23 februari 2011, av Oskar

Nu börjar det!! (a.k.a. inför VM-sprinten)

Mindre än ett dygn återstår innan det första (riktiga) skidloppet går av stapeln i Holmenkollen. Idag gick iofs kvalloppen för de åkare med höga FIS-poäng men jag vet inte om det räknas. Kanske.

Hur som helst, VM-programmet rivstartar med herrarnas och damernas sprint. Ni som följt diskussionerna vet att många är kritiska till banan. Den är för smal, för kort upplopp osv. En sak är säker, den är en väldigt bra bana från TV-soffan. NRK är duktiga på att producera och jag tror att det kommer bli mäktigt imorgon. Banan:

sprint.png


Dambanan


Herrbanan

Men visst kan man tycka att speciellt banans sista del är lite orättvis. Innan upploppet har man en långt utförslöpa så det kommer bli väldigt svårt att gå ikapp och om eftersom man ligger i nästan maxfart vid ingången till upploppet. Att komma nerifrån, som det är i bland annat Kuusamo, in på ett upplopp ställer mycket högre krav på fysiken. Sen så är det endast max två i bredd under en ganska lång bit innan man ger sig av ner mot upploppet. På grund av det lär det bli hårt krigande om de främsta placeringarna redan i början av banan. Antagligen blir det då inte lika mycket rackarspel som kan uppstå på andra banor, här är det nog full kareta från början till slut!

Av de aktiva som åkt mycket skateboard i ramp eller snowboard i pipe vet att det gäller att trycka på rätt sätt i den näst sista lilla knixen för att få extra mycket fart över sista lilla krönet (se banprofilen). Där går det att få till riktigt bra schwung tror jag!

Förra året kördes som ni kanske minns för-VM här. Banan var inte identisk men i det stora hela samma sak. Då såg toppen på herr- respektive damsidan ut så här:

1. Anders Gløersen
2. Alexey Petukhov
3. Marcus Hellner
4. Nikolay Morilov
5. Eirik Brandsdal
6. Jesper Modin
(7. Emil Jönsson)

1. Marit Bjørgen
2. Kikkan Randall
3. Natalia Korosteleva
4. Justyna Kowalczyk
5. Hanna Falk
6. Silvana Bucher

En bra svenskdag. I morgon har vi förhoppningar om något bättre, helt klart. Jönsson är storfavorit som vanligt (psykning från alla håll) och den stora frågan är om han pallar trycket. Jag tror han gör det. Frågan är bara om han pallar den röda och den blå armen. Både Norge och Ryssland har ett enormt starkt lag som säkert kommer se till så att Jönsson får det tufft redan från början. Men vi har faktiskt Marcus Hellner och Jesper Modin. Vad gäller Modin är det väldigt svårt att sia om eftersom han varit sjuk. Har han hunnit återfå alla krafter?

Det var också väldigt tråkigt att varken det ryska eller norska sprintlaget ställde upp i Drammen förra veckan. Där var det bara Northug som åkte av de norskar som ställer sig på startlinjen i morgon.

Jag tror tyvärr inte det blir guld till Sverige, men däremot andra medaljer. Men samtidigt hoppas jag att jag har fel!

Det jag alltid irriterar mig på inom sprint är hur slumpartat de olika åkarna hamnar i kvartsfinalheaten. OK, det är inte slumpen som avgör utan ett tydligt reglement utifrån placeringen i kvalet, men ändå. Ibland hamnar 6 personer som alla skulle kunnat vinna i samma kvart, och vips är förmodligen tre av dessa garanterat borta ur leken. Men men, sån är sprinten. Och då har vi inte ens börjat snacka om alla incidenter som kan ske utmed banan. Herregud, nu blev jag nervös!

Damsidan då? Där är det inte riktigt lika många som kan kriga om segern. Sverige har Hanna Falk. Jag tror att hon är den enda som skulle kunna vinna i morgon av svenskarna. Men bara om allt stämmer. De andra tror jag inte har kapaciteten och hjärnan att drämma till resten av världseliten. Favoriter måste ändå vara Randall, Bjørgen, Kowalczyk och inte minst uppstickaren Falla! Sen får man aldrig glömma Petra Majdic. Och Follis. Tja, det blev några namn ändå.

Som vanligt verkar inte kvalet sändas i TV men ni hittar live-rapporteringen här. SVT visar visst kvalet! 13:30 drar det igång i SVT1.

