kommer ta 20 år till.”

Men Sverige har jo råd til den beste smøringen i dag, så svenskene ville jo vært enda lenger bak med en sånn ordning ;-)

Inlagd: 2012-01-06, 08:24
Skriven av: Tor

Angående ski, det er ikke bare svenske skiløpere som vegrer seg for å kritisere smørerne

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10074595

Inlagd: 2012-01-06, 08:42
Skriven av: Tor

Konsekvens av synpunkter om tillgång till samma valla är att alla också skulle ha tillgång till samma snö.

Senast igår försökte jag utan att lyckas få till en bra vallning här nere i Oberhoftrakten.
Du kanske såg skidskyttet, nysnö och runt noll.

Ingen minsta likhet med hemma i Härjedalen.

Inlagd: 2012-01-06, 09:16
Skriven av: Elin

JonasE: Tack för listan, tog du fram den manuellt? Intressant att Rydan gick bäst av de våra igår.

Inlagd: 2012-01-06, 09:59
Skriven av: Jörgen

Finns motsvarande lista för Herrarna?

Inlagd: 2012-01-06, 10:04
Skriven av: Emil

Emil>> Om jag orkar kommer den i eftermiddag, annars kan du själv försöka med den högra spalten i denna lista.
http://www.fis-ski.com/pdf/2012/CC/3433/2012CC3433TDS.pdf

Inlagd: 2012-01-06, 10:46
Skriven av: JonasE

Det hade varit grymt kul att se en intervju med Devon och höra hans känslor. Han överträffade verkligen sig själv igår och han kan uttrycka sig bra. Någon som sett något han skrivit eller någon intervju att länka till?

Inlagd: 2012-01-06, 11:16
Skriven av: Gabriel

Rydan skriver om gårdagens lopp i sin blogg – länk

Inlagd: 2012-01-06, 11:27
Skriven av: Jörgen

Håller med Joel B, hade Fredriksson varit med hade inte vallarna sovit på 9 dygn.

Inlagd: 2012-01-06, 11:44
Skriven av: Göran

Ha ha tolsrav, Tror inte en norska hade fått 7 min även om hon åkt scooter uppför sista backen. Föresten tar tillbaka det, dom reglerna gäller väl bara han funktionären i röddräkt.

Inlagd: 2012-01-06, 11:48
Skriven av: Göran

”funktionären i röddräkt” hadde dårlige ski, ellers hadde han knust Cologna i går og vunnet dette lett :)

http://www.dagbladet.no/2012/01/06/sport/vintersport/ski/langrenn/petter_northug/19688262/

Inlagd: 2012-01-06, 11:55
Skriven av: Neithiri

Hanne, stort tack!

Inlagd: 2012-01-06, 12:08
Skriven av: Gabriel

”Wadsworth said Kershaw was “nervous as hell,” and “a mess” prior to the pursuit, even asking for a special coffee machine to be moved from his room to the bus. The request was accommodated, and the res is history as they say.”

Haha! Skön kille.

Inlagd: 2012-01-06, 12:16
Skriven av: Gabriel

Utan tvekan så hade han det, man såg ju med blotta ögat hur alla andra gled ifån honom nerför. Inte minst i sista backen, eller hur var det nu?

Inlagd: 2012-01-06, 12:19
Skriven av: Göran

Tydligen hade Hellner, Manificat och Kershaw pratat ihop sig i förväg: ”After agreeing to team with Hellner and Manificat in a pre-race discussion…” (från Hannes länk)

Inlagd: 2012-01-06, 12:24
Skriven av: Per

De andra var kanske snälla och goda medtävlare som bromsade nerför så inte funktionären i röddräkt skulle börja grina och tycka de var dumma som hade överlägset mycket bättre glid.
Man vet ju hur känslig han är om andra är dumma mot honom. Det blir så jobbigt då. Fråga juryn.
Dario var inte snäll mot honom, de skulle ju samarbeta, fy skäms.

Inlagd: 2012-01-06, 12:25
Skriven av: KE

Fick för övrigt reda på att om Northug får ett gult kort till så diskas han – men det gäller inte bara på Touren utan i hela världscupen i år…

Inlagd: 2012-01-06, 12:31
Skriven av: RolfZ

Att döma av den bild som sänds ut från skidåkningen, är det mycket lite som avgörs på hur duktiga åkarna är på att åka skidor. Nästan varje lopp förklaras på ett eller annat sätt med vallning, material, stöttningsapparater, eller andra yttre omständigheter. Man börjar tröttna!

Inlagd: 2012-01-06, 12:37
Skriven av: Manne

RolfZ: Seriöst? Det är ju i så fall ännu mer bisarrt. En atombombsbestraffning. Understryker bara att det behövs tidsstraff som är proportionerliga mot förseelsen.

Inlagd: 2012-01-06, 12:37
Skriven av: Per

RolfZ: ”Fick reda på” eller läste på sweski.com? Man måste nog dubbelkolla med en annan källa före man tar något som sanning från den sjaten… Men visst kan det stämma.

Inlagd: 2012-01-06, 12:41
Skriven av: Johan

Manne: Apropå det. Noterade att Hellner sa i svt-intervjun att han inte fick så många tidsuppdateringar från svenska teamet under gårdagsetappen. Det fick däremot Manificat från det franska och eftersom de två körde och pratade så hade Hellner ändå koll på hur mkt de tog in på de framförvarande.

Inlagd: 2012-01-06, 12:43
Skriven av: Per

RolfZ: Då kan vi alltså räkna ut med arslet att Röddräkten inte får någon mer varning oavsett hur mycket han skejtar i klassiska lopp osv… Känns tryggt! Grymmt jobbat FIS.

Ni har väl likat: http://www.facebook.com/pages/We-who-think-Daniel-Rickardsson-should-get-an-official-apology-by-FIS/170629643037958

Inlagd: 2012-01-06, 12:44
Skriven av: Joel Burman

Johan : ja visst !! Sweski.com !! bra sajt :-)

Inlagd: 2012-01-06, 12:46
Skriven av: RolfZ

Jag tycker att Daniels straff är på tok för hårt ! Northugs straff är nog för milt ?

Inlagd: 2012-01-06, 12:48
Skriven av: RolfZ

Bauer körde inte på en funtionär som nån sa när han knäckte staven ! han fick ut en skidspets i snön o stöp helt själv !

Inlagd: 2012-01-06, 12:50
Skriven av: RolfZ

Jeol : jag har lajkat :-)

Inlagd: 2012-01-06, 12:53
Skriven av: RolfZ

Emil Twittrar:
Tidigare har banan i Val di fiemme varit ganska lätt, nu som ombyggd är den en av de tuffare jag kört! Mycket kommer hända imorgon på 5varv!

Borde kunna gynna Hellner om dom får till fästet. Det gynnar i vilket fall Legkov och Cologna.

Inlagd: 2012-01-06, 12:54
Skriven av: Gabriel

båda skulle haft samma straff, vad nu det är/skulle bli…

Inlagd: 2012-01-06, 12:59
Skriven av: SannaT

Gabriel… På ett sätt gynnar det väl Northug. Hade det varit förra årets bana hade det varit näst intill omöjligt att gå ifrån klungan och tjäna den tid som behövs. Nu finns en liten chans om han har en pangdag.

För Hellners del får man hoppas att han hittat en lösning på problemet att han är seg efter vilodag. Risken är överhängande att han tappar allt… men så ska ju sport va. Vi får i alla fall hoppas att det inte hänger på skidorna.

Inlagd: 2012-01-06, 13:24
Skriven av: Manne

RolfZ. Röddräktens gula kort är ju knappt en bestraffning. De kommer inte ge honom ett till när han tar en massa skejtskär i det klassiska loppet imorgon.

Inlagd: 2012-01-06, 13:24
Skriven av: Joel Burman

Joel : Ett gult är en bestraffning ! Varken du eller jag vet vad som händer i morgon . Jag tror inte att Northug vågar chansa i fortsättningen , nu har han hela världens ögon på sig .

Inlagd: 2012-01-06, 13:34
Skriven av: RolfZ

Elin, kan inte du köra en liten crashcourse i vallning inför i morgon? Det var nog lite för många år sedan jag vallade klassiska lagg. Dessutom är det nog bättre om du tar upp saker som snötemperatur, fuktighet, konstsnö, kornstorlek, ishinna, fästzon, glidzon, struktur, spann, spannstyrka än om jag gör det, efterson Gabriel misstror allt jag säger inom vallning ;)

Inlagd: 2012-01-06, 13:41
Skriven av: Anders

RolfZ… Ett gult kort är en varning om en bestraffning. Inte en bestraffning.

Om bestraffningen är så hård att det i praktiken är högst orealistiskt att den kommer kunna genomföras i praktiken, är det frågan hur mycket effekt varningen ger.

Jag tycker det är hopplöst att FIS inte kan ha ett tydligt regelverk, med straff som är genomförbara i praktiken.

Inlagd: 2012-01-06, 13:43
Skriven av: Manne

Om Hellner är i form vilket han verkar vara och får bra skidor bör han inte tappa allt för mycket. Men vi får nog räkna med att han får slita. Det är verkligen inte hans kopp te med långa klassiska lopp. Men av de andra åkarna ser jag ingen som verkar vara i kanonslag. Legkov kan månne göra ett idiotlopp i morgon. Cologna bör väl bara bevaka och spara sig. Bauer måste ju försöka men frågan är hur hans form är. Kershaw lär också få det tufft. Manificat gillar inte långa klassiska lopp heller.

