18 november 2011, av Oskar

Många tips? Förvirrande? Här är förklaringen.

Som ni ser ligger två parallella tipsomgångar ute på hemsidan. På grund av lite missförstånd bland oss som har sidan kör vi skidpepp-tipset på två sätt för helgens individuella tävlingar. Tanken är att vi ska så småningom gå över till samma system som Jan Kocbach kör på worldofxc.com eftersom det är lite mer användarvänligt samt att han har redan färdiga funktioner för att presentera statistik och resultat m.m. men eftersom man måste tippa fem pers och inte tre samt att stafetter och nationella tävlingar inte går att köra hos Jan så måste vi ändå ha kvar gamla systemet för just dessa tävlingar.

Eftersom det är ni som bestämmer hur vi ska göra vill vi höra vad ni tycker och tänker om detta! Nya varianten, bu eller bä?

32 kommentarer till ”Många tips? Förvirrande? Här är förklaringen.”

En variant är att skapa ett konto på tex. survey monkey (som är gratis) där du kan skapa egna undersökningar. Där kan ju varje undersökning bestå av tre frågor per lopp:
1. Vem vinner?
2. Vem kommer tvåa?
3. Vem kommer trea?
(och så kanske någon fråga om reserver också).
Enkäten kan besvaras fram till loppet startar och då får du en fil som visar hur alla har tippat. Sen borde det vara ganska enkelt att ta fram resultaten från varje lopp.

Inlagd: 2011-11-18, 11:22
Skriven av: JonasE

Som jeg har sagt til Oskar: Det er mulig å gjøre mer tilpasninger på ”det nye” systemet , men jeg ville ikke investere mange timers arbeid i det før jeg visste at det var noe man ville bruke over tid. F.eks. egen poengberegning bare for topp 3 etter samme poeng som Skidpepp bruker i dag osv.

Det er per i dag lagt opp slik at det blir en egen resultatliste for skidpepp – men man er samtidig med i WorldofXC sin tipps-konkurranse og kan sammenligne seg med dem også. Poengberegning gjøres så raskt offisielle resultater er tilgjengelig hos FIS, og poengberegningen er helt automatisert.

Mange muligheter, hittil har jeg bare brukt en dag på tilpasning til Skidpepp før jeg ser om det er noe man vil fortsette med…

Inlagd: 2011-11-18, 11:50
Skriven av: Jan

jans system verkar väldigt bra tycker jag

Inlagd: 2011-11-18, 13:48
Skriven av: Skiderik

Jans system är bra, men det måste ju anpassas till Skidpepps regler om Skidpeppstipset ska gå över till det. Om vi även skulle byta regler så kan vi ju helt enkelt bara börja tippa på worldofxc.com direkt istället.

Inlagd: 2011-11-18, 14:56
Skriven av: toriv

@toriv: Noen er med både på WorldofXC og på Skidpepp – dermed vil jeg gjerne at man skal kunne velge 5 løpere slik at man slipper med å legge inn navn en gang. Er det en OK løsning av man velger 5, men kun de 3 første teller for Skidpepp? Det bør jeg kunne ha klart til i morgen allerede – bare snakk om å endre utregningsformel for Skidpepp…

Inlagd: 2011-11-18, 15:10
Skriven av: Jan

Jan: det låter bra! Jag tycker också det är bra att man är med i båda tävlingarna trots att man bara tippar via Skidpepp eftersom jag gärna med med i WorldofXC-tävlingen också. En förändring som har diskuterats tidigare är att man ska kunna tippa reserver utifall någon inte kommer till start. Kan plats 4 användas som reserv till Skidpeppstipset?

Inlagd: 2011-11-18, 15:40
Skriven av: toriv

Tummen upp för nya systemet. Särskilt om det möjliggör statistikjämförelser och, så småningom´, kan kopplas till startlistorna. (såg inte ut som om det var fallet nu?). Gissar dessutom att det även sparar en hel del tid för er som ska rätta tipsen.

Inlagd: 2011-11-18, 16:10
Skriven av: Per

Per: det verkar tyvärr inte som om det kommer gå att koppla startlistorna i framtiden heller, se:

http://www.skidpepp.se/2011/11/18/skidpepptipset-10-och-15-km-fritt-i-sjusj%c3%b8en/#comment-45143

Håller dock med om att de övriga sakerna du tar upp är mycket positiva!

