10 december 2011, av Oskar

I love långa intervallstarter


Bilden kommer från worldofxc.com

Jag har sagt det förut och säger det igen. Gör om de korta loppen till masstart och låt de långa loppen gå med intervallstart! Trots ganska medioker TV-produktion var det ju helt galet spännande!!

Jag måste springa ut och hinner inte med någon tung analys, dock har jag försökt göra en snabb räkning utifrån mellantiderna på worldofxc.com och kom fram till att i rena uppförsåkningar (bortsett från sista mellantiden som var en combo av upp och ner) så hade Marcus Hellner uppförstid på 39:15 mot Northugs 39:45, alltså 30 sekunders skillnad! Och då förstår ni hur sjuuuukt mycket snabbare Petter var nedför. Hade det varit klassisk stil så hade jag kunnat acceptera det eftersom man då ibland kan ha väldigt bra fäste uppför men sen dåligt glid utför. Idag var det fri stil och Hellner är väl ändå ingen dålig åkare utför, men ändå.

Hellner sa till SVT efteråt att han ändå hade bra skidor. Är Northug så ruskigt bra på utförsåkning?! Helt makalöst!!!!!!

71 kommentarer till ”I love långa intervallstarter”

Northug sa til NRK at han gikk rolig oppover og ga alt nedover

Inlagd: 2011-12-10, 16:13
Skriven av: Jonas

”Är Northug så ruskigt bra på utförsåkning?! Helt makalöst!!!!!!”

Han er fantastisk bra i lett terreng, Og han legger opp løpene sine bevisst etter det, prøver å spare krefter så godt han kan oppover for så å kline til på flater og nedover, der gir han absolutt alt.

Inlagd: 2011-12-10, 16:19
Skriven av: Neithiri

Petter är bra utför men inte 20sek bättre än Hellner utför på varje varv. Orsaken går nog att hitta i labbet någonstans i Norge. Blir intressant att se hur länge Viessman är intresserad att sponsa detta spektakel.

Inlagd: 2011-12-10, 16:20
Skriven av: nisse

Med tanke på hur mycket ni norrmän (och Northug själv) hyllar hans utförsåkning så är det ruskigt synd att vi inte fick se något av det i sändningen. Jag hoppas svenska teamet hade någon på plats i utförsbackarna som filmade åkarna för om det handlar så mycket om hans teknik så måste den ju studeras.

Grymt lopp av Markus tänk om han haft 15 sekunder snabbare skidor per nedförsbacke då j*vlar. Han kan nog göra en bra tour tror jag.

Inlagd: 2011-12-10, 16:22
Skriven av: Joel Burman

Behövs verkligen fler! Känns som rutinfråga ang Hellner, också lite mer coachning längs banan kanske… Lugn öppning sa Hellner, tja jag vet inte om jag kan hålla med om den analysen…

Inlagd: 2011-12-10, 16:25
Skriven av: Aliide

Aliide: Jag tolkade hellners intervju väldigt mycket som att han körde lite psykning a la Northug faktiskt. Jag tror nog han är grymt besviken på sina skidor.

Börjar kanske vara dags att fundera på att byta valla gäng. Vi förlorar ju oftare pga dem än vi vinner idag verkade det ju inte svårvallat precis.

Inlagd: 2011-12-10, 16:28
Skriven av: Joel Burman

Hellner har aldri vært supergod nedover, og han gjør jo som Northug og legger innsatsen i det partiet han er best og har størst mulighet til å ta sekunder i forhold til konkurrentene, det er nok en lur taktikk. Jeg synes det står stor respekt av løpet til hans, men han burde nok fokusere mer på de lette partiene i sesongene framover, det er der han har stort forbedringspotensiale.

Synes at produksjonene for herrene var meget god, i motsetning til for damene. Jeg ses gjerne at det blir mange flere slike løp hver sesong..

Også hyggelig at Bauer viser form, og Manificat er en helt, han hadde det vondt på siste runden..

Inlagd: 2011-12-10, 16:29
Skriven av: Hanne

Fantastisk av Hellner å holde helt inn etter den stenhårde åpningen. Tipper det blir mye jevnere i toppen i Tour de Ski.