Inlagd: 2012-01-06, 13:46
Skriven av: Anders

”De andra var kanske snälla och goda medtävlare som bromsade nerför så inte funktionären i röddräkt skulle börja grina och tycka de var dumma som hade överlägset ”

Fortsatt sint og sur? ^_^
Har virkelig gått inn på deg, dette her!
Slapp av, det er bare sport

Inlagd: 2012-01-06, 13:46
Skriven av: Ubersnuber

Anders, tvärtom! Du är den enda som ser nyktert och har den rätta kompetensen här när det gäller vallning och TV-produktioner. Jag sätter stor tilltro till det du har att säga, det vet du! :-)

Inlagd: 2012-01-06, 13:50
Skriven av: Gabriel

Anders: Kom igen upp till bevis nu kör en grundkurs i vallning här bland kommentarerna så kan vi tv-soffe amatörer hålla käften om skidorna framöver…

Inlagd: 2012-01-06, 13:52
Skriven av: Joel Burman

Ubersnuber.”forsatt sint og sur” Ja det har de stort sett vært siden 1990…:)

Inlagd: 2012-01-06, 13:56
Skriven av: tolsrav

Gabriel: ibland är du själv rätt fördömande mot folk här…mot folk

Inlagd: 2012-01-06, 14:01
Skriven av: jossa

Vi ska nog inte räkna bort Northug, en dålig dag på touren har väl alla utom möjligen Cologna….. Och med en vilodag och ett masstartslopp i klassiskt så har jag svårt att se att han och Hellner går ut i närheten av varandra även om vi träffar rätt i vallning. Men givetvis kommer jag hoppas och tro på mirakel likt gårdagens.

Inlagd: 2012-01-06, 14:02
Skriven av: Gunnar

Gabriel / Joel, hehe! Bra att veta att vi är på samma retsamma våglängd!

Nä, jag tror inte jag är tillräckligt kompetent eller insatt eller framför allt inte pedagogisk nog att förklara vallning i skrift. Däremot skulle jag önska ett inför-reportage från svt med någon vallningsguru som försöker gå igenom svårigheterna med att valla. Om ni bara visste hur många gånger jag själv har vallat bort mig trots att jag tyckt att det känts bra. Och då har jag inte ens haft någon Larry att kasta skit på!

Inlagd: 2012-01-06, 14:08
Skriven av: Anders

Jossa, ja förlåt då! :-)

Inlagd: 2012-01-06, 14:10
Skriven av: Gabriel

Jossa, fast fördömande vet jag inte. Lite elak emellanåt – svar ja!

Inlagd: 2012-01-06, 14:11
Skriven av: Gabriel

Kan Northug ha en skitdag så kan väl Cologna ha det också. Det är små marginaler. Missar Schweizarna med vallningen imorrn så är det match igen.

Inlagd: 2012-01-06, 14:12
Skriven av: Gabriel

Gabriel: :) var ju du som försökte vara någon moralpolis här mot mig.. ibland kanske man borde titta sig själv i speglen å se :) mig gör de inget att attityden är hård så länge den är saklig å ute ogrundande påhopp

Inlagd: 2012-01-06, 14:16
Skriven av: jossa

Att kategoriskt gå ut och slå fast att alla som gör på ett visst sätt har dålig moral, det är fördömande.

Det kan finnas fler orsaker till varför folk gör olika saker, så det är kanske bäst att inte dra alla över en kam och säga att alla har dålig moral.

Inlagd: 2012-01-06, 14:16
Skriven av: Gabriel

”Kan Northug ha en skitdag så kan väl Cologna ha det också. Det är små marginaler. Missar Schweizarna med vallningen imorrn så är det match igen.”

Og det er det som gjør herrelangrenn så morsomt!
Damelangrenn, på den andre siden..
Moro det også, av og til.
Men torsdagens etappe var en tragisk kjedelig fornøyelse.
For store marginer i forhold til den kniveggen gutta balanserer på.

Inlagd: 2012-01-06, 14:17
Skriven av: Ubersnuber

Jossa, var det jag som var moralpolis!? Det var ju du som sa att jag, och alla andra som ändrade i tipset, hade dålig moral. Då är det ju du som är moralens ädle väktare. :-)

Inlagd: 2012-01-06, 14:17
Skriven av: Gabriel

Urolig for hvordan det skal gå for Northug på lørdag,

en tøff klassiskløype med bonusskunder på toppene er ikke akkurat hans beste distanse, og jeg er usikker på om han klarer å motivere seg for å kjempe for nok en andre plass etter gårsdagen. Håper han for en gangs skyld velger ski med litt feste, det tror jeg han trenger. Hadde vært gøy om Bauer gjør som for to år siden og kjører på, skal vi få skikkelige luker i en fellestart er vel en tøff klassisk løype på den 8. etappen på touren stedet.

Synd at spenningen om første plassen i touren er borte, men nå er det viktig at Northug ikke blir dårligere enn nr fire så spenningen i verdencupen ikke er helt borte også… Håper også på at Hellner klarer å holde følge med Northug i sammendraget slik at vi kan få en duell i bakken, det er vel det eneste som kan redde spenningen for meg på herrenes løp på søndag.

Også Bjørgen trenger gode klassisk ski hvis hun skal ha en sjanse mot Kowa, så Perry har nok å gjøre i dag…

Inlagd: 2012-01-06, 14:25
Skriven av: Hanne

Gabriel: yes för tydligen fritt för dig å gnälla krisisera andra..i spel å tipps ska man ha hög moral spelstopp i sprint har alltid varit när prologenstartar.men de roliga var att du tog de så personligt :)

Inlagd: 2012-01-06, 14:26
Skriven av: jossa

Jossa, äh du är ju ute å cyklar. Det är ju du som tar det personligt. Du säger att alla har dålig moral och när jag säger att då är du fördömande så kan du inte släppa det. Du fortsätter tjata om det. Idag, två veckor efter, så kommer du igen och tjatar. Det är ju inte jag som tar upp det igen, gång på gång.

Inlagd: 2012-01-06, 14:39
Skriven av: Gabriel

Gabriel og Jossa

Kan dere være så snille å slutte og krangle om hvem av dere to som er den flinkeste/slemmeste/dummeste/ debatanten og fokusere litt mer på rennene, dere blir ikke enige uansett..

Inlagd: 2012-01-06, 14:42
Skriven av: Hanne

Känner sig Northug pigg imorgon borde han göra ett försök mot förstaplatsen. Uppenbar norsk taktik borde ju vara att låta Rönning och ev. någon annan va hjälpryttare.

Så det är inte avgjort, även om det ser tufft ut för Northug.

Inlagd: 2012-01-06, 14:42
Skriven av: Manne

Hanne, det är uppfattat!

Inlagd: 2012-01-06, 14:44
Skriven av: Gabriel

Det blir olidligt spännande herrlopp i morgon. Har Larry hittat rätt? Kan Hellner ta sig igenom utan att tappa massor? Jag har en obehaglig känsla.

Inlagd: 2012-01-06, 14:52
Skriven av: nisse

Manne,

det er godt noen har litt tro på Northug, jeg tror det er større sjanse for at han taper til Cologna i morgen, selvom han prøver alt han kan og er i god form.

Uansett så kommer nok de norske til å prøve å hjelpe Northug alt de kan. Men det er vel ikke så mye de kan gjøre, ingen av dem er noen racere i diagonalgang. Også Johaug har varslet at hun skal gå for Marit i morgen, kanskkje kan de norske jentene stjele litt bonussekunder slik at Bjørgen får et lite forsprang på søndag

Inlagd: 2012-01-06, 14:59
Skriven av: Hanne

Sträcktider herrar igår:
P Efternamn Tid *=Våg
1 HELLNER 1:07:57.4
2 MANIFICAT 1:08:08.2
3 KERSHAW 1:08:35.4
4 DI CENTA 1:08:59.2
5 JAKS 1:08:59.5
6 FILBRICH 1:09:08.4
7 DUVILLARD 1:09:13.2
8 LEGKOV 1:09:13.4
9 ANGERER 1:09:13.8
10 FREEMAN 1:09:25.2
11 COLOGNA 1:09:25.2
12 TURYSHEV 1:09:26.4
13 CHERNOUSOV 1:09:28.2
14 BABIKOV 1:09:28.6
15 HARVEY 1:09:31.8
16 HOFER 1:09:37.8
17 BAUER 1:09:38.4
18 TEICHMANN 1:09:48.9
19 CLARA 1:09:50.9
20 PASINI 1:10:01.2
21 DYRHAUG 1:10:03.2
22 VYLEGZHANIN 1:10:05.7
23 DOLIDOVICH 1:10:06.0
24 TSCHARNKE 1:10:07.6
25 LUUSUA 1:10:08.9 *
26 FISCHER 1:10:10.3 *
27 KUEHNE 1:10:11.5 *
28 MATVIYENKO 1:10:12.9 *
29 BAJCICAK 1:10:14.5
30 MORIGGL 1:10:14.7
31 VELICHKO 1:10:15.3
32 LASUTKIN 1:10:15.7 *
33 HEIKKINEN 1:10:16.6
34 NOECKLER 1:10:21.3 *
35 NOUSIAINEN 1:10:22.4
36 NORTHUG 1:10:27.5
37 REHEMAA 1:10:40.7
38 NELSON 1:10:47.8
39 ROETHE 1:10:49.8
40 PERL 1:10:58.5
41 PERRILLAT 1:11:02.0
42 CHEBOTKO 1:11:07.4
43 JAPAROV 1:11:07.7
44 BING 1:11:09.3
45 RENNEMO 1:11:22.2
46 JONSSON 1:11:29.1
47 BESSMERTNYKH 1:11:43.4
48 JOENSSON 1:11:46.3
49 JAUHOJAERVI 1:11:52.8
50 MUSGRAVE 1:11:53.3 *
51 YOSHIDA 1:11:53.6 *
52 LEHTONEN 1:12:15.4 *
53 ROENNING 1:12:39.6
54 DUERR 1:12:52.6 *
55 SEMENOV 1:13:33.8 *
56 VAHTRA 1:13:46.0 *
57 AKHMADIYEV 1:13:46.4 *
58 SHVIDKIY 1:13:46.7 *
59 TAMMJARV 1:13:50.9 *
60 KARP 1:14:43.0 *
61 WIBAULT 1:15:38.6 *
62 MIRANDA 1:20:14.0 *

Inga bonussekunder inräknade här heller.

Inlagd: 2012-01-06, 15:02
Skriven av: JonasE

Nisse, ja risken är stor att Hellner brände allt han hade igår och då är det väl så. Det var ett härligt lopp att se iaf. Allt extra nu är bara bonus.

Inlagd: 2012-01-06, 15:03
Skriven av: Gabriel

Rickardssons straff er jo ren idioti.

Det virker for meg som at en straff på 10-20 sekunder eller så kunne vært passende der, og Northug kunne blitt plassert sist av de han spurtet mot. Det så kanskje ut som om Rickardsson gikk litt kortere enn de andre, men hvis det ikke var tilfellet så hadde jeg egentlig ikke sett for meg at han burde ha noen straff i det hele tatt.

Inlagd: 2012-01-06, 15:15
Skriven av: Jeremiah

Jo men jag unnar Hellner en pallplats efter förra årets katastrof. Så jag hoppas på ett mirakel.

Inlagd: 2012-01-06, 15:17
Skriven av: nisse

Manne : Ett gult kort är en varning om en bestraffning. Inte en bestraffning. Ok , men Jag tror trots allt att Northug kommer ta det lite lugnare i fortsättningen nu när det har blivit ett sånt ståhej !! Jag hade gärna sett att Northug tex hade degraderas till sista plats i den klungan som han fajtades med på slutet .Sen fick Richie ett på tok för hårt straff , 30 sek. tillägg hade kanske varit lagom ??? Jag tror även att alla andra som inte fick Gult kort är nöjda med det , för det är ju trots allt en ;-)sorts bestraf…….

Inlagd: 2012-01-06, 16:35
Skriven av: Rolf Z

Tor:

Det är klart att Sverige har råd att köpa all valla. Frågan är om det finns test-produkter från vallatillverkarna som inte alla länder får. Så har det iaf varit vid någera tillfällen tidigare. Nu vet jag vallarteamen ofta gör sina egna blandningar. Klart att mindre länder skulle tjäna lite mer än Sverige på detta, men jag tror sporten hade tjänat på att det vart mindre variation i vallning.

Norge, Finland och flera alpländer har ju vallatillverkare som säkert har vissa sammarbeten med respektive landslag. Det är ju lite surt för oss att Swix la produktionen i Norge (låkostnadsland på 1960-talet) och sedan blev det bara mer och mer norskt.

Inlagd: 2012-01-06, 16:38
Skriven av: Alexander

Sverige har ju Skigo!

Inlagd: 2012-01-06, 16:47
Skriven av: Johan

Rolfz,

problemet her er at juryene har et regelverk å forholde seg til og da de ikke bare finne på passende straffer. Forhåpentligvis tar utøverrepresentantene eller noen andre opp dette på den neste FISkonferransen slik at reglene blir forandret og ingen blir straffet like hardt som Richardsson neste år, mens andre slipper unna med en advarsel for et lignende tilfelle.

Inlagd: 2012-01-06, 16:52
Skriven av: Hanne

Johan;
Visst har vi Majbäcks SkiGo som som används av många andra nationer.

Ganska säker på att Justyna kört på SkiGo i de flesta TdS-loppen.

Snön är problemet.
Komplettera vårt vallateam med en duktig Mellaneurope.

Inlagd: 2012-01-06, 17:20
Skriven av: Elin

”problemet her er at juryene har et regelverk å forholde seg til og da de ikke bare finne på passende straffer”

Jeg synes vel egentlig at juryene har en tendens til å bare finne på noen upassende straffer etter eget forgodtbefinnende.

Jeg skulle likt å se den juryen som hadde gitt Northug 7 minutter i straff for det Rickardsson gjorde…

Inlagd: 2012-01-06, 18:34
Skriven av: Jeremiah

Nå er ikke straffen på syv minutter helt tatt ut av luften, men siste mann i rennet sin tid + 1 sekund. Det er en av fire mulige reaksjoner, de andre er diskning, skriftlig advarsel og muntlig advarsel.

Men de hadde nok aldri gitt Northug den straffen Richardsson selvom han hadde jo akkurat det samme, og det er jo et stort problem.

Inlagd: 2012-01-06, 19:16
Skriven av: Hanne

Hanne, och Northugs straff på 15 bonusekunder från i fjol, vart kom det ifrån? Kan det inte användas i år?

Inlagd: 2012-01-06, 19:21
Skriven av: Gabriel

Gabriel,

ikke slik jeg leser reglene, siden dette handler om det endelige resultatet, hadde det derimot vært et spurtpris ville de kunne gjort det.

Her er juryguiden;

http://www.fis-ski.com/data/document/jury-guidelines-2011-12_with-cover1.pdf

Inlagd: 2012-01-06, 19:43
Skriven av: Hanne

Kul att läsa kommentarer på Langrenn. Petter är nog inte så populär i egna led.
http://disqus.com/guest/1746fd35bbaceac4f9d26e177d6064f8/

Inlagd: 2012-01-06, 19:47
Skriven av: nisse

Hanne, men Capol sa att Richardssons överträdelse var extra ful just eftersom det hände innan backen bonussekunderna. Då borde ju Richardsson kunnat få 15 sek avdrag. Nu fick han å andra sidan inte en enda bonussekund, vilket gör allting ännu mer obegripligt. Eftersom Capol också sa att straffet skall ta hänsyn till hur mycket åkaren tjänar på överträdelsen. Undrar om Capol själv förstår hur han säger emot sig själv?

Inlagd: 2012-01-06, 20:01
Skriven av: Gabriel

Nisse..Hvordan i ”hell” finner du all negativ omtale om vår kjære trønder.. akkarhaugen (!) Det høres som et eller annet fiskeslag, ;)

Inlagd: 2012-01-06, 20:02
Skriven av: tolsrav

Ja bra research nisse, de kronidiot-innleggene der er et skikkelig bevis på at vi Norge hater vår kjære Northug.

Inlagd: 2012-01-06, 20:06
Skriven av: Neithiri

Intressant artikel i Expressen:

Knut Nystad, vallasjefen i Norge:

”– Vi har tagit fem rundor från toppen och ner, med åtta man, så vi har testat tillräckligt. Då är det en besvikelse att inte ha bäst skidor i fältet.”

Hela åtta i det norska vallagänget som tagit fem rundor från toppen och ner, ändå misslyckades de och gick sen ut med det efteråt. Skulle inte skada om Poromaa också gick ut med när han och hans manskap misslyckades.

Skulle även vara intressant att få veta hur många rundor resp manskap som Poromaas gäng gjorde/använde vid detta tillfälle?

Inlagd: 2012-01-06, 20:18
Skriven av: Jörgen

FIS-intervju med Hellner från idag i Val di Fiemme:

http://youtu.be/RXPDESf1ams

Imorrn smäller det! Häng tills du dör Mackan!!!

Inlagd: 2012-01-06, 21:12
Skriven av: Gabriel

Jörgen: undra vad de (främst) norrmän härinne som säger att svenskarna bara skyller på skidorna hela tiden och att norrmännen aldrig gör det kommer att säga?

Hoho, vi är nog mer lika än vad vi kan tro här uppe i Norden.

Heja Hellner!

Inlagd: 2012-01-06, 21:28
Skriven av: Skidjan

Skidjan; Om man skal være litt seriøs her så tror jeg neppe hele tapet til Petter på jaktstarten skyltes skiene, mulig han hadde litt dårlig glid men jeg tror allikevel formen hans har vel så stor skyld i det, tipper den godeste Petter var litt for tidlig i form i år, og litt for sent i fjor :)

Inlagd: 2012-01-06, 21:43
Skriven av: Neithiri

Det ser ut att bli några minusgrader och sol imorgon, det vore väl då fan om de inte får till Marcus skidor. Skönt, nu är det bara upp till honom själv hur den här touren ska sluta.

Inlagd: 2012-01-06, 22:01
Skriven av: Gabriel

Tipper svenskene får klaff med ski i morgen og at Hellner henger med i tet hele veien. Og om ikke Petter klarer det så er faen meg Hellner den løperen jeg unner seier i touren, og jeg hadde slått stiften i stua i ren pur glede om Hellner var den som til syvende og sist slo Cologna(mannen med verdens kjedeligste personlighet).

Inlagd: 2012-01-06, 22:09
Skriven av: Neithiri

Nethiri: tror Northug fixar hem andraplatsen bakom Cologna och möjligtvis kan Hellner bli trea, beror mycket på vad Bauer hittar på.

Nej, jag tror inte han hade usla skidor men han kan ju ha haft medelmåttiga – och dessutom fått slita med dåliga skidor och vikande form tidigare i TdS.

Vore rejält kul om Cologna kunde bli utmanad imorgon och framförallt på söndag, håller med!

Inlagd: 2012-01-06, 22:58
Skriven av: Skidjan

Räkna aldrig bort Petter Northug. Gubben i lådan. Han kan nog överraska imorgon.

Inlagd: 2012-01-07, 00:11
Skriven av: Gabriel

Hellners placeringar i Val di fiemme

2007 55 a 8.12 efter Ronning
2008 38 a 1.47 efter Hjelmst.
2010 11 a 55 efter Bauer
2011 24 a 1.50 efter Petter

Inlagd: 2012-01-07, 00:27
Skriven av: jossa

Kan man hoppas på ett lopp jämt med Manificat å Legkov? allt under minuten efter känns bra..

Inlagd: 2012-01-07, 00:28
Skriven av: jossa

”2007 55 a 8.12 efter Ronning
2008 38 a 1.47 efter Hjelmst.
2010 11 a 55 efter Bauer
2011 24 a 1.50 efter Petter”

De två första kan vi glömma bort, Hellner är bättre nu. 55 efter en ursinnigt körande Bauer är absolut bra. I fjol var det skidorna till största del, samt hans icke-förmåga att köra bra utan bra skidor. Norrmännen hade också dåligt fäste men bättre glid. Jag har enda sedan sprinten trott att Hellner blir trea om skidorna fungerar idag. De klassiska delarna i Oberstdorf gick ju fint.

Nyckeletapp för Manificat också idag. VM-sexa på 15 klassiskt men är ojämn. Släppte klungan under skiatlon-loppet för att sedan komma tillbaka och var halvminuten sämre än Hellner ifjol. Kershaw och Northug behöver ledning mot de övriga om de ska nå pallen imorgon. Legkov Hellner och Mani kan sätta bästa tid. Och vad kan Bauer göra? Jag tvivlar.

Inlagd: 2012-01-07, 07:54
Skriven av: JonasE

Gabriel, det sa nok ikke Capol, da Richardssons regelbrudd skjedde rundt to minutter før målgang.

