13 november 2011, av Martin

Några tankar efter premiären…


Inte lika vitt som på bilden i Bruksvallarna men arrangörerna lyckades få till en riktigt bra tävling.

Först och främst ett stort hatten av till tävlingsledningen i Bruksvallarna. Spåren höll och farhågorna om rusningstrafik a´la Stockholms innerstad runt den korta banan visade sig vara just farhågor.

Så hur kan vi utvärdera den första tävlingshelgen den här vintern?

Utropstecken

Hanna Brodin verkar ha tagit ett nytt kliv. Bara Kalla och Khazova framför sig idag efter 10 kilometers åkning. Tar hon kanske till och med upp kampen med Ida om en stafettplats den här vintern?

Mathias Fredriksson visar att han fortfarande kan. Ibland kan man undra om vissa åkare tränar för hårt. Fredriksson har dragit ner på träningen och har redan vunnit ett testlopp (i dålig konkurrens visserligen) samt slagit större delen av landslaget i premiären. Kanske är det inte mamma-effekten utan minskadet av träning som ger bättre resultat för vissa. Nu höjs röster för att Mathias ska få åka världscup nästa helg. Jag ser det gärna. Frågan är vad som händer om resultaten fortsätter att se bra ut för Fredriksson som kränger sin utrustning efter varje lopp. Kanske får han köra på Majbäcks träskidor nästa säsong?

Johan Olssons skateåkning förvånade nog de flesta. Det såg lätt och kraftfullt ut. För några veckor sedan talades det om pension nu känns det helt plötsligt mycket bättre.

– Det kommer unga åkare som utmanar. I dagens lopp var Stina Nilssons 21:a plats en härlig bekräftelse på att det kommer nya hela tiden. Det känns också som att Calle Halvarsson kommer göra en riktigt bra säsong i år.

Frågetecken

Blomman och Håård börjar bli slarviga med mellantiderna och målgångarna – trots att de fått nya färgpennor. Är det dags att börja tänka tanken att några andra ska ta över kommenterandet?

Per Elofsson är supermysig i soffan med Pops men säger oftast bara det förväntade. Är det någon mer är jag som är sugen på att se Mathias Fredriksson i den rollen nästa säsong?

Ida Ingemarsdotters resultat idag kändes lite väl svagt. Många med mig har hoppats på det stora genombrottet den här säsongen. Förhoppningsvis var det bara dagsformen som svek.

Status Quo

Anders Södergren blir sjuk när säsongen närmar sig…igen

Kallas resultatrad på 10 km börjar se ut som en tipskupong – utom kryssen förstås. 13 rätt är respekt.

Northug skapar nya rubriker. Får samma känsla som hos bloggare som Kissie som måste skapa större skandaler och uttalanden varje gång för att få samma uppmärksamhet som tidigare. Den här veckan lekte Petter kurragömma med pressen och skojade med Lasse Anrell och krönikör Karlsson. Nästa vecka leker han förmodligen med hela världseliten – frågan är bara vem han ska driva med.

– Kanadensare verkar alltid vara så trevliga – Devon Kershaw är inget undantag. Spela gitarr kan han också.

– Hur många längdåkare har Norge egentligen. Känns som att man lär sig ett nytt namn för varje tävling. Idag var det Elise Ringen igår var det Andreas Sveen.

115 kommentarer till ”Några tankar efter premiären…”

”- Blomman och Håård börjar bli slarviga med mellantiderna och målgångarna – trots att de fått nya färgpennor. Är det dags att börja tänka tanken att några andra ska ta över kommenterandet?”

I helvete heller, Blomman og Håård er verdens beste kommentatorer, på NRK må vi slite med Jann Post og Torgeir Bjørn, de kunne like gjerne ansatt Jon Blund og Ole Lukkøye så kjedelige som de er…

Inlagd: 2011-11-13, 15:04
Skriven av: Neithiri

Jag trodde absolut mer på Ida. Såg tung ut från allra första början. Anna körde väll rätt jämt med Kalla på sista varvet, men första varvet var ju kasst. Hanna överraskade verkligen.
Johan O och Mattias visade sig ju vara i bra form, hoppas dom kan lyfta sig ytterligare. Marcus floppade väll kan man säga, men vi vet vad han kan. Daniel visade ju att han är med, men inte så mycket mer.
Som helhet så kanske man inte kan förvänta sig bättre resultat, eftersom att alla saknat snön på hemmaplan. Tex. Marcus hade ju inte varit på snö sista vecka. Gör säkert sitt till.
Allt talar för Northug Jr, även detta år. Men vi får väll se. WC har ju inte börjat än.

Inlagd: 2011-11-13, 15:16
Skriven av: Sten

Neithiri: Har inte sett Post och Björn, men är helt nöjd med dom svenska TV-sändningarna. Hoppas att Carlsson håller sig borta, så att inte Petter vinner, som han sa.

Inlagd: 2011-11-13, 15:20
Skriven av: Sten

Neithiri(och andra norrmän):hur är det att lyssna på och läsa svenska istället för norska, känns det naturligt. Håård och blomman känns så naturligt att det skulle bli svåra att byta ut.den enda som matchar dem i att skapa stämning är Roberto vacchi.

Inlagd: 2011-11-13, 15:49
Skriven av: Martin v

Martin v,
Ikke noe problem, det faller så naturlig at jeg ikke tenker over det engang, og enig i at Vacchi(eurosport) også er fenomenal. I det hele tatt, etter at Kjell Kristian Rike ga seg på NRK har SVT vært pri.1 innefor vintersport for min del.

Inlagd: 2011-11-13, 16:04
Skriven av: Neithiri

Grym summering Martin!

Dock tycker att Hård och Blomman fortfarande håller ok klass. Håller dock med om att Elofsson bara rablar plattetyder. I mixed zone passar han bra, där är han mycket mer spontan (och gråter ibland en skvätt). Så JA – in med Mathias i studion nästa år efter att han gjort sin sista VC-säsong!