Nisse er vel den dårligste taperen jeg noen gang har vært borti. Pinlig å lese det du skriver.

Inlagd: 2011-12-10, 16:29
Skriven av: Gunnar Bull

Hanne… Hellner brukar väl visst va bra utför? Inte som Northug givetvis… Men jag har absolut intrycket att han brukar va en av dom bästa på flacken och utför.

Inlagd: 2011-12-10, 16:32
Skriven av: Manne

Gunnar Bull: Det är väl mer pinsamt av er i Norge att inte kunna se det alla andra ser. Ni har bättre skidor det är väl bara att konstatera. Om resultatet blivit annorlunda vet inte jag men nog hjälper det till.

Inlagd: 2011-12-10, 16:34
Skriven av: nisse

Håller med manne, vore konstigt om vi svenskar missat helt att Hellner är dålig utför när det aldrig varit något snack om det förut.

Inlagd: 2011-12-10, 16:44
Skriven av: Sanna

Oskar: Svaret er nok tja. Northug er vesentlig bedre enn Hellner utfor, men Norge hadde nok noe bedre ski enn svenskene i dag. Jeg er imidlertid helt sikker på at det ikke var utslagsgivende for Northugs del. Hellner har sin styrke slakt uppfor der han kan gå effektivt på tredje veksel. Analysen viser at Northug var i en særklasse utfor i dag. Resten av nordmennene hadde normale utforstider.

Inlagd: 2011-12-10, 16:45
Skriven av: drazyc

drazyc… om inte jag läser statistiken fel tappade Hellner upp emot 20 sekunder på Sundby i utförspartier. Och hade i någt utförspart 52a bästa tid… så att säga att han hänger med bra utför stämmer väl inte helt?

Inlagd: 2011-12-10, 16:50
Skriven av: Manne

2 minusgrader og natursnø, og svenskene vallar bort seg. Verdens enkleste vallaføre, enligt meg! Hvem (”utenom” svenskene) tror på en slik eventyrforklaring…

Inlagd: 2011-12-10, 17:05
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Det handlar inte om att valla bort sig. Vi hade lika dåliga skidor som alla andra utom Norge. Så slutsatsen är att Norge har bättre skidor än övriga och det är bara att titta på tiderna utför. Det är ett faktum.

Inlagd: 2011-12-10, 17:13
Skriven av: nisse

@nisse: Ting blir ikke noe mer riktig fordi man sier at det er et faktum.

Hør heller på hva Hellner sier selv. Han sier at han hadde gode ski og tok det lugnt i de lette partiene etter de tøffe uppforspartiene. Disse ulike uppfors- og utforstidene sier mest om hvordan de disponerer løpet. Det er aldeles ikke noe nytt at Northug tar mye på de andre i lett terreng.

Inlagd: 2011-12-10, 17:26
Skriven av: drazyc

Manne, han er jo en av verdens beste skøytere så dårlig er han absolut ikke, men det virker å være der han i forhold til konkurrentene er klart dårligst. I slak motbakke er han nok verdens beste, på flatene veldig god, men utfor virker han og ha en del og hente. At dere aldri har hørt noe om dette skylder jeg på de svenske kommentatorene, de virker aldri å fokusere noe på at de svenske løperne har svakheter i forhold til terreng, det er alltid form eller ski. De norske fokuserer mye på terreng og teknikk for alle løperne… Jeg er riktignok kun en ”sofaekspert”, men jeg har sittet med dette inntrykket av Hellners evner lenge…

Jeg sier ikke at de svenske og norske skiene var like gode, det tror jeg absolutt ikke, men jeg tror også på Hellner når han sier at han tok det med ro utfor og gikk hardt oppover, men Northug gjorde det motsatte

Inlagd: 2011-12-10, 17:27
Skriven av: Hanne

@Oskar: Du finner alle tidene opp/ned sortert hver for seg her http://worldofxc.com/blog/2011/12/10/davos-30-km-split-analysis/ eller her http://worldofxc.com/splits/distance/20111210-2953/davos_results.xlsx

Inlagd: 2011-12-10, 17:27
Skriven av: JanK

Om man sammanfattar idrottsdygnet senaste 24 timmarna.
Uddamålsförlust i handboll.
Storstryk i damcurling
Miss i herrarnas skidskytte
Jättemiss i damernas skidor
Bom i damernas skidskytte
Övertidsförlust i herrcurling
Och missad pall i herrskidor
En riktig skitdag.

