Inför herrarnas dubbeljakt

Jag missade tyvärr dagens presskonferens med herrarna, men den går ju att se i efterhand på SVT Play (se ovan). Enda personen som saknades där var Marcus Hellner, som får vila lite från pressen efter alla uppståndelse kring VM-guldet i torsdags.

Johan Olsson är glad att VM inleds med en masstart för honom eftersom hans form varit lite svajig senaste tiden. Då är det bra med en klunga som kan hålla farten åt honom. I Drammen var han nedtränad eftersom han blivit tvungen att köra hårdare närmare inpå mästerskapen än många andra med tanken på alla hopplösa sjukdomar han varit med om. Förhoppningsvis har formtoppningen lyckats och det kan bli kul imorgon. Dock tror jag inte det blir lika kul som för ett år sedan. I den formen har grabben nog inte hunnit hamna i än. Eller?

Man trodde inför den här säsongen att Anders Södergren aldrig mer kan komma sämre förberedd inför ett mästerskap än till förra och förrföra året, men ser man till resultaten från den senaste tiden är jag lite oroad faktiskt. Han utstrålar inte det där härliga lugnet som han brukar. Dock är det Holmenkollen vi pratar om. Här har Södergren upplevt några underbara dagar förut och varför inte igen? Tveksamt om hans dag är i morgon. Han säger dock till SVT att han är i bättre förberedd nu än han var samma tid förra året.

Daniel Rickardsson då, han verkar vara i otroligt bra form! Frågan är hur bra skate-form han är i. Det blir nog ingen klungspurtmedalj för grabben, men lyckas han och några till rycka loss kan det nog bli jäkligt kul tror jag!! Till SVT berättar han:

”Man har väntat hela året på det här. Den senaste veckan har jag höjt formen ytterligare, även i fristilen, så jag har stora förhoppningar.”

Härligt!!

Sist men verkligen inte minst, Marcus Hellner. Bara några timmar efter att grabben bärgat guld och sjungit nationalsången avslutade han sitt blogginlägg med meningen:

”Jag är då grymt sugen att ge mig ut i spåren igen!”

Snacka om taggad grabb!!

Hur ska då loppet utveckla sig för att det ska passa svenskarna? Om nu Marcus är i den formen han verkar vara i så är det nog full rulle från start som gäller. Många nationers åkare, inklusive de svenska, har insett att det finns endast ett enda botemedel mot Northugs spurt, och det är att dra ifrån långt innan norsken hinner lägga i turbon. Därför tror jag alla kommer köra för kung/president och fosterland! Abrahamsson, till Aftonbladet, är inne på samma sak:

”Petter har säkert känt att de flesta masstarter i vinter har gått i ett tempo som gjort att han inte har kunnat styra loppen lika väl.”

Johan Olsson:

”Vi har märkt på masstarterna nu att det har blivit en annan attityd efter det där (OS-loppet). Mer offensivt och lagen går ihop mer nu än vad som hände innan. Det har blivit ett traditionsbrott nu i masstarten. Jag tror definitivt det kommer hända mer, definitivt på skate-delen.”

Södergren tror att anledningen till att det blivit mer offensivt beror på en viss norrman:

”Fler än vi förstår att det är dumt att vänta in till upploppet med Northug i hasorna. Det är väl fler som vill vinna än han!”

Uppförsbackarna är långa vilket betyder att det kommer att gå att grilla motståndarna rejält om man har krafterna. Lyckas en liten klunga gå loss kan det bli riktigt riktigt spännande. Är det bara en som rycker, ja då tror jag han blir uppäten av klungan så småningom. Ja om nu inte några ligger och bromsar i klungan som förra året. Dock tror jag inte någon kommer tillåta det igen.

Södergren nämner att man snackat ihop sig om ett ryck imorgon. Av vem och när vill han inte avslöja. Det är tur det för jag är orolig när folk blir för kaxiga (läs: Johnsrud Sundby under OS) och sedan inte levererar.

norskarnas persskonferens frågade man vad Petter tyckte om att Hellnerbacken numera heter Hellnerbacken. Han svarar slappt:

”Nej, den har inte fått namnet Hellnerbacken.”

Men han säger att det är viktigt att vara med där framme under hela loppet om en attack skulle komma. Så förmodligen lär vi inte se grabben där han brukar vara, nere bland 20:e plats, imorgon.

Vi har pratat mycket om svenskarna och en viss norrman, vad har vi mer att vänta oss för konkurrens imorgon? Först och främst världens (fram tills i torsdags) mest kompletta skidåkare, Dario Cologna. Han (och även flera ur hans landslag) kan bli riktigt giftiga i morgon. Sedan har vi ju som alltid Alexander Legkov. Dödsfarlig. Och Vylegzhanin visade i La Clusaz att han kan vinna. Då var det bara fri stil, men imorgon är det både och. I Drammen kom Vylle tolva, placeringen efter Legkov, så han kan klassiskt också (i Otepää var han trea!).

Tyskarna då? I don’t know… Fransoserna då? Kanske, men tveksamt. Italien då?! Nja… Resten av norskarna? Svar nej.

En liten reflexion: det känns verkligen som att den här säsongen är det färre nationer än på länge som ser ut att vara med och kriga om medaljerna. Vad kan det bero på egentligen? Kanske lite på att det pågår ett generationsskifte i Tyskland och Italien.

Vädret då? Jo, enligt YR ska det bli perfekta förhållanden i morgon! Eller vad sägs om växlande molnighet och -2° !!

Nu blire medalj för svenskarna!

Till slut, kan folk (och då menar jag framför allt kvällspressen, kvällspressens läsare osv) lägga ner allt snack om Bjørgens astmamedicin. Jag blir så sjukt trött!!!

Etiketter: