06 mars 2011, av Oskar

VM är över

Efter att ha surfat runt på sex olika ställen under VM-veckan ligger jag äntligen hemma i min säng och det känns fantastiskt skönt.

Resan hem gick galant och jag ångrar inte längre att tåget gick så tidigt att jag missade slutet av femmilen. Det kändes faktiskt som en tydlig markering. Från omvärlden. Masstarter i femmilen är skit.

Under över dryga veckan har jag levt i en bubbla. Jag har bajsat, sovit, ätit VM. Jag har till och med drömt om VM på nätterna. Det har varit ett heltidsjobb, mer än ett heltidsjobb, fast jag egentligen varit på semester. I och för sig brukar mina semestrar inte vara något slappande utan består oftast av fjällvandringar, orienteringsläger och annat aktivt, men jobbsemester, det var något nytt! Och det tog på krafterna ska jag säga. Rejält. Det känns nästan som om även jag åkt alla de där loppen jag bevittnat. Jag har fått mjölksyra (det är kuperat i Holmenkollen även utanför spåren) och jag har gått in i väggen ibland. Det berodde dock oftast på att jag glömde äta, alternativt tänkte att lite frukt, godis och en våffla räcker som mat en hel dag.

_MG_7444.jpg

Att leka journalist har varit otroligt roligt. Jag har hängt i mixed zone och sett alla slita. Inte bara journalisterna med deras hästjobb utan även de aktiva som fått svara på samma frågor om och om och om igen. Först för SVT, sedan NRK, sedan TV4 Sport, sedan några andra utländska TV-stationer, sedan radiosporten, sedan den skrivande pressen. Den skrivande pressen består ju av rätt så många tidningar vilket i sin tur leder till att de aktiva stannar flera gånger utmed den delen också. Ändå står de där, lydigt, och berättar. Om och om igen. Otroligt!

_MG_7173.jpg

När jag åkte till Holmenkollen tänkte jag att det skulle bli galet mycket skrivande. Jag skulle göra scoop, jag skulle träffa så många skidåkare osv osv men tidigt insåg jag att allt tar sådan tid!! Dels alla resor till och från Kollen. Men också denna ständiga väntan efter att skidåkarna gått i mål. Som jag nyss nämnde ska alla passera hundra journalister och TV-team innan de hittar upp till oss i kategorin online media. Därefter är det presskonferens för topp tre som man sällan vill missa. Den brukar dra igång ett bra tag efteråt. Sen, minst en timme innan målgång kan man börja skriva lite. Man lyssnar igenom inspelade intervjuer och försöker hitta något spännande samtidigt som man laddar in bilder från kameran. Allt tar sådan tid!!

Helt plötsligt är klockan 18:00 och man har skrivit en liten kort notis om dagens tävling. Vad hände?

_MG_5701.jpg

Nästa gång jag åker på liknande spektakel måste Skidpepp-redaktionen växa!

Till slut: ni som var med i början av VM vet att jag hade problem med boendet. Personen jag skulle bo hos hade fått för sig att flytta mitt under VM vilket ledde till panik. Men allt löste sig tack dessa fantastiska vänner och bekanta: Per Kristian, Julie, Eric, Samuel, Peter och Mette. Tack för att jag har fått sova hos er!!

Jag kommer försöka sammanställa något som liknar en krönika över alla mina intryck från tävlingarma också, men det får dröja tills i morgon. Godnatt!

132 kommentarer till ”VM är över”

Du ska ha ett stort tack själv Oskar!!!! Tala om att ha fått en fördjupning i mästerskapet via dina rapporter och en insikt som inte getts tidigare.

Håller med om att Skidpepp redaktionen på plats skulle kunna vara större nästa gång och jag har faktiskt börjat fundera i banor på hur det skulle kunna gå till. Jag kommer följa upp den e-mail konversationen vi hade om det i höstas!

Inlagd: 2011-03-06, 23:43
Skriven av: Joel Burman

Kalla är lite dyr tycker jag, men det verkar som det blev en skulptur av Hellner också till slut:

http://www.tradera.com/Traskulptur-av-Charlotte-Kalla-gjord-av-Soren-Niklasson-auktion_2805_128925257

Inlagd: 2011-03-06, 23:46
Skriven av: Erik S

Tack Oskar! Jag är väldigt glad över att ha hittat den här bloggen.

Inlagd: 2011-03-06, 23:56
Skriven av: toriv

Eh… är det där Kalla? Ser ju ut som hon har polisonger.

Inlagd: 2011-03-06, 23:57
Skriven av: toriv

Ja, vad säger ni? Ska vi försöka få över Perry med brorsa om ett år och sparka ut Larry? Känns ju ändå som att Larry lyckades få till det till slut och mitt intryck är att både han och övriga i teamet lärde sig en hel del som kommer göra dem bättre i framtiden. Å andra sidan var det skidornas fel att Sverige missade åtminstone två (enligt mig) medaljer.

Inlagd: 2011-03-07, 00:14
Skriven av: toriv

Japp minst två medaljer rök, Hellner i dubbeljakten Richardsson på 15 km och kanske Kalla hade haft chans på medalj på dubbeljakten också.

Jag vet inte vad jag ska tycka om Larry och Co. Dom har haft en j*vla ovilja att lära av sina misstag och att det tar så lång tid att komma till rätta med grejerna är inte ok.
Tycker också att det är extremt klantigt att utgå ifrån Drammen skidorna när man säger sig ha testkört en massa i holmenkollen. För mig låter det lite som en ursäkt faktiskt att man skulle litat på att Drammen skidorna skulle funka felfritt i holmen kollen.

Inlagd: 2011-03-07, 00:18
Skriven av: Joel Burman

Dagbladet.
”- Hva sier det om Northugs posisjon at alle må legge opp taktikken etter hans måte å gå på?

– Det er helt unikt, og det må være unikt nesten uansett idrett. Nå styrer han alt, og alle ser på ham, sier Løfshus. ”

Fattar FIS inte att det kanske inte är en så bra idé om det är bara en enda idrottare är den enda som KAN vinna?!?!?!?

Inlagd: 2011-03-07, 00:20
Skriven av: Skidjan

Problemet är ju att dom verkar älska det!!!

Inlagd: 2011-03-07, 00:26
Skriven av: Joel Burman

Joel: när Löfshus menar allt så menar han verkligen allt – mästerskapsprogram, masstartsloppen och FIS.

Inlagd: 2011-03-07, 00:33
Skriven av: Skidjan

VM 2011 i Oslo har vært et fantastisk mesterskap, med mange norske medaljer!

Inlagd: 2011-03-07, 07:22
Skriven av: Helmer

Helmer, ja jeg er glad verden fikk se tv-bildene i helgen, med været, utsikten, folkemengden og stemingen.

Trist om det kun skulle være tåke hele mesterskapet.

Inlagd: 2011-03-07, 08:14
Skriven av: tor

Northug ønsker også at femmila i Kollen bør ha intervallstart..

http://www.nettavisen.no/sport/vinter/vm2011/article3105177.ece

Inlagd: 2011-03-07, 08:58
Skriven av: mac

Helmer och Tor – Fantastiska bilder i helgen! Norge slår alla rekord i publikfest. Kul också att det blev bra väder, kollentåken höll på att ta död på stämningen.