Men tremilen var en upplevelse. Och om ni inte tyckte det var spännande kan man jämföra med en masstart. Här levde spänningen om segern åtminstone upp till 0-15 km. I masstart är det spännande sista 1,5 km. Så detta var 10 gånger mer spännande iallafall. Och grattis Northug, detta var helt rått!

Inlagd: 2011-12-10, 17:36
Skriven av: JonasE

Klart att Hellner inte skyller på sina skidor. Det är ovanligt att man skyller på detta. Men jag litar på Blomkvist för han kollar alltid tider på olika delar av banan. Så att påstå som Hanne att vi inte bevakar olika delar och därför inte skulle ha upptäckt att Hellner är kass utför är rent nonsens. Utan Blomkvist konstaterade att Norge hade fruktansvärt bra skidor både på herr och damtävlingen och han är expert på detta.

Inlagd: 2011-12-10, 17:39
Skriven av: nisse

”– När man är så fet som jag, måste man utnyttja nedförsbacken, fortsätter Northug till NRK.”
Måste jag testa nästa gång.

Inlagd: 2011-12-10, 17:42
Skriven av: JonasE

I och med Northugs kross så kan man ju hoppas på fler intervall starter. Sen kan man ju be till gudarna att Poromaa och Co har en dag där de inte ger norrmännen skidhandikapp a la Holmenkollen.

Inlagd: 2011-12-10, 17:43
Skriven av: Statistikdåren Burman

Hanne… Ja, jag har också påpekat att Northug laddar hårdast nerför. Och Hellner satsade hårt uppför… men att han skulle ha 52a tid utför, vilket han hade i nåt parti..?

Min uppfattning är att han brukar gå bra utför… tex. i prologen av tour de ski o.s.v. och in mot spurter. Men jag är också bara en ”soffexpert” och kan naturligtvis ta fel.

Oavsett hur det egentligen ligger till, tycker jag det är på tok för mycket fokus på utrustningen i dom svenska tv-sändningarna. Jag var beredd att stänga av ljudet idag för att det blev så himla deppigt.

Inlagd: 2011-12-10, 17:44
Skriven av: Manne

Har Charlotte Kalla noensinne gått noen distanserenn uten å falle? Synes hun beretter om det hver eneste gang. Hun må snart lære å holde seg på beina.

Inlagd: 2011-12-10, 17:44
Skriven av: fabulator

Northug behöver en ny repertoar. Fettsäcksskämtet är old news nu…

Inlagd: 2011-12-10, 17:45
Skriven av: Benke Benbrott

fabulator: Vad sägs om OS-guld-loppet?

Men visst, hennes balans är kass.

Inlagd: 2011-12-10, 17:46
Skriven av: Benke Benbrott

fabulator: Jag har för mig att hon har sagt att hon tränade tydligen mycket i en rätt lätt bana i Tärendö och därför inte är helt hundra på utförstekniken, kan vara en orsak.

Tycker många, framför allt skidskyttar, kvinnliga längdskidåkare fegar alltför mycket utför och plogar och står alltmänt upprätt. Det är inte så bra för balansen.

I övrigt:

Det är utom all tvivel att Northug disponerade krafterna riktigt och var den välförtjänta vinnaren.

Det finns nog en del att lära av norrmän och tyskar vad gäller disposition och skidor.

Det är för övrigt faktum att både norrmän och svenskar skyller på skidor ibland. Norrmän i Vancouver och Turin. Svenskar i Trondheim ’97, TdS ’10-’11 Oslo ’11.

Så är det bara, vallamiss och smørebom.

Inlagd: 2011-12-10, 18:05
Skriven av: Skidjan

Hellner: – Jag tyckte att jag öppnade ganska lugnt. När jag hörde att jag ledde ganska mycket höll jag igen och försökte spara lite utför.

Petter: – Jag försökte köra fort nedför och hålla igen lite i de tuffa backarna.