Bare for å understreke, jeg forsvarer ikke straffen til Richardsson eller Northugs manglende straff, jeg sier bare at slik jeg leser reglementet har ikke juryene mulighet til å dele ut de straffene som mange av oss har ment at er passende. I begge tilfellene sto valget mellom å få dårligste tid og en skriftlig advarsel. Men som sagt så er jeg 99% sikker på at ingen av de største navnene ville fått samme straff som Richardsson hvis de hadde gjort det samme som han gjorde, og da har FIS et troverdighetsproblem.

Men nå ser vi fremover mot dagens etappe, jeg grugleder meg tror mye kan skje her med alle bortsett fra Cologna…

Inlagd: 2012-01-07, 10:37
Skriven av: Hanne

JonasE,

løypa er en helt annet i dag, med mye tøffere motebakker og korte raske utforkjøringer, så avstandene kan fort bli mye større en tidligere år. Jeg tror den nye løypa er en fordel for Hellner, men han er nok avhengig av meget gode ski, for å ikke bare kunne henge med, men også ta en del sekunder. Northug er også avhengig av skikkelig feste, og hvis det stemmer at det er litt kaldt er det bra for både Sverige og norge tror jeg.

Jeg tror ikke Northug trenger en luke til Hellner for å ta ham i bakken. Northug har hevet seg mye i tøffe motbakker det siste året, det er ikke mange som er bedre enn han på ”tunge gir” men Legkov bør helst være et stykke bak..

Inlagd: 2012-01-07, 10:45
Skriven av: Hanne

Minus 1 kl 13 i Val Di Fiemme idag enl. yr.no. Minus 5 i morgon.

Inlagd: 2012-01-07, 11:06
Skriven av: Per

Det är inte avgjort än, inte ens för Cologna. Han måste köra lika bra dom två sista etapperna som han gjort hela veckan för att hålla undan, och det är inte helt lätt.

Visst är det fördel Cologna, men en dryg minut kan man tappa fort. En åkare kan han lätt kontrollera. Om det däremot är flera som vågar köra för seger kan Dario få det marigt.

Det skulle förvåna mig om inte Northug har en plan för att vända på steken idag. Hoppas han kör vinna eller försvinna, då kan vi få se nåt alldeles extra!

Inlagd: 2012-01-07, 11:29
Skriven av: Manne

Hørte på NRK nå at det er underbemanning i det norske smøreteamet. Smøresjef Trond Nystad sa at f.eks. Cologna, Bauer og Magnificat har mange som jobber kun med deres ski. Den luksusen kan de ikke unne Petter.

Overraskende.

Inlagd: 2012-01-07, 12:15
Skriven av: Tor

Alpint, alpint alpint, dags att rasa igen

Inlagd: 2012-01-07, 12:28
Skriven av: JonasE

Är det Emil som toköppnar igen?

Inlagd: 2012-01-07, 12:32
Skriven av: JonasE

Bra start

Inlagd: 2012-01-07, 12:33
Skriven av: JonasE

Flere glipptak på Northug allerede, kan han aldri velge ski med feste???

Inlagd: 2012-01-07, 12:33
Skriven av: Hanne

Herregud, lägg ner alpint, så totalt ointressant! Alpint har förstört årets höjdpunkt, nämligen TDS!

Inlagd: 2012-01-07, 12:38
Skriven av: Cigge

Jönsson vann första spurten, är väl hans första bonussekunder i distanslopp någonsin tror jag. Helnner 6:a, Legkov fick ingen tid men var tvåa tror jag.

Inlagd: 2012-01-07, 12:39
Skriven av: JonasE

Hellner vann spurten av de som inte spurtade, det är smart.

Inlagd: 2012-01-07, 12:42
Skriven av: JonasE

… ser lovende ut for Cologna så langt. Åpent om 2. plassen.

Inlagd: 2012-01-07, 13:00
Skriven av: JanK

Manificat släpper, och så var de bara 4.

Inlagd: 2012-01-07, 13:02
Skriven av: JonasE

Petter er ikke i førjulsform, men han virker såpass god at jeg tror han hadde fulgt Cologna relativt lett på torsdag med bedre ski. Trøsten er at Cologna ser så sterk ut at nok uansett hadde vunnet til slutt..

Inlagd: 2012-01-07, 13:02
Skriven av: Hanne

Legkov långt ner, liksom Petter. Den ene brukar inte vara det.

Inlagd: 2012-01-07, 13:05
Skriven av: JonasE

Hehe, der prøvde Cologna å punktmarkere Northug. Fail. Følge Northug på utsiden av sporet er ikke lett.

Inlagd: 2012-01-07, 13:14
Skriven av: JanK

Japan leder och Mani och Legkov väggar, Kershaw enda hotet mot pallen nu, det tar Hellner imorgon

Inlagd: 2012-01-07, 13:21
Skriven av: JonasE

Taktiker!! Hellner!

Inlagd: 2012-01-07, 13:24
Skriven av: Aliide

JonasE Bauer kan med en onsterklättring imorn bli farlig!

Inlagd: 2012-01-07, 13:27
Skriven av: Markus

Hellner imponerer i dag også. Kan bli vanskelig for Northug å beholde 2. plassen.

Inlagd: 2012-01-07, 13:27
Skriven av: Tor

Diskning på Petter för trasig dräkt!

Inlagd: 2012-01-07, 13:28
Skriven av: JonasE

Jättebra lopp av Hellner, och tack Rönning och Harvey för att ni tog sekunder av Petter och Kershaw i spurten

Inlagd: 2012-01-07, 13:30
Skriven av: JonasE

Dyrhaug!

Inlagd: 2012-01-07, 13:32
Skriven av: Tor

Helt otroligt bra lopp av Hellner! Det här trodde jag aldrig på före loppet. Oerhört bra chans för Hellner att ta en pallplats i touren nu, underbart!

Inlagd: 2012-01-07, 13:32
Skriven av: Cigge

HÄRLIGT MACKAN!!!!

Inlagd: 2012-01-07, 13:34
Skriven av: Pelle M

Imponerande av Nelson som kom med i touren i sista stund som ersättare för Södergren.

Inlagd: 2012-01-07, 13:34
Skriven av: swestam

Härligt Hellner! Nu blir det spännande i morgon. Ingen lagkörning av Rönning precis på slutet. Kan väl inte Northug kräva heller när en etappseger står på spel men om Rönning hade tagit det lugnt istället för att hårdköra på slutet hade Northug förmodligen tagit 15 sek till på Hellner/Kershaw.

Inlagd: 2012-01-07, 13:36
Skriven av: Per

Nån som har lista över totalen? Lite svårt att räkna själv med alla bonussekunder och ofullständig FIS-LIVE.

Inlagd: 2012-01-07, 13:36
Skriven av: JonasE

//Tor
Nu tror jag nog du spela säkert. Naturligtvis hade det varit en jätteknall av Hellner/Kershav och ett prakt fiasko av Northug om Kershav eller Hellner var före i mål. Northug är ingen dålig klättrare. Däremot skulle det inte förvåna mig om han släpper ikapp Hellner och Kershav för att hänga och sen spurta. Så kall kan han vara om de skulle plocka mycket tid tidigt i loppet.

Inlagd: 2012-01-07, 13:38
Skriven av: Gunnar

Ska inte glömma Nelson och Jonsson, riktigt starkt och bra för kvoten!

Inlagd: 2012-01-07, 13:38
Skriven av: Gunnar

Riktig starkt lopp av Hellner idag. Cologna, Northug och Kershaw imponerar också stort. Nu blir det en hård kamp om pallplatserna imorgon.

Inlagd: 2012-01-07, 13:41
Skriven av: Stefan

Äntligen Hellner! Förra året var en mardröm som äntligen är över.

Inlagd: 2012-01-07, 13:41
Skriven av: nisse

Hade inte norrmännen sagt att de skulle köra för Petter? I så fall är det obegripligt gjort av Rönning. Han tog det ganska lugnt vid bonussekunderna (och även på loppet i förrgår, 4 minuter långsammare än Hellner) och sparade sitt krut till slutet idag när alla andra var trötta, speciellt Petter. Jag tycker att det är helt rätt av en löpare som Rönning, han måste försöka göra resultat där han kan eftersom han inte är så allround. Men norska folket blir väl som galna nu?

Otroligt starkt av Marcus, härligt att se! Han och Kershaw får hjälpas åt imorgon att plocka in på Petter. Det kan bli riktigt spännande!

Som så många gånger tidigare tycker man synd om Legkov… men den mannen måste lära sig var hans gränser går.

Inlagd: 2012-01-07, 13:44
Skriven av: Gabriel

”Ska inte glömma Nelson och Jonsson, riktigt starkt och bra för kvoten!”
Starkt absolut, men de fixade till kvoten redan i Oberstdorf, Jonsson efter Richies vansinniga diskning.
Med rätt skidor är Hellner så här bra i klassiskt, det sa jag imorse.

Inlagd: 2012-01-07, 13:44
Skriven av: JonasE

Gunnar, Nelson och Jonsson har tagit världscuppoäng tidigare i touren så påverkar inte kvoten, men bra lopp av båda två i alla fall. Speciellt Nelson har åkt klart bättre än jag förväntade mig innan touren.

Nu måste vi bara ha en åkare till som tar poäng i år för att få full kvot på distansloppen nästa år.

Inlagd: 2012-01-07, 13:44
Skriven av: Stefan

Tror hellner och Kershaw kan ta sig ikapp northug men det kan bli svårt att göra sig av honom sen. Dock har man inte så stor fördel att hänga i slalom backen så kanske kanske kan det blir en andra plats!

Inlagd: 2012-01-07, 13:44
Skriven av: Markus

Frankrike och Finland bommar i år igen. Bra lopp av Tsharnke och Fabio Pasini.

Inlagd: 2012-01-07, 13:46
Skriven av: JonasE

Begynner å bli litt redd Cologna..wow!
Dolph: he’s not human!

Inlagd: 2012-01-07, 13:46
Skriven av: Ubersnuber

Åh där ser man, trodde inte Jonsson hade tagit men likväl riktigt starkt av två killar som i sammanhanget är gröna. Visst konkurrensen är lite svagare i TDS men denna banan är tuff vilket brukar missgynna mer ”gröna” åkare, så det är imponerande.