Sen hoppas jag att svenskarnas delvis knackiga resultat beror på att de tränat hårdare fram tills nu än tidigare år för att toppa till Touren.

Helgens behållning för mig är ändå att se Johan Olsson i fin form. Egentligen kvittar det hur han placerar sig, att se honom på åka fort – klassiskt eller skate – är för mig en total estetisk njutning!!!

Vad gäller Kanadensare så ÄR de trevliga! Har bott där och längtar fortfarande tillbaks. Tippade Kershaw som vinnare men det var nog med hjärtat och inte med hjärnan tyvärr :)

Inlagd: 2011-11-13, 16:31
Skriven av: Allan Vallan

Kershaw körde inte det vanliga falska skådespelet med idel diplomatiska skitsvar (typ Mancuso, Vonn, exakt alla hockeyspelare) som man alltid ser från nordamerikanska idrottare. Möjligt att det krävs en Svensk intervjuare och produktion för att få fram det…

Inlagd: 2011-11-13, 16:53
Skriven av: Benke Benbrott

Benke, inte för att generalisera allt för mycket men det är en påtaglig kulturell skillnad mellan Kanada och USA.

Inlagd: 2011-11-13, 17:00
Skriven av: Allan Vallan

Allan Vallan: Ser inget fel i att generalisera på vissa saker. Det går ju alldeles utmärkt när man ska framställa svenskar som gråa och trista… Men iaf.

Jag förnekar väl inte den skillnaden. Men intrycket av (mer eller mindre alla) kanadensiska hockeyspelare är att alla intervjuer är så fruktansvärt inövade och patetiskt klyschiga. Som om de får ett A4-papper med självklara svar att plugga in i samma stund som den första hockeyklubban köps.

Kanske därför Kershaw är skidlöpare och inte hockeyspelare? För han kändes väldigt sympatisk, ärlig och en aning tillbakadragen. Härlig kille.

Inlagd: 2011-11-13, 17:32
Skriven av: Benke Benbrott

Allan Vallan>> Kan bara hålla med om det sista. :-) Skillnaden stavas Canade vs USA :-D

Nethiri>> Är enig med dig om att blomman o Hård är jättebra. De är huvudsaken till att jag lyssnar tror jag. Däremot börjar det bli LITE tjatigt innen i myspysstudion emellanåt….. :-P Men man beöver ju inte ta in Paolo Roberto för det, men kanske …. jag vet inte. :-/

Inlagd: 2011-11-13, 17:35
Skriven av: Jensa

mathias har sagt att han bara kommer satsa på långlopp, frågan är om han skulle vilja åka vc om han fick chansen? förövrigt skulle det vara roligt att se han som kommentator nästa år, han är ju känd för att säga vad han tycker och tänker.

Inlagd: 2011-11-13, 17:36
Skriven av: mackan

Håller med att det blev mkt tjat från elofsson, men kan ju bero på att de bara var längdåkningen så till slut får man slut på saker att säga.

Inlagd: 2011-11-13, 17:49
Skriven av: Markus

Jensa & Markus: kruxet är just att saker och ting upprepas i det oändliga. Verkar i alla fall som om vi slipper höra Magda beskriva hur torrskjutning går till detta år…

Inlagd: 2011-11-13, 17:54
Skriven av: toriv

Jeg foretrekker som regel også å se på svensk tv fremfor norsk.

Inlagd: 2011-11-13, 18:02
Skriven av: Gunnar Bull

Vid normala internationella tävlingar glömmer SVT att redovisa resultaten för de svenskar som inte är i bild.
Detta gäller framförallt skidskytte men också längd.

Vid efterkontroll av 6 skidskyttetävlingar vintern 2010 hade Eurosport ca 80% av resultaten (varvtider/åktider och antal träff) medan SVT hade knappt 20%

Inlagd: 2011-11-13, 18:16
Skriven av: Elin

Det var ju tänkt att det skulle vara alpint också i den här sändningen, så därför blev det mer tid för snack.

Inlagd: 2011-11-13, 18:18
Skriven av: Carl-Johan

Etter min uoffiselle observasjon var Elise Ringen ca 20 sec. etter Kalla ved passering 3,5 km, og resp. 27 sec etter ved målgang (10 km). Ergo, Kallas åpning var sterk, mens de siste 6,5km av loppet, var for hennes del, litt svakere………

Inlagd: 2011-11-13, 18:28
Skriven av: tolsrav

Markus, om inte Elofsson kan bidra med mer än vad som är fullständiga självklarheter for mig som f.d. knackig distriktsåkare tycker jag inte han förtjänar en plats i studion. In med någon som kan/vågar göra djupare analyser och ifrågasätter (om det behövs) vad landslagsledningen och åkarna psysslar med. Tror Mathias, eller kanske ännu hellre hans brorsa Thobias (som har en grym humor), skulle vara perfekt för det.

Inlagd: 2011-11-13, 18:32
Skriven av: Allan Vallan

Tolsrav: Kalla var inte nöjd med loppet och menade att orken tröt. Det är ju så det skall vara i början på säsongen, Jag hade blivit orolig om hon åkt en minut fortare. Så vi får ta alla resultat med en stor nypa salt.
Men väldigt bra åkt av Elise oavsett.

Inlagd: 2011-11-13, 18:39
Skriven av: nisse

Själv skulle jag inte vilja ha Mathias Fredriksson i studion eller som kommentator, däremot skulle jag gärna se Anna Olsson i den rollen.

Inlagd: 2011-11-13, 19:03
Skriven av: swestam

Tror nok også att det var bedre glid i snøen, for de som startet i første gruppe…Såg det tydelig i siste venstresvingen før upploppet !

