13 mars 2011, av Oskar

Jönsson säkrade totalcupen!

Idag var det TV4 som var värd för världscupen i Lahtis och herregud vad jobbigt det var att se på reklam varannan minut. Det förtar ju hela intrycket av dagen! Istället för att njuta över Jönssons grymma åkning minns jag bara all reklam för hopplösa bilmärken. Usch!

Sen så var det något vajsing med ljudet också, vet inte om det var TV4:s eller producenterna på plats fel men allt ljud ekade dubbelt under hela sändningen vilket var fantastiskt irriterande.

Men men, Emil Jönsson visade åter igen att han är bäst sprinter i världen. Åtminstone sett över hela säsongen. I och med att Hattestad, som ligger tvåa i cupen, tappade poäng mot Emil idag är spinttiteln säkrad. Grattis Emil!!

På onsdag kan han åka runt slottet med ett brett leende och bara njuta. Hoppas han ger järnet dock!

Jesper Modin fick ett fall i finalen vilket grusade hans chanser att göra någon topplacering. Tyvärr såg han lite blek ut även innan fallet. Inför nästa säsong hoppas vi att grabben tränar upp uthålligheten så att han räcker hela sprinttävlingarna igenom!

Daniel Rickardsson blev 18:e, Calle Halfvarsson 19:e, Fredrik Jonsson 32:a, Teodor Peterson 37:a och Jens Eriksson 41:a.

På damsidan var det endast Charlotte Kalla som lyckades ta sig till finalen och väl där fick hon prova på hur det är när vallan fryser fast under skidorna. Det såg ut som om det var helt kört och att hon skulle ramla men hon lyckades komma på fötter på något mirakulöst sätt. Tyvärr tog det för mycket på krafterna och så var det slutkört. Men trots det var det Kallas bästa klassiska sprint. STARKT!

Ida Ingemarsdotter såg stark ut men lyckades inte hela vägen till finalen. Hanna Falk har inte den uthålligheten för att bomba på en sådan uppförsbacke som dagens bana mest bestod av. Hon är dock en geni när det gäller att samla position utan att göra av med allt för mycket krafter. Ni såg bara hur mäktigt hon åkte i kvartsfinalen! Släppte tätgruppen helt i början för att sedan åka supersnabbt i utförslöporna och sedan ta hem kvarten helt!

Nä nu måste jag dra ut och springa långpanna och vakna till liv.

Läs mer: Expressen, DN, Skidor.com

94 kommentarer till ”Jönsson säkrade totalcupen!”

Grattis Emil! När det gäller Modin så gör han ännu ett sorligt intryck visst han föll osv. Men han kan knappast ha ”försökt” särskilt mycket efter det fallet. Hade han gått hårt hade han kunnat köra förbi ryssen som ramlade på slutet. Jesper alibi kör ofta i finaler genom att ha nån liten incident för att sedan motionsåka igenom finalen och plocka hem sina ”säkra” väldscuppoäng för att han är en åkare som håller i tre lopp.
Han borde istället resonera som så vad händer om någon där framme gör en Brynte och fäller hela klungan då är det inte så kul att motionsglida fram precis när alla sätter igång och kör igen. Istället för att bara blåsa förbi dom!

Inlagd: 2011-03-13, 14:47
Skriven av: Joel Burman

Jag bojkottar fyrans sändningar men enl. fis-ski så kom Kalla tvåa i finalen?

Inlagd: 2011-03-13, 15:03
Skriven av: h

H: hahah vart alla diskade? Hur ser resultat listan ut annars är de som hamnade före henne placerade med tider?

Inlagd: 2011-03-13, 15:07
Skriven av: Joel Burman

Jag kan inte se att Kalla står som tvåa? Står som femma i den officiella resultatlistan.

Inlagd: 2011-03-13, 15:09
Skriven av: Benke Benbrott

Varje gång de är i Lahtis påminns jag om den usla kurvan. Värdelöst, men Jönsson är verkligen kung i klassisk sprint. Äntligen fick vi se hans patenterade springryck igen.

Inlagd: 2011-03-13, 15:20
Skriven av: uttern

För övrigt tyckte jag sändningarna sög idag (såg Eurosport). Verkade som de hade fel på överföringen från någon kamera.

Inlagd: 2011-03-13, 15:21
Skriven av: uttern

Grattis till EmilJönsson!
Han är ju lika taktisk och streetsmart som Anna Dahlberg/Olsson!
Tråkigt för Jesper Modin att norrmannen Dahl ställde till det i både semi och final.
Grattis till Charlotte Kalla för att hon har blivit tuffare i loppen!
Nästa år då jäklar!!
Hur många ryssar ramlade idag då!?
Vad dricker de före heaten?
Moskovskaya eller vingelvatten?

Inlagd: 2011-03-13, 15:41
Skriven av: Tolja

Beste mann vant. Gratulerer!