Själv är jag ännu inte på plats i Kollen. Som det ser ut nu åker jag dit på fredag eftermiddag eller tidigt lördag morgon, så morgonens rapporter kommer från TV-soffan. Eller nej, från SVT Play på jobbet faktiskt…

För att komma i rätt stämning rekommenderar jag er att läsa Blommans blogginlägg på Vinterstudiobloggen.

Och kom ihåg! Uppvärmningen på SVT Play startar en kvart innan ordinarie sändningar (12:45)! Brukar vara gudabenådad TV!

81 kommentarer till ”Nu börjar det!! (a.k.a. inför VM-sprinten)”

Kvalet sänds, som alltid under mästerskapen, på SVT från 13.30. Missa inte deras uppvärmnning på SVT Play från 12.45.

Inlagd: 2011-02-24, 07:50
Skriven av: JonasE

Fy fan vad spännande det här blir!

Inlagd: 2011-02-24, 07:57
Skriven av: Anders

Åh! Tack JonasE, jag försökte hitta info på deras hemsida igår när jag var ritkigt trött men hittade ingenting.

Inlagd: 2011-02-24, 08:39
Skriven av: Oskar

Blir roligt har ju som väntat på detta ett bra tag nu, kanske inte direkt på sprinten men på dom andra loppen.

Ser att Majdic gnäller än en gång på Brodin och Falkens tuffa åkstil i sprintloppen.

Inlagd: 2011-02-24, 09:15
Skriven av: Andreas P

Tacka gud för att svt-play finns nu när tävlingarna går under arbetstid.

Inlagd: 2011-02-24, 09:28
Skriven av: Adrian

En sprintbana måste ju anpassas efter hur tävlingsplatsen ser ut. Det är ju t. ex. rätt givet var målet skall ligga.

Inlagd: 2011-02-24, 09:41
Skriven av: Carl-Johan

Teichmann har aviserat att han inte kör dubbeljakten. Off Topic men änså.

Inlagd: 2011-02-24, 09:47
Skriven av: Anders

Ja det ska bli fantastiskt spännande och kul.

Jäkligt trist dock att Mats blev sjuk för sjuttielfte gången den här säsongen.

Teodor lär ju missa kvalet som vanligt. Jag kan inte fatta varför han alls är med i truppen. Han platsar inte ens som reserv på hemmaplan. Både Calle, som slagit Teodor i varenda sprint den här säsongen, och formtoppade Bryntesson hade varit självklara val framför Teo.

Emil kan vinna men han kan lika gärna bli tia. Banan i Drammen är mer rättvis än den i Oslo. I Drammen fanns det gott om plats runt hela banan och upploppet gav alla åkare chansen att hävda sig så är inte fallet i Holmenkollen. Där är det direkt avgörande att ha bra position runt hela banan annars är man körd och att hela tiden söka rätt position kostar kraft både mentalt och fysiskt.

Inlagd: 2011-02-24, 10:04
Skriven av: Slaktarn

Jag tror att Jönsson kommer få väldigt svårt att nå final idag. Han kommer va alldeles för påpassad. Eftersom det är en ”positions-bana” kan det räcka med ett misstag för att han ska bli instängd och då kommer ingen släppa fram honom. Och jag tror Pethukov får samma problem.

Däremot kan detta öppna upp för dom andra svenskarna som kan få göra sina lopp mer ostört. Om Hellner kan ta sig fram kan han hålla högt tempo uppför backarna och kanske gå vidare även om han skulle bli trea i sina heat.

Och så norrmännen… Dom har naturligtvis också åkare som kommer bli påpassade, men dom är fem stycken som vart på VC-pallen i år. Det går inte att stoppa allihop. Dessutom kommer dom kunna dra nytta av varandras styrka, så det blir nog en väldigt röd dag idag.

Inlagd: 2011-02-24, 10:17
Skriven av: Manne

Det mesta avgörs av kvartsfinalsfördelningarna. Mardrömsscenariot kan uppstå för flera nationer när fler åkare från samma nation hamnar i samma kvart. Usch! Och kvartsfinalerna kan också emellanåt likna rena finalerna, usch usch!