Det kan godt hende at Petter hadde bedre ski enn Hellner, men her forklarer jo Hellner at han sparar når han kjørte utfor, mens Petter gjorde det motsatte.

Men skyld på norske laboratorier du, Nisse :-)

Inlagd: 2011-12-10, 18:08
Skriven av: Gunnar Bull

Så här skiver Ivan Babikov på twitter om dagens lopp: ”There is no race harder then 30km individual start, OK maybe except 50km individual start. Hopefully will get to race them more often”

Inlagd: 2011-12-10, 18:10
Skriven av: swestam

Skidjan, hvis det stemmer at svenskene hadde dårlige ski så er jo det helt greit å påpeke det.

Men Nisse skylder ikke på dårlige svenskeski, han skylder på alt for gode norskeski.

Det er det bare dårlige forlorare som gjør.

Inlagd: 2011-12-10, 18:11
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull: Konstigt att det bara var Norge som satsade utför. Och att Hellner skulle släppa 20sek utför varje gång på grund av någon taktik är inte sannolikt. Det var tvärt om så att enda stället där han kunde ta in på Petter var uppför och det gjorde han så länge han orkade. En kamikazetaktik men vad annat kunde han göra.

Inlagd: 2011-12-10, 18:16
Skriven av: nisse

Northug: – Hvis jeg fikk bestemme skulle det være femmil med fellesstart i mesterskap og enkeltstart i Kollen. Herregud, tenk for et løp Kollenfemmila er med enkeltstart – en klassisker. Det hadde vært noe å vinne! Jeg håper FIS (Det internasjonale skiforbundet) får gjeninnført Kollenfemil med enkeltstart, mener Northug jr.

http://www.tv2.no/sport/vintersport/langrenn/northug-utklasset-konkurrentene-3657850.html

-> Alltids noe med enkeltstart i Kollen.
-> Jeg håper FIS får gjeninnført enkeltstart på femmil både i Kollen og i VM!

Inlagd: 2011-12-10, 18:18
Skriven av: JanK

Babikov vill ha fler längre distanslopp med intervallstart också enl Twittern, tror inte han är ensam…

Inlagd: 2011-12-10, 18:19
Skriven av: Aliide

Och jag vill också säga att det inte är något regelbrott att ha bättre skidor. Jag anklagar inte Norge utan jag konstaterar att dom hittat rätt och att övriga inte hittat rätt. Om det beror på att dom har större budget än övriga länder tillsammans låter jag vara men det är ju en möjlighet.

Inlagd: 2011-12-10, 18:21
Skriven av: nisse

nisse, du har rett. Hver gang en nordmann vinner så er det valla eller dop. Når svensker vinner så er det fordi de er best.

God jul

Inlagd: 2011-12-10, 18:22
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull: Och den gubben har man aaaaaaaaaaldrig hört från norrmän när Svenskar vinner.

Bara att konstatera att det känns meningslöst att diskutera skidor eftersom att det aldrig kan göras objektivt. Rätt fånigt att det ska vara så faktiskt…

Inlagd: 2011-12-10, 18:28
Skriven av: Benke Benbrott

Damloppet kanns inte sa roligt ur svenskt perspektiv. Kalla har tydligen ramlat och skidorna var nog inte de basta idag heller. Darmot mast man imponeras av den norska insatsen ater och speceillt av Skofterud som mer eller mindre har gjort en comeback. Att hon skulle spoa Johaug pa denna bana i hojden hade jag aldrig trott. Bjorgen ar just nu i en egen klass. Hon ar ju egentligen lite battre i klassiskt och har egentligen for mycket muskler for en bana pa hog hojd. Jag tror aldrig vi haft en damakare som varit battre eller att vi kommer att fa uppleva nagot liknande igen.

Herrloppet var (som vanligt) mer spannande. Jag tycker det var kul att Manificat och Bauer ar igang igen. Angaende Northug sa var han bast idag. Jag skrev nar vi diskuterade Kuusamo att han nog aker intelligentast av alla. Han satsade stenhart ut ur stadion i Kuusamo och tjanade sakert en sekund eller tva och sedan var det utforsbacke. Northug har ju tidigare berattat att han tankte igenom olika scenarier infor Oslo vm i 12 manader.