Inlagd: 2012-01-07, 13:48
Skriven av: Gunnar

Skal bli spennende med Northug mot Hellner i morgen!

Inlagd: 2012-01-07, 13:52
Skriven av: drazyc

Totalen:
http://www.fis-ski.com/uk/604/610.html?sector=CC&raceid=20423

1. Cologna 0
2. Northug +1,22
3. Hellner +2,06
4. Kershaw +2,06
5. Bauer +3,35
6. Harvey +3,35

90 sekunder till Bauer, det ska han inte kunna ta. Väl?

Inlagd: 2012-01-07, 13:53
Skriven av: JonasE

Cologna vinner sprintcupen i touren, 3 sekunder före Northug och Hellner trea.
http://www.fis-ski.com/pdf/2012/CC/3433/2012CC3433TDSSP.pdf

Inlagd: 2012-01-07, 13:55
Skriven av: JonasE

Jonas, nej jag tror (hoppas) inte att Bauer klara det. Fördelen är ju att Hellner och Kershaw går tillsammans i jakten på Northug. Hade Hellner gått ensam med Bauer bakom sig hade jag varit mer orolig…

Inlagd: 2012-01-07, 13:55
Skriven av: Gabriel

Fint løp av Hellner, og jeg tror det er en stor fordel for Northug at det er nettopp han som truer 2. plassen. Tror at det er viktigere å slå Hellner enn å ta sin fjerde andre plass. Men 45 sekunder skal være en ganske sikker luke, selvom Northug nå er veldig, veldig sliten. Spent på om han kjører samme fart i lettpartiet som i fjor.

Bauer er fortsatt skummel for Hellner og Kershaw, hvis de ikke helt har dagen tar ham det fort i bakken.

Helt på sin plass at Rønning tar seieren synes jeg, det gjør minimalt fra eller til for Northug. Regner med at han ville sluppet fram Petter om det stod om noe viktig i sammendraget..

Inlagd: 2012-01-07, 13:58
Skriven av: Hanne

Riktigt bra lopp av Hellner aktiv vid rätt ställen…kanon att han får gå ut ihop med Kershaw..

Hur var skidorna för Manificat å Lagkov??

Inlagd: 2012-01-07, 13:59
Skriven av: jossa

Det norske folk blir nok ikke som galna nå. Ski oppfattes ikke som en lagidrett her. Om det hadde vært det ville Marit latt Kowa dra hele veien Torsdag, siden Therese jaget bak.

Hellner er på stigende form, men på den andre siden har Northug økt kapasiteten sin siden i fjor.

En annan observasjon er at Hellner er en middelmålig spurter.

Inlagd: 2012-01-07, 13:59
Skriven av: Tor

3 normenn blant de 7 beste på dagens 20 km, så de norske er ikke helt på felgen! Dyrhaug er den store overraskelsen blant de store gutta i årets sesongen ..Rett å slett imponerende!

Inlagd: 2012-01-07, 14:00
Skriven av: tolsrav

Tolsrav,

Og det virker som om Dyrhaug og Northug kommuniserer veldig bra. Dyrhaug er til stor hjelp for Petter nå han har en person som slipper ham inn før spurtprisene. Finfin lagkjøring…

Inlagd: 2012-01-07, 14:04
Skriven av: Hanne

Ja Dyrhaug har gjort det bra i årets tour.

Bauer får ju gå ut tillsammans med Harvey så kanske han kan får lite hjälp också i början.

Inlagd: 2012-01-07, 14:07
Skriven av: Stefan

Jeg er overhodet ikke sikker på at Northug slår Hellner i morgen. Tror Hellner tar inn Northug i bakken.

Inlagd: 2012-01-07, 14:07
Skriven av: drazyc

Ja det är synd att vi inte har med Johan Olsson, Daniel Richardsson och Anders Södergren. Då hade vi också kunnat haft 3 åkare topp 10.

Men grattis Norge till en bra dag!

Inlagd: 2012-01-07, 14:07
Skriven av: Gabriel

FIS motarbeider Norge!

Man hører til stadighet svensker si at FIS, Ulvang, osv har bestem at det skal være flere massestarter slik at Petter kan vinne mer.
Dette er selsagt feil, da dette skiftet skjedde FØR Petter kom inn i verdenscupen.
Det som derimot er helt klart er at FIS har lagt spurtene på det høyeste punktet på dagens etappe KUN for å hindre Northug i å ta alle bonussekundene (slik han gjorde i fjor).
Noe som beviser at FIS motarbeider Norge.

Inlagd: 2012-01-07, 14:09
Skriven av: simen

Kanske e lite svensk, men visst blir det ett mycket roligare lopp när det kostar lite tt gå för bonusen!

Inlagd: 2012-01-07, 14:13
Skriven av: paul

Oj, vilket lopp han gör Hellner! Arbetat sig upp till en tredjeplats idag! Medveten om att inte riktigt är någon riktig spurtare jobbar han sig uppåt på mer lättåkta partier och tar en massa bonussekunder! Och så snackar man om att han är svag i klassisk… Och han själv om att han känner sig seg efter en vilodag, själv tycker jag nog inte såg så seg ut…

Och skönt att Petter inte orkade spurta in i mål! Kunde väl inte riskera att bryta fler banmarkeringar!

Inlagd: 2012-01-07, 14:14
Skriven av: Aliide

Gabriel, Jag tror inte Södergren hade haft en chans på en topp 10 plats i årets tour. Däremot tror jag Calle Halfvarsson hade kunnat gjort det riktigt bra på touren. Richardsson var ju med i början av touren.

När det gäller Legkovs skidor såg dom bra ut i början av loppet, men på andra halvdel var dom helt hopplösa. Han såg inte ut att ha nåt fäste alls.

Inlagd: 2012-01-07, 14:19
Skriven av: Stefan

Skadefryden over at Northugs misslykkes (enda han tok enormt med tid på Hellner i dag) begynner å bli stusselig…

Inlagd: 2012-01-07, 14:21
Skriven av: Hanne

”Det som derimot er helt klart er at FIS har lagt spurtene på det høyeste punktet på dagens etappe KUN for å hindre Northug i å ta alle bonussekundene (slik han gjorde i fjor).
Noe som beviser at FIS motarbeider Norge.”

Nei. Det beviser at FIS ønsker at det skal koste krefter for den som eventuelt planlegger å vinne alle spurtene.
Et lite poeng har du i alle fall; denne forandringen var ikke designet for å tjene Northug.
Men å gå så langt som å si at de motarbeider Norge?!
Latterlig…

Inlagd: 2012-01-07, 14:21
Skriven av: Ubersnuber

Det viktigaste för Hellner var ju att Legkov och Manificat kroknade. Båda är nog bättre klättrare än Marcus. Kersaw vet jag inget om men han borde vara ungefär som Hellner åtminstone nu med bra form på Hellner.

Inlagd: 2012-01-07, 14:22
Skriven av: nisse

Intervallstart är alltid mest roligt att kolla på men det här masstartsloppet var rätt kul, det måste man erkänna.
Kul för Rönning

Inlagd: 2012-01-07, 14:23
Skriven av: Pelle M

”Och skönt att Petter inte orkade spurta in i mål! Kunde väl inte riskera att bryta fler banmarkeringar!”

Fortsatt bitter, ser jeg ^_^

Inlagd: 2012-01-07, 14:25
Skriven av: Ubersnuber

Tänk om Marcus fått hjälp av Larry tidigare i TDS, då hade han ju slagits om segern imorgon.
Man får tacka Herr Väder och hans -5 grader för att Marcus åter kom in i matchen.
Helt klart är Petter rejält sliten nu då han blev 4a idag, så Marcus och Devon har chansen imorgon

Inlagd: 2012-01-07, 14:26
Skriven av: barterhallen

Stefan, jag tänkte enbart på dagens lopp. Norge hade 3 man på topp 7 och det är trist att våra starkaste klassiska åkare inte är på plats. Det är alltid roligare att se dem tillsammans än att bara fokusera på Marcus.

Johan och Daniel hade nog kunnat hålla sig långt fram i dagens lopp. Och Marcus gjorde det ju.

Inlagd: 2012-01-07, 14:26
Skriven av: Gabriel

Hade de blivt så mkt bättre med bra skidor? nu fick han åka långloppet i en starktgrupp vilket tror jag varit bra för dagenslopp å även morgondagens..möjligheten är stor att läget varit som de är idag även om han haft bra skidor på kortaloppet..

Inlagd: 2012-01-07, 14:28
Skriven av: jossa

Nisse, Marcus är en bra klättrare. 2010 när han var 4 och Bauer körde ifrån Northug och vann så hade han 2:a snabbaste tid, endast 2 sekunder långsammare än Bauer! Men då gick visserligen Bauer inte för fullt på slutet, men ändå.

Förra året ska man nog inte ens tänka på. Då gav han blanka fan i vilken plats han kom på. Men imorgon är han på jakt och då kan det hända saker..

Inlagd: 2012-01-07, 14:31
Skriven av: Gabriel

Simen; Det beror nog snarare på att Petter inte är i form! Väggade igår och såg rejält sliten ut efter andra spurten, såg ut som han helst ville lägga sig ner efter att han sträckt fram tån före Colognas.

Inlagd: 2012-01-07, 14:42
Skriven av: Aliide

En inspirerad Hellner är en av fältets snabbaste i backen, det visade han i torsdags och i Davos. Förra året är nog inte det bästa han kan.

Inlagd: 2012-01-07, 14:46
Skriven av: JonasE

Northug kommer til å ta sjansen på å ta igjen Cologna i morgen, i følge VG. Han skiter visstnok i om han blir nummer to eller fire.

Inlagd: 2012-01-07, 15:00
Skriven av: drazyc

– Jeg skjønner hvorfor de har plassert spurtene på toppen. Det er fordi jeg skal få null sekunder. Det var det som var motivasjonen min i dag. Jeg skulle vise at jeg kunne ta en del sekunder selv om de hadde plassert spurtene på toppen av et tre, sier Northug jr.

Inlagd: 2012-01-07, 15:07
Skriven av: Hanne

drazyc…Nei skikongen samler ikke på 2-3 plasser!