Inlagd: 2011-11-18, 16:12
Skriven av: toriv

WorldofXC tips tyckte jag var riktig bra. Tycker vi ska köra på det :)

Inlagd: 2011-11-18, 18:12
Skriven av: Stefan

FIS skriver att om denna startordning med ett ”blåbär” mellan varje av de 30 bästa faller väl ut kommer det att gälla under säsongen.

Inlagd: 2011-11-18, 18:52
Skriven av: Elin

Det skal bli spännande att se hur den startordningen fungerar. Den seedade gruppen blir ju mer utsprid.

Inlagd: 2011-11-18, 18:56
Skriven av: Stefan

Jag tror verkligen på det :D Nu kommer tävlingen vara intressant hela tiden och så kan man följa varje toppåkare närmare, I det förra systemet kunnde vissa försvinna i bevakningen trots att de låg bra till i tävlingen.

Inlagd: 2011-11-18, 19:08
Skriven av: Markus

De oseedade åkarna är faktiskt inga ”blåbär”.

Inlagd: 2011-11-18, 20:27
Skriven av: Kristoffer

Jag fattar inte riktigt. Vilken av varianterna kommer räknas i tipssammanställningen från den helgen?

Är det fortfarande tre åkare som gäller, fast ni testar varianten med fem på prov?

För att förtydliga: räcker det att tippa tre åkare denna helgen?

Inlagd: 2011-11-18, 20:49
Skriven av: Manne

@Per/toriv: Jeg tester nå ny funksjonalitet der startlisten er lastet opp. Istedenfor å fjerne de løperne som ikke starter, så har jeg gitt de løperne som er på startlisten en gul bakgrunn. Ved å gjøre det på den måten er det mindre risiko for problemer dersom noen av en eller annen grunn skulle ha falt ut. Det er heller ikke så kritisk om startlisten ikke blir oppdatert like raskt hver gang.

Gi beskjed om noe ikke fungerer som det skal med denne funksjonaliteten.

Inlagd: 2011-11-18, 20:50
Skriven av: Jan

Stefan: om du vill köra WorldofXC:s tips så är det ingen som hindrar dig.

Kristoffer: jag sätter i alla fall mina samtliga skidpepptipspoäng på att Vicenc VILARRUBLA inte hänger med Cologna. När jag tittar på startlistorna ser jag faktiskt inga större problem, men vi får väl se hur det blir.

Inlagd: 2011-11-18, 20:51
Skriven av: toriv

Jag är verkligen inte emot Jans tipssystem utan det är verkligen snyggt men tycker att det ska anpassas till Skidpepps regler innan vi kan använda det. Dvs tippa topp 3 och samma poängsättning som vi haft tidigare.

Sen att det inte går att använda i stafettsammanhang och icke flexibel poängsättning (dubbelt i t.ex OS, VM, Tour de Ski, hälften i t.ex JVM eller SM) är svagheter som det ser ut nu.

Själva rättningen tycker jag inte är jobbig utan snarare rolig.

Elin: Tack för länkarna, lägger in dem i Skidpepptipsinlägget.

Inlagd: 2011-11-18, 20:52
Skriven av: Jörgen

Jan: ingen gul bakgrund hos mig ännu. Jag kör Mozilla Firefox, om det spelar någon roll.

Manne: i informationen ovan står det ”man måste tippa fem pers och inte tre” så det är nog bäst att tippa fem pers. Tror dock bara att det är tre som räknas i Skidpepptipset (men för säkerhets skulle har jag listat samma top tre under den tråden). Sen är det väl bara bonus att du även automatiskt är med i WorldofXC:s tävling?

Inlagd: 2011-11-18, 20:54
Skriven av: toriv

Jörgen: jag håller med angående anpassning mm., men det låter ju inte helt omöjligt om jag har förstått Jan rätt. Flexibel poängsättning borde också kunna gå att föra in i formeln som räknar ut antalet poäng utan några större problem (säger jag utan att ha sett koden, men har man en poängformel så borde det bara vara att lägga till en variabel som man sätter till 1 i vanliga fall, till 2 i VM/OS/TdS och 0,5 i JVM/SM).