Inlagd: 2011-03-13, 16:30
Skriven av: Gunnar Bull

Vet någon var man kan se ett sammandra eller ens ett klipp från tävlingarna?

Inlagd: 2011-03-13, 16:50
Skriven av: Adrian

Hur många norrmän föll inte då? För att vara födda med skidor på benen såg det anmärkningsvärt ostadigt ut…Ha!

Inlagd: 2011-03-13, 17:13
Skriven av: Benke Benbrott

Tycker Jennie Öberg gör det bra/OK idag. Bättre än så duktiga sprinters som Kikkan Randall, Lina Andersson, Hanna Brodin och Chandra Crawford :)

Inlagd: 2011-03-13, 18:42
Skriven av: swestam

Dagens sprint sett med trønderske øyne: Bjørgen/Jønsson i en egen divisjon! Dagens negative overraskelse – når en distanseløper som Kalla klapper sammen på utholdenhet i sprint!
Mens dagens store med, positiv fortegn, Astrid U Jacobsen. prologvinner+ meget sterk i finalen!
Og Modin er inte den evige toer, men den evige sekser!!!:)

Inlagd: 2011-03-13, 19:15
Skriven av: tolsrav

Ja, det var fantastisk å se Jacobsen i dag, jeg har ikke sett henne gå så flott på ski siden det året hun nesten vant WC, dette lover veldig godt for framtiden.
Det skal bli interessant å se hva hun kan klare i Falun.

Inlagd: 2011-03-13, 19:22
Skriven av: Neithiri

//tolsrav
Inte många rätt där inte. Emil är betydligt större i sprint än Björgen hur fantastisk hon än må vara annars, så vinner hon bara extremt tuffa sprintbanor. Annars är hon inte så speciellt imponerande i sprint. Jönsson däremot kan vinna på alla typer av sprintbanor och är därför den störste inom sprint 2010/2011.

Vet inte om du såg sprinten men Kalla klappade inte igenom utan föll i backen, då är det svårt när mjölksyran kommer. Tror detsamma kunde hänt Björgen eller Astrid om dem hade fallit på samma sätt. Så en genomklappning var det inte då hon kämpade väl in på slutet.

Inlagd: 2011-03-13, 19:43
Skriven av: Gunnar

Äh, vi pratar Kalla och klassisk stil så det var en alldeles utmärkt insats. Det som är mer oroande är att hon har halkat efter i konkurrensen på distans. Mest bara 4 till 5 plats hela tiden.

Modin borde dock vara galet motiverad att träna upp sin uthållighet till nästa säsong.

Vad pysslade vissa norrmän med då. Pölsa gör en fullständigt idiotisk kurva och ställer till mest för sina landsmän. Rönning tar tag i en finländares stav när han håller på att ramla.

Inlagd: 2011-03-13, 19:45
Skriven av: uttern

Tolstav… Distans är inte sprint och sprint är inte distans. Snarare jäkligt starkt av Kalla som verkligen utvecklats i klassiskt och i sprint!

Modin däremot, sprintåkaren som alltid klappar igenom, han såg också till att sänka guldchansen i VM-teamsprinten!

Inlagd: 2011-03-13, 19:45
Skriven av: Aliide

Gunnar:
Det er noe av det største sprøyt jeg har lest, Bjørgen har OL-gull i klassisk sprint, 2 VM-gull i sprint fristil og hun har vunnet verdenscupen i sprint hele 4 ganger, Emil Jönsson er bare en smågutt i forhold.

Inlagd: 2011-03-13, 19:50
Skriven av: Neithiri

Jaja, och Björn Dählie har vunnit sprintcupen två gånger. En mycket stor och beryktad sprinter…

Sprint på damsidan är typ 10 år efter i utvecklingen. Blir svårt att betrakta någon kvinna som en stor sprinter. Om 15 år kanske.

Inlagd: 2011-03-13, 20:11
Skriven av: Benke Benbrott

Kalla halkat efter på distanslopp? Come on. Tycker snarare att hon blivit mycket jämnare med tiden, särskilt på klassiskt där hon aldrig gör några riktiga bottennapp längre. Visst har hon haft en räcka med retliga fjärdeplatser men tänk då på att det nästan alltid handlar om masstartslopp, är övertygad om att hon skulle haft flera pallplatser om det handlat om intervallstarter.
I det avseendet måste hon bli bättre rent taktiskt. Därför tycker jag att hennes förbättrade taktiksinne på sprint lovar gott…
Kallas vinnarskalle har inte försvunnit, ge henne tid.

Inlagd: 2011-03-13, 20:27
Skriven av: Freddy

Bjørn Dæhlie var den beste sprinteren de to årene han vant, så ja, da var han en ”beryktad” sprinter.