Inlagd: 2012-01-07, 15:11
Skriven av: tolsrav

Med bra skidor i touren hade Hellner krigat med Cologna i morgon. Jag tycker synd om Marcus samtidigt som jag är glad att han har ett bra läge inför morgondagen.

Inlagd: 2012-01-07, 15:33
Skriven av: nisse

tolsrav, i TdS är det väl just det han har gjort?

Inlagd: 2012-01-07, 15:35
Skriven av: Anders

Haha, touché Anders!

Men jag förstår inte Petters resonemang. Det finns ju en världscuptotal att tänka på också. Om han är intresserad av att vinna den så är det nog bäst att han ser till att bli två imorgon.

Inlagd: 2012-01-07, 15:37
Skriven av: Gabriel

Northug gör det väldigt bra idag, man ser att han är sliten men det finns ingen i världstoppen som kan samla kraft i slutet som Northug. Han håller ju avståndet till Rönning in i mål, tappar tidigt in emot tredje sista backen där han ser stum ut. Ligger bredvid Marcus som han sedan forsar ifrån. Bra Petter! Och bra Marcus. Rättvis resultatlista i toppen, Cologna har varit bäst, Petter näst bäst, sedan har Kershaw och Marcus varit ungefär lika bra med några för många dippar var. Kershaw blir intressant att se i morgon.

Kul med Dyrhaug, ung norrman som verkligen tar för sig, verkar vara komplett som skidåkare, något svag på sprint bara.

Inlagd: 2012-01-07, 15:37
Skriven av: Anders

Gabriel, her svarer Northug på spørsmålet ditt;

http://sport.aftenposten.no/sport/langrenn/article218701.ece

Inlagd: 2012-01-07, 15:40
Skriven av: Hanne

Hanne, jag ser inte att han svarar på det. En andraplats i TdS kan innebära en förstaplats i totala världscupen. Men skiter han i totala världscupen i år?

Inlagd: 2012-01-07, 15:43
Skriven av: Gabriel

– Jeg tror jeg går for å ta inn Dario. Blir jeg tatt inn av de bak får jeg bare legge meg i høyrefila. Hvis jeg dør, så dør jeg. Jeg ønsker heller å vinne Tour de Ski enn verdenscupen, kommenterer Petter Northug.

Jeg tror det irriterer Northug grenseløst at han ikke har vunnet TDS, verdenscupen har han jo vunnet. Men sekundet touren er over så velger han seg nok for om det er Vasaloppet eller verdencupen som skal bli neste store mål…

Jeg sier igjen at det Northug viser i dag, gjør at jeg er helt sikker på at han ikke hadde sluppet Cologna med gode ski, så jeg tror Northug har lidd minst like mye av dårlige ski som Hellner…

Inlagd: 2012-01-07, 15:54
Skriven av: Hanne

– Jeg tror jeg går for å ta inn Dario. Blir jeg tatt inn av de bak får jeg bare legge meg i høyrefila. Hvis jeg dør, så dør jeg. Jeg ønsker heller å vinne Tour de Ski enn verdenscupen, kommenterer Petter Northug.

En ting er sikkert. Petter gir aldri opp :)

Selv om det er meget tvilsomt at han klarer å gjøre noe med Cologna i morgen…

Inlagd: 2012-01-07, 15:55
Skriven av: simen

Haag måste ha ramlat :(

Inlagd: 2012-01-07, 15:59
Skriven av: Markus

Kalla glitrer i dag… Ta noen bonussekunder fra Kowa nå!!

Inlagd: 2012-01-07, 16:01
Skriven av: Hanne

Kalla krigar! Härligt! Hoppas det håller! Superskidor!

Inlagd: 2012-01-07, 16:02
Skriven av: Aliide

Minusföre det kan han Larry!!!!

Inlagd: 2012-01-07, 16:06
Skriven av: Pelle M

Johaug måste vara sjuk? Otroligt svagt lopp från hennes sida. Kan Kalla hota imorgon?

Inlagd: 2012-01-07, 16:06
Skriven av: Cigge

Heja Björgen! Satan… Men Kalla, vilket lopp!

Inlagd: 2012-01-07, 16:09
Skriven av: Aliide

Ja, vad händer? Detta är ju ett lopp som borde passa henne som handsken

Inlagd: 2012-01-07, 16:10
Skriven av: Pelle M

Härligt Kalla! Härligt Larry! Vilken revansch. Och vilken rysare det blir i morgon mellan Björgen och Kowa. En skidklassiker?

Inlagd: 2012-01-07, 16:16
Skriven av: Per

Tack och lov att Charlotte äntligen får göra ett riktigt bra klassiskt lopp!!!

Inlagd: 2012-01-07, 16:16
Skriven av: nisse

Kalla har ju stagnerat. Eller gått bakåt. Alla andra går framåt. Hon är slut.

Skidpepps okrönta experter gör det igen!

Inlagd: 2012-01-07, 16:18
Skriven av: Anders

De var riktigt kul att se Kalla åka idag skönt..viktigt för henne själv att göra de i ett klassiskt masstartslopp..

Inlagd: 2012-01-07, 16:19
Skriven av: jossa

Larry & CO är riktigt vassa när det är normalt före. Då är vi absolut i topp materialmässigt. Det är runt 0:an vi har problem. Lös det så kan det bli riktigt kul i framtiden.

Härligt av Charlotte idag, hon såg läskigt stark ut på upploppet!!

Inlagd: 2012-01-07, 16:19
Skriven av: Gabriel

Anders: :)

Inlagd: 2012-01-07, 16:20
Skriven av: nisse

Anders: så nu skall vi inte få diskutera Kalla? Surgubbe

Inlagd: 2012-01-07, 16:23
Skriven av: swestam

Kallas träning har nog inte varit något fel på iår bara sjukdomen som ställde till de efter Kuusamo å efter Rogla.. men ska aldrig dra för snabba slutsatser som jag ofta försöker skriva..

Inlagd: 2012-01-07, 16:23
Skriven av: jossa

Hanne, jag tycker att det Northug gör idag tvärtom visar att han släppte Cologna för att han var trött och inte pga skidorna. Han såg seg ut hela vägen och är inte bättre än fyra i ett masstartslopp. Sällan man ser det.

Inlagd: 2012-01-07, 16:23
Skriven av: Anders

swestam, du får nog bjuda på den ;)

Inlagd: 2012-01-07, 16:24
Skriven av: Anders

Oj, Kalla!!! Båda som är ”kassa” i klassiskt gör underbara lopp! En trea i sammandraget och en trea i dagens etapp! Vilken härlig dag!!!

Inlagd: 2012-01-07, 16:25
Skriven av: Aliide

Damskidåkning regerar just nu – det är ju bara digg!
Råös från första stavtag och skit i all taktikkörning. Så har det ju varit hela touren och det har varit den stora underhållningen för mig.
Ser verkligen fram emot kattslagsmålet (Elofs kommentar tror jag) i backen mellan Kowa & Björgen i morgon. Det kan bli årets höjdare.

Inlagd: 2012-01-07, 16:25
Skriven av: Allan Vallan

Kowa brente mye krutt til ingen nytte.
Blir en spennende duell mellom dem i morgen.
Dessverre blir ikke resten fullt så spennende.

Inlagd: 2012-01-07, 16:25
Skriven av: Ubersnuber

Jag tycker inte att Kalla har gått bakåt, däremot tycker jag att hennes fristil ser lite krystad ut jämfört med några år sedan. Men det släpper säkert.

Det är härligt att ha henne på pallen, det är där hon ska vara!

Inlagd: 2012-01-07, 16:25
Skriven av: Gabriel

Anders: jag tycker bara man måste få ha olika åsikter även om man inte får rätt i slutändan, jag är bara glad över att Kalla och Hellner åkte så bra idag även om de haft de tungt tidigare i touren

Inlagd: 2012-01-07, 16:26
Skriven av: swestam

I følge Northug følte han seg bedre på torsdag enn i dag, og at han klarer å få så mange sekunder når han er så sliten viser for meg at verdens klart beste ”hängåkare” ville kunnet henge på Cologna nesten uansett hvilken form han er i med ok ski.

At alle de andre norske også sier at de hadde dårlige ski, samt at Northug slet med å holde følge i lettpartiet er også et godt tegn.

Inlagd: 2012-01-07, 16:31
Skriven av: Hanne

@Ubersnuber. Men det är väl inte så illa, det kunde ju lika väl varit givna segrare både bland damer och herrar.
Men bland herrarna blir det helt klart rafflande om 3:e platsen. Röddräkten brukar ju bli 2:a så det blir han nog i år igen men vem av Hellner, Kershaw & Bauer tar den sista pallplatsen?
Tror faktiskt jag sviker mitt land och håller tummarna för Kanada!

Inlagd: 2012-01-07, 16:32
Skriven av: Allan Vallan

Haha, før løpet i dag sitter Petter og forklarer hvordan siste dagen blir. Da har han to lekefigurer som går siksak oppover leggen. Den bakerste, som illuderer Petter selv, er en plastikk-gris :-)

Inlagd: 2012-01-07, 16:33
Skriven av: Gunnar Bull

visst olika åsikter ska alla få ha..men just när det gäller kalla kan jag tycka att många dragit för snabba slutsatser igår..hon börja säsongen jätte bra sedan problem med sjukdom.. så finns många faktorer varför det inte gått super på slutet..

Inlagd: 2012-01-07, 16:34
Skriven av: jossa

”og at han klarer å få så mange sekunder når han er så sliten viser for meg at verdens klart beste “hängåkare” ville kunnet henge på Cologna nesten uansett hvilken form han er i med ok ski”

Spiller det noen rolle?

Inlagd: 2012-01-07, 16:36
Skriven av: Ubersnuber

Om man ska börja utvärdera årets TdS som tävling (snarare än resultaten, hoppas redaktörerna lägger upp en sån tråd efter final climb) så är en slutsats att tävlingarna i Italien är så mycket finare än i Tyskland. Frågan är om Oberhof borde få arrangera etapper överhuvudtaget? Förhållandena i Italien har varit otroligt mycket bättre. Sedan kommer jag inte ifrån att bonussekundsystemet är ett jäkla skit. Det är onaturligt i en sport där det handlar om att vara först i mål och det gör att man omöjligt kan hålla koll på ställningen i totalen ibland. Inte TV-mässigt. Den andra korta prologen är också svår att förstå. Annars är det ju lysande underhållning.