Inlagd: 2011-03-07, 09:16
Skriven av: Anders

Den der artikkelen var dårlig nytt mac. Løperne vil ha intervallstart, og FIS v/Ulvang vil ha intervallstart i Kollen – men Norges Skiforbund står på sitt.

Inlagd: 2011-03-07, 09:31
Skriven av: tor

Men inte mästerskap

Inlagd: 2011-03-07, 09:47
Skriven av: Experten

De fleste kollegene mine sier de ikke ville giddet å se femmilen/tremilen om det var intervallstart – selv med norsk storfavoritt i Marit Bjørgen, og at det nok bare er interessant for hardcore langrennsfans som meg.

Det kan jo være de har et poeng. Ville millioner av nordmenn, svensker og tyskere sitte spikret foran tv’en og se på tv i tre timer med intervallstart?

jeg ville garanter gjort det, men ville det nådd ut til de store massene på samme måte som fellesstart? Jeg tror faktisk ikke det.

Inlagd: 2011-03-07, 09:53
Skriven av: tor

Jag är så jävla trött på FIS och de jäkla förrädarna som sitter där och bestämmer.
Hur kan man vara så arrogant mot sina utövare?
Man måste ju hitta någon form av kompromiss där åkarna får utöva det de lägger tusentals timmar träning i sitt liv för att få göra.

Inlagd: 2011-03-07, 10:06
Skriven av: Adrian

Jeg er redd femmilen med intervallstart er blitt kjørt for siste gang noensinne, og at 10/15 k er eneste distansen det noensinne vil bli kjørt intervallstart i igjen. Trist men et sannsynlig scenario.

Anders Sødergren står vel som den siste vinneren på en femmil med intervallstart.

Så lenge det er pengene som rår blir det slik. På en femmil intervallstart er det utrolig med folk i skogen og lite folk på stadion. Med fellesstart er det mye folk i skogen, og fullt på stadion også. Det blir selvsagt mest inntekter på en fellesstart der folk betaler seg inn på stadion for å se spurten.

Inlagd: 2011-03-07, 10:12
Skriven av: tor

Gör som jag brukar efter mästerskapen och prövar att sätta betyg på de olika nationernas insatser. DISCLAIMER – Eftersom Norge varit så överlägsna blir betygsättningen något svårare denna gång.

Norge: +++++
Helt överlägsna i årets VM. Bästa någonsin för norsk del. Petter och Marit håller för pressen och levererar, dessutom höjer sig resten av laget och ger en ytterligare medaljskörd. Johaugs guld är kanske den mest enastående prestationen på hela VM. Endast sprintsidan kanske underpresterar något, men räddas av Marit och Petter. Guld i båda stafetterna och medalj på varje övelse är helt fantastiskt.

Finland: ++++
Matti Heikkinen! Vinner man VM’s enda intervallstart på herrsidan är man stor! Grymt lopp på grymma skidor, men den här killen kan bli hur bra som helst. Herrlaget hade mycket stolpe ut i övrigt, behöver ytterligare en toppåkare i laget för att utmana på stafetten. Lallukka visar att han är en fin fristilare men saknar lite rutin och är för ensidig. Saarinen håller inte samma nivå på klassiskt och i synnerhet inte på fristil längre men bärgar ändå ytterligare en individuell medalj till Finland som nog fick ut max från detta VM under förutsättningarna med två ytterligare medaljer för damlaget.

Sverige: ++++
Det är på gränsen om man ska ge en fyra eller trea. Egentligen vill jag ge en trea eftersom bara sprinten gav individuella medaljer, men Hellners uppvisning på VM’s första dag var en enorm upplevelse. Bortvallade svenskar hade ingen chans i de på förhand bästa medaljchanserna 15km och duathlon. I övrigt saknades toppformen på herrsidan där Olsson och Södergren inte var i slag. Trots det en fin insats på herrstafetten där vi inte ska glömma alla problem vi haft i en lång rad mästerskap. Damernas insats är mer än väl godkänd med en på förhand tunn trupp. Kallas två fjärdeplatser är ändå inte nära medalj, men med ett bättre upplägg hade hon kunnat vara piggare på tremilen. Hon krossade dock allt motstånd i sprintstafetten och bara det var värt all tv-tid. En sjuk Rydqvist fick inte visa vad hon gick för på stafetten, men ska vi vara ärliga får vi nog vara nöjda med silvret. VM’s näst bästa längdnation.

Canada: +++
Fantastisk guldmedalj på teamsprinten, men inte oväntat. I övrigt friska insatser men det håller inte riktigt ända in. Kershaw blev sjuk i slutet av VM och Harvey orkade inte göra ett dugg på femmilen trots offensiva uttalanden.

Ryssland: +++
Legkov försvann helt efter några bedrövliga insatser och en halv stafettsträcka. Någonting är helt fel. Trots det plockade man hem dubbla silver genom Vylegzhanin och Chernousov knep ett brons, liksom herrsprintlaget. På damsidan är man för tillfället helt under isen så därför får man nog ändå vara nöjda med utdelningen. Volzhentsev kan bli en ny stjärna på klassiskt. Bäst av allt var att se Shiriaev tillbaka från dopingavstängning masa sig i mål på en 41 plats…

Polen: +++
Enkvinnaslandslaget Polen gör vad hon kan i kampen mot astmatiker, men den här gången var hon ett par nummer för liten varje gång. Ändå grymt imponerande att komma hem med två silver, ett brons och en femteplats.

Italien: +
Longa gör ett bra VM, men når inte riktigt ända fram på någon distans. Follis räddar äran med italiens enda medalj, ett silver. Det är för dåligt, men sämst av allt är att herrsidan är långt ifrån medaljerna. Underprestationer av ett åldersstiget lag, Italien kan få stora problem framöver.

Tyskland: +
Angerer åker omkring och är feg hela VM. Därför får han fega placeringar eftersom han inte har kvar samma spurt längre. Teichmann hittade aldrig formen och gav upp VM. Göring gör ett par habila insatser. Ett brons i herrstafetten är det enda tyskarna tar med sig. Inte alls bra. Och på damsidan ser det ännu värre ut även om Fessel gör några godkända insatser.

Schweiz: –
Nej nej nej, hur kan man bomma så totalt? Cologna är helt under isen och det är nog inte bara skidornas fel. Hela laget underpresterar på samtliga distanser och det här är ett VM Schweiz snabbt vill glömma.

Tjeckien: –
Man kanske inte kan ha för stora förväntningar men herrarna tog ändå brons på OS-stafetten, så detta var en totalt nedtur. Bauer prickade inte alls formen och såg dessutom ut att slita med valla och skidor.

Inlagd: 2011-03-07, 10:19
Skriven av: Anders

tor: Man når inte ut till dom stora massorna med masstarter. Möjligtvis i Norge men hur många Tyskar tror du vill ägna två timmar för att se Northug vinna spurten för 11 gången. Det blir förutsägbara tävlingar och det är ingen utanför Norge som vill se detta.