Inlagd: 2011-03-13, 20:28
Skriven av: Neithiri

Kalla er god, men jeg tror allikevel hun er litt skuffet over sin utvikling de siste sesonger. Hun trodde nok at hun skulle vinne mye mer enn det hun til nå har gjort det året hun vant TdS. Og jeg vil tippe hun er litt bekymret over framtiden når hun ser hvor fort Therese Johaug er i stand til å gå…

Inlagd: 2011-03-13, 20:33
Skriven av: Neithiri

Lurer på hvorfor er Cologna pluselig tilbake igjen nå, etter å ha vært helt usynlig under VM i Kollen?
Nedprioriterte han VM for å fokusere på V- cupen sammenlagt!!

Inlagd: 2011-03-13, 20:46
Skriven av: tolsrav

neithiri: Utvecklingen går inte spikrakt för någon åkare det är ju om inte annat Björgen ett bevis på. Sedan beror väldigt mycket på vad man har för målsättning. Kalla har fokuserat på klassiskt och sprint denna säsong.
Hon vill bli en komplett åkare och har förutsättningar för detta. Hon har OS guld ,VM guld och TdS seger vid 23års ålder. Jag ser ingen anledning till att hon skulle vara missnöjd.
Johaug har åkt bra några tävlingar i år och är i en enormt bra form. Det finns väl ingen garanti att hon inte åker som vanligt nästa säsong. Och Johaug blir aldrig någon sprinter iaf.

Inlagd: 2011-03-13, 20:51
Skriven av: nisse

tolsrav: Cologna hade usla skidor under VM.som nästan alla utom Norge. Om det var tur för Norge eller om det menat att vara så vet nog bara Norrmännen.

Inlagd: 2011-03-13, 20:55
Skriven av: nisse

nisse:
Det er riktig som du sier at det ikke finnes noen garanti, allikevel skal Kalla få konkurranse så det holder på alle distanser utenom sprint av Johaug i årene som kommer. Johaug har blitt vesentlig bedre på flatene også, det er ikke kun i harde motbakker hun er god lenger, og jeg tror nok Kalla er litt bekymret over dette, hun bør i alle fall være det.

Inlagd: 2011-03-13, 21:01
Skriven av: Neithiri

Historisk sett er Bjørgen en mye større sprinter enn Jönsson. Husk at Bjørgen startet sin karriere som sprinter og selvom hun nå er best på distanse, bør ikke det ta noe bort fra hennes tidligere prestasjoner.

Jönsson er den jevneste sprinteren i herreklassen, men siden han ikke har fått det til i mesterskap (en bronse er ikke bra nok for ”verdens beste sprinter”) så lurer jeg på om han kanskje ikke har like høyt maksnivå som konkurrentene.

Inlagd: 2011-03-13, 21:06
Skriven av: Hanne

Neithiri
2 Frågor!

Var det en lätt eller hård bana i holmenkollen som Björgen vann guld på?

Var det en lätt eller hård bana när hon kom på 4e (lr om hon blev 5a, minns ej) plats i Drammen? Som kuriosa blev hon ju slagen av Kalla där men det har du kanske förträngt!

Inlagd: 2011-03-13, 21:07
Skriven av: Gunnar

Emil är grym. Ingen var ens nära att slå honom idag.
Sedan så är det mycket skriverier här om Kalla och Johaug. Efter sommarens träning så visar det sig väll hur det går. Själv tror jag inte på Johaug. Visst kommer hon att lyckas i enskilda lopp, men hon kommer aldrig att bli en dominant i klass med Björgen. Om inte Bjärgen visar upp samma överlägsenhet nästa sesong, så kommer det att vara helt vidöppet. Då finns det många som kan vinna dom enskilda loppen och även då världskuppen totalt. Kalla, Haag, Ingemarsdotter och Rydqvist kommer att vara med där uppe och fajtas och säkert oxå flera Norskor. Skall bli spännande.

Inlagd: 2011-03-13, 21:11
Skriven av: Sten

http://www.langrenn.com/ny-nordmann-paa-pallen.4897159-1743.html

Jeg synes Golberg imponerte på sprinten i dag.

Inlagd: 2011-03-13, 21:17
Skriven av: Helmer

Gunnar:
Bjørgen er ikke uslåelig, det har jeg aldri påstått, jeg påstår at hun er en fantastisk sprinter. Mange sprintbaner i verden er harde, Holmenkollen er en, Lahti en annen. Det er klart Bjørgen har en fordel på slike baner siden hun er sterk, men nå er jo engang banene slik så da får man forholde seg til dem også. Og vil du jeg skal ramse opp alle sprintseirene til Bjørgen? Det bli en laaaaang liste, bestående av også lette baner.

Inlagd: 2011-03-13, 21:17
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Jag tror inte att Kalla räknat med annat än att hon kommer att få kämpa med Johaug och även fler Norskor. Det hör till sporten. Jag tycker att hon faktiskt har närmat sig Norskorna i DP och klassisk åkning och det är ju en bra början.

Inlagd: 2011-03-13, 21:19
Skriven av: nisse

Otroligt roligt att Jönsson fick vinna. Då har vi sju grabbar i alla sprintlpp nästa år. Har Cologna vunnit distanscupen eller har Rickardsson chans på den? Nästa år kan vi låta många unga få chansen eftersom det inte är något mästerskap att ta hänsyn till.