Inlagd: 2012-01-07, 16:37
Skriven av: Per

Intressant att vissa norskar som nu skyller på dåliga skidor för Petter när de tidigare gnällt på oss svenskar när vi lyft fram dåliga skidor för svenskar i tidigare lopp (och att form och förmåga inte spelat in)

Inlagd: 2012-01-07, 16:38
Skriven av: swestam

Ja, selvsagt spiller det en rolle;)

Det er jo det som er gøy med skidpepp, synse om resultatene…

Inlagd: 2012-01-07, 16:39
Skriven av: Hanne

Per: men har inte FIS letat efter en annan startort än Oberhof?, har för mig att jag läste om det tidigare i höstas.

Inlagd: 2012-01-07, 16:40
Skriven av: swestam

Ett sånt här lopp betyder massor för Kalla. Jag tror att problemen mest suttit i hennes huvud och nu ser hon att hon kan. Äntligen!

Inlagd: 2012-01-07, 16:41
Skriven av: nisse

Hur långt var förresten dagens herrlopp? På ett ställe på FIS hemsida stod det att det var 15 km och på ett annat. Men de sista bonussekundsstället var vid 18 km och sedan höll de på ett bra tag till så det måste ha varit mer än 20 km. Varför det? Man börjar ju undra om det finns de som vill att klassiska åkare ska gynnas. En extra klassisk etapp inlagd dessutom och det fanns inga bonussekunder i ett masstartslopp i skate.

Inlagd: 2012-01-07, 16:41
Skriven av: Per

”på ett annat 20 km” skulle det stå…

Inlagd: 2012-01-07, 16:42
Skriven av: Per

Swestam, jeg har aldri sagt at man ikke kan skylde på skiene, men på de fleste her virker det som om Hellner og Kalla alltid har dårlige ski og at form og teknikk ikke spiller noen rolle.

Jeg tviler på at Northug er i god nok form til at han hadde kunnet vinne TDS sammenlagt selv med gode ski, men jeg klarer bare ikke få det til å passe at han skal slippe en rygg når han klarer det han klarer i dag…

Inlagd: 2012-01-07, 16:42
Skriven av: Hanne

Damloppet tror jag f.ö. var klart kortare än 10 km för sista bonushållplatsen var vid 6,4 och sedan var det bara en kort sträcka in mot mål.

Inlagd: 2012-01-07, 16:43
Skriven av: Per

Den nya banan i Val di Fiemme mäter 4,5 km. Damerna åkte två varv =9km. Herrarna fem varv = 22,5 km.

Inlagd: 2012-01-07, 16:46
Skriven av: Frans

Herrarna körde 5*4,5=22,5 km
Damerna körde 2*4,5=9 km

Nästa år kommer ha färre etapper samt ett stopp i Schweiz, så Oberhof, utan publik, dåliga spår och lång resa till nästa ort, försvinner förhoppningsvis.

Grymt kört av Kalla! Nu plockar hon Johaug också…

Inlagd: 2012-01-07, 16:47
Skriven av: JonasE

Ah, tack Frans.

Inlagd: 2012-01-07, 16:47
Skriven av: Per

@Hanne, det är en viss skillnad mellan dagens lopp där det gick att ligga i rygg och det igår – när Northug var tvungen att gå själv utan draghjälp för att komma ikapp Cologna
http://en.wikipedia.org/wiki/Drafting_(aerodynamics)

Inlagd: 2012-01-07, 16:52
Skriven av: Allan Vallan

@JonasE: Oberhof er på programmet neste år også såvidt jeg vet, men ikke i 2013/2014.

Med tanke på publikum var det vel ikke så ille i Oberhof? Rundt 7000? Føret i Oberhof var ikke topp første dagen, men til andre dagen kom det nok snø. Det hadde heller ikke vært så bra føre i Toblach/Val di Fiemme for 10 dager siden (snøen kom akkurat i siste liten der)…

Inlagd: 2012-01-07, 16:54
Skriven av: JanK

http://www.fis-ski.com/data/document/wc_calendar_cc1213-1516_long-term.pdf
En preliminär översikt av nästa säsong. Dusseldorf finns inte med (hurra!) och det blir klassiskt i La Clusaz (knappast). Ett TdS-stopp i Schweiz och ännu inte bestämd startplats. Året efter verkar vi slippa Oberhof iallafall. Men kan brukar ändras en hel del.

Inlagd: 2012-01-07, 17:01
Skriven av: JonasE

Det är väl inte beslutat än var i Tyskland starten av TDS ska vara nästa år. Fjärde etappen ska avgöras i Munstertal i Schweiz. Om två är det tänkt att starten ska vara i Lenzerheide.

Det var väl inte två prologer. Tävlingen i Toblach var ett kort distanslopp med intervall start.

Inlagd: 2012-01-07, 17:02
Skriven av: Stefan

Äntligen perfekta klassiska skidor, men jag anser fortfarande att det skulle behövas mer kompetens inom ruggade skidor, där är facit ganska oroväckande för svensk del.

Blir kul att se Rönning i Vasaloppet!

Inlagd: 2012-01-07, 17:06
Skriven av: Skidjan

Swestam:
Det er forskjell på å, nærmest i en bi-setning, nevne dårlige ski, og den ustanselige gnellingen mange svensker bedriver.

Inlagd: 2012-01-07, 17:07
Skriven av: simen

I tillegg kommer jo personfokuseringen og den konstante skikanen mot Northug…

Hvilke andre land holder på slik?

Inlagd: 2012-01-07, 17:08
Skriven av: simen

”men jeg klarer bare ikke få det til å passe at han skal slippe en rygg når han klarer det han klarer i dag…”

Skjønner hva du mener, men når Petter selv sa at kroppen advarte om innkommende sprekk hvis han holdt ryggen til Dario, så er det ikke så mye å diskutere.

Inlagd: 2012-01-07, 17:09
Skriven av: Ubersnuber

@Stefan: Speaker i Oberhof sa den 30/12 at det dagen før var bestemt at det blir Tour-start i Oberhof 2012/2013, men ikke i 2013/2014.

Inlagd: 2012-01-07, 17:12
Skriven av: JanK

Hanne: jag menar nog när det gäller svenskarnas dåliga prestationer i Davos, för att ta ett exempel, att de flesta svenskar som kommenterat detta här inne ansåg att svenskarna hade dåliga skidor men att det inte var hela förklaringen utan att form och kapacitet också spelade in, dvs det hade inte räckt med toppenskidor för Hellner att vinna det loppet. Sedan har det ju diskuterats flitigt om att Kalla inte är lika bra i år som för två år sedan eller när hon vann touren (även om vissa tyckte dessa var förhastade slutsatser).

Men för att återgå till dagens lopp, kan en för tidig formtopp hos Northug och Björgen spela in för resultatet i touren? Medan Cologna och Kowalzcyk har sin formtopp nu?

Inlagd: 2012-01-07, 17:17
Skriven av: swestam

JanK, Ok då tror jag på dig :)

Inlagd: 2012-01-07, 17:17
Skriven av: Stefan

Rydan! Dagssländan svävar igen. Härligt att se henne lycklig i målfållan igen, ett stort leende. I Love You Maria

Kalla, också, äntligen.

Hellner, pälsglans, och så småkronorna i Kungsan på det – Vilken underbar svenskdag

Inlagd: 2012-01-07, 17:33
Skriven av: barterhallen

Tror helt ärligt inte att det är vare sig dåliga skidor eller sviktande form som gör att Northug är mil efter Cologna, jag tror att det speglar skillnaden mellan dom helt enkelt. Hade inte Hellner haft stolpe ut gång efter gång i denna toue hade han säkert varit klar 2: inför final climb!

Inlagd: 2012-01-07, 18:01
Skriven av: Göran

”Tror helt ärligt inte att det är vare sig dåliga skidor eller sviktande form som gör att Northug är mil efter Cologna, jag tror att det speglar skillnaden mellan dom helt enkelt”

Meget mulig.
Det er ikke tilfeldig at Northug har avsluttet som nr 2 gang på gang.

”Hade inte Hellner haft stolpe ut gång efter gång i denna toue hade han säkert varit klar 2: inför final climb!”

Not sure if serious..

Inlagd: 2012-01-07, 18:17
Skriven av: Ubersnuber

simen: det är bara att titta in på VGD’s vintersport-forum.

Där har det gnällts på dåliga skidor idag, förra loppet, loppet innan det.

http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.7944227
– Smøreteamet vårt er for lite

Nog gnälls det på båda sidor om gränsen.

Inlagd: 2012-01-07, 18:23
Skriven av: Skidjan

härligt Charlotte Kalla! :)

Inlagd: 2012-01-07, 18:23
Skriven av: SannaT

ubersnuber: Det sista har själklart helt rätt i :-) Det var inte helt seriöst, men visst kändes det ett tag som om att hellner inte fick den utdelningen som hans kapacitet visade. Underbar att se Kalla idag, nu börjar man tro på att hon kan bli bäst i världen igen. Hon o Lähtenmäki kan redan nästa år vara dom man måste slå.

Inlagd: 2012-01-07, 18:25
Skriven av: Göran

En otroligt stor förbättring med bonusarna på denna distans. Det var ju helt perverst i fjol då Petter tog in 90sek. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta men tack FIS/Ulvang eller vem det nu är.

Inlagd: 2012-01-07, 19:08
Skriven av: nisse

Rätt roliga lopp idag, och morgondagen kan bli riktigt spännande på sina håll! Drottningfajten mellan Kowa och Marit, sen ett slag mellan Kalla,Finskan och Marthe om fjärdeplatsen.

På Herrsidan defilerar Super-Dario men vad händer där bakom? Northug skall tokköra i ett desperat försök att nå förstaplatsen, Hellner och Kershaw kommer bakifrån när benen börjar stumna på röddräkten

Bauer och Ryssarna för långt bak!?

Snabbast upp imorgon? Jag slår till med Babikov och Johaug.