Inlagd: 2011-03-07, 10:21
Skriven av: nisse

Glömde Frankrike, men det är väl inte så konstigt. Var de ens med?

Inlagd: 2011-03-07, 10:28
Skriven av: Anders

Jag kommer iaf inte att kolla clown grejen 5 mil i sällskaps åkning längre. Man kan ju lika gärna kolla en repris på upploppet så vet man ju hur det gick.
Har tyvärr redan gjort så ett par gånger och kommer inte sluta med det heller.

Inlagd: 2011-03-07, 10:35
Skriven av: Joel Burman

Om man ser till sporten så var Heikinens och Kanadas guld poisitivt. Men det väger inte på långa vägar upp att resten av Europa gjorde katastrof tävlingar.
Var är nästa generation toppåkare från dessa länder? Med snart 40åriga åkare i dom stora länderna så ser det inte bra ut.

Inlagd: 2011-03-07, 11:01
Skriven av: nisse

http://www.langrenn.com/olsson-sier-unnskyld.4893157-1743.html
Johan Olsson, jeg skal heie på deg resten av sesongen!

Inlagd: 2011-03-07, 11:07
Skriven av: tolsrav

Problemet deres er jo ikke at fellesstart er en dårlig oppfinnelse, men heller at Northug er overlegen i øvelsen. Hadde det ikke vært for Petter så hadde nok flere av dere likt øvelsen også, han er bare så god der at spenningen ifølge dere blir liten.

Vil dere at FIS skal tilpasse langrennsøvelsene etter hvor gode enkeltløpere er i de? Altså, blir en utøver for god i en øvelse, da bør man kutte den ut? Håpløst.

Mange av dere nå som maser etter intervallstarter har tydeligvis ikke opplevd mange av disse selv. Ujevne og urettferdige forhold, vær/føre som forandrer seg utifra når man starter, selv med 1 minutts startintervall vil det bli hengeløpere som dras opp til ufjortjente medaljer av vinneren. Dere synes Vasaloppet er det ypperste løpet, og at massestarten der fungerer perfekt. Kan det være fordi det ofte blir en svensk som vinner der? Misforstå meg rett, jeg synes Vasaloppet er herlig, men jeg setter også pris på massestarter i vanlige løp.

Inlagd: 2011-03-07, 11:08
Skriven av: mac

Du kan inte jämföra vasaloppet med ett vanligt lopp.

Inlagd: 2011-03-07, 11:12
Skriven av: Adrian

@mac – Nej, vi gillade inte masstarten när den infördes, långt innan Petter, helt enkelt därför att det är för tråkigt. Jag har inget emot att Petter vinner, tvärtom, han är den bäste löparen på masstarter och skulle han inte vinna skulle det förmodligen bero på att han råkar ut för ett missöde och då är det ännu tråkigare med masstart.

Inlagd: 2011-03-07, 11:16
Skriven av: Anders

Mac…Er helt enig med deg! Problemet her er Petter Northug….Jeg glemmer ikke Sapporo- været på 15 km fri teknikk intervallstart. En lotto- seier, som Lars Berger selv karaktiserte løpet, da han utropte Tobias Angerer til løpets moralske vinner! Bergers dårlige FIS- punkter medførte et tidlig startnummer! Med masstart hadde løpet vært rettferdig for alle løperne!!!!!!

Inlagd: 2011-03-07, 11:32
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Jag minns också femmilen i Oberstdorf 2005 när vädret var något liknande. 49,5 km gemensam promenad avslutat med 500 meter sprintlöpning med skidor på fötterna. Inte särskilt roligt att se och vem som var bästa femmilsåkaren den dagen har vi ingen aning om heller. Individuell start hade väl kanske inte varit helt rättvist, men åtminstone spännande i mer än 2 minuter.

Inlagd: 2011-03-07, 11:45
Skriven av: Erik S

Aftonbladet har lagt upp en röstning om intervallstart eller masstart på 5 mil i sportsektionen.

Inlagd: 2011-03-07, 11:50
Skriven av: Adrian

Silvermedalje: Leanid Karnejenka Hviterrussland!!:)

Inlagd: 2011-03-07, 11:51
Skriven av: tolsrav

Jag minns också följande tråkiga masstarter innan Northug: Tremilen och dubbeljakten i Val di Fiemme, dubbeljakten och femmilen i Oberstdorf, dubbeljakten och femmilen i Turin, dubbeljakten och femmilen i Sapporo.

Tremilen i Salt Lake var inte tråkig, men det berodde på att det fanns ett dopat monster som körde sönder allt och alla. På samma sätt är dammasstarterna sällan tråkiga (inte för att de är dopade men för att kvalitetsskillnaderna är större så att det blir luckor).

Inlagd: 2011-03-07, 11:52
Skriven av: Cliff

Tolstav det är tråkigt när vädret har såpass stor inverkan att det går utöver loppet helt klart, lite så var det ju med skidorna i årets vm också.
Samma problem har man ju i alpint, undrar om de ändrar till masstart snart.

Inlagd: 2011-03-07, 11:53
Skriven av: Adrian

Kul minikrönika över nationernas insatser Anders. Är själv ganska bekymrad över återväxten i Central- och Östeuropa som ju är helt avgörande för skidsportens framtid. Var de ryska damerna tagit vägen är till exempel ett mysterium och vill ingen i Norditalien under 35 åka skidor längre?
Visst är det jättekul med med de nordiska ländernas framfart i VM, men ingen vill väl att Nordic CrossCountry bara ska vara en nordisk affär, namnet till trots…
Funderar också på hur klimatförändringarna kommer påverka skidintresset & rekryteringen i speciellt Mellaneuropa.
Äsch, nu ska jag sluta oroa mig. Grattis Norge till ett fantastiskt bra VM ur alla synvinklar och tack Oskar för en förträfflig sajt & Kollenbevakning!

Inlagd: 2011-03-07, 12:17
Skriven av: Freddy

Hellre chansar jag på att vädret gör tävlingen orättvis än att hoppas på att Petter bryter skidorna. Ni vill givetvis har garanterade guld till Norge men tänk ett steg längre, Petter kan nog bli en bra intervallåkare också med lite träning.
Då blir ju gulden desto mer värda!

Inlagd: 2011-03-07, 12:31
Skriven av: nisse

Om intervallen i Sapporo varit över 5 mil hade inte Karneyenka tagit medalj.
Dels för att han hade behövt åka åtmistone 3 mil i snöstorm och dels för att det skiljer mycket mer i kapacitet ju längre loppen blir.

Om masstarten i Obertsdorf 2005 varit 15 Km hade den bara varit en tredjedel så tråkig.

Inlagd: 2011-03-07, 12:44
Skriven av: JonasE

Säsongen är inte slut!

Den 30.e april går världens vackraste skidtävling!
Skarverennet, 38 km, tävling och trim, från Finse till Ustaoset eller 22 km enbart trim från Haugastøl till Ustaoset.

Marit Bjørgen, Therese Johaug och hela familjen Northug är med som vanligt.

Therese satsar givetvis på 5;e raka segern.

Förmodar att Anders Södergren kommer för att ta revansch, tvåa förra året efter Curdin Perl.
Petter tog hem en bil genom att vinna ett spurtpris varefter han ”finåkte” till mål slagen med över 10 min.