Det som är lite tråkigt med dagen är att allt för många aldrig får en ärlig chans. Vad gjorde egentligen Rønning? Han är ju den respekterade skidåkaren i den noska stafettlaget.

Inlagd: 2011-03-13, 21:23
Skriven av: Alexander

Visst är Emil grym, han har ju dominerat i sprinten i år och idag var han överlägsen. Kalla gör det oxå bra, hon har verkligen förbättrat sin klassiska åkning i år.

Förstår inte att alla ska klaga på Modin, han har varit grymt stabil i år, har väl knappt missat en final. Nästa år kommer han vara med och slåss om pallplatserna.

Sedan är det kul att se att Astrid Jacobsen verkar vara på väg tillbaks i gammal god form.

Inlagd: 2011-03-13, 21:24
Skriven av: Maria

Helmer; Ja, det var riktigt kul med Golberg på pallen, ska bli intressant att följa hans utveckling framöver.

Bort med hårnålskurvan till nästa år så att halva startfältet slipper att ramla bort sina och andras chanser.

Inlagd: 2011-03-13, 21:31
Skriven av: Maria

Håller med, hur kan man gnälla på Modin över huvudtaget? Det han har åstadkommit under den här säsongen, med den dåliga försäsong och mycket sjukdom, är mycket bra! Ni glömmer bort att de övriga 80-90 åkarna som ställer till start i en sprinttävling kommer inte till någon final. Jesper kommer till final var och varannan gång. Det saknas en liten, liten bit och sedan är han absolut högst upp i toppen.

För övrigt mycket konstigt att jämföra Jönssons och Björgens meriter!? Hur kan man göra det? För det första är Björgen 5 år äldre än Jönsson och har åkt många fler mästerskap än Jönsson. För det andra är sprintåkning på damsidan inte samma som på herrsidan, då det är de bästa distansåkarna som dominerar sprinten på damsidan.

Jönsson är en fantastisk SPRINTER som behärskar grenen till fullo med sin enorma speed och taktiska sinne. Björgen maler på som ett diesellok och vinner ändå för att banorna är för långa och tuffa för de ”riktiga” sprinttjejerna. Det är synd för grenen att det är på det viset.

Att Kalla skulle vara ”bekymrad” över Johaug är ju löjligt. Varför ska man vara ”bekymrad” över att en konkurrent gör ett par bra lopp? Det går upp och ned med unga åkares utveckling. Förra säsongen var ju Johaug helt under isen i de flesta tävlingarna. Förmodligen tränade hon för hårt, och har fått kompensation för det i år.

Kanske är det samma läge för Haag och Kalla i år, att de har kört lite väl hårt och får kompensation för det senare.

Riktigt tråkigt att det bara var ett enda intervallstartslopp i fristil i år i hela VC och VM. Och det var i Gällivare. Skäms FIS!!

Inlagd: 2011-03-13, 21:55
Skriven av: Gabriel

Gabriel:Inte blir det bättre nästa säsong heller…

Inlagd: 2011-03-13, 22:23
Skriven av: Experten

FIS typerna har snöat in på pursuiten…

Inlagd: 2011-03-13, 22:23
Skriven av: Experten

Kul att Emil åter vann sprintcupen och det är han värd! Hade dock hoppats mer på Hattestad idag (för spänningens skull och mitt skidpeppstips)…

Håller med om att det är viss skillnad mellan dam- resp herrsprinten. Renodlade sprinters är (generellt sett) mera framgångsrika på herrsidan.

Inlagd: 2011-03-13, 22:28
Skriven av: Jörgen

Tror intervallstart er en utdøende gren, det blir mindre og mindre av den og om noen år kan det godt hende vi ikke har intervallstartløp i det hele tatt. Så unge løpere som begynner med langrenn bør trene seg opp for fellesstart, og utvikle gode spurtegenskaper i tillegg til kapasitet. Man kan kjefte,grine og banne så mye man vil her på bloggen men dette er dessverre utviklingen enten man vil eller ikke.

Inlagd: 2011-03-13, 22:33
Skriven av: Neithiri

Framtidens skidåkning = som enda lång säsong av spurtetapper på Tour de France alltså? Det kan jag gott vara utan.
Inte för att de skulle vara tråkiga i Tdf,tvärtom, men det är inte skidåkning ska handla om till någon övervägande del. Självklart ska även spurtarna få sitt lystmäte, men vad hände med må starkaste man / kvinna vinna?
Som det är nu vinner oftast den smartaste hängåkaren som drar sig för att dra, i alla fall på herrsidan. Bedrövligt är det.