Inlagd: 2011-02-24, 11:01
Skriven av: Anders

Norge får gärna vinna dubbelt bara Emil får en bronspeng. Oj, så man unnar den grabben framgång i ett mästerskap nu.
Håller tummarna för Emil

Inlagd: 2011-02-24, 11:04
Skriven av: gnällspik

Håller med om att det är svårtippat eftersom ingen banan är sig lik den andra. Hade det varit som i friidrott där man alltid kör samma bana så hade man tippat emil j alla gånger baserat på säsongens resultat och hans form. Han har ju dock visat att han kan vinna på många olika banor under säsongen vilket talar till hans fördel, allt handlar om att ha flyt och inte ha otur med brutna stavar och fall etc.
Tror absolut normännen kan har en medveten taktik för att störa Emil, tränga han, va på han skidor etc…

Inlagd: 2011-02-24, 11:12
Skriven av: Adrian

Herrej… vad pepp jag är! Hur många mästerskap har vi betat av här på skidpepp? Denna gång är jag dock betydligt mer laddad än tidigare. Jag tror hårt på Emil idag, men sprint är så vansinnigt nyckfullt…

Inlagd: 2011-02-24, 11:30
Skriven av: Anders

Vilka åkare skulle ni vilja se lyckas förutom svenskarna på de olika distanserna? Alltså sådana man unnar en framgång.

Sprint: Kershaw, Randall
DP: Legkov, Steira
15/10km: Bauer, Longa
Teamsprint: Canada, Slovenien
Stafett: –, —
50/30km: Angerer, Johaug

Inlagd: 2011-02-24, 11:34
Skriven av: Anders

Måtte ta meg en lang skitur i morges/formiddag for å ”døyve” nervene. Dette blir jaggu spennende! Håper at rette mann og kvinne vinner, og ikke at noen vinner på grunn av stygge incidenter. Håper selvfølgelig på norske seire, men dette blir virkelig knallhardt. Både våre kjære naboer og russerne (egentlig naboer det også) blir svært så farlige.

Inlagd: 2011-02-24, 11:40
Skriven av: Jomar Blekkås

Väderprognosen för em från norska SMHI är minus 11 och lätt snöfall i Holmenkollen. http://www.yr.no/sted/Norge/Oslo/Oslo/Holmenkollen~511487/

Till lördagens race har prognosen ändrats i riktning mot kallföre sedan igår. Minus 3 och snöfall är prognosen nu för lördag.

Inlagd: 2011-02-24, 11:42
Skriven av: Per

Steira skulle jag gärna se ta ett guld, tror inte hon gör iof, men det skulle vara fint om hon fick göra det.

Inlagd: 2011-02-24, 12:38
Skriven av: Freppe

NU KÖR VI!!! (svt play)

Inlagd: 2011-02-24, 12:46
Skriven av: Oskar

Det var da veldig så nervøs jeg ble, men nå begynner det heldigvis snart. Hva skal til for at dere blir fornøyd med dagen, selv vil jeg være fornøyd med medalje til Norge både på herre- og damesiden, jeg trenger ingen seier, selvom det hadde vært hyggelig.

Har måttet forandre taktikk på tipset, har oppdaget i det siste at jeg har heiet mer på de jeg har valgt i tipset enn på nordmenn, og sånn kan man ikke ha det når man står med norsk flagg rundt løypene, så i vm skal jeg tippe med hjertet…

Lykke til

Inlagd: 2011-02-24, 13:28
Skriven av: Hanne

OJ vad spännande de ska bli.. känns rätt så öppet kanske någon skräll kan dyka upp varför inte Crawford på damsidan bland herrarna kanske någon av italienarna..kanske inte vinna man final/ medalj om de vill sig väl

Inlagd: 2011-02-24, 13:32
Skriven av: jossa

Dåligt kval igen av Brodin men det verkar som att hon fixar det. Förstod aldrig riktigt varför hennes VM-plats var så given och förstår det ännu mindre nu.

Inlagd: 2011-02-24, 13:51
Skriven av: Cliff

Jeg ønsker at alle kommer i mål med ski og staver intakt. Det er viktigst fordi da har alle fått muligheten. Men jeg håper på medalje for Falla, Kalla, Falk, Jønsson, Hattestad og Harvey.

Inlagd: 2011-02-24, 14:04
Skriven av: Anna

Vad e det med emil, alldelles för dåligt kval, räknar bort medaljchanser för honom tyvärr!