Jag åker även i år den längre trimklassen, 38 km.

Förra året var det över 12000 deltagare.

Inlagd: 2011-03-07, 12:56
Skriven av: Elin

Elin : Vart ligger Finse ? i förhållande till mer namnkunniga orter

Inlagd: 2011-03-07, 13:04
Skriven av: Erik

Ja, återväxten i mellaneuropa ser dyster ut på kort sikt. Trots alla masstarter som ska locka mellaneuropeerna till tv’n så tror jag inte speciellt många kommer att titta om det inte finns medaljchanser…

Inlagd: 2011-03-07, 13:29
Skriven av: Anders

Erik; Till Finse kommer du bara med tåg vintertid.

Ungefär halvvägs mellan Oslo och Bergen kommer du till Geilo (kolla om Tone på TV4 är hemma), fortsätt ett par stationer via Ustaoset till Finse.

Läs Anne Holts spännande deckare ”1222 meter över havet” som utspelar sig på det berömda högfjällshotellet i Finse.

Inlagd: 2011-03-07, 13:41
Skriven av: Elin

Anders; jag återkommer med delvis avvikande åsikter när Jörgen lagt upp juniortråd 5.

Inlagd: 2011-03-07, 13:47
Skriven av: Elin

Elin, jag är medveten om det men jag pratar om kort sikt. VM går i Val di Fiemme om två år.

Inlagd: 2011-03-07, 13:51
Skriven av: Anders

http://www.langrenn.com/slo-harvey-i-spurten.4893094-1743.html
I mine øyne, det mest imponerende av alle åkarna på 5-milen!

Inlagd: 2011-03-07, 14:26
Skriven av: tolsrav

Karneyenka tog medalj på 15km i Sapporo och inte på femmilen.

Inlagd: 2011-03-07, 14:31
Skriven av: Stefan

tolsrav:Jeg synes Røthe går veldig lett på ski,har stor tro på han i årene fremover.

Inlagd: 2011-03-07, 14:58
Skriven av: Helmer

Jag tillhör dom som faktisk tycker att masstart är det som är mest rättvist på en femmil.

När en femmil går med intervallstart är du väldigt beroende vilka som startar runt om dig. För exempel hade Koukal aldrig tagit VM-guldet i 2003 om han inte fått draghjälp av Valbusa. Brink hade inte fått brons utan hjälp från Södergren. I OS 98 hade Dählie, Jonsson coh Hoffman en stor fördel att åka tillsammans stora delar av loppet.

Inlagd: 2011-03-07, 15:00
Skriven av: Stefan

Stefan: jag la upp statestik för ett tag sedan. om hur ofta medaljörer har hjälp från varandra på 5 mil (mästerskap).. statestiken är från 1982-2003 så jätte ofta är de inte dom har hjälp från varanda å sedan har några haft de men de är rätt troligt att dom tagit medalj ändå..

Inlagd: 2011-03-07, 15:10
Skriven av: jossa

Problemet är ju inte vad som är mest rättvist eller inte utan vad som är den roligaste tävlingsformen.
Satt och tänkte på skidbyten innan, varför har de så många byten om de vill införa ett taktiskt moment? med endast 1 byte hade det blivit taktik av det hela.

Inlagd: 2011-03-07, 15:20
Skriven av: Adrian

Tolsrav, Helmer: J*vla kappvändare var var ni när Röthe, Gjerdalen och co kämpade arslet av sig tidigare under vintern då ni skrek efter vilken norsk skidskytt som helst istället för dom.

Jag har själv trott på Röthe väldigt mycket under vintern och hoppas han fortsätter att gå bra.

Inlagd: 2011-03-07, 15:31
Skriven av: Joel Burman

Adrian: Det blir mer Northug dominans vid fler byten. Därför man har så…

Inlagd: 2011-03-07, 15:31
Skriven av: Joel Burman

Om man pratar om rättvisa då är väl skidbyten orättvist.

Inlagd: 2011-03-07, 15:55
Skriven av: Experten

Om Sverige verkligen vill ha intervallstart på de långa sträckorna så undrar man ju varför de kör SM med gemensam start?

Inlagd: 2011-03-07, 16:04
Skriven av: Kurt

För att de tar ut åkare till distanserna som ska köras på tex VM?

Inlagd: 2011-03-07, 16:12
Skriven av: Adrian

Visst hade gamla intervallstarten en del medförande problem som vi varit inne på. Dock har vi föreslagit här på skidpepp att starta de seedade fältet med en minuts startintervall med mellanliggande b eller c-sidade åkare. Säkerligen finns det någon Dolidovitch som då får en rygg men sannolikheten minskar.

Jag har egentligen inga problem med masstart som tävlingsform annat än att det är tråkigt att titta på.

Inlagd: 2011-03-07, 16:12
Skriven av: Anders

Kurt: Man har ju anpassat SM-programmet så att det skall gå i samma grenar som det påföljande internationella mästerskapet. Men SM-femmilen har väl alltid gått med individuell start?

Inlagd: 2011-03-07, 16:13
Skriven av: Cliff

Såg nu att årets SM-femmil går med gemensam start. Tråkigt.

Inlagd: 2011-03-07, 16:15
Skriven av: Cliff

För framtiden kan man ju undra var mästerskapen helst skall förläggas. Folkfest av det här slaget kan ju bara Norge, möjligen Sverige och Finland bjuda på. De närmaste VM:en går i Val di Fiemme och Falun. Vet att Lahtis vill ha VM 2017, och då känns väl det som ett rätt givet val eftersom det då gått 16 år sedan 2001. Zakopane 2019? Då eller 2021: Schweiz, Tyskland, Österrike? Eller kanske Frankrike?
VM kan inte alltid gå i Norge….
Är det dags att införa VM alla år det inte är OS, som skidskyttet?

Inlagd: 2011-03-07, 16:21
Skriven av: Carl-Johan

På en punkt får Kollen underkänt: för dimmigt. Obegripligt hur man kan lägga ett VM på en så dimmig plats.

Inlagd: 2011-03-07, 16:40
Skriven av: Experten

Joel…..Kankje, men jeg vet ikke, men jeg tror nok presset fra skiskytterne, har gjort dem fremgangsrika!

Inlagd: 2011-03-07, 16:51
Skriven av: tolsrav

Tack Oscar och alla er andra skribenter och kommentar-skrivare (faktistk även norksa) för ett fint VM.

Världscupen går vidare i helgen från Lathis, vilket betyder att TV4 kommer visa lite från loppen mellan reklamavbrotten. Norge skickar bland de bättre de kan få ihop, bla Northug, Bjögren, Johaug och Hattestad (länk nedan). Sveriges trupp kommer antagligen på torsdag men troligen kommer bästa laget köra enligt TT.

http://www.langrenn.com/uttak-lahti.4893448-1743.html

Inlagd: 2011-03-07, 16:52
Skriven av: JonasE

Norge verkar ha kapat alla 100 friplatser från scancupen…

Inlagd: 2011-03-07, 16:58
Skriven av: Frans

80% för intervallstart nu på aftonbladet… Knappast någon statistiskt säkerställd undersökning men ändå med 3914 röstande. Men FIS kommer väl ändå inte att bry sig. Ingenting biter på dem, åkare, publik etc vill ha intervallstart. Ändå ska det vara masstart. Jag blir inte klok på detta.