Inlagd: 2011-03-13, 22:41
Skriven av: Freddy

Joel Burman: hur tusan kan man gnälla på Modin killern gör ju en jätte bra säsong.. alla gånger topp 9 utom engång.. totalt i sprintcupen 4a vad har du för krav på killen? han utvecklas ju helatiden…

Inlagd: 2011-03-13, 22:44
Skriven av: jossa

Tror inte att intervallstarterna försvinner helt. men dom blir kanske inte så många vart år. Däremot känns det som att sträckorna blir kortare och kortare. Dubbeljakter på 2X5 och 2X10, är ju ett exempel. Prologer på 3,8 kilometer (visst var det så i TDS). Sedan pratar man om att göra om 5 milarna till 6 milare och det kan ju vara nått. Framtiden är nog lite oviss. men taktiken på massstarterna kommer säkert att utveklas. Petter är ju strålande idag. Medans övriga är rätt så kassa. Övriga åkare måste studera hur han gör. På damsidan är det ju helt andra lopp. Inte så många med till slutet och där vinner ju oftast Björgen. I år i allafall. Men om Kalla kommer upp i normal kapasitet i fristilen, så tror jag det blir svårare för dom andra. Jag tycker att Charlotte sett lite stel ut i sin åkning i år. Däremot så har hon ju blivit bra mycket bättre i klassiskt. Haag har ju heller inte varit som förra året, men alla har ju mellanår. Man kan inte ta stora steg varje år. Ida o Rydan blir kul att se nästa år. Tror mycket på dom. Modin fortsätter att utveklas. men det blir nog fortsatt kamp mot Norskarna och så skall det ju vara. Tror inte att norrmännen skulle tycka det var roligt om det var tre rödklädda norrmän på pallen varenda gång och att sverige aldrig hade någon ens bland dom 10 främsta. Så där tror jag vi är överens.

Inlagd: 2011-03-14, 06:31
Skriven av: Sten

När man tänker tillbaka på perioder under 90-talet då det ofta var 6 Norrbaggar topp 6 så har ju sporten blivit mera intressant. Men det är fortfarande allt för mycket Norge. Lite trist är det ju att Norges framgång har en hel del Svensk hjälp med världens bästa vallare tex. Dom behöver inte ha alla marginaler på sin sida jämt.

Inlagd: 2011-03-14, 08:27
Skriven av: nisse

Jossa: Modin håller fram tills det blir dags för final, då blir det en femte- eller sjätteplats. Det ger givetvis bra med WC-poäng till honom och det är därför som han ligger bra till i sprinttotalen i WC.

Tror att flera av oss fortfarande har genomklappningen på VM-sprintstafetten på näthinnan men egentligen är det inte förvånande med tanke på att samma mönster upprepas i vanlig sprint gång på gång dvs han orkar inte i finalen.

Säkert vet han själv om detta och förbättrar uthålligheten till nästa säsong. Och ja – vår 2-metersman utvecklas fortfarande, glädjande nog.

Inlagd: 2011-03-14, 08:46
Skriven av: Jörgen

Petters taktik och sätt att åka är väldigt effektivt och ser väldigt imponerande ut eftersom han befinner sig i en tid där nästa alla de andra fokuserat sig på att bli starka kapacitetsåkare. Han är en katt bland hermelinerna.

Om några år, när alla är katter och det inte finns några hermeliner kvar, så får vi se hur kul det blir.

Tänk er ett masstartslopp där alla kör med Petters taktik. Vem ska dra? Hur ska klungan ens kunna ta sig framåt? Så här kommer det se ut i fem mil: http://www.youtube.com/watch?v=Y8kD5kSxq6M&feature=related

Distanslopp i masstart kommer bli totalt ointressanta (vilket de iofs redan är), så då kan man lika gärna bara köra sprintlopp.

Inlagd: 2011-03-14, 09:02
Skriven av: Gabriel

http://www.youtube.com/watch?v=q_s6VF9GsKw&feature=related
Gabriel….Eller så her!!!!

Inlagd: 2011-03-14, 09:15
Skriven av: tolsrav

Gabriel:
Det er ikke sansynlig dette du skriver. Uansett hvor mye taktikk og spurt man trener vil det alltid være noen få som skiller seg ut som de beste spurterne og som man må kvitte seg med eller eventuelt mørne med hard kjøring.

Inlagd: 2011-03-14, 09:18
Skriven av: Neithiri

http://www.youtube.com/watch?v=I6_NUtqE9hA
Gabriel…Eller, så her! :)

Inlagd: 2011-03-14, 09:19
Skriven av: tolsrav

http://www.youtube.com/watch?v=I6_NUtqE9hA
Gabriel…Eller så her!

Inlagd: 2011-03-14, 09:22
Skriven av: tolsrav

Gabriel: Om 25 år låter de en kenyan dra och alla andra lägger sig bakom.

Unibet erbjuder låga odds på att Northugs son Petter Kalla vinner trots att han stannar upp och genomför ett sponsorevent under femton minuter mitt under ”brinnande” lopp. Andra genomför TV-intervjuer, tar en rökpaus etc.