Inlagd: 2011-11-13, 19:05
Skriven av: tolsrav

swestam: Ytterligare ett sömnpiller med andra ord? Blir många smygande ”jaaaaa” med den långsamma förkylningsstämman alá Magnus Myhr i såna fall.

http://svtplay.se/v/2598986/skidor/smal_bana_vantar_i_bruksvallarna?sb,b1387547,4,f,-1

Webbfråga: Hur inleder du dina meningar när du talar?

Inlagd: 2011-11-13, 19:08
Skriven av: Benke Benbrott

swestam; förstår din tveksamhet mot Mathias. Jag är själv inte 100% på att han skulle passa. Han kan kanske vara vara lite väl negativ och tvär (åsnan Ior typ :) för att gå hem bland den stora massorna. Anna tror jag dock ännu mindre på. Visst skulle det var bra med en kvinna men hennes bloggande med fokus på hembakta kakor och inredning lovar inte gott…
Thobias däremot var ju grym i TV under sin aktiva tid så varför inte testa honom!

Inlagd: 2011-11-13, 19:18
Skriven av: Allan Vallan

Tycker nog Anna gjorde bra ifrån sig när hon var expertkommentator med Roberto Vacchi i Eurosport förra vintern. Tror inte man skall döma Anna utifrån hennes heminredningsintresse.

Däremot har jag svårt att se hur ACO skall fungera som expertkommentator av skidskytte i Eurosport denna vinter. Hon har ju aldrig sagt något vettigt i en enda intervju.

Inlagd: 2011-11-13, 19:31
Skriven av: swestam

swestam, expertkommenator och bisittare i studíon är helt olika roller. Som bisittare i studíon tycker jag man bör ha en person som kan göra sakliga djupanalyser och vågar vara obekväm om så behövs. Elofsson verkar uppenbarligen inte kunna/våga det och jag tvivlar på att Anna kan det heller. Där behöver SVT prova nya personer.

Inlagd: 2011-11-13, 19:42
Skriven av: Allan Vallan

Ida ger sig ändå G+ i betyg:

http://idaingemarsdotter.se/2011/11/13/da-var-forsta-loppet-i-hamn/

Något inte många här verkar göra. Å andra sidan antyder hon ju materialproblem så förutsättningarna kanske inte var de bästa.

Angående kommentatorer så tycker jag att även Hård och Blomman bör få några helger på sig att komma i form.

Inlagd: 2011-11-13, 19:43
Skriven av: toriv

Sluta tramsa med mesar då och in med Bengt Stattin. Då blir det kritiska analyser av en tuff karl med skinn på näsan minsann!

Inlagd: 2011-11-13, 19:50
Skriven av: Benke Benbrott

Mycket trevligt reportage med Anna Haag och delvis hennes Emil i TV4 alldeles nyss.

Inlagd: 2011-11-13, 19:59
Skriven av: Elin

Om Hård och Blomman tycker jag att de låter för trötta, var finns glädjen och spontaniteten. Bara en sån sak som att dom inte orkar lämna stugan för intervjuer när åkaren gått i mål. Svagt!

Inlagd: 2011-11-13, 19:59
Skriven av: KnutG

http://www.nrk.no/sport/langrenn/1.7874296
Men er det tillatt !:)

Inlagd: 2011-11-13, 20:07
Skriven av: tolsrav

Benke, whatever/whoever bara jag slipper nolltugget från mellanmjölks-Elofsson :)

Inlagd: 2011-11-13, 20:08
Skriven av: Allan Vallan

På juniorsidan gjorde väl ändå Stina Nilsson ett smått suveränt lopp. Dessutom 2 min före både Thorn och Svan. Mer ett styrkebesked av Stina än svaghetstecken av Svan och Thorn?

Inlagd: 2011-11-13, 20:10
Skriven av: Niklas

Elofsson måste känna nån på SVT som lyft in honom som expert. Vart tog Örstig vägen?

Inlagd: 2011-11-13, 20:18
Skriven av: KnutG

VG= Brodin, J Hansson, Stina N

IG= Ida,Wikén

Resten gjorde väl mer eller mindre vad man kan förvänta sig även om jag kanske hoppades Julia Svan skulle åka lite bättre. Men steget är stort mellan junior o senior helt klart.

Kul om Brodin tar ett steg till o utmanar om en stafettplats.

Inlagd: 2011-11-13, 20:41
Skriven av: Göran

Jag behöver ingen som kritiserar åkarnas insatser, teknik, träningsupplägg, eller vad det nu må vara. Elofsson duger bra till att förklara för dumskallar hur saker och ting ligger till. Alla utanför svenska a-laget har säkert haft det jätte besvärligt med a träna, eftersom att det inte finns någon snö. Det är ju ungefär som att vara löpare i norrland en snörik vinter. Man utveklas inte av att pulsa runt i snö vartenda pass under 4 månader. Motsvarande är det ju för skidåkarna. Vill ju vara där det är snö, men det är ju inte allom givet.Bara snön kommer så att alla kan åka skidor. ja då blir det bättre resultat för många av dom som vi hoppats på.

Inlagd: 2011-11-13, 20:50
Skriven av: Sten

Angående Northug… Jag har inga problem med hans tokerier och provokationer, så länge han inte låter det gå ut över oskyldiga idrottsmän.

Sen kan man ju fråga sig vem han ville reta med utspelet mot Anrell? Lite lustigt!

Inlagd: 2011-11-13, 20:50
Skriven av: Manne

Steget är stort mellan junior och senior? Gällde det för Kalla, Gunde, Johaug… Finns säkert fler exempel. Hoppas att det poppar upp något nytt underbarn igen och då inom svensk skidåkning.
Björn Borg var ju en sådan inom tennisen. Stod och nötte all ledig tid redan som barn.
Säkert hade det kommit fram någon skidåkare igen på liknande sätt om det bara snöat på samma sätt som förra året. Utan snö, så kommer dom ju av sig.