Om man nu är så intresserad av klungor så blir det klungbildningar även i ett intervallstartslopp. Cortina -Toblach under touren var inte fem mil men i varje fall drygt 35 i rätt oländig terräng ur TV-synpunkt, det blev dock rätt okej TV och enligt mig ett fantastiskt lopp tack vare jaktstart.

Och herregud, om det handlar om betalande åskådare på stadion kontra längs spåret så går väl det att lösa.

Inlagd: 2011-03-07, 17:08
Skriven av: Aliide

Tolsrav/Helmer/Joel: Framtidens skiløpere i Norge (utenom Petter) vil være pilotbrillemannen, Simon Østensen, Petter Eliassen og Sjur Røthe. Når disse gutta får enda mere hår på brystet, blir de farlige for hvem som helst. Det er tid for å glemme skiskytterne våre i stafettsammenheng nå. Hadde aldri i min villeste fantasi trodd at pilotbrillemannen skulle være så bra på tredje etappe.

Inlagd: 2011-03-07, 17:13
Skriven av: Jomar Blekkås

Carl-Johan: ”För framtiden kan man ju undra var mästerskapen helst skall förläggas. Folkfest av det här slaget kan ju bara Norge, möjligen Sverige och Finland bjuda på.”

Ja, dere skal slite for å toppe Oslo, jeg vil se 160000 tilskuere rundt ”Mördarbakken” om fire år :)

Inlagd: 2011-03-07, 18:23
Skriven av: Neithiri

Ja det blir nog svårt att toppa detta VM publikmässigt. Oslo har 600000 invånare (wikipedia), Falun har 36500. Om man räknar i förhållande till ortens storlek räcker det med 9700 åskådare för att komma upp i samma andel och det bör nog gå

Inlagd: 2011-03-07, 19:13
Skriven av: Jon

Jon:
Blir garantert folkevandring av Nordmenn til Falun det året, så det blir nok et bra VM.

Inlagd: 2011-03-07, 19:24
Skriven av: Neithiri

Så kul det varit med VM. Bara lite konstigt att inte avsluta med en kungakröning i en riktig 5-mil. Det har varit så trevligt att hänga här på skidpepp och jag vill tacka alla er som är här inne frekvent och som bidrar med så mycket fakta och tankar. VM får en helt ny dimension när man laddar upp och summerar tillsammans med er. Tack för det allihop. Tack Oskar för att du ger oss möjligheten att hänga här på Skidpepp.

Inlagd: 2011-03-07, 19:56
Skriven av: Anna

Anna: Det är ömsesidigt från oss som hänger här lite regelbundet! Verkar som det kommit en del nya skidpeppare under VM!!!

Inlagd: 2011-03-07, 20:15
Skriven av: Joel Burman

Carl-Johan: jag har inget behov av att ha VM varje år. Vartannat känns alldeles lagom, annars kanske man tröttnar lite. Hur många gånger har VM gått utanför Europa?

Inlagd: 2011-03-07, 20:17
Skriven av: toriv

Carl-Johan: No chance in hell att det ska vara vm varje år! Det skulle devalvera mästerskapen vilket iof alla masstartslopp redan har gjort.

Inlagd: 2011-03-07, 20:32
Skriven av: Joel Burman

Jeg må fortsatt leve i en drøm, er dette virkelig sant? Altså, ser man bort fra sprintene så vant vi alt bortsett fra 15 km intervallstart herrer, der tok vi sølv og bronse. Vi vant begge jaktstartene, begge stafettene, 30km (damer), 50km (menn) og 10km intervallstart (damer). Det er bare et så fenomenalt utrolig vakkert eventyr, dette hadde jeg ikke drømt om i mine villeste fantasier. *klype meg i armen* Nei, det er faktisk ingen drøm :)
Så ja Oskar, nå er VM over, men jeg kommer aldri til å lande etter dette, bare sveve der oppe i skyene og glise og le :)

Inlagd: 2011-03-07, 20:41
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Det gör du iof ganska bra även när inte Norge sopat rent på ett mästerskap!
Enda bottennappet för svensk del förutom Larrys bortvallning är att herrstafetten blev en sådan pinsam svensk historia. För mig är bara Richardsson (med råge) och Hellner godkända. Jag önskar att Emil fått köra en sträcka säga vad man vill om karln men han är alltid positiv och offensiv i sin körning, nu hade det kanske inte hjälpt men jag hade hellre det med facit i hand!

Inlagd: 2011-03-07, 21:00
Skriven av: Joel Burman

Unnar Norge denna framgång. Dock blir det svårt att upprepa detta till nästa VM men den dagen den sorgen

Inlagd: 2011-03-07, 21:06
Skriven av: Experten

Neithiri, vi gläds med dig. Det är så skönt att se att du är på gott humör :-)
Angående VM så var det fram till 1982 VM vart fjärde år. Så fick man iofs VM-medaljer i OS (lite omotiverat). Då var vartannat år mästerskapsfritt.
Skidmästerskap utanför Europa har i regel inneburit svåra fören och väderproblem, och dåligt med åskådare på längdtävlingarna. Detta gäller Thunder Bay 1995 och Sapporo 2007. I båda länderna är backhoppningen mycket mer populär. I äldre tid Rumford 1950 där tävlingarna gick eftersom det inte var snö i Lake Placid.
Vilka som anmäler intresse för 2019 beror nog också på VM som får OS 2018. Om Annecy får det så kommer längdtävlingarna att gå i La Clusaz. Om det blir München så kommer det att bli Garmisch-Partenkirchen. Den tredje kandidaten är Pyeongchang i Sydkorea som hade skidskytte-VM 2009 med vårvärme och konstsnöslinga.
Ett land som visat intresse att arrangera vinteridrottsarrangemang är Kazakstan. Där finns det gott om pengar i vissa kretsar och de har ju en del bra längdåkare och skidskyttar. En nackdel är nog att det kan bli för kallt. Så kanske de vill ha det. Vill FIS?
Sedan kan Kina kanske ha intresse och även vara intressant för FIS för sportens spridning. De har haft världscuptävlingar och har väl sitt Vasalopp. Var det några kineser med i Oslo? Hittar ingen vid en snabb koll i kvalloppen.
Otepää i Estland skulle kunna klara det. De har ju åtminstone en normalbacke och spåren där är väl tillräckligt krävande.

Inlagd: 2011-03-07, 21:56
Skriven av: Carl-Johan

Enig med alle som mener at VM hvert år vil ødelegge statusen.

Inlagd: 2011-03-07, 21:59
Skriven av: Gunnar Bull

http://www.nettavisen.no/sport/vinter/vm2011/article3105177.ece#
Klar tale!!!!