Dock ar det ju helt klart att Norge hade valdigt bra skidor idag. Det hade ju nyligen kommit en hel del sno i Davos sa det var kanske inte sa latt vallat.

Inlagd: 2011-12-10, 18:46
Skriven av: alexander

Benke, jeg er faktisk helt enig med deg.

Den eneste jeg sliter med her inne er Nisse, fordi han snakker BARE om usportslige årsaker når nordmenn vinner.

Ingen benekter vel at Petter hadde gode ski i dag. Men at alt beror på skiene er åpenbart feil, fordi Hellner og Petter valgte to helt forskjellige taktikker.

Det måste vel gå an å si: Grattis, Petter va best. Og så si at han nok OGSÅ fikk hjelp av gode ski?

Inlagd: 2011-12-10, 18:53
Skriven av: Gunnar Bull

Jag säger som jonas karlsson ”HÄR SER NI VÄRLDENS BÄSTE SKIDÅKARE OCH DEN MEST KOMPLETTA SKIDÅKAREN I SKIDHISTORIEN”

Detta täpper till truten på många idiotiska belackare om att ”Petter kan inte föra sitt eget lopp” och efter 15 kilometer hörde man ännu mer om att ja men det var en så kort distans hit och dit. Hoppas att ni håller käften nu om detta förbannade skitsnack och accepterar att han vinner och kan vinna allt oavsett masstart eller individuellt.

För övrigt håller jag med om vissa härinne att sändningen var dåligt gjort då man inte såg något alls av när dem kom ner till skidstadion efter den långa utförsåkningen. Riktigt dåligt utfört av tvbolagen med fis att inte planera bättre på dem mest intressanta partierna i tävlingen.

Inlagd: 2011-12-10, 18:53
Skriven av: höken

En ren fristilstremil har inte gått i världscupen sedan säsongen 1999-2000 tror jag. Ett av skidsportens problem är sportens begränsade räckvidd. FIS har ju länge sökt att öka intresset utöver Norden för sporten med resultatet av att Norges dominans nu är större än någonsin. Tror att (nästan) alla skidälskare i Norden föredrog det här framför 28 kilometers klungkörning men hur gick det hem i övriga världen? Babikov gillade det ju såg vi.

Inlagd: 2011-12-10, 19:00
Skriven av: Carl-Johan

När Hellner var tvåa i Davos för två år sedan så tog han in massor på sista utförskörningen in mot stadion. Så en dåliga utförsåkare är han inte.

Det var underbart med ett långt intervallstartslopp. När man samtidigt följer tiderna på datorn så blir det otroligt spännande. Sen tycker jag att Blomman gjorde ett bra jobb idag med att leverera mellantider.

Det är bara att inse, Northug har tagit ytterligare ett kliv och är nu totalt överlägsen. Han kommer att kunna åka baklänges uppför den där slalombacken i TdS. Han kommer plocka varenda bonussekund som finns innan. Det är bara att gratulera Norge. Sen är det mindre kul med dominansen på damsidan, det är intre bra om det fortsätter att se ut på det här sättet, då kommer många att tappa intresset.

Inlagd: 2011-12-10, 19:06
Skriven av: Gabriel

Gunnar Bull: Det är ingen som betvivlar att Norge har bästa herr och damåkare. Det vi övriga kan konstatera att de förmodligen skulle vara mindre överlägsna med
normala skidor under fötterna. Sport som är helt utan spänning är helt ointressant och att jag och många med mig håller på att byta intresse till skidskytte är förståeligt och helt naturligt. Men det är synd på längdsporten som tappar sin status.

Inlagd: 2011-12-10, 19:06
Skriven av: nisse

”Det måste vel gå an å si: Grattis, Petter va best. Og så si at han nok OGSÅ fikk hjelp av gode ski?”

Helt enig. Vilket också var ganska exakt vad jag skrev i en annan tråd.

Inlagd: 2011-12-10, 19:09
Skriven av: Benke Benbrott

Höken: du verkar arg mer än glad, visst finns det folk som är orättvisa mot Northug men de flesta (åtminstonde på denna hemsida) har nog sagt att han inte, vid tidigare tillfällen, har visat att han kan vinna långa intervallstarter – helt enkelt för att han inte fått chansen, det är samma sak som med Cologna eller Hellner.