Inlagd: 2011-11-13, 20:59
Skriven av: Sten

Bra sammanfattning. Dock stor skillnad mellan värdemätaren för män och kvinnor. Jag satt och tänkte att Kalla nog måste vara cirka en minut starkare än Khazova för att det ska vara ”världselit”. Nu var hon bara dryga 20 före Brodin och helt okända Ringen. Hellner naturligtvis lite oroande.

Inlagd: 2011-11-13, 21:01
Skriven av: Per

Anrell är pinsam så det gör mig ingenting. Provokationen mot Modin på VM var dock lika pinsam som Anrell.

Inlagd: 2011-11-13, 21:07
Skriven av: Benke Benbrott

Sten: Visst är väl ändå steget stort mellan junior och senior inom en idrott som längdskidåkning. Nu nämner du 3 extrema juniortalanger som får gälla som undantag. Julia Svan, som ju Görans kommentar gällde, har ju dessutom två år kvar som junior.

Inlagd: 2011-11-13, 21:13
Skriven av: Niklas

Håller med Benke… Det var bl.a. Modin-grejen jag syftade på. Håller han sig ifrån sånt i år, får han gärna va hur kaxig han vill.

Per… Tror inte det finns nån anledning att oroa sig för Hellner. För två år sedan var han femma i Bruks, 40 sekunder efter Kershaw, slagen av Jönsson. Och det är väl ändå hans bästa säsong hittills?!

Inlagd: 2011-11-13, 21:19
Skriven av: Manne

Håller med i det mesta som har skrivits här och i Bruksvallarna-tråden. Svårt att ha synpunkter på de i landslaget, de kan vara tungt nedtränade men Olsson och Brodin överraskade positivt!

Fredrikssons framgång var kanske inte helt oväntad efter hans seger i testloppet, mer oväntat var det med den okända 21-åriga norskan Elise Ringen med skidskyttbakgrund, hon hade inga FIS-poäng i längd. Vore hon svenska skulle hon bli uttagen till WC enligt de svenska kriterierna dvs prestera i Bruksvallarna och du får chansen. Undrar hur snacket går i Norge nu, skrivs/pratas det om hennes prestation?

Stina Nilssons prestation var mycket bra och hon fick fina 67.70 FIS-poäng idag. Hon verkar ha tagit ett steg till denna vinter i distans vilket är glädjande.

Inlagd: 2011-11-13, 21:30
Skriven av: Jörgen

Den första tävlingen är alltid svårbedömd. Kalla, Haag, Hellner med flera har inget att bevisa och är extremt nertränade. En del norska åkare som är på gränsen att få åka VC brukar formtoppa till denna helg av naturliga skäl. Skidskyttarna brukar också av någon anledning vara mindre nertränade denna tiden på året.

Jag sätter som bekant stafett före allt annat och därför glädjer Hanna Brodins framgång mig mycket. Hon känns som en perfekt stafett-kvinna. Dock behöver hon göra ett riktigt bra lopp i Sjusjøen för att peta någon av de fyra ordinarie. Hade varit grymt kul att se en pigg Ingemarsdotter och Brodin på första sträckan för lag1 och lag2.

Jag tycker Hård/Blomkvist är bra. Nivån som Carlsen/Rike hade kommer vi kanske aldrig att få uppleva igen, men vi som fick ska vara glada för det. Jag tycker att Blomqvist är bra för att han vågar säga en del saker om doping med mera som bara måste upp och han känns enormt engagerad i svensk skidsport.

Angående Northug så tror jag orsaken till att många stör sig så mycket på honom är att han är blyg, men kommer ibland med en del barnsliga provokationer. Om han hade agerat som en vuxen man och sagt saker till folk rakt i ansiktet och klarat att stå upprest i motgång eller rent av be en reporter fara åt hellvete så hade det känts mer äkta.

Inlagd: 2011-11-13, 21:46
Skriven av: Alexander

Benke….Men jeg tror de svenske åkarna, har 0 problem med trønderens kommentarer…( Det er bare å lysna på Johan Olsson) Og når eks. Hellner blir intervjuet, angående Northugs væremåte, svarer han med et smil om munnen, at grabben er bare så…..Kankje til og med Anrell provokasjoner etter sprinten i VM, var med på og motivere Nollthug til å ”raka banan” i resten av mesterskapet !

Inlagd: 2011-11-13, 21:49
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Ingen svensk skidfantast bryr sig det minsta om Anrell. Han har inget med svensk skidsport att göra.

Däremot har Northug lyckats höja krönikör Karlssons omdömme i skidsverige en aning.

Inlagd: 2011-11-13, 21:56
Skriven av: Alexander

tolsrav, om jag inte minns fel skrev Johan Olsson ett blogginlägg om att han inte tyckte att Northugs uttalande om Modin under VM var okej. Han hade inga större problem med att Petter bromsade in framför Hellner men det han sa om Modin var ju en helt annan sak, det tror jag att de flesta är överens om också..

Inlagd: 2011-11-13, 21:57
Skriven av: Sanna

http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.2357058/olsson-ber-northug-om-ursakt-i-bloggen
Sanna…Det var vel rett etter sveriges kolaps i sprintstafetten, at Johan kom denne kommentaren, men han besinnet seg etter hvert ! ;)

Inlagd: 2011-11-13, 22:10
Skriven av: tolsrav

kom med

Inlagd: 2011-11-13, 22:10
Skriven av: tolsrav

Går egentligen inte o dra för stora slutsatser av dom här första loppen egentligen vänta 2-3 veckor till så vet vi bättre.

Men Kalla, Brodin, Haag, Rydqvist, Hansson och Stina Nilsson får godkänt helt klart.

Det var väl på OS 10km Haag var lika nära Kalla tidsmässigt och Brodin har aldrig varit så nära henne men det säger väl lite att Kalla inte är i absolut toppform vilket hon inte ska vara heller.