Inlagd: 2011-03-07, 23:47
Skriven av: tolsrav

Stefan: Visst är det så att flera som ”åkt tåg” på 5-milar med individuell start har blivit hjälpta till medalj.
Men allvarligt, och med all respekt för vår vän Pilotbrillemannen, tror du verkligen han hade tagit medalj i söndags om det varit individuell start – knappast ;)

Inlagd: 2011-03-08, 00:13
Skriven av: Allan Vallan

Lahtis söker VM 2017 säger Matti Sundberg som e skidförbundets ordförande. Det oficiella beslutet görs dom närmaste veckorna. När Falun tilldelades VM 2015 förlorade Lahtis med en röst. Det ska inte ordnas VM varje år då förlorar medljerna i värde.

Inlagd: 2011-03-08, 04:58
Skriven av: Lelle

Det vore intressant om någon vill prata formtoppning, kommer vi få se specialisering a la Armstrong där man offrar hela säsongen för att vara bäst i tre veckor?

Är det det Norge har lyckats med? Är det bra för sporten?
http://www.adressa.no/sport/article1600590.ece

Inlagd: 2011-03-08, 06:41
Skriven av: Skidjan

Stefan: masstart är fullständigt orättvist mot de som inte kan spurta.
OK, vi kan ha masstart men då måste den total åktiden vara 3-4timmar+ annars blir det garanterat spurt.

Det finns en anledning att endagsklassikerna och cykel-VM kan vara upp mot 260km och 7 timmar, tempolopp däremot brukar vara betydligt kortare.

Slutsats: man måste ha ännu längre lopp för att skilja agnarna från vetet. Eller individuell start.

Inlagd: 2011-03-08, 06:48
Skriven av: Skidjan

Läste i DI.se om en maskin som heter skiselector som uppfunnits av en svensk.
Används av Norge och Italien. Varför inte Sverige? Underlättar val av skidor vid svårvallade fören tydligen. Är det ett tecken på att Larry inte ligger på framkant? Norge har haft väldigt bra skidor länge nu, kan det ha med detta att göra?

Inlagd: 2011-03-08, 07:56
Skriven av: nisse

Skiselector finns i varannan seriös sportbutik… Även om den inte råkar finnas i svenskarnas vallabuss så har de ju tillgång till den.

Det var nog på slipning/struktur fronten som Norge var före alla andra på VM. Ville Nousiainen fick efter fiaskot på första sträckan i stafetten testskidor av Hjelmeset (de är stallkompisar i Peltonen). Och han sa att den norska strukturen var ljusår bättre än den finska.

Inlagd: 2011-03-08, 08:23
Skriven av: Frans

Det är ändå märkligt att man inte hittade felet tidigare. Jag får den känslan att det var precis samma fel i Val di Fiemme.
Nu får man hoppas att vi aldrig mera behöver missa på detta.

Inlagd: 2011-03-08, 08:39
Skriven av: nisse

Skidjan: fast du kan ju inte säga att Norge har offrat hela säsongen, inte med Björgens resultat i de tävlingar hon har varit med i och inte med Petters andraplats i TdS. Det artikeln säger är väl att Petter fick ändra sitt upplägg pga sjukdom.

Ännu längre lopp skulle kunna vara intressant. Undrar hur stor skillnad det egentligen skulle bli? Det kördes ju lite långlopp i VC ett tag och om jag kommer ihåg rätt så såg toppen ut väldigt mycket som den gjorde i övrigt på VC (kan komma ihåg fel).

Nisse: Larry låg i framkant när han väl kom på vad som saknades. Förhoppningsvis är det en lärdom han kommer att ha med sig i framtiden.

Inlagd: 2011-03-08, 09:06
Skriven av: toriv

Håller med. Starkt av Larry att vända på det hela under mästerskapet men under all kritik att teamet inte kom på det tidigare. Där rök åtminstone två medaljer (Richardsson i 15k och Hellner i dubbeljakten). Särskilt inte med tanke på att många i media och här på Skidpepp anat att det skulle kunna bli så

Inlagd: 2011-03-08, 09:28
Skriven av: Jon

Pinsamt dåligt var väl ändå att ta i om den svenska herrstafettinsatsen. Vad ska vi då kalla de riktiga fiaskona när vi inte ens stått på pallen? Självklart ska vi sikta på guld och enbart guld men med tanke på Norges ruskiga form och förutsättningarna i övrigt var väl silver en rätt realistisk placering (inte minst om man tar hänsyn till Olssons & Södergrens säsonger)
Tycker nog att just vallamissarna var det stora bottennappet – och möjligen lagsprinten på herrsidan.

Håller helt med annars om VM vartannat år – titta på skidskyttet, det går inflation i världsmästerskap där, för att inte tala om hockeyn. Blir helt urvattnat.

Inlagd: 2011-03-08, 09:46
Skriven av: Freddy

Angående långlopp: Brinken resp Jenny Hansson vann nyss Vasan. Vad som är lite mera intressant är att VM-sprintern Teodor Peterson placerade sig som nia (!) inte alls långt bakom Svärd, Ahrlin, Aukland och de andra långloppskanonerna.

Tyder på att standarden är så där på långloppssidan? Skulle vilja se Northug, Hellner & Co åka där men det lär inte hända förrän efter det att de lagt av.

Sandra Hansson bröt loppet enligt vad jag förstår. Lite typiskt henne, hon ville väl inte kunna jämföras med Jenny, Nyström, Bleckur m.fl när hon kom efter (hon var trea efter Smågan, efter drygt en halvtimme).

Angående VM: tycker att man ska prova som det är beslutat nu dvs fyraårscykeln: OS-år, VM-år, Tour-VM-år, VM-år.

Inlagd: 2011-03-08, 09:58
Skriven av: Jörgen

Nivået er jo helt klart lavere i langløpscupen. Hadde VM-feltet stilt opp der, hadde det nok vært 40 mann med inn til mål der og, med en massespurt som Petter hadde vunnet.

Vasaloppet er interessant fordi det er så ujevnt nivå der, på samme måte som på 3-mila for damer i VM.

Inlagd: 2011-03-08, 10:33
Skriven av: tor

Dags for de svenske bloggerne å stille i Falun neste helg, og hylle deres gullmedaljører (Kalla/Hellner)og jeg vil ha informasjon til ”minste detalj”! Men er selvfølgelig på plass i 2015…………

Inlagd: 2011-03-08, 10:36
Skriven av: tolsrav

Har googlat lite och även om jag inte hittar precis det jag vill så verkar det som om det var säsongen 99/00 som Transjurasienne-loppet (76 km) ingick i VC. Har för mig att en viss tyskspanjor vann och att Elofsson blev tvåa. Inga långloppsåkare i toppen där alltså. Kan eventuellt bero på att de inte ställde upp, jag vet inte riktigt hur startfältet såg ut.

Av någon anledning har ju sprintåkare oftast hamnat rätt bra till på Vasaloppet.

Jörgen: vad är det för fyraårscykel som är beslutad? Dvs. vad menas med Tour-VM-år?

Freddy: håller med om att vi måste vara nöjda med ett silver i stafett. I Falun är det däremot bara guld som räknas!

Inlagd: 2011-03-08, 10:49
Skriven av: toriv

tolsrav: även Ida är guldmedaljör och bör hyllas därefter!

Inlagd: 2011-03-08, 10:50
Skriven av: toriv

Jörgen; Fundera över varför Gunde, Wassberg m.fl. aldrig vann Vasaloppet.
De provade utan lycka.

