Intervju med Jennie Öberg

Vi fortsätter med att göra korta intervjuer med några av våra lovande skidåkare inför säsongen. Idag har turen kommit till Piteååkaren Jennie Öberg som framförallt presenterade sig för den breda publiken när hon åkte så bra i sprinten i Liberec där hon slutade nia. Vad alla kanske inte vet är att hon dessutom har ett brons från U23-VM – också det i sprint.

Magnus Ingesson hade Jennies genombrott på känn och sade så här i ett pressmeddelande tidigare i år:

”-Vi som följt Jennies utveckling den senaste tiden har nästan gått och väntat på hennes framgångar. Jag har sett flera indikationer och tecken att hon under 2010 tagit ettsteg framåt rakt över både i klassisk och fri teknik samt blivit en bättre sprinter, dessutom har hon en hög lägstanivå. När hon i år varit frisk och skadefri kommer framgångarna!

Livet vid sidan av spåren delar hon tillsammans med en annan lovande talang nämligen Calle Halvarsson. Vi fick tag på Jennie och ställde några frågor.

Vad var det som drev dig att på allvar satsa på skidåkningen?
”Jag har alltid älskat att tävla och det som gjorde att jag fastnade för skidor var nog själva grejen att det nästan är helt upp till än själv om man lyckas eller inte. Sedan så tycker jag ju det är kul och jag ville se hur pass duktig jag kan bli. Men innan jag bestämde mig för att enbart satsa på skidor, så provade jag på en rad olika sporter så som: Fotboll, basket, lite friidrott, orientering och ridning. Det sistnämnda höll jag på med tills jag flyttade upp till Gällivare för att gå på skidgymnasium.”

Du har tidigare pluggat statsvetenskap. Politik och skidåkning känns som en ovanlig kombination?
”När jag flyttade till Östersund efter skidgymnasiet, så visste jag inte riktigt vad jag ville plugga. Så jag sökte lite olika kurser/utbildningar men beslutade mig för att pröva läsa statsvetenskap. Dock så läste jag bara A-kursen, kände att det nog inte var min grej ändå…”

Du presenterade dig på allvar för den breda skidpubliken förra säsongen med flera fina resultat i hårdaste konkurrens, hur har det påverkat satsningen mot den kommande säsongen?
”Man får såklart en extra motivationskick när det gick så bra förra säsongen. Den tuffa sommar&höst-träningen blir liksom lättare att genomföra när man har goda minnen att tänka tillbaks på. Sedan så fick jag ju även möjligheten att träna med tjejerna i A-laget vilket känns inspirerande.

Nu faller snön snart, hur har du bedrivit träningen efter att förra säsongen tog slut? Jag har följt min och min tränare Mattis plan. Den största skillnaden är väl att jag ska träna mycket mer i år jämfört med förra året.”

Vad är känslan inför den kommande säsongen?
”Förutom några kortare sjukperioder i slutet av sommaren, så har träningen flutit på bra och jag har inte dragit med några skador eller så. Så känslan är bra, men hur det kommer gå på tävlingarna i vinter, det återstår att se!”

Förra säsongen lärde vi framförallt känna dig som en duktig sprinter, hur ser satsningen ut med distansåkning kontra sprint?
”Jag satsar på att bli en allroundåkare. Distans och sprint är lika kul och jag vill bli så bra som möjligt i båda.”

Hur fungerar det att leva tillsammans med en annan skidåkare som också ofta är på resande fot?
”Det fungerar bra. Både jag och Calle vill lyckas och jag ser det som en fördel att vi kan peppa varandra till att nå våra mål. Sedan har vi haft ”turen” att befinna oss på samma läger och tävlingar för det mesta, så vi har inte varit från varandra någon längre period.”

Vilka är dina mål med skidåkningen?
”Långsiktigt så är det OS 2014 och VM i Falun 2015, som är dom stora målen. Då vill jag prestera på topp! Kortsiktigt så vill jag fortsätta utvecklas, bli jämnare som åkare och kunna etablera mig i världscupssammanhang.”

Några korta

Bästa skidminne? Svar: U23VM sprinten tror jag.

Favoritmat? Svar: Mammas palt är gudomlig. Sen så älskar jag klådda(mjukt tunnbröd) med halstrad saltströmming, kokt potatis och lök i. Det önskar jag mig alltid när jag kommer hem till Kalix på sommaren.

Bästa fristilsväxel? Svar: 2:ans växel, jag älskar ”hoppskejt”backar!

Klassiskt eller fristil? Svar: Sprint: Skate och Distans: Klassiskt

Favoriklädmärke? Svar: Gillar våra stora svenska modehus, Acne och Whyred m.fl. Handlar mest budget(typ H&M) dock!

Bästa träningslåt? Svar: Nause – Made of

Favoritprogram på TV? Svar: Sex and the city och halv åtta hos mig