Inlagd: 2011-11-13, 22:17
Skriven av: Andreas P

Alexander..Ja det var nok veldig befriende for krøniker Karlsson, å prate om helt andre saker ( der og då) en Northugs suverene avslutning på stafettetappen….:)

Inlagd: 2011-11-13, 22:27
Skriven av: tolsrav

Tolsrav… Nja, jag tror nog att det fanns en och annan åkare som hade problem med Northugs förlöjligande av vm-debutanten Modin i Oslo. Att dom inte säger det till media är ju en annan sak…

Northug är en fantastisk idrottsman och en extremt bra intresseväckare för skidsporten. Och det hoppas jag han ska fortsätta med. Men han måste inse att han är den överlägset mest framgångsrika och mäktiga herråkaren just nu, och då passar det sig inte att sparka på dom som redan ligger och ge sig på betydligt mindre meriterade åkare. Han måste helt enkelt lära sig vart han ska rikta sina käftsmällar.

Att han ger en känga åt Anrell är därför en helt annan sak. Lasse har en stark medial maktposition att försvara sig från.

Inlagd: 2011-11-13, 22:28
Skriven av: Manne

Tolsrav: Och trots att Northug hyllas av svenskar vid varje tävling (typ som när den där lille tomtenissen var inne i Vinterstudion idag) så gnälls det om ”surtrete (eller hur fan det nu stavas) svensker”?

Annars tycker väl du att kommentaren om Modin var helt ok?

Men jag gillar Northug. Oftast har den tröndern förmågan att faktiskt vara objektiv. Och det är mer än man kan säga om andra tröndere…

Inlagd: 2011-11-13, 22:31
Skriven av: Benke Benbrott

Hva handler egentlig denne Modin – Northug greia om? Hva sa Northug til Modin? At han var en idiot?

Inlagd: 2011-11-13, 22:39
Skriven av: Neithiri

Lähteenmäkig, Sedov, Belov, Cologna, Northug är väl andra exempel, utöver dem som nämnts tidigare i tråden, på att man kan slå igenom tidigt. Det är inte helt självklart med dullidullandet och beskyddandet av juniorer in absurdum. Ibland känns det lite som att juniorer hålls tillbaka. Länderna hanterar inte detta lika. Det är ju lite intressant att spekulera i hur en ung tjej som får chansen att möta de stora i WC skulle kunna utvecklas av det. Leva på minnet av det under träningsökterna. Sverige verkar mena att skadeverkningen av att sättas i en okänd situation för tidigt är stor. Jag förstår det resonemanget också, men så är jag förskollärare :)

Inlagd: 2011-11-13, 22:41
Skriven av: Anna

Benke…Og er man en ekte trønder, så forteller man selvfølgelig sannheten…Så enkelt er det vettu!

Inlagd: 2011-11-13, 22:41
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Så vem är äkta trönder, du eller Northug?

Inlagd: 2011-11-13, 22:48
Skriven av: Benke Benbrott

Neithiri…At Modin ikke var inntresert i svensk medalje på stafetten. Det var jo til og med enn helt korrekt uttalelse fra Northug, sett i etterkant…….Såpass må du tåle når du driver eliteidrett! ;)

Inlagd: 2011-11-13, 22:50
Skriven av: tolsrav

tolsrav,
Ok, da skjønner jeg ikke helt problemet, skulle tro han nærmest hadde slått til Modin etter alle innspillene her.

Inlagd: 2011-11-13, 22:52
Skriven av: Neithiri

Jörgen: egentligen inte så uppseendeväckande med Elise Ringen som du vill få det till. Anledningen till att hon inte hade några FIS-poäng är väl för att hon inte kört några längdtävlingar. Jämför med exempelvis Anna-Karin Strömstedt, hon har inte heller några FIS-poäng men skulle säkert kunnat hävda sig bra på denna ”enkla bana”.

Man kan alltså inte jämför en elitskidskytt utan några FIS-poäng med en ren längdåkare utan FIS-poäng.

Sedan, eftersom det var en reservslinga som inte var alltför ”tuff” med kraftiga stigningar så gör det nog att skidskyttar klarar sig relativt bättre på en sådan bana, då de tävlar på andra banprofiler än vad längdåkare normalt gör (samma ska med långloppsåkare).

Men visst, hade hon varit svenska så hade hon blivit uttagen till världscupen nästa helg. Men något liknande hände förra året i Sverige när Helene Söderlund som en av världens bästa skidorienterare fick åka världscuppremiären i Gällivare för Sverige.

När det gäller Norge så har de väl minst 10 damer hemmavid som ändå bör rankas bättre än Elise i fristil. Dessutom Elise skall ju tävla i IBU-cupen i Idre nästa helg där hon kämpar om en av två återstående världscupplatser i skidskytte för Norge så hon lär av detta skäl inte vara aktuell för att åka i längdvärldscupen.

Inlagd: 2011-11-13, 22:53
Skriven av: swestam

Är du lat, Neithiri? Står ju i länken ovan:

”– Jag hoppades på att Modin skulle attackera, men han var för dålig. Han ville inte ha någon medalj. Jag såg att det var ’game over’ för honom, sa Petter Northug enligt norska TV2.”

En klassiskt bortförklaring med bitter underton.

Varför skylla på Modin för att själv gjorde bort sig med positioneringen så att han inte kunde följa finnen som stack av?

Inlagd: 2011-11-13, 22:54
Skriven av: Benke Benbrott

Mathias Fredriksson – kanske en talang och inte en träningsprodukt!? Tråkigt att upptäcka som 38-åring i så fall. Finns det många skidåkare som misslyckas för att de tränar för mycket/hårt tror ni?

Inlagd: 2011-11-13, 22:59
Skriven av: VO2min

Benke,
Lat? nei, men det er så mye rare linker hele tiden..

Ok, har ikke fått med meg denne Modin greia, men om han snakket nedlatende om Modin og ga Modin all skyld for at vi ikke tok gull så ok, det er dårlig gjort.