Du kan ju alltid dubbelkolla rättningen så får du i alla fall lite kul att göra. :) (Här hoppas jag du inser att ingen klagar på den tid det tar att rätta – det brukar du sköta väldigt snabbt!)

Inlagd: 2011-11-18, 20:59
Skriven av: toriv

Toriv: Ja, när det är anpassat till Skidpepp och mera flexibelt talar absolut ingenting mot den lösningen (och Jan verkar absolut vara kapabel till kunna lösa det) så jag ser positivt på den saken.

Inlagd: 2011-11-18, 21:04
Skriven av: Jörgen

Jörgen och ni andra… Räcker det om jag bara lägger in mitt tips i den vanliga tipstråden (den med topp-3) denna vecka, eller kommer ni räkna fem åkare?

Inlagd: 2011-11-18, 21:10
Skriven av: Manne

Manne: Om det blir via WorldofXC sitt system i fremtiden er det helt klart en fordel om du legger det inn der (ikke helt rett frem å få folk inn der i etterkant). Poengberegning blir nok samme som i dag – bare de 3 første teller.

Inlagd: 2011-11-18, 21:14
Skriven av: Jan

@toriv: Prøv ctrl+F5 for å laste alle elementer på siden på nytt, så bør gul bakgrunn komme. Gi beskjed om det inte funker – gjerne på e-post info@worldofxc.com så finner vi evt. ut av det.

Jörgen: Poengregning for individuelle WC-renn bør ikke være noe problem – jeg skal se litt på det i kveld. SM/Stafetter osv. er nok det som er utfordringen siden hele tipset er basert på FIS ID på skiløperne. Det jeg har sagt til Oskar er at jeg tror jeg ”relativt lett” skal kunne lage et opplegg der dere kjører tipset på gamlemåten for disse rennene, og så lager jeg til et eget webskjema der dere kan gå inn og legge inn poeng.

Inlagd: 2011-11-18, 21:17
Skriven av: Jan

Jan… Tack, då blev det lite klarare! Om jag förstår det rätt bör jag tippa på WorldofXC idag, men det har ingen betydelse vilka jag skriver som fyra och femma?

Inlagd: 2011-11-18, 21:23
Skriven av: Manne

@Manne: Ja, når det gjelder Skidpepp-tipset. Jeg lager egen utregning for Skidpepp slik at det blir det samme poengsystemet (jeg regner 99% sikkert med at jeg får det til). Men du er samtidig med i WorldofXC tipset, og der teller nummer 4 og 5:)

Inlagd: 2011-11-18, 21:27
Skriven av: Jan

Jan: Det låter toppen det som du skriver dvs det om poängberäkning och SM/stafetter/JVM – jag håller tummarna!

Inlagd: 2011-11-18, 21:53
Skriven av: Jörgen

Jan… Tack! Grejen är att jag skulle vilja lägga i en annan ordning när jag tippar fem, men nu fick jag lägga efter hur jag vill ha det på skidpepp. Inget stort problem dock.

Inlagd: 2011-11-18, 21:55
Skriven av: Manne

Manne: det låter avancerat, nästan för avancerat (ungefär som att rösta på olika partier till kommun och riskdag).

Jörgen: antar att det är uppenbart, men vill ändå bara kolla om första omgången av Skidpeppstipset (dvs. Bruks) verkligen kommer räknas i den slutgiltiga totalen?

Jan: mail på väg!

Inlagd: 2011-11-18, 22:09
Skriven av: toriv

Toriv: Ja, det ska vi lösa! Vi vill även ha med stafetter, JVM, SM m.fl i Skidpepptipset men det ska gå att lösa.

Inlagd: 2011-11-18, 22:22
Skriven av: Jörgen

Toriv… Hehe, ja be mig inte förklara mitt resonemang… Men att rösta olika i kommun och landsting kanske man borde testa ;)

Inlagd: 2011-11-18, 22:41
Skriven av: Manne

Allihopa! Allt kommer att lösa sig! Det kommer bli så grymt när alla bitarna är på plats!

mvh
Head chief

Inlagd: 2011-11-18, 23:34
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values