Kenyanen där framme får leda i 49 km men slutar alltid sist och så upprepas det gång på gång. Dock har de 30 spår i bredd på upploppet pga denna utveckling.

Inlagd: 2011-03-14, 09:28
Skriven av: Jörgen

Åkarna bestämmer själva vilka lopp som ska skrivas ut.Skulle de protestera tvingas FIS göra om loppen.

Inlagd: 2011-03-14, 09:45
Skriven av: Experten

Gabriel igen: Se även Fauner mot Dählie i stafetten 1994 (OS i Lillehammer). Dählie ville att Fauner skulle upp inför upploppet men fick sen äta upp det, cirka 2.30 in i klippet – Youtubelänk

Efter OS 1994 fick Alsgaard vara avslutare och det gick bättre…

Inlagd: 2011-03-14, 09:48
Skriven av: Jörgen

Om FIS inte gjort om några regler är följande kvalificerade till Stockholm och Falun:
KALLA Charlotte HAAG Anna INGEMARSDOTTER Ida FALK Hanna
JOHANSSON NORGREN Britta RYDQVIST Maria BRODIN Hanna ANDERSSON Lina
RICKARDSSON Daniel HELLNER Marcus JOENSSON Emil MODIN Jesper
OLSSON Johan SOEDERGREN Anders LARSSON Mats
Dessutom har vi 5 platser extra som hemmanation.

Inlagd: 2011-03-14, 10:15
Skriven av: JonasE

Neithiri
Fakta kvarstår. Jönsson är sprintkung i år och vad gäller sprint i ÅR så är Björgen inte nära.

Inlagd: 2011-03-14, 11:34
Skriven av: Gunnar

Tolsrav,

Nejdu, ingen kommer att göra en ”Brink”. Alla kommer att ligga och spara sig till spurten. 5-milen kommer att ta 7 timmar.

Inlagd: 2011-03-14, 12:27
Skriven av: Gabriel

jag upprepar mig. Övriga i världseliten, måste titta på videoupptagningar på hur Petter taktiskt bär sig åt. Fem-milen i VM är ett mycket bra exempel på hur han gör. Ett par extra skär när dom andra dricker, så har han försprång in till skidbytet. Slipper stressa. Ett regält ryck i sista lilla backen och han har dom meter som han behöver för att vara först i mål. Under loppet ser han till att inte slösa med kraft. Hänger på men på en bra plats i tätklungan. Sedan så har han ju ledare under vägen som talar om vilka som ligger längst fram och om något händer. Han har alltså bra koll hela vägen. Övriga måste kolla på videoupptagningar och lära av vad dom ser. Sedan känns det som att svenskarna inte tycker att skidbytet är något att träna på. Lika viktigt som övrig skidteknik skulle jag vilja säga. Ingen väntar på en svensk som strular med skidbytet. Att sedan 4 gånger behöva köra in 5-7 sekunder tarb på krafterna som behövs bättre inför spurt och målgång. Hellner fick kritik för att han var uppe och drog. Ser inte det som nåt hemskt. men man måste bestämma sig för vad man skall göra. Vill man splittra fältet, så skall man verkligen göra ett regält försök.

Inlagd: 2011-03-14, 12:35
Skriven av: Sten

Sten: utmaningen är att om du försöker dra sönder fältet finns risken att du kroknar och då har du gjort bort dig. Därför kör PN som han gör. Han riskerar ej segern med att försöka nåt dumt.

Inlagd: 2011-03-14, 12:43
Skriven av: Experten

http://www.youtube.com/watch?v=AS5n8_TGy_E&feature=related
Gabriel….Men, hvor ble det av konkurentene her da?

Inlagd: 2011-03-14, 12:54
Skriven av: tolsrav

Sten: rätt att dra uppför å försöka splitra fältet men nerför å på platten efter var de ju bara dumt å ligga först kostar jätte mkt extra just i dom partierna..håller med skidbyten ska man träna.. förstår inte varför vissa svenskar/svenskor har så svårt med de.kan inte ta mkt tid att lära sig de bra…har själv testat tycker inte alls de är så svårt..

Jag tror inte de är så lätt att bli av med Petter fast man kör hårt..de såg man förra året i för VM 50 km..men mer seriösa försök tycker jag skulle vara kul att se..problemet i VM är att många är nöjda med att ta medaljer..å vill inte riskera den.

Inlagd: 2011-03-14, 13:35
Skriven av: jossa

Och vilka går i den nationella gruppen? Skidförbundet som vanligt otroligt sega med att gå ut med trupperna

Inlagd: 2011-03-14, 14:25
Skriven av: Benke Benbrott

Jossa: Ah min kära träto broder. =)

Vad jag har för krav på Jesper Modin? Att han ska komma bättre än sexa i en VC-final till att börja med! Självklart har han gjort en stabil säsong men han ger ju upp i nästan varenda final och sölåker i mål efter nått litet fall eller mini incident.
Som jag skriver ovan så bör han fortsätta köra av den enkla anledningen att det kan ske en jättevurpa och att han då har chans att avancera rejält om han kört på lite i nuläget så hinner de ju både krascha och köpa korv i skogen innan han är dom i hasorna. Igår hade han ju kunnat ta Ryssen ex.