Inlagd: 2011-11-13, 23:01
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Nei, det var vel en svensk tjej, som praktiserte ”slag” mot en annen løper. Men den episoden er fortrengt for lenge siden! ;)

Inlagd: 2011-11-13, 23:03
Skriven av: tolsrav

tolsrav,
Det husker jeg faktisk, Anna Olsson som slo til Celine Brun-Lie på en sprint :)

Inlagd: 2011-11-13, 23:09
Skriven av: Neithiri

Kan tänka mig att det är lite knackigt första tävlingen, som dessutom inte är WC.

Så jag väntar med att kritisera Elofsson/Blomman/Hård – tror stämningen höjs när snön och världscupen äntligen kommer.

Inlagd: 2011-11-13, 23:13
Skriven av: Skidjan

Nethiri: en femma att du blandar ihop Sandra Hansson och Anna Hansson (Olsson)
http://www.expressen.se/sport/2.701/langdskidor/1.1917776/brun-lie-i-tarar-efter-olssons-utskallning

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article12561586.ab

Inlagd: 2011-11-13, 23:18
Skriven av: Skidjan

Swestam: Jag håller inte med dig här, jag vill inte förringa Elise Ringens insats idag och hon hade fått åka WC i längd nästa helg om hon varit svenska (där är vi eniga).

Hon är inte ens landslagsåkare i skidskytte men tror inte att AKS eller ens Helena Ekholm/ACO skulle ha lyckats lika bra idag som Elise Ringen gjorde. AKS är före detta längdåkare och bytte på äldre dagar till skidskytte (liksom ACO). Tänk dig själv – att slå hela den svenska längdeliten (förutom Kalla och Brodin) är inte dåligt alls. Hade det inte varit för Khazova hade Ringen kommit på pallen idag. Sen icke att förglömma – hon är bara 21 år!

Sen är det en annan sak att Elise Ringen kanske är formtoppad nu för att slå in sig i den norska skidskyttetruppen via EBU kommande helg.

Inlagd: 2011-11-13, 23:27
Skriven av: Jörgen

Pratar vi något mer om Sandra Hansson och hennes möjligheter att klämma sig in i det svenska WC-laget? Tycker att hennes kappasitet på traditionella WC-distanser har överdrivits och dagens resultat visar väll det. Även om hon rätt bra kom undan med hedern i behåll. Men vi skall inte förringa hennes framgångar på långloppen. Där ligger hon med i toppen.

Inlagd: 2011-11-13, 23:32
Skriven av: Sten

Tolsrav… Jag begriper inte riktigt hur du resonerar… Givetvis finns det även människor från Sverige som beter sig illa, säkert fler än från Norge. Men vad har det med saken att göra? Den här diskussionen handlade om Northugs beteende, inte om norrmän i allmänhet.

I övrigt tror jag och hoppas att Northug kommer att lägga den typen av beteende åt sidan, och då kommer han bli en utmärkt fanbärare åt längdskidåkningen.

Inlagd: 2011-11-13, 23:35
Skriven av: Manne

Såg Expressen-reportern loppet och vet något om längdåkning överhuvudtaget? Länk

Inlagd: 2011-11-14, 01:46
Skriven av: Jörgen

Vad syftar du på specifikt, Jörgen?

Jag kanske är lite trött, men jag läser ingenting anmärkningsvärt i den artikeln?

Inlagd: 2011-11-14, 02:00
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Att Kalla är mycket nedtränad etc? Och ”överlägsen seger” när det bara var frågan om sekunder?

Inlagd: 2011-11-14, 02:05
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Javisst, det skulle man nog nämna om man hade lite mer koll. 18 sekunder tycker jag är på gränsen till överlägsen seger när det gäller 10 km. Även om ”överlägsen” får en annan innebörd beroende på motstånd.

Inlagd: 2011-11-14, 02:31
Skriven av: Benke Benbrott

Skidjan,
Nei jeg blander nok ikke, Sandras er klokkeklar og vel det styggeste jeg har sett i et skispor, Anna smalt med kjeften :)

Inlagd: 2011-11-14, 04:44
Skriven av: Neithiri

Nethiri: missuppfattade, trodde du menade några fysiska handgripligheter (typ di Centa vs Northug), sorry!

Inlagd: 2011-11-14, 07:29
Skriven av: Skidjan

Jörgen… Överlägsen var kanske att ta i. Men en klar seger var det absolut.

Inlagd: 2011-11-14, 07:38
Skriven av: Manne

Lite om norrmännens syn på Hård & Blomman:

http://svtplay.se/v/2601226/nrk_besoker_vinterstudion_under_sandning

Sen kom jag att tänka på att Per under första dagens uppvärmning klagade mycket över att det var kallt – kanske därför han var så stel?

Inlagd: 2011-11-14, 09:16
Skriven av: toriv

Tja, det går väl inte att dra jättemånga slutsatser från öppningshelgen mer än att Johan Olsson är i bättre läge än vad det såg ut som för någon månad sedan. Självklart är han inte lika nedtränad som de andra så att förvänta sig att han hänger med när de andra släpper på träningen är väl att överskatta. Men kul ändå. Kanske både Johans och Mathias lopp även bevisar det jag själv har känt några gånger, att det är lättare att få till fristilen när man inte tränat lika hårt. Någon mer här som har samma erfarenhet?

Visst skulle man velat se Kalla bomba hem det här men jag tror nog att hon vet vad hon pysslar med. Hon är minst lika nedtränad som resten av landslaget. Dessutom vet vi inget om vilka skidor hon valde, troligtvis ett av hennes bättre tävlingspar men inte det allra bästa. Någon kommenterade att hon inte såg ut att ha samma tryck i frånskjutet som tidigare, men det menar jag är felaktigt. Kalla har aldrig haft någon fantastisk fristilsteknik. Hon lever på en enorm motor. Där hon får mest ut av det är den berömda tvåans växel i uppförsbackar. På en bana utan uppförsbackar är hennes teknik inte så pass bra att hon kan trycka ifrån övriga.