Läs Sandras hemsida så ser du orsaken!
Hon har för övrigt inte förlorat i klassisk teknik mot de du nämner i år.

Inlagd: 2011-03-08, 11:12
Skriven av: Elin

Elin : tack för infon
Jag har faktiskt läst Anne Holts bok men hade glömt namnet på hotellet :-)

Inlagd: 2011-03-08, 11:53
Skriven av: Erik

Petter har sagt at han går Vasaloppet neste år…

Inlagd: 2011-03-08, 11:55
Skriven av: Gunnar Bull

Det är få som klarat Vasaloppet på första försöket. Gunde genomförde aldrig loppet under sin verkliga karriär. Han har kört några gånger som motionär.
Wassberg, Thomas Magnuson, Ulvang, De Zolt, Dählie och ännu fler körde under sina respektive storhetsperioder men misslyckades. Någon var nära, några inte alls. I Ulvangs och Dählies fall med alltför dåliga förberedelser. Sivertsen och Jevne gjorde allvarliga försök.
Skulle bli mycket intressant att se dagens elitåkare i Vasaloppsspåren. I ett mästerskapsfritt år hoppas man att några av dagens stjärnor åtminstone provar.

Inlagd: 2011-03-08, 12:10
Skriven av: Carl-Johan

toriv: Björgen och damerna tror jag inte har gjort nåt annorlunda, de har ju varit bra i flera år.

Ja, Northug och hans mystiska sjukdom på förvintern ja, svårt att veta om det bara var ett spel för gallerierna men han har haft två formtoppar – TdS och VM och i övrigt inte kört särskilt bra.

Herrlandslaget har ju sagt till norsk media att de skulle förvänta sig sämre resultat under vintern då de fokuserade på VM.

Alltså kan man undra 1. hur effektivt var det? 2. gör det VC mindre intressant? 3. Kommer det sänka VC-tävlingarnas kvalitet 3 av 4 år?

Inlagd: 2011-03-08, 12:37
Skriven av: Skidjan

Northug gick på en lättare överträningssmäll i oktober / november 2010 , För att sedan bli bättre och bättre

Egentligen var det ju bara ett lopp som gick riktigt dåligt ( Beito 15 km) Sedan vilade han ju

Gällande vasaloppet så tror jag att Northug blir farlig , han är en stakmaskin. Daniel R blir ockå kul att följa om han ställer upp , Övriga WC åkare tror jag mindre på

Inlagd: 2011-03-08, 13:12
Skriven av: Erik

Ser redan framför mig Richardsson dra med Northug i häcken i 80,95km sen spurtar Petter som etta i mål.

Inlagd: 2011-03-08, 13:48
Skriven av: Adrian

Grymt lång spurt i så fall! Skulle vara galet roligt att få se Northug i Vasaloppet.

Inlagd: 2011-03-08, 14:18
Skriven av: uttern

Ja den blev lite överdrivet lång kanske :)
Frågan är dock om de vanliga åkarna klarar att staka som långlöparna. Ahrlin och Svärds stakning i Marcialonga är bland det värsta jag har sett.

Inlagd: 2011-03-08, 14:21
Skriven av: Adrian

Erik: gjorde han _verkligen_ det? Eller bara ett sätt för att slippa tävla när han var helt vanligt ”ur form”.

Är det någon doktor som verkligen diagnostiserat honom?

Cologna, Modin, Mats Larsson vore kul.

Inlagd: 2011-03-08, 14:24
Skriven av: Skidjan

Adrian: Brink klarade ju omställningen rätt bra och i Vasaloppet verkar det behövas fäste för att vinna i nio av tio tillfällen till skillnad mot Marcialonga (som borde kanske ha en backe i början)

Inlagd: 2011-03-08, 14:26
Skriven av: Skidjan

Elin: Gunde gjorde väl aldrig något seriöst försök att vinna vasaloppet? Wassberg gjorde väl de å var rätt nära någon gång…

Inlagd: 2011-03-08, 14:28
Skriven av: jossa

Marcialonga avslutas väl med en rejält stigning där vissa stannar och vallar om till fäste. Både Oskar och Jerry staka sig upp för denna och det var också där Jerry avgjorde.
Ja Brink har gjort det bra men det jag menar är att jag tror nog det krävs en del specialträning för att kunna ligga och mata stakning på de viset.

Inlagd: 2011-03-08, 14:35
Skriven av: Adrian

Toriv: Stämmer bra det kördes långlopp i franska Lamoura Mouthe (44/72 km) i WC 99/00. En viss tyskspanjor vann med Elofsson som tvåa och en spanjor som trea. Brink, Södergren och Fredriksson var också med. Belmondo vann på damsidan. Länk

Elin: Har nu läst Sandra Hanssons blogg, det förklarar varför hon bröt. Osis för henne.

Carl-Johan: Ja, det är mycket ovanligt att någon vinner Vasaloppet direkt på första försöket. Ska idag i så fall vara en grym hängåkare utrustad med bra stakteknik och fantastisk spurt… Det vore dock intressant att se hur det skulle gå för WC-åkarna.

Toriv igen: Tour-VM blir av de år som idag är OS/VM-mästerskapsfria dvs 2012, 2016 etc. Efter att ha googlat lite verkar det finnas beslut om det från FIS-kongressen men är ännu inte helt klart att det verkligen blir av nästa år – länk

Inlagd: 2011-03-08, 15:10
Skriven av: Jörgen

Skidjan: Northug var ju även sjuk under NM. Sen tror jag inte att Norge var ensamma om att fokusera mer på VM än på VC. Din första fråga blir därmed svår att svara på/resonera kring. Vad gäller nummer två så tycker jag att VC alltid är mindre intressant när det är VM- och OS-år, eller snarare: VC blir mer intressant när det inte är något mästerskap. På 3:an är nog svaret ja, men det har det nog alltid varit.

Jag tycker det vore jätteintressant om Northug och flera andra VC-åkare gör seriösa vasaloppssatsningar nästa år. Jag tycker det vore rätt kul att få se Alsgaard och Northug spurta mot varandra…

Jörgen: tack för info och länkar. Verkar inte som om det var några långloppslöpare med i det loppet, eller så kom de långt ner. Vad gäller tour-VM så är jag inte helt negativt inställd, men då skulle jag helst vilja slippa TdS det året.

Inlagd: 2011-03-08, 15:26
Skriven av: toriv

Är helt övertygad att om WC åkarna satsa fullt ut på Vasaloppet skulle segraren vara någon av dom..några gånger har topp åkarna i WC åkt vasaloppet samma år som dom haft VM/OS som dom satsat på alltså inte gått in 100 %..tittar man på segrare så var väl Ottosson Aukland WC åkare när dom tog segrar..

Inlagd: 2011-03-08, 15:34
Skriven av: jossa

Jossa: du har rätt i att Aukland vann medan han fortfarande var aktiv i VC, men det var (precis som du antyder) varken VM eller OS det året.