Nu har vi fått se att han kan vinna även detta i Världscupen, bara att lyfta på hatten och chapeau, han är mest komplett.

Så gäller det bara för svenskarna att peta ner honom från tronen..

Inlagd: 2011-12-10, 19:09
Skriven av: Skidjan

Gabriel: jag när hoppet om gryende form för VM-sprintmästaren Hellner som kanske kan utmana, Cologna verkar dock inte i form och Bauer kommer kanske få det för tufft med sprintar och bonussekunder.

Men det finns chans att det blir match om saken i alla fall.

Inlagd: 2011-12-10, 19:12
Skriven av: Skidjan

Jomen höken hatar Sverige och svenskar. En rasist om det inte vore för att han förmodligen har samma hudfärg själv.

Andra, mer sunda människor, kan njuta av Northugs skidåkning utan att hata och vara bitter.

Inlagd: 2011-12-10, 19:13
Skriven av: Benke Benbrott

Allvarligt, att norrmännen över lag hade överlägset bäst skidor idag är det väl inget att snacka om??

Därmed inte sagt att Northug inte hade vunnit i alla fall. Jag håller med om att han ofta tar tid på Hellner utför och Hellner hade bara 30 s bättre uppför och det hade inte räckt även om de hade haft lika bra glid.

Inlagd: 2011-12-10, 19:15
Skriven av: Thorrez

Benke, Skidjan;

Jeg overdrev litt selvsagt, men det virker som Charlotte faller ganske ofte. Og det er ikke bra, for det tyder på at hun i likhet med Kowa har litt dårlig uforsteknikk. Dog ikke like ille som Kowa, for hun er virkelig ussel nedover.

I det hele tatt virker det som mange tror man automatisk er best om man bruker mye krefter oppover. Men god nedoverteknikk og fart på flatene er minst like viktig.

En ting man også må huske på er at dagens vinnere Bjørgen og Northug er relativt tunge skiløpere, det gjør at de har en liten fordel når det går nedover. Mens de av samme grunn ikke er best i motbakker. Skjønt Bjørgen er på høyde med de aller beste der, også nu.

Inlagd: 2011-12-10, 19:17
Skriven av: fabulator

thorrez, det er naturlig at Hellner går litt bedre enn Nortug oppover, og at Northug er bedre nedover på grunn av vektforskjellen.

Naturligvis hadde Northug gode ski, men det er vel ikke ulovlig? Ikke var det vanskelige forhold heller, så forskjellen i glid burde ikke være så stor.

Inlagd: 2011-12-10, 19:20
Skriven av: fabulator

fabulator: Jo, jag håller så klart med. Det är frustrerande att se Kallas dåliga balans och utförsteknik. Det är trots allt skidlöpning det handlar om och så vitt jag vet har man alltid gått både uppför och nedför på skidor…

Inlagd: 2011-12-10, 19:21
Skriven av: Benke Benbrott

Hon åkte på en sten och föll. Så inte har det med teknik att göra. Ett dåligt lopp med dåliga skidor och dålig dagsform. Hon brukar åka bra på flacka partier.

Inlagd: 2011-12-10, 19:34
Skriven av: nisse

Her er et intervju med Petter hvor han forklarer litt av taktikken sin i dag. Og i tillegg ønsker seg enkeltsatrt i Kollen:
http://www.tv2.no/play/sport/northug-utklasset-konkurrentene-579692.html

Inlagd: 2011-12-10, 19:34
Skriven av: Neithiri

Förstår Petter. Att vinna femmilen med intervallstart i Kollen (eller Vasaloppet) är det finaste som finns efter OS- och VM-guld, tycker jag.

Inlagd: 2011-12-10, 19:40
Skriven av: Jörgen

Benke Benbrott

Jahopp då kommer vi till den typiska klyschan att man är rasist för att man förbannar sig över dryga svenskars uppförande som många har gjort och spytt galla över Petter. Det är inte rasism utan ren upprördhet att få njuta över att han täpper till truten på er när han motbevisar denna skara.