Inlagd: 2012-01-07, 19:16
Skriven av: Palle

Vad tror ni förresten om Kowa vs Bjoergen? Måste vara rätt klar fördel polskan nu trots att vi aldrig sett Björg i backen när hon varit i slag.

Inlagd: 2012-01-07, 19:19
Skriven av: Palle

Alltså varför lägger man in vågstarten 9 minuter efter!? nu blir det ju knappt ngn jaktstart för de flesta! :O

Inlagd: 2012-01-07, 19:22
Skriven av: Markus

Riktigt bra åkt av Hellner och Kalla. De bevisar att de klarar av att återhämta sig på ett bra sätt. Jag trodde Hellner skulle göra ett bra lopp, men Kalla har ju inte helt varit i toppform så det var en postiv överaksning. Riktigt synd att Hellner haft en del stolpe ut annar hade han gått ut strax efter Cologna imorgon.

Sedan imponerar Northug med sin taktiska åkning. Han tar 30 sekunder på Hellner i bonusekunder trots att han är lite sliten och Hellner gör ett bra lopp.

Ska verkligen bli kul att Hellner och Kershaw jaga Northug imorgon. Hoppas verkligen de kan samköra och dra 600 meter var och glida om varandra och utnyttja farten man får av att hänga utför till sin fördel.

Till norskarna som tycker att vi svenskar klagar för mycket på vallning så finns det ju ”grader i hellvetet”. Det är stor skillnad på att vara fullständigt bortvallad, vilket Sverige varit under halva VM i Oslo och vid flera andra tillfällen. Det är också mer sällan att Sverige har bättre skidor än alla andra nationer, vilket Norge haft vid ett flertal tillfällen bara denna säsong. Jag bodde i Norge när ni vallade bort er totalt under 15km OS 2006 och då kommer jag iaf ihåg att det var ganska stora diskutioner om vallning.

Inlagd: 2012-01-07, 19:23
Skriven av: Alexander

Tycker det är lite synd att TDS på herrsidan redan känns avgjord. Det blir en jättekamp om 2a och 3e platsen, men det är inte det samma som en kap om första. Det bästa för TV-tittarna är ju om Northug går ikapp Cologna och sedan ligger sida vid sida med honom när det är 100m kvar. Jag är inte säker att Northug ta Cologna då.

Inlagd: 2012-01-07, 19:26
Skriven av: Alexander

Northug, Northug, Northug! :-) Alle innlegg fra de svenske bloggerne handler om kun en mann, nemlig Petter Northug! Hva er årsaken? Respekt kankje? Eller syns dere han er söt? :-D

Inlagd: 2012-01-07, 19:30
Skriven av: tolsrav

Har jeg glemt å nevne at det ble Nord-Trönders seier på 20 km i dag?;)

Inlagd: 2012-01-07, 19:40
Skriven av: tolsrav

tolsrav: eller kanskje svenskers iboende mindreverdighetskompleks? :)

Inlagd: 2012-01-07, 19:43
Skriven av: simen

Är det bara jag som uppmärksammat Rydans lopp idag? I klassiskt!
60 sek efter Kowa och Marit, 30 efter Kalla som gjorde sitt livs klassiska.

Inlagd: 2012-01-07, 19:44
Skriven av: barterhallen

Hvem er Rydans?
Men nei, det la jeg ikke merke til.
Høres ut som hun hadde en tung dag!

Inlagd: 2012-01-07, 19:47
Skriven av: simen

* ja skit i alpint eller visa bara svenskarnas åk när de krockar med annat. Tråkigt sport haha.
* Kanske valde man Oberhof 2013 också för Teichmann, han ska väl sluta efter OS 2014.
* Härligt Kalla, grattis!
* Hoppas Björgen vinner över Kowa.
* Roligt att Northug går för att vinna imorrn! Hoppas Hellner kan utmana och få till en pallplats. Blir skoj att följa detta!

Inlagd: 2012-01-07, 19:47
Skriven av: SannaT

Jag hade faktiskt helt räknat bort Rydqvist, trodde att ”mammadopningen” tagit slut, men nu så här i slutet av touren visar hon ju upp enorm fin åkning. Blir intressant att se vad hon kan göra upp för backen imorgon.

Inlagd: 2012-01-07, 19:48
Skriven av: swestam

Blir en spännande Söndag trots allt. Jag hade nästan kastat in handuken. Larry tog revansch efter förra året hoppas han fortsätter. Hellner tror jag tar en tredje plats han är nog väldigt revanschsugen. Petter kommer att vårda sin andra plats trots att han säger annat. Marit kommer inte ha mycket att komma med mot Kowa det är min gissning. Kowa har nog mycket ilska mot Marit och dör hellre än förlorar. Kristofferssen blir största hotet mot Kalla då hon klättrar nästan lika bra som Johaug, det kan bli en tuff fajt.

Inlagd: 2012-01-07, 20:00
Skriven av: nisse

Vad har hänt med Steira förresten? 38:a idag, och tappade mycket efter en stark inledning även på fristilsjakten?

Inlagd: 2012-01-07, 20:02
Skriven av: Palle

JK och DC tar detta, Norge får komma igen ett annat år.

Inlagd: 2012-01-07, 20:28
Skriven av: KnutG

Ai ai ai, skal aldri en norsk utøver vinne TdS?

Problemet slik jeg ser det fra et norsk ståsted er at Kowa gjorde det uventet sterkt på de to fristilsetappene før dagens etappe. Bjørgen gjorde jobben, mens Kowa gikk mye bedre på disse etappene i forhold til i fjor. I dag gikk det omtrent som ventet.

Tror dessverre det er fordel Kowa nå. Og det er litt forsmedelig.

Så kan man igjen stille spørsmålet til Petter, Therese og Marit, og kanskje Charlotte K – hvor smart er det å være i toppform 5 veker før TdS, når vi ser hvor stinne av trening Cologna og Kowalczyk var på dette stadium?

Inlagd: 2012-01-07, 20:34
Skriven av: fabulator

Marit Bjørgen ble nettopp kåret til Årets idrettskvinne og Årets forbilde på den norske idrettsgallaen.

Inlagd: 2012-01-07, 20:34
Skriven av: drazyc

fabulator: Jo jag skrev att det var en seger för Kowa när hon var tvåa på 15km. Det var Marits chans att avgöra.

Inlagd: 2012-01-07, 20:41
Skriven av: nisse

Som det verkar måste man ha namn med K för att vinna damernas TdS – Kuitunen, Kalla, Kowalczyk och för herrarna gäller ABC-regeln – Angerer, Bauer, Cologna …

Inlagd: 2012-01-07, 20:45
Skriven av: wome

Så i morgon vinner Di Centa?? Och vi får vänta fyra år på Hellner?

Inlagd: 2012-01-07, 20:51
Skriven av: Oskar

Og det må jo bety at Northug må holde på ganske lenge for å lykkes :-)

Inlagd: 2012-01-07, 20:52
Skriven av: drazyc

Hur lång är egentligen sträckan fram till backen? Är den lång nog för samarbete mellan Hellner och Kershaw? Northug går väl säkerligen in för att vinna, tror dock inte han är stark nog i år, väggade även idag. Såg rätt rejält mör ut efter att han spurtat till sig tre sekunder över Cologna…

Ja, ja, utöver att jag håller på Hellner och Kalla så jag hoppas jag vi här hemma får se herr- och damlopp från start till mål, väldigt gärna på helbild och med ljud! Så otroligt dåligt skött av SVT på den fronten under denna tour och för delen under hela säsongen! Jag vill ju helst se loppen med svenska ögon, annars får man väl se dem med norska dito…

Inlagd: 2012-01-07, 20:53
Skriven av: Aliide

nisse; nummer to ville hun blitt uansett :)

Men Marits sjanse til å rykke fra Kowa i sammendraget var på sprint (fristil) og jaktstarten. Normalt er Marit atskillig bedre enn Kowa på disse distansene, men altså ikke under årets TdS. Og der røyk seieren til Marit, frykter jeg.

Inlagd: 2012-01-07, 21:21
Skriven av: fabulator

Fabulator, Jag tror du har så rätt i att Cologna och Kowa på ett helt annat sätt valt att och lyckats med att toppa formen till TDS.

Inlagd: 2012-01-07, 21:42
Skriven av: Anna

Simen, Rydan ar hon som slogg Jouhaug med nagra minuter idag, bara sa du vet! Eller var hon ocksa funktionar idag?

Inlagd: 2012-01-07, 21:57
Skriven av: Goran

drazyk,”Marit Bjørgen ble nettopp kåret til Årets idrettskvinne og Årets forbilde på den norske idrettsgallaen.”

Og Therese Johaug ble ”Årets navn” :)

Inlagd: 2012-01-07, 22:00
Skriven av: Neithiri

Tolsrav, Du er en tullbukk du. Petter er ikke å sammenligne med Dario når det kommer til søt, det ser jeg og alle andre svensker. Men Petter er fryktelig god og legger opp til ordkamp. Det jeg lurer på er hvorfor dere trøndere ikke snakker ordentlig norsk :) Høres ut som om dere ikke ha tenner i munnen når dere snakker. He he! :)

Inlagd: 2012-01-07, 22:13
Skriven av: Evelina

Wowe: Då är det inte ju fel om Eskil Erlandsson börjar träna lite inför tds 2013. Han har ju segern som i en liten ask:D

Inlagd: 2012-01-07, 22:15
Skriven av: Pelle M

Intressant att man kan tycka ett en Kille som blir fyra på etappen å tar massa bonus sek vägger..

Inlagd: 2012-01-08, 00:09
Skriven av: jossa

Røddräkten var i min lille hjembygd i går, for å dele ut premier i barneskirenn.

Den utskjelte mannen fortsetter ufortrødent med å stille opp i arrangementer for å få opp skiinteressen blant de minste

http://www.ht.no/bildeserie/article534916.ece?imageIndex=5#pageTop

Inlagd: 2012-03-29, 08:07
Skriven av: Tor

Tor… Nu är det ju knappast det som han blivit utskälld för. Som du säker noterat blir han även hyllad för mycket både på skidpepp och andra svenska medier.

Inlagd: 2012-03-29, 11:56
Skriven av: Manne

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values