Inlagd: 2011-03-08, 15:37
Skriven av: toriv

Petter til Skavland :)
http://www.abcnyheter.no/nyheter/kultur/110308/northug-til-%C2%ABskavlan%C2%BB

Inlagd: 2011-03-08, 15:57
Skriven av: Neithiri

Jag skrev tidigare att jag hoppas att Rickardsson gör en satsning på Vasaloppet. Det hade varit kul om Northug, Sundby och Rønning också gjorde en satsning.

Inlagd: 2011-03-08, 17:01
Skriven av: Alexander

Har hämtat mig efter tre dygns tältade i Nordmarkaterrängen där jag träffade många intressanta och trevliga skidentusiaster.

Träffade också några mindre trevliga, tre gubbar som efter 3-milen ondgjorde sig över Therese Johaugs dialekt.
Det tyckte att det var ovärdigt att hon fortfarande talade sin breda Dalsbygda-dialekt.

Jag blev förvånad även om jag visste att hon till och med blivit mobbad i norsk TV.
Som förespråkare för mera dialekter bad jag gubbarna flyga och fara.

Kom sedan att tänka på Charlotte Kalla. Med en pappa och farföräldrar födda och uppväxta i Tärendö borde hon vara tvåspråkig.
Undrar om hon talar meänkieli.
Någon som vet?

Inlagd: 2011-03-08, 20:05
Skriven av: Elin

Elin, det hade varit sjukt coolt! (Kalla alltså)

Inlagd: 2011-03-08, 20:31
Skriven av: Oskar

Är nästan helt säker på att hon kan finska..ska mkt till om man kommer därifrån å inte förstår finska

Inlagd: 2011-03-08, 20:46
Skriven av: jossa

Jag vet att Haag skrev vid ett tillfälle att hon kan finska. Hennes farmor pratar bara finska om jag fattat rätt.

Inlagd: 2011-03-08, 21:03
Skriven av: nisse

Angående Kallas kunskaper i finska språket så hittade jag en gammal länk här som ger en del svar: http://www.finsk.no/default.asp?id=206&nc=2
Att folk ogillar Johaugs dialekt är helt obegripligt för mig.

Inlagd: 2011-03-08, 21:56
Skriven av: Carl-Johan

C-J: svar på tal! Är inte förvånad över att hon inte kan finska eller meänkieli. Min sambo är från Haparanda och varken hon eller en hel del av hennes vänner därifrån kan någotdera. (Konstig mening, men ni fattar.) Antar att det är samma orsak som gör att allt färre finnar kan svenska.

Inlagd: 2011-03-08, 22:11
Skriven av: toriv

Nu är ju inte meänkieli och finska riktigt samma sak.
Det framgår också från artikeln att Charlotte skiljer på finska och meänkieli.

Jag träffade några ungdomar från Junosuando som sommarjobbade här.
En av dem hade i motsats till Charlotte fullföljt undervisningen i meänkieli så att han kunde ringa hem till gammelfarmor.
Det framgår också att Charlotte är besviken på att hon inte lärt sig finska eller meänkieli.

Carl-Johan;
jag hoppas liksom du att Therese behåller sin härliga dialekt.

Oskar;
du som är orienterare, kolla en bilkarta så ser du att sjöar, myrar etc. har namn på finska några mil in i Sverige räknat från Torneälven

Inlagd: 2011-03-08, 22:21
Skriven av: Elin

Elin: min uppfattning är att många, men inte alla, tornedalingar som inte passar på att lära sig extraspråket i skolan, oavsett vilket språk, oftast ångrar sig när de blir äldre.

Inlagd: 2011-03-08, 22:25
Skriven av: toriv

toriv: 80% av alla som bor i Haparanda förstår finska sedan kanske 60 % lätt kan göra sig förståd på finska..din tjej å hennes vänner måste till höra den skara som är i minoritet..finnarn hära hapranda har aldrig kunnat svenska :)

Inlagd: 2011-03-08, 23:03
Skriven av: jossa

jossa: du har nog rätt, även om andelen som kan svenska nog ändå skulle minska om inte inflyttningen från Finland höll uppe siffran. Ibland känns det ju mer Finland än Sverige när man går på stan (eller snarare: affärerna kring IKEA eftersom stan typ är död). Min erfarenhet av finnarna är att man klarar sig hyggligt, om än långt ifrån bra, med svenska om man åker till Torneå.

För att komma tillbaka till Kalla så är jag ändå lite förvånad över hennes ”okunskap” med tanke på att Tärendö är så pass litet. Borde vara än högre likriktning där, kan man tänka.

Inlagd: 2011-03-08, 23:41
Skriven av: toriv

Elin, jag jobbar där de kartorna görs! hehe

Inlagd: 2011-03-08, 23:45
Skriven av: Oskar

Jotack det här med dialekter kan man, själv är jag uppfödd i skåne och pratar skånka och så fort man är norr om skåne är man knappt betraktad som svensk längre :)
På lördag smäller det igen, åker på semester hos vänner och familj för en veckas vistelse i Vilhelmina och Klimpfjäll, då lär man bli mobbad på nytt ;)

Inlagd: 2011-03-08, 23:53
Skriven av: Adrian

Och ja såklart , laggen skall med! trots att Nextjet tar 700!!! kr tor Arlanda-Vilhelmina…tala om ocker!

Inlagd: 2011-03-08, 23:54
Skriven av: Adrian

Adrian: vad tror du min sambo, som jobbar i Helsingborg, får för kommentarer då? :)

Inlagd: 2011-03-09, 00:14
Skriven av: toriv

Dialekter är fint, eller som vi från stockholm säger: ”vi som inte har någon dialekt är bara avundsjuka på er” ;)

Inlagd: 2011-03-09, 08:38
Skriven av: Anders

Tornedalingar förstår och kan Finska mer än vad dom vill erkänna. Dom är uppväxta i en tvåspråkig miljö. Däremot att prata obehindrat är ju nått annat och det är där Tornedalingar lägger ribban med att kunna Finska.

Inlagd: 2011-03-09, 09:16
Skriven av: nisse

Stockholmare har väl också dialekt? Alpinåkaren Janette Hargin har en fin stockholmsdialekt i alla fall.

Inlagd: 2011-03-09, 09:20
Skriven av: uttern

Finns ju de som hävdar att kirunamål är den renast dialekten. Vad som nu menas med det…

Inlagd: 2011-03-09, 10:38
Skriven av: toriv

Nu när Vm är över så verkar det som om att vi kan glädja oss åt en supertävling idag av Helena Ekholm :)

Inlagd: 2011-03-09, 14:21
Skriven av: Adrian

toriv: Vasaloppet ingick i WC ett år. det var typiska långloppsåkare som var i täten. Det var nästan inga traditionella åkare som ides ställa upp.

Inlagd: 2011-03-09, 20:33
Skriven av: Sten

Sten: det har du rätt i! Blev ju inte succé direkt… Undrar varför ett transjurasiennelopp på 76 km i fri stil är så mycket mindre avskräckande än ett vasalopp på 90 km. Är det de sista 14 km eller är det mer läskigt med klassisk än fri stil?

Nu kom jag nog på svaret: var ju OS i Turin samma år. Kan vara tight att ladda om på en vecka…

Inlagd: 2011-03-09, 20:57
Skriven av: toriv

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values