Men du är nog inte en så kunnig människa som ser rasism i ett argument.

AJA skit samma skriv vad du vill orkar inte förklara mer än att jag backar upp dem som blir sparkade på och det har Petter blivit tillräckligt.

Inlagd: 2011-12-10, 19:57
Skriven av: höken

nisse og benke: da er vi vel enige likevel da, til slutt :-)

Inlagd: 2011-12-10, 20:13
Skriven av: Gunnar Bull

höken: Bra, för jag bryr mig faktiskt inte om din förklaring. Men slipa lite på läsförståelsen tills nästa gång du så ärofyllt ska försvara stackars Petter.

Petter är chef och du är sorglig.

Inlagd: 2011-12-10, 20:24
Skriven av: Benke Benbrott

Höken… I dagens lopp var Petter den näst mest spelade åkaren i tipset. 76 personer tippade honom i skidpepptipset… så att bunta ihop folk här på forumet och skälla på att dom inte trott på Petters intervallstartsförmåga, känns inte vidare rättvist och nyanserat.

Inlagd: 2011-12-10, 20:42
Skriven av: Manne

Min analys :)

Att sitta i soffan och mysa till 3mils skidåkning i intervallstart var helt underbart, och var höjdpunkten den här veckan. Allvarligt så här rolig har skidåkningen inte varit sen typ… femmilen 2003 i val di fiemme.

Det är bara att buga och bocka för Northug idag, en grym uppvisning! Jag ser att det snackas en hel del valla här, men ärligt talat… Northug hade vunnit om så jag hade vallat hans skidor (nja). Bra glid hade våra kära grannar i väst, men det är en konstant att någon nation/åkare har bättre valla än de andra. Diskussionen blir lite löjlig.

Damloppet, med tanke på tidsavstånden tycker jag inte man kan ge godkänt till någon åkare överhuvudtaget, förutom den norska kvartetten i täten.

Inlagd: 2011-12-10, 21:51
Skriven av: Laggarbacken

Ganska uppenbart att svenska landslagsåkarna ingått något slags avtal där man i inga sammanhang får tala illa om sina vallare. Nästan komiskt att höra åkarna efter dagens lopp. Hellner påstår att han hade bra skidor när han åker klart bäst uppför och sedan i ett utförsparti har 52:a tid. Anna Haag drar till med att hon önskar sig ha lika bra teknik som de andra tjejerna i utförslöporna. När hon tog medalj i OS så klarade hon som bekant av att passera de andra tjejerna i utförsbackarna…

Inlagd: 2011-12-10, 22:05
Skriven av: kalle

Frode Estil:
”Det er ingen tvil om at Norge er en vintersportsnasjon og det går veldig godt for tida. Jeg tror det har blitt jobbet fantastisk bra på støtteapparatsiden der smøreteamene er et par klasser over konkurrentenes, sier Estil.”

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10040674

Inlagd: 2011-12-11, 01:55
Skriven av: Skidjan

Kalle, det finns något som heter tabu. Självfallet kritiserar man inte sin materialare offentligt! Läs mellan raderna!

Inlagd: 2011-12-11, 02:11
Skriven av: Aliide

3 bland dom 6 för norska herrarna på ett rent fristilslopp är väl lite bättre än väntat? Tror inte dom hade dåliga skidor i alla fall.

Många här verkar tycka att detta var ett av årets viktigaste lopp, men den bedömningen gjorde nog inte Charlotte Kalla, då hade hon sett till att göra någon slags höghöjdsuppladdning.

Inlagd: 2011-12-11, 05:05
Skriven av: Erik S

Höken:
”Detta täpper till truten på många idiotiska belackare om att “Petter kan inte föra sitt eget lopp””

Historien har inte fel. Dom som tidigare påstått att Petter inte var bra i lopp med individuell start har haft rätt. Det är ju först i år som Petter på allvar visat att han inte vara är en spurtare.

Inlagd: 2011-12-11, 09:32
Skriven av: SweTor

Man gjør seg selv en bjørnetjeneste, dersom man tror det var så store glidforskjeller, som målinger kunne tyde på.

Saken er at Marit og Petter går kontrollert oppover – og bruker sin vekt og teknikk på flatene og i utforskjøringene til å skape avstand. Det holder altså ikke å ”hvile” seg nedover etter å ha sprenggått oppover.