Inlagd: 2011-03-14, 15:31
Skriven av: Joel Burman

Innan gnällkören börjar! Jaaa jag vet att Modin har kommit bättre än sexa i sprintfinaler men jag menar överlag att han inte satsar speciellt hårt i de final lopp han kört iår han har varit rätt nöjd helt enkelt. Med hans nuvarande resultat rad borde han ha ett par pall platser också.

Inlagd: 2011-03-14, 15:38
Skriven av: Joel Burman

Är de inte lite med Modin nu som de var med Jönsson i början av hans kariär? gick bra tills finalen..Vadå satser inte Modin hårt i finalerna nog försöker killen allt i estland låg han två i slutet när alla gled förbi han nerför in mot mål..igår ¨så försökte han..jag tycker de är jävla starkt att ta sig till så pass många finaler å aldrig vara sämre än 9 när han stått på benen i år.

Inlagd: 2011-03-14, 17:47
Skriven av: jossa

Är den någon som möjligen har en länk där man kan se sprint-finalen?

Inlagd: 2011-03-14, 18:17
Skriven av: Kent

här kan man se en del ”sköna” VM-minnen

http://www.vg.no/sport/ski/vm/2011/artikkel.php?artid=10099392

Inlagd: 2011-03-14, 20:39
Skriven av: Alexander

Ikke overraskende i det hele tatt at folket valgte Therese Johaugs oppvisning på 30km som VM`s største høydepunkt. Litt mett på Bjørgen og Northug så kliner den lille juvelen til med tidenes råeste prestasjon på selveste kongedistansen, og det i tidenes hardeste løype, med tidense flotteste vær og med tidenes publikum på plass. Rått!

Inlagd: 2011-03-14, 21:48
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Stora ord om en pajas 3 mil i masstart!

Inlagd: 2011-03-14, 21:56
Skriven av: Joel Burman

Ikke vær så missunnelig nå :)

Inlagd: 2011-03-14, 22:02
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Du är en typisk medgångssuporter. Hon var ingen juvel när det gick dåligt för ett tag sedan. Vi håller på våra åkare i både medgång och motgång.

Inlagd: 2011-03-14, 22:05
Skriven av: nisse

nisse:
Johaug har vært en juvel helt siden Sapporo, vi som har fulgt henne har alltid visst at hun ville komme tilbake i god form igjen, kapasiteten hennes er og blir rå.

Inlagd: 2011-03-14, 22:10
Skriven av: Neithiri

Såg faktiskt Lilla sportspegeln idag med Ida Ingmarsdotter. Det var ett trevligt klipp från när hon var liten och tävlade mot Dähli. Men den usla Norrbaggen gjorde allt för att vinna mot den 11år gamla Ida.:(

Inlagd: 2011-03-14, 22:12
Skriven av: nisse

WM’s största ögonblick är utan tvekan Hellners spurt i sin egen backe på sprinten!

Inlagd: 2011-03-14, 22:15
Skriven av: Joel Burman

Neithiri….Med intervallstart tror jeg seiersmargin hennes hadde vært på minst 3 minutter, hun dro jo løpet fra A til Å!

Inlagd: 2011-03-14, 22:15
Skriven av: tolsrav

Håller med. Johaugs prestation var bäst i VM.

Inlagd: 2011-03-14, 22:22
Skriven av: Stålverk 80

Nisse: Typiskt Dählie! Man fattar ju vart Northug har fått sin attityd ifrån. Visade de frågestunden efteråt också? Den var nästan ännu bättre.

Inlagd: 2011-03-14, 22:24
Skriven av: Joel Burman

tolsrav:
Jepp, det tror jeg også, og jeg får nesten tårer i øynene når jeg tenker på løpet hennes enda, noe av det vakreste jeg har sett.

Inlagd: 2011-03-14, 22:28
Skriven av: Neithiri

Neithiri, Tolsrav: Hennes prestation hade varit ännu grymmare i ett intervall lopp. Synd att ni norrmän inte kan uppskatta hur ett fint renn ska köras.

Inlagd: 2011-03-14, 22:30
Skriven av: Joel Burman

Tolsrav: Det får vi aldrig veta. För Norrmannen Ulvang har bestämt att vi bara skall ha masstarter för det är bara det som räknas.

Inlagd: 2011-03-14, 22:32
Skriven av: nisse

VM i Oslo var inte ett sportsligt bra VM. Norrbaggarna får gärna hylla detta evenemang men när den viktigaste förutsättningen för sporten fattades nämligen ett anständigt vallaföre, då är det ett sportsligt fiasko. Visst är det ofta fördel för hemmanationen men detta blev för mycket. 50% av världseliten blev bortvallade är inte det skandal?