I övrigt inga fantastiska överaskningar. Vad hände med Norges Jespersen och Röthe?

Inlagd: 2011-11-14, 09:27
Skriven av: Anders

Såg på text TV att Lalluka åkt dit för doping. Varför detta nu Finland!

Inlagd: 2011-11-14, 10:51
Skriven av: nisse

http://www.svd.se/sport/finlandsk-skidakare-fast-for-dopning_6633266.svd

Wtf, inte nu igen.

Inlagd: 2011-11-14, 11:09
Skriven av: Skidjan

Jag sticker ut hakan och säger. Om det är sant att en finsk landslagsåkare har varit dopad igen så bör Finland som nation bli avstängd i två år, betala kraftiga böter och inga VC-tävlingar bör köras i Finland på fyra år. Åkaren bör självklart aldrig tillåtas tävla i en FIS-tävling.

Denna gång pratas det om tillväxthormon. Jag kan inte så mycket om detta, men jag gissar att om en åkare äter detta från man är 15 tills man fyller 20 och sedan börjar tävla internationellt när man är 22 så är det väldigt svårt att upptäcka.

Inlagd: 2011-11-14, 11:36
Skriven av: Alexander

Alexander: jag spekulerar bara nu men jag tror det är tillåtet med alla sådana medel där saker så länge man inte tävlar eller ska tävla.

Men tror inte Lallukka kan skylla på att han åt tillväxthormoner för att han var för kort i 15-års åldern, direkt.

Det verkar som (kan inte svära på att allt är korrekt)
1. Dalen inte har haft kontakt/träningar med Lallukka sen i våras enligt yle.fi
2. Verkar som Dalen och Lallukka varit osams sen 2008 och Lallukka svartlistad (?) ett tag? (yle.fi)
3. Lallukka hade misstänkta blodvärden 2008 om jag förstår yle.fi rätt?

Obs, detta är bara vad jag fått ut av google translate, nån finsktalande som kan komma närmare upplysningar

Inlagd: 2011-11-14, 11:42
Skriven av: Skidjan

Lallukka är vad jag förstår 32år gammal och borde växt färdigt. Däremot bygger man muskler med detta hormon. Veerpalu hade väl ett liknande hormon. Så muskler är nog målet både för honom och ”andra” med eller utan recept.

Inlagd: 2011-11-14, 11:50
Skriven av: nisse

Det som är bra i denna situation (och som flera andra är inne på ovan) är att Lallukka, om jag har förstått rätt, inte verkar ha varit särskilt tätt knuten till landslaget (och förbundet?). Därför är jag tveksam till Alexanders inägg, även om detta bara är ytterligare ett bevis på att Finland är långt ifrån klart med det som hände 2001. Sannerligen dags att rensa i leden och för självrannsakan! Kanske behövs det en avstängning på 1-2 år för att man ska få tid till detta? (Om man nu ska vara pragmatisk…)

Inlagd: 2011-11-14, 12:22
Skriven av: toriv

Finland ja, bombe, Rønning kan vente seg en gullmedalje i posten snart kanskje…

Inlagd: 2011-11-14, 12:30
Skriven av: Neithiri

Neithiri: tyvärr är det ju så att utövare som har ”lekt jojo” genom åren ofta har visat sig vara dopade. Jag hoppas verkligen att så inte är fallet för Matti, det vore så grymt tråkigt.

Inlagd: 2011-11-14, 12:47
Skriven av: toriv

Det stämmer att Magnar inte hade hört nått om att han hade åkt dit före nån annan tex media så dom har nog inte haft nån vidare kontakt el förbundet heller för den delen…

Inlagd: 2011-11-14, 13:14
Skriven av: Andreas P

Känns onödigt och ovärdigt att misstänkliggöra Heikkinen och resten av finska landslaget baserat på Lallukka. Det finns flera jojo åkare i så fall. Rönning tex.

Inlagd: 2011-11-14, 13:52
Skriven av: Anders

Anders,”Det finns flera jojo åkare i så fall. Rönning tex.”

Ingen av hans lagkammerater er noen gang tatt for noe som helst, det er mer enn vi kan si om Lallukka og finsk dopkultur opp gjennom årene, når en finsk løper går i garnet er det helt naturlig å mistenke resten av suppegjøkene også.

Inlagd: 2011-11-14, 14:04
Skriven av: Neithiri

Rønning är väl en av de mer stabila norska utövarna.

Inlagd: 2011-11-14, 14:49
Skriven av: Alexander

Angående diskussionen om Elise Ringens imponerande lopp så var hon inte den enda skidskytte som åkte bra i Bruksvallarna. Pontus Olsson kom på 27:e plats, 1 min och 21 sek efter segraren Magnificat. I de tävlingar som skidskyttarna alltid gör i Maunio var Ferry snabbast och Olsson var 44 sek efter i ren åktid. De bör ha åkt 7.5 km och då blir det intressant att spekulera vad Ferry hade kunnat göra i Bruksvallarna (2 * 44 = 1 min 28 sek mot 1 min 21 sek).

På damsidan vann Helena Ekholm före syrran Jenny Jonsson men Anna-Karin Strömstedt hade snabbaste åktiden, 31 sek snabbare än Ekholm.

Inlagd: 2011-11-14, 22:12
Skriven av: swestam

Swestam: fast åker inte skidskyttarna och ”sparar” sig lite för att inte vara alltför trötta till skjutningarna? Om ja, så borde det vara svårt att jämföra tider sådär, eller?

Inlagd: 2011-11-14, 22:17
Skriven av: toriv

toriv: visst är det svårt att jämföra tider mellan skidskytte och längdåkning, men just därför skrev jag att det var intressant att spekulera :)

Upp till Fredriksson på fjärde pltst hade Olsson 51 sekunder, kanske ingen omöjlighet för Ferry att distansera Olsson med den marginalen på 15 km.

