18 december 2011, av Oskar

Några funderingar efter helgen

Jag hade hoppats att masstartsloppen skulle bli några riktiga nagelbitare, men när det enda Hård och Blomman pratade om under hela herrloppet var Northugs position i klungan så blev jag rätt så trött. Masstartslopp är inte längre så spännande när det alltid är en person som är några snäpp bättre än alla andra. Skönt att Cologna visade upp en bra spurtkanon samt vann dagens sprintlopp. Det tyder på att det kommer bli en hård kamp under Tour de Ski mellan dessa två giganter. Kan bli riktigt spännande.

På damsidan blev loppet lite mer spännande eftersom Norges gigant, Bjørgen, inte var på plats. Kowalczyk visade fin form och kan nog bli ett litet hot mot Bjørgen ändå under touren. Fast värsta konkurrenten blir kanske ändå Johaug som spurtslog Skofterud ännu en gång, starkt.

Vad gäller svenskarnas insatser under distansloppet så var det väl OK. Sofia Bleckur får en guldstjärna för att hon gled rakt in i värlsdcupen och drog till med en femtonde plats! Tänk om vi får se Rickardsson-utveckling på henne. En late bloomer, så att säga. Åh det vore så bra för stafettlaget. Fast vi behöver kanske inte oroa oss så mycket över det eftersom Ida Ingemarsdotters timeout verkar ha gjort susen. Idag spurtade hon självsäkert in på pallen i sprinten. När Ida valde att ta en break tänkte jag på Northug förra året. Han var ju helt uträknad som skidåkare efter svaga insatser i de inledande delen av världscupen. Sen kom han tillbaka och blev VM-kung. Kanske var det samma för Ida. Nu har vi iofs inget VM i antågande men väl en Tour som Ida kanske kan lyckas med.

Charlotte Kalla visade ingen blixtrande form tyvärr, vilket hon håller med om i sin blogg:

”Åkningen stämmer inte för mig just nu. Det känns som att jag åker med handbromsen i. Jag tycker att jag hittar en skaplig tajming i åkningen när jag håller tröskelfart. Då spritter det i kroppen och jag längtar efter att få släppa lös krafterna. Men sen…när jag står där på startlinjen och äntligen ska få åka fort så blir det bara pannkaka. Jag känner mig kantig, spänd och stel i åkningen. Balansen är någonstans mittemellan, jag åker inte skidor. Så är det när formen inte är på topp för mig, då har jag svårt att åka tekniskt bra.”

Skönt att Anders Södergren kom hyfsat bra i distansloppet. Fast egentligen spelar det inte så himla stor roll, vi har ju ingen VM-femmil eller mästerskapsstafett i vinter. Och touren är inte direkt något som passar honom i handsken. Men man vill ju ändå alltid att grabben ska köra bra!

Marcus Hellner är stabil och kan nog kanske slåss om pallen på Touren. Men då gäller det att lyfta sig ett par snäpp till alltså. Hellner om sin insats:

”Tycker ändå att de var ett bra besked inför touren. Formen håller i sig rätt bra och jag klarar att göra stabila klassiska lopp. Det är ju ofta de här distanserna jag tappar på under tuoren.”

Till sist säger jag som Emil Jönsson: I julklapp önskar jag mig fred på jorden och att Northug får stryk i en spurt.

17 kommentarer till ”Några funderingar efter helgen”

Det är ju just för att det är så fascinerande att följa Northugs positionering från en plats långt bak i fältet till att plötsligt vara längst fram som Hård och Blomman lägger mycket tid på att kommentera detta. Tyckte loppet i dag var spännande då man anade att Petter var sliten eftersom han låg så långt ner i fältet, men ändå lyckas han forcera fram och vinna i spurten! Men förstås frustrerande för de som bara glädjs åt tex Svenska framgångar :) .

Damloppet såg jag inte, men pallplaceringarna är ju föga överraskande så förstår inte att det loppet ska ha varit så mycket mer spännande. Är inte Björgen med – ja då vinner polskan(om hon är i form).