Inlagd: 2011-02-24, 14:16
Skriven av: Paul

Två bra citat från Haag i Vinterstudion: ”Ping-Pong-Pelle” om Pellegrino och ”han är en snäll kille” om Northug.

Inlagd: 2011-02-24, 14:47
Skriven av: Per

Hanne… En medalj för någon av de svenska herrarna eller damerna är vad jag hoppas på. Det vore en riktigt bra start på VM. Men det blir inte lätt.

Inlagd: 2011-02-24, 14:50
Skriven av: Manne

Är så sjukt nevös nu, it ain’t even funny! Huvudvärk och hjärtklappning… Fan vas jag älskar mästerskap!!! =D

Inlagd: 2011-02-24, 14:58
Skriven av: LMG

Bra kvartsfinal av Brodin, såg ut att ha fina skidor också.

Inlagd: 2011-02-24, 15:04
Skriven av: Cliff

Bra av Brodin men vad hände med Genuin i mitten av loppet? kanske Brodins tid kan räcka hoppas :)

Inlagd: 2011-02-24, 15:05
Skriven av: jossa

Brodin och Jacobsen delar väl bästa LL tid?

Inlagd: 2011-02-24, 15:11
Skriven av: LMG

varför åker kval tvåan i kvart 4 borde hon inte åka i kvart 2 ???

Inlagd: 2011-02-24, 15:17
Skriven av: jossa

Nej vilken kvart. Randall och Celine faller…

Inlagd: 2011-02-24, 15:20
Skriven av: Anna

jossa: Nej, tvåan skall inte komma i samma semifinal som ettan.

Inlagd: 2011-02-24, 15:21
Skriven av: Cliff

Jossa: För att de bästa inte ska hamna i samma semi.

Inlagd: 2011-02-24, 15:22
Skriven av: LMG

förstår hur du tänker.. man ska väl ändå gå att ordna att hon åker semi 2 sedan,, nu hade vi fax tur hoppas de håller i sig

Inlagd: 2011-02-24, 15:23
Skriven av: jossa

Å herregud, hur ska det gå i herrkvartarna när det är så tajt redan för damerna… Räknar med ett antal vurpor i alla heat.

Inlagd: 2011-02-24, 15:27
Skriven av: JA

Sååå trist att inte ha Falla med till semi:(

Inlagd: 2011-02-24, 15:28
Skriven av: Anna

snacka om max utdelning på damsidan alla 4 i semi med bra hjälp av fall Brodin just till kvart nu i semi härligt..

Herrarna kan bli hur tufft som helt nu

Inlagd: 2011-02-24, 15:30
Skriven av: jossa

Morsomt å høre hvor forskjellig de norske og svenske kommentatorer bedømmer de svenske løperne. SVT er super positive til Kallas løp i kvarten, Alsgaard synes hun viste flere svakhetstegn.

Hvordan er reglene for disking i sprint? Ingmarsdotter lå bak brun-lie, og det var jo hennes skyld at brun-lie falt, kan man diske noen for slikt, eller må det være litt mer med vilje?

Inlagd: 2011-02-24, 15:37
Skriven av: Hanne

Varför är emils kvart så lätt hårda åkare som Harvey å Gloersen blir tufft.. Harvey med en bra dag kan vinna

Inlagd: 2011-02-24, 15:48
Skriven av: jossa

jossa: Tror inte Harvey räcker till på den här banan. I Drammen kom han starkt på det tuffa upploppet, men den här banan gynnar inte honom på samma sätt.

Inlagd: 2011-02-24, 15:49
Skriven av: Cliff

Cliff: än så länge är Harvey med :)

Inlagd: 2011-02-24, 15:52
Skriven av: jossa

jossa: Ja, det var starkt att spurta ner Glöersen. Jag erkänner att jag hade fel :)

Inlagd: 2011-02-24, 15:53
Skriven av: Cliff

Sjukt nära att vi fick alla 8 vidare, men Teodor torskar men nån centimeter.

Inlagd: 2011-02-24, 15:58
Skriven av: Cliff

Teodor gör ändå en godkänd insats tycker jag..

Inlagd: 2011-02-24, 15:58
Skriven av: jossa

Godkänt av Teodor, men det var den klart lättaste kvarten. Tror inte Morilov och Jäger har mycket att sätta mot Jönsson, Harvey och Hellner i semin.

Inlagd: 2011-02-24, 16:01
Skriven av: Cliff

Märklig infektion Falk har, där hon orkar