Några funderingar efter helgen

Jag hade hoppats att masstartsloppen skulle bli några riktiga nagelbitare, men när det enda Hård och Blomman pratade om under hela herrloppet var Northugs position i klungan så blev jag rätt så trött. Masstartslopp är inte längre så spännande när det alltid är en person som är några snäpp bättre än alla andra. Skönt att Cologna visade upp en bra spurtkanon samt vann dagens sprintlopp. Det tyder på att det kommer bli en hård kamp under Tour de Ski mellan dessa två giganter. Kan bli riktigt spännande.

På damsidan blev loppet lite mer spännande eftersom Norges gigant, Bjørgen, inte var på plats. Kowalczyk visade fin form och kan nog bli ett litet hot mot Bjørgen ändå under touren. Fast värsta konkurrenten blir kanske ändå Johaug som spurtslog Skofterud ännu en gång, starkt.

Vad gäller svenskarnas insatser under distansloppet så var det väl OK. Sofia Bleckur får en guldstjärna för att hon gled rakt in i värlsdcupen och drog till med en femtonde plats! Tänk om vi får se Rickardsson-utveckling på henne. En late bloomer, så att säga. Åh det vore så bra för stafettlaget. Fast vi behöver kanske inte oroa oss så mycket över det eftersom Ida Ingemarsdotters timeout verkar ha gjort susen. Idag spurtade hon självsäkert in på pallen i sprinten. När Ida valde att ta en break tänkte jag på Northug förra året. Han var ju helt uträknad som skidåkare efter svaga insatser i de inledande delen av världscupen. Sen kom han tillbaka och blev VM-kung. Kanske var det samma för Ida. Nu har vi iofs inget VM i antågande men väl en Tour som Ida kanske kan lyckas med.

Charlotte Kalla visade ingen blixtrande form tyvärr, vilket hon håller med om i sin blogg:

”Åkningen stämmer inte för mig just nu. Det känns som att jag åker med handbromsen i. Jag tycker att jag hittar en skaplig tajming i åkningen när jag håller tröskelfart. Då spritter det i kroppen och jag längtar efter att få släppa lös krafterna. Men sen…när jag står där på startlinjen och äntligen ska få åka fort så blir det bara pannkaka. Jag känner mig kantig, spänd och stel i åkningen. Balansen är någonstans mittemellan, jag åker inte skidor. Så är det när formen inte är på topp för mig, då har jag svårt att åka tekniskt bra.”

Skönt att Anders Södergren kom hyfsat bra i distansloppet. Fast egentligen spelar det inte så himla stor roll, vi har ju ingen VM-femmil eller mästerskapsstafett i vinter. Och touren är inte direkt något som passar honom i handsken. Men man vill ju ändå alltid att grabben ska köra bra!

Marcus Hellner är stabil och kan nog kanske slåss om pallen på Touren. Men då gäller det att lyfta sig ett par snäpp till alltså. Hellner om sin insats:

”Tycker ändå att de var ett bra besked inför touren. Formen håller i sig rätt bra och jag klarar att göra stabila klassiska lopp. Det är ju ofta de här distanserna jag tappar på under tuoren.”

Till sist säger jag som Emil Jönsson: I julklapp önskar jag mig fred på jorden och att Northug får stryk i en spurt.