Inlagd: 2011-12-18, 22:27
Skriven av: Benny

Södergren ja… Vill han åka touren? Och kommer han bli uttagen? Det är väl inte alldeles självklart direkt.

Inlagd: 2011-12-18, 22:39
Skriven av: Manne

Håller med Oskar om att Hård-Blomman blir tröttsamma när de fokusera på Northugs placering under loppet. Inte för att det är något fel med Northugs taktik – tvärt om. Men hans taktik är ju liksom ingen direkt nyhet…

Samtidigt sitter de och är lyriska när Rickardsson rycker och går loss ett tag tidigt i loppet – vilket ju bara är patetiskt.

Sen är det lite facinerande att se kontrasten i taktiskt tänk mellan de svenska sprint- och distansåkarna (ffa. Theodor & Emil vs. Richie & Hellner). Ibland undrar man om de är med i samma landslag?

Inlagd: 2011-12-18, 23:51
Skriven av: Allan Vallan

Håller med Oskar och Allan Vallan. Märkligt att Blomman blir glad när Richie drar och slösar sina krafter alldeles för tidigt i loppet för att sedan vara chanslös mot slutet. Låt ryssarna eller någon annan dra istället och göra grovjobbet därframme… Sen kan Richie göra sin attack när det är typ 2 km kvar om han har krafter kvar då.

Inlagd: 2011-12-19, 00:05
Skriven av: Jörgen

Förra året släpptes Sveriges trupp till touren tisdag 21 december kl 16.46 (åtminstone kom den upp på skidpepp då). Så förhoppningsvis kommer den imorgon eller senast på onsdag.

Inlagd: 2011-12-19, 07:28
Skriven av: JonasE

Kowa viste framgang i helgen, men jeg er fortsatt ikke 100% overbevist om at hun kan utfordre Marit under TdS. Banen i Rogla var veldig lett og det er jo en klar fordel for Kowa mot Johaug. Hun har jo vist ok klassisk form tidligere i sesongen. Det er jo friteknikken som har vært problemet. Blir en helt rå duell mellom Northug og Cologna. Mye kan skje med formen når de nå får slappet av og byggd opp overskudd til Touren. Se bare på Ida I.

Inlagd: 2011-12-19, 07:51
Skriven av: Sven

Ja, det är kul att det inte längre känns helt givet vilka som vinner TdS. Även om favoritskapet fortfarande ligger kvar på Petter och Marit med ganska stor marginal så är det kul att Cologna visar så pass fin form och att Kowalczyk åter verkar trivas med att slita sig fram i spåret. Ska bli spännande att se om Petter följer sin taktik att inte satsa lika hårt på sprintarna för att behålla viss fräschör till distansloppen. Ifall Cologna fortsätter göra så här fina sprintinsatser lär det bli svårt för Petter att vara defensiv på de etapperna. Spännande på damsidan också att se huruvida Marit orkar flertalet dagar i rad. Tror ändå att hon har råd med en del mindre lyckade etapper. Johaug måste lyckas bättre i sprint för att hota om segern, samma gäller för Kowalczyk. Kul!

Och innan tolsrav skriver något negativt om svenskarna så passar jag på att säga att jag tycker det ska bli kul att se TdS ändå, även om inte det är några svenska åkare som har segerchans. För svensk del hoppas jag väl mest på Hellner och Richie topp åtta, Calle topp femton, samt Kalla topp fem, Haag topp åtta och Ida topp tjugo. Sannolikheten är väl dock att damsidan kommer ha en kraftig slagsida åt det röda hållet, ska bli kul att se Heidi Weng och Kristoffersen.

Inlagd: 2011-12-19, 08:53
Skriven av: Anders

Cologna imponerte virkelig i går, seier mot sprintspesialister med friske ben. Cologna må jo ha kjent lørdagen i sine ben.

Husk at Northug var ganske sjanseløs forrige søndag.

Cologna blir nok veldig farlig i TdS!! Jeg ser frem mot mye spenning i ukene som kommer.