Vi så dette tydelig illustrert i Kuusamo for 14 dager siden. Skoftis dro rett i fra Johaug nedover, men ble kjørt i kapp i bakkene. De hadde garantert samme glid.

I klassisk er forskjellen enda større. Mange legger på tykt med feste og får naturligvis lide for dette i nedkjøringene. Bjørgen, derimot, legger på tynt, og bruker sin kraft og teknikk for å kompensere for dette i motbakkene. Dette prinsippet må flere ta etter, istedet for å klage på gliden.

Inlagd: 2011-12-11, 10:29
Skriven av: fabulator

Nei, historien er ikke feil, men de som har tolket den dit at Northug før i år ikke også var god i intervallstart tar veldig feil. Han var jo ikke så god som han er nå, men allerede i 09 sesongen var han god nok til å komme på pallen i de korte intervallstartene. Forskjellen på hans, Hellners og Colognas kapasitet i slike renn har aldri vært stor…

Inlagd: 2011-12-11, 10:33
Skriven av: Hanne

SweTor;

Du har helt rett i dette. Petter har gradvis økt sin kapasitet, og først i år er han en naturlig favoritt også i løp med individuell start.

Blir bare dumt å skrive om historien fordi han vant sitt første distanseløp i fristil med WC status og individuell start (10km i Kuusamo var kun etappeseier). Jeg gleder meg (som nordmann forstås) over at Petter har tatt steget kapasitetsmessig de to siste årene, og spesielt foran denne sesongen. Nå er han komplett og kan bli en av de største.

Inlagd: 2011-12-11, 10:37
Skriven av: fabulator

Hellners blogg:
”Ändå rätt nöjd att känslan i tekniken börjar stämma. Skönt! Även kul att få ha kört min första individuella tremil. Hoppas det blir fler. Det vore ju på sin plats att man till exempel gör om 5 milen i Holmekollen till individuell start igen.”

Är det någon som klagat på lång intervall? Vore intressant att läsa i så fall.

Inlagd: 2011-12-11, 10:56
Skriven av: JonasE

Till alla norrmän: Är det så svårt att erkänna att norrmännen hade överlägsna skidor idag? När fristilsfantomen Sundby går näst snabbast utför så borde det ringa en och annan varningsklocka. Eller det kanske är för att han utnyttjar sin vikt utför…?

Inlagd: 2011-12-12, 00:53
Skriven av: Henke

Äh, vad spelar det för roll, det är ju bara att gratulera norrmännen till bra skidor. Det är ju en del av sporten. Ingen som gnällde i sjusjön. Eller tror ni att Johans segermarginal samt Calles fjärdeplats är normalresultat med halvdana skidor?

Därmed inte sagt att det påverkade resultaten en del. Dock inte så mycket som man kan tro. Det var rätt duktiga åkare uppför i toppen också. Eliassen åkte jättebra sista delen och Sundby höll jämn fart hela vägen. Sundby är jätteduktig på platten och utför när det gäller klassiskt så han är nog rätt duktig utför i skejt också.

Petter gör ju bara vad Gunde Svan upptäckte för 25 år sedan, att det är mycket effektivare att tjäna sekunder i de lättåkta partierna. Tidsskillnaden uppför mellan de bästa brukar inte vara så stor, de flesta vältränade toppåkarna brukar kunna bröta på rätt bra uppför en backe. Man tjänar alltså inte jättemycket på att ta i så man spyr uppför. Det är farten över krönet samt bygga fart utför och i platten när de andra behöver återhämta sig som är tricket. Man måste naturlitgvis vara i superform också för att klara det själv. Men titta på gamla klipp med Gunde så får ni se att han sällan var någon raket uppför backarna, men sedan klippte han till med sin stora gängliga kropp på krönen och jobbade som ett as i nedförsbackarna.

Inlagd: 2011-12-12, 09:36
Skriven av: Anders

Väl sagt Anders!

Inlagd: 2011-12-13, 10:42
Skriven av: mattias

Håller med – bra skrivet, Anders!

Inlagd: 2011-12-13, 12:13
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values