Inlagd: 2011-11-14, 22:30
Skriven av: swestam

Swestam: håller med – spekulera på! :)

Inlagd: 2011-11-15, 09:20
Skriven av: toriv

Glöm inte att Ferry aldrig har varit någon åkare av klass därför bytte han till skidskytte

Inlagd: 2011-11-15, 16:19
Skriven av: KnutG

KnutG

Jag vet inte vad Ferrys längdåkningskapacitet för 10 år sedan har med saken att göra.

Inlagd: 2011-11-15, 17:42
Skriven av: Jan

Ferry har i år gjort en väldigt bra tid på 10 km löpning på bana som jag tror få eller ingen från längdlandslaget kan matcha, så nog har han den fysiska grundkapaciteten för att kunna åka fort i traditionell skidåkning.

Inlagd: 2011-11-15, 18:02
Skriven av: swestam

Ferrys problem var väl länge tekniken. Den fick han till först på senare år och kan nu få ut sin goda kapacitet. Men mot Olsson och co i vc-tävling tror jag han får spö.

Inlagd: 2011-11-15, 18:14
Skriven av: Pelle M

Pelle M: tror du missuppfattade, de pratar om skidskytten Pontus Olsson, inte Johan Olsson

Inlagd: 2011-11-15, 18:22
Skriven av: Markus

Ha ha, det gjorde jag då

Inlagd: 2011-11-15, 18:27
Skriven av: Pelle M

Skulle vara kul om Ferry vågade ställa upp mot längdåkarna , jag är ganska säker på att han kommer en bra bit efter

Inlagd: 2011-11-15, 18:58
Skriven av: KnutG

Jan; har inget annat att jämföra med

Inlagd: 2011-11-15, 18:59
Skriven av: KnutG

KnutG: vad bygger du det på?

Inlagd: 2011-11-15, 19:29
Skriven av: swestam

swestam: Om man vill spekulera kring vad Ferry eventuellt kunnat åstadkomma i Bruks (vilket jag också tycker är kul) så kan man ta med Ted Armgren i beräkningarna.

Ferry slog Olsson med 46 sek och Olsson slog Armgren med 41 sek. I bruks slog Olsson Armgren med ca 49 sek.

Vidare kan man ta med Gabriel Stegmayr som Olsson slog med 1:05 i Moniou och 1:11 i Bruksvallarna.

Så att ta 46*2 bara för att distansen är den dubbla är nog att göra det enkelt för sig.

Runt 1 minut bättre än Olsson känns rimligare på Ferry.

Jag tror absolut att Ferry kan slå Hellner och Rickardsson på just en säsongsöppning när ingen av dem är på topp, till skillnad från skidskyttar som tenderar lägga upp säsongen med en tidig formtopp.

När det väl gäller skulle Ferry aldrig kunna hota de bästa svenskarna.

Inlagd: 2011-11-15, 20:50
Skriven av: Benke Benbrott

Swestam, Min känsla

Inlagd: 2011-11-15, 21:44
Skriven av: KnutG

Hvor kommer denne tanken om at skiskytterne pleier å legge inn en tidligere formtopp fra, jeg har aldri sett noe som tyder på at det er generell sannhet. Berger har for eksempel alltid prestert meget bra mot verdenseliten i langrenn i Februar, og ofte bedre enn mot skiskytterne. Og det burde jo egentlig være tvert i mot, hvorfor skal skiskytterne slippe treningen tidligere når de faktisk begynner sin sesong senere?

Inlagd: 2011-11-15, 22:23
Skriven av: Hanne

Hanne: Bra fråga faktiskt. Av nån anledning har jag fått det intrycket. Möjligen har jag en fördom mot att skidskyttar inte ska vara lika bra som de bästa längdåkarna och därför nedvärderar segrarna till Hafsås och Björndalen med det argumentet.

Inlagd: 2011-11-15, 22:34
Skriven av: Benke Benbrott

Räker man inte till i längd då kan man bli skidskytt typ. Ferry
Han har aldrig toppat en längd tävling
sen spelar det ingenroll att han springer en snabb mil. Snabba löpare ej likets täcken på bra testvärden

Inlagd: 2011-11-15, 22:39
Skriven av: tom

Visst finns de skidskyttar som håller bra åkfrom hela året..tycker inte Ferry tillhör topp 6 bland skidskytter i enbart åkfart ..

Inlagd: 2011-11-15, 22:40
Skriven av: jossa

Hafsås var väl en sådan skidskytt som tappa åkform ju längre säsongen blev 2010 etta beito sedan sämre å sämre

Inlagd: 2011-11-15, 22:44
Skriven av: jossa

Fast Hafsås gjorde väl en Elofsson och tränade ner sig i fördärvet också? Vet inte ens om han har återhämtat sig ännu.

Inlagd: 2011-11-15, 22:49
Skriven av: Benke Benbrott

Ronny Hafsås har slitt med å bli kvitt luftveisproblemene sine, helt siden sesongen 2009……

Inlagd: 2011-11-15, 23:01
Skriven av: tolsrav

http://www.nettavisen.no/sport/vinter/article3274343.ece
Jomar Blekkås…Kan dette bli norges nye dronning, når den gamle dronningen gir seg?

Inlagd: 2011-11-16, 12:26
Skriven av: tolsrav

tolsrav,
Hehe, lo litt av denne ”Jeg skal søren meg slå henne. Det skal jeg. Jeg skal bli den nye dronningen opp alpinbakken, avslutter hun med et stor smil.”
Ikke noe å si på Wengs ambisjoner i alle fall, så får vi se om hun får orden på nervene også.

Inlagd: 2011-11-16, 13:55
Skriven av: Neithiri

Tolsrav: Tror denne jenta har det som skal til for å bli den nye skidronninga! Dog er det mange talenter på spinnesiden her til lands, slik at andre vil kjempe med henne om dronningtittelen. Kjempebra at hun har den innstillingen som hun har

Inlagd: 2011-11-16, 14:36
Skriven av: Jomar Blekkås

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values