Inlagd: 2011-12-19, 09:04
Skriven av: Tor

På vilket sätt skiljer det sig att Northug sticker ut ur mängden just nu mot när Bjørn Dählie gjorde det? Han var också överlägsen över en lång period.

Inlagd: 2011-12-19, 09:36
Skriven av: A

A> I praktiken inte så stor nu när PT är så allround. Men Dählie åkte ju mest lopp där uthållighet i längden (snabbhet på distans) var avgörande, så han hade det kanske lite enklare på det sättet. Nu är regler och discipliner alltmer till fördel för den som DESSUTOM kan växla tempo i kortare episoder, med masstarter, bonussekunder samt sprintlopp.

Sett till varje enskild disciplin är PT inte fullt lika överlägsen, det finns andra mer subspecialiserade åkare som kan utmana i enskilda delar (Northug har ju fortfarande en bit kvar till Dählies antal segrar) men han har ju alltid en god chans.

Så vi får väl se om han blir lika överlägsen som Dählie?

Inlagd: 2011-12-19, 10:26
Skriven av: Björn

Gräsligt trist att titta på mass starts lopp. Börjar till och med tröttna på att se på sprint, åka runt runt armbåga sig fram och undvika att kroka i… Tyvärr tror jag att de mest hängivna skidintresserade tröttnar, medans kanske de som inte är så insatta orkar slötitta. T R Å K I G T…. Finns bättre saker att göra på helgdagar.

Inlagd: 2011-12-19, 22:25
Skriven av: Skidvän

Synd och lite konstigt att inte Bleckur
fick chansen i TDS efter sina fina insats i Rogla.

Inlagd: 2011-12-20, 11:17
Skriven av: Guten

Jag har också tröttnat lite på sprinten eftersom det blir så slumpartat. Armbågar, trampade stavar, fall osv. Annars är det ju en rolig form.

Inlagd: 2011-12-20, 11:38
Skriven av: SannaT

Jag håller verkligen inte med om att det blir tjatigt att Hård och Blomman pratar om Northugs position för det är värt att ta upp.Det är Skidor när det är som bäst, han är ju bara helt fantastisk. Han sätter färg på loppen som ingen annan gör, varför skulle man inte nämna honom? Detta geni, han leker ju med konkurrenterna och det är väl knappast hans fel..

Inlagd: 2011-12-20, 11:59
Skriven av: Simon

Northug ser ut som Quasimodo jmf. med de andra, mer muskler i armar och rygg.
Dessa använder han till att explodera framåt i positionsbyten och i spurt.
5 kilo extra använder han också nerför som i Davos.
Petter har ändrat skidåkningen och framtida åkare kommer vara kralligare

Inlagd: 2011-12-20, 14:06
Skriven av: bartenhallen

Petter är väl ändå inte kralligast i världscupen, det är väl sprintåkarna. Dom ser helg galna ut vissa. Vad gäller Blomman och Hård så var det typ det enda de pratade om ibland. Petter hit Petter dit. Alla visste ju att han skulle vinna, bättre att berätta om något annat också!

Inlagd: 2011-12-20, 15:38
Skriven av: Oskar

Det som är mest irriterande är att alla vet att Petter skall vinna. Det gäller även hans konkurenter. den ende som utmanar är ju Cologna. Halvarsson är ju ett oskrivet kort än. Men han har ju kaxigt uttryckt att det skall kunna gå.
När det gäller TDS, så visar det sig nog att många åkare satt formtoppen till TDS. Kan oxå vara så att Björgen och Northug redan haft sina toppar. Om så är fallet,och det får vi hoppas, så blir hela TDS svårtippat.
Kalla har nog svårt att vända tränden, men Hellner kan nog utmana. Det beror ju lite på hur man uttalat sig officiellt. Kalla har varit lite uppgiven, vilket inte Hellner varit.
Att inte ha en reserv i stället för Södergren tycker jag är dåligt. Åkarna måste ju ut och få känna på och skaffa sig erfarenhet.

Inlagd: 2011-12-20, 16:11
Skriven av: Sten

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values