Inför tävlingarna i Rogla


Foto: Ivan Babikov

Inför förra helgens tävlingar bytte man fram och tillbaka mellan disciplinerna distanserna. Först skulle det vara 30 km (15 för damer), sedan pga snöbristen bytte man till halva längden. Då kom snön. Ett par decimeter, och man bytte åter tillbaka till originallängder.

Nu är det dags igen. Rogla i Slovenien har inte en gnutta snö utan landskapets utseende påminner mer om september än december. I november kom 40 cm snö, men allt har tydligen smält bort igen och nu ber man bönderna i trakten om hjälp! Den lilla sparade snö som finns räcker inte långt och det är tydligen inte förrän idag man tänker tillåta skidåkarna prova banorna som ser ut att bli 2,5 km, eller ännu värre, bara sprintbanan runt runt runt runt. Istället för att byta från individuell start till masstart som man hade som reservplan i Davos, tänker man här tvärtom. Masstart blir individuell start pga snöbrist. Snacka om förvirring.

Hur som helst, tävlingarna kommer att genomföras och det känns lite som för-VM i Liberec. Kommer ni ihåg? Jättetunt snölager och massa grus i snön som ställde till det för de flesta…

Det är inte bara Sverige (och familjen Jönsson/Haag) som drabbats av sjukstuga. Marit Björgen har blivit förkyld och åkt hem. Tur för svenskarna och norskan att förkylningarna kommer nu och inte två dagar innan touren.

Bortsett från Anna Haag och kanske Emil Jönsson ställer Sverige upp med fullt lag decimerat lag där flera åkare söker formen inför Tour de Ski. Kommer Anders Södergren att hitta tillbaka till gammal go Södergrenform? Kommer Marcus Hellner ur sin seghet? Eller, nej segheten var ju ganska så bortblåst förra helgen när jag tänker efter. Hur som helst, jag förväntar mig fler fina besked. Även på damsidan!

Calle Halfvarsson har ont i ryggen och ställer in. Johan Olsson är inte helt återställd i luftrören och ställer också in. Vilka det nu blir som kör distansloppet har jag ingen aning om… antar att vi får se det ikväll när startlistorna kommer.

Att börja spekulera i hur det kommer gå är ingen idé eftersom vi fortfarande inte vet om det blir masstart eller individuell dito imorgon. Det vi dock vet är att Björgen inte är på plats vilket gör tävlingen lite mer öppen än tidigare (tack och lov). En annan bagge som inte är sjuk är Northug, kan någon rå på honom i morgon? Inte om det är masstart i alla fall. Förmodligen inte heller med individuell start. Eller?

Jag hoppas verkligen det blir masstart och att några åkare vågar bränna på i megatempo redan från början, då kan det bli kul TV. Herregud, tänk att jag någonsin skulle skriva ”Jag hoppas verkligen det blir masstart”. Men som sagt, om FIS verkligen måste ha sina masstartslopp för ”korkade” mellaneuropeer är det nog bättre att de är de körs på de korta distanserna. Hoppas hoppas hoppas det blir bra, för då kanske vi får se fler längre tävlingar i individuell start likt den i Davos.

Vädret då? Jo enligt YR ska det faktiskt bli minusgrader under loppet(!) och kanske till och med snö! För två år sedan var det 15 minusgrader. Det var också då Anna Haag var fyra i sprinten och på pallen i distansloppet. tyvärr får vi inte se det igen eftersom hon ju är sjuk.

De svenskor som dubblerar i helgen blir Charlotte Kalla, Maria Rydqvist och Hanna Brodin, resten håller sig till sin favoritdisciplin.

TV-tider

Lördag 17 december
Vinterstudion i SVT håller öppet 10-16.
11.15 Herrar 15 km klassiskt masstart(?)
13.00 Damer 10 km klassiskt masstart(?)

Söndag 18 december
09.00 Sprint, fri stil, kval
11.00 Sprint, fri stil finaler