Inför Düsseldorf

Förr om åren, ungefär när jag började bli riktigt storfan av längdåkning igen (efter några år i utlandet med svalt intresse), fanns det en karl som alltid vann i Düsseldorf. Vi brukade kalla honom Kungen av Düsseldorf. Ja, det var nästan som om tävlingen var riggad i förväg. Karln jag pratar om är så klart Peter Larsson, nu mera är expert på TV4 när den kanalen sänder längdskidor, och ingen annan än han kunde komma upp i samma hastighet på den extremt platta banan utmed floden Rehn. Mellan åren 2002 och 2005 var det bara Larsson som kunde vinna! 2006 var han tvungen att tillfälligt (skulle det visa sig) ge ifrån sig kungakronan till Rønning, redan dagen efter tog hem lagsprinten tillsammans med Björn Lind och ordningen var återställd. Åh, jag minns fortfarande det makalösa rycket Larsson gjorde på sista varvet (Blomman: ”ah men nu har han medvind här, det är smart gjort! Vilken underbar taktik!”). Därefter började tyvärr Larsson lida av en hel del hälsoproblem, vilket inte riktigt fick honom tillbaka på banan mer.

Men det är inte bara Larsson som vunnit i Düssan. Även en viss fågel av arten falkar prövade sina vingar här för två år sedan, och då med bravur. Och så har vi så klart Emil Jönsson och hans seger förra året. Tyvärr kommer den gossen inte till start i helgen. På Twitter skriver han:

”Jag kommer inte köra i Duuseldorf. Jag känner mig hel pigg och glad! men har fortfarande inte maxat med benet så då säger experterna nej…”

Jag kan tänka mig att han har det alldeles för mysigt nere i Davos med sin tjej och vill inte åka till Tyskland bara därför… jädra toffel! Närå…

Tur att vi har ett nytt svenskt stjärnskott att lägga hela svenska folkets förväntningar på: Teodor Peterson. Grabben leder ju sprintcupen! Men vänta lite nu… förra året gick han ju inte ens vidare från kvalet! *Gulp*! Fast jag tror nog att han tar sig vidare i år, tillsammans med flera svenskar. Jesper Modin är ju kvalåkaren numero ett. Hoppas han slipper få stavar i bröstkorgen den här gången. För två år sedan fick han sy…

En som förmodlingen lär vara ganska så revanschsugen efter sprintfloppen i Kuusamo är ju Calle Halfvarsson, vår nya kille hela dagen! Tidigare säsonger har han ju varit framförallt sprintåkare, men i år överraskade han sig själv och hela världen (ja, eller åtminstone vinternationerna) med sin fjärdeplats i Sjusjøen. En skeptiker skulle kanske säga att han blivit för seg för sprint nu när han blivit en distansåkare. Då tror jag skeptikern har fel. Läser man Calles blogg från Kuusamo förstår man att det fanns nog mer att ge:

”Jag trodde väl att det skulle vara hur lugnt som helst att gå vidare och körde alldeles för avslappnat.”

Sen så har vi ju alltid vår gamle skojare Robin Bryntesson. Hade han varit norsk hade jag varit fly förbannad på honom eftersom han ofta åker som en väderkvarn och inte alls så värst snällt alla gånger. Det ska bli intressant att se om grabben fortfarande kör sitt rackarspel ute i banan…

Anton Lindblad är också en intressant start. Killen blev femma på SM förra vintern och jag antar att landslagsledningen gått på den meriten när uttagningen gjordes. På sin hemsida skriver han att ”Veckan består nu av lite formtoppande aktiviteter så man kan hänga med någorlunda i helgen.” Spännande! Sen har vi till slut Marcus Ottosson. Han blev tia på SM och mer än så vet jag inte… Jo han tillhör ju utvecklingslandslaget också.

Motståndet är som vanligt störst från Röda armén och den exröda armén från Россия. I det norska gänget är det hela sju namnkunniga gossar som alla kan vara med och slåss i toppen. Det ska bli intressant att se om lillebror Northug har skött träningen lika väl som den äldre tydligen har gjort. Isåfall blir det farligt! Pølsa åker ofta bra här nere och med tanke på det fina resultatet i Kuusamo får vi nog akta oss. Ja, man kan nog rabbla norskar i all evighet känns det som.