Inlagd: 2011-03-14, 22:39
Skriven av: nisse

Neithiri…..Men for en ”nedtur” det hadde vært for Therese med en oldtidens intervallstart! I stedet kom hun i ensom majestet, og møtte Holmenkollbruset i rødt, hvit og blått!
For en opplevelse…..:)

Inlagd: 2011-03-14, 22:43
Skriven av: tolsrav

Unnar Johaug segern men hon åker då inte snyggt…Tycker att man kunde gott ha stilpoäng i skidåkningen.

Inlagd: 2011-03-14, 22:44
Skriven av: Experten

tolsrav:
Godt sagt, fullstendig enig med deg.

Inlagd: 2011-03-14, 22:44
Skriven av: Neithiri

nisse:
Med alt det smøremaset ditt kan jeg ikke annet enn å gratulere deg med gullmedaljen i kategorien verdens dårligste taper.

Inlagd: 2011-03-14, 22:48
Skriven av: Neithiri

Experten: Schhh ge inte FIS några ideer, iof kommer det aldrig hända eftersom de flesta Norska toppåkare har ganska risig teknik!

Inlagd: 2011-03-14, 22:58
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman: min tanke kanske är naiv men vad gör man inte för att bryta den norska dominansen; den störste av dom alla åker ju sämre stilmässigt än Johaug.

Inlagd: 2011-03-14, 23:11
Skriven av: Experten

Experten/ Joel….Kankje de svenske løperne har misforstått, att de sitter å venter på stilpäengene fra Kollen! :)

Inlagd: 2011-03-14, 23:22
Skriven av: tolsrav

Neithiri: Du tycker det är ok att Cologna,Bauer,Fransmännen,Ryssar och Svenskar vallar bort sig. Du är ännu mera Norsk än vad jag trodde.
Alla utom Norrmän förstår varför det var avstängt för alla utom Norge innan VM. Ni är ett osportsligt folk.

Inlagd: 2011-03-14, 23:41
Skriven av: nisse

Nethiri: Johaug ”gör” loppet till skillnad från vissa andra åkare, även om Johaug inte hade vunnit var det vackert, idrottspoesi.

Som när Rickardsson maler ner fältet i klassisk skidåkning förra helgen bara Cologna och Bauer som mäktade hänga med..

Inlagd: 2011-03-15, 05:18
Skriven av: Skidjan

Idrott kan vara vacker. Det som förstör och stör är spelet runt idrotten. Varför skall det vara så svårt att följa skrivna och oskrivna regler i hur man beter sig?

Inlagd: 2011-03-15, 07:48
Skriven av: nisse

Håller med Nisse. Men som sagt tidigare, mest synd är det inte om oss. Mest synd är det om små länder som inte har en chans och speciellt kommer jag då att tänka på Dario Cologna som faktiskt är världens bästa skidåkare i år. Han är den verkligen skidkungen i år tycker jag och ska inte förlora den titeln för han blev bortvallad i vm. Resultatlistan hade nog skrivits om i distansloppen med ett annat före.

Inlagd: 2011-03-15, 08:22
Skriven av: Gunnar

Vill också hålla med många andra här att Johaug var vm:s höjdpunkt, måste erkänna att det är svårt att låta bli att hålla på henne lite i smyg när hon pinnar på….

Inlagd: 2011-03-15, 08:23
Skriven av: Gunnar

Klart som korvspad att Johaugs prestation var VM’s höjdare. I konkurrens med Hellners sprint. Johaug därför att hon malde ner konkurrenterna med en aldrig förut skådad frenesi, tänk att hoppskejta i tre mil! Hellner därför att han åkte sprint på ett helt makalöst sätt där han utmanövrerade konkurrenterna och vann helt av egen kraft på ett överlägset sätt.

Inlagd: 2011-03-15, 08:39
Skriven av: Anders

Ja det är då svårt att påstå att Cologna inte var i form under VM då han en vecka senare leker med världseliten.

Hoppas Cologna kommer stark tillbaka och att han får vinna några VM-medaljer, det är han värd.

Det var ett mycket märkligt VM vallamässigt. Daniel Richardsson som åkte 4,5 minuter långsammare på 15 km klassiskt i Holmenkollen mot i Drammen. 4,5 minuter!? Och
hade det bara varit för det, men det var ju detsamma för många andra toppåkare under hela mästerskapet. Finland gjorde det bra tack vare Magnar Dahlens kunskaper. Det var nog en missräkning för Norge, som nog hade hoppats på ännu fler guld.

Och att Pilotbrillemannen tar brons på femmilen… då är det något som inte stämmer…

Inlagd: 2011-03-15, 08:47
Skriven av: Gabriel

Norge hade en väldig fördel vallamässigt. Övriga nationer släpptes inte in för att testa vallningen vad jag vet. Skärpning!!!

Inlagd: 2011-03-15, 10:44
Skriven av: Experten

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values