I ryska laget har vi ju bland annat den sinnessjukt snabba Алексей Petukhov och förra helgens tvåa Kriukov. Och så vidare! Sen har vi ju även den pyrfärska finska kanonen Anssi Pentsinen. Var han bara en engångsman uppe i mörka Kuusamo, eller får vi nya stordåd kommande helg?

I Düsseldorf brukar nya stjärnor tändas, så ta inte helt för givet att de gamla rävarna kommer hålla undan för gröngölingarna, till helgen blir det skrällar!

På damsidan har vi så klart Hanna Falk. vad kan vi förvänta oss av henne? Förmodligen inte mycket alls med tanke på hennes skador hon dragits med nyligen. Eller så blir det Johan Olsson-effekt och en seger i morgon? Vem vet! Ida Ingemarsdotter väntar vi fortfarande på att hon ska göra stordåd. Snart kommer det tror jag! Kanske inte redan i Düssan, men jag tror på flera steg framåt. Hanna Brodin har i de två senaste fristilssprintar kommit tia. Är det inte dags för en finalplats igen? Jo, det tycker jag. Lina Korsgren som kom åtta i SM har aldrig gjort något toppenresultat i världscupen, fast å andra sidan har hon vara åkt två sprintkval i världscupen. Kanske dags att gå vidare från kvalet? Ja, det tycker jag. Linn Sömskar var med i Düsseldorf förra året och då gick hon vidare från kvalet, men inte mycket mer än så. Är det inte dags för minst semi? Jo, det tycker vi! Till sist har vi Mia Eriksson som var så grym för ett par år sedan. 2008 drämde hon till med en niondeplats här nere vid floden. Sedan dess har det dock inte gått lika bra. Är det inte dags för lite förändring? Jo, det tycker alla!

När det kommer till motståndet så har ju en hel del grymma damer har ju försvunnit sedan förra säsongen. Jag tänker först och främst på Majdic och Follis. När dessa tungviktare lagt av är det inte längre lika lätt att förutspå pallen. Och sen när förra helgens pall (Bjørgen, Kalla, Skofterud) inte dyker upp heller känns tävlingen ännu mer öppen! Norge har ett ungt, men oerhört hungrigt, lag på plats och flera i det gänget kan säkert ta sig till topps. USA har sin glada Kikkan som kommer bli grym tror jag. Sen kan vi få se lite ryskt och möjligtvis lite finskt i toppen. Eller slovenskt! Någon av Fabjan och Visnar lär säkert kliva fram nu när Majdic lagt av. Fast ju mer jag tänker på det desto större chans känns det som våra svenskor har!

Nu ska jag prata lite om banan. Eller nej, jag låter Jesper Modin göra det istället:
”Banan i Düsseldorf är speciell och saknar motstycke i världscupen. Det är extremt platt åkning och egentligen inte en enda uppförsbacke, förutom en liten kulle på två meter. Trots det är banan riktigt jobbig. Åktiden brukar vara en av de längsta i världscupen och det är en bana där man inte får något gratis, utan det gäller verkligen att jobba hela tiden. Düsseldorf är också incidenternas tävling. Det är en merit att ta sig igenom tävlingen utan att råka ut för något. Det vurpas i så gott som varje heat och stavar knäcks likt tändstickor.”

Vädret ser ut att bli klassiskt Düsseldorf-väder: regn och strax under tio grader. Tur att man inte är på plats med andra ord! Dock brukar inte vädret spela så värst stor roll för de aktiva, så länge glidvallan sitter där den ska.

Ni som satt och led med TV4 i dumburken förra helgen kan andas ut nu. Men inte helt, för jag vet att de flesta brukar föredra den trygge Jakob Hård som kommentator. Till helgen är det istället krönikör Karlsson som sköter snacket tillsammans med Blomman. Dock får vi ha överseende om de skulle missa lite detaljer under loppen eftersom man valt att inte flyga ner gossarna till Rehn utan allt kommenteras någonstans i krokarna av en nedsågad TV-ek.

Hålltider

Lördag
10.30 Kval
12.45 Individuella finaler (SVT, Eurosport)
Söndag
11.00 Kval
13.00 Stafett-finaler (SVT, Eurosport)

Startlistor

Lördagens damsprint
Lördagens herrsprint

Glöm inte att tippa under lördagen respektive söndagen!

Uppdatering: Det blir uppvärmning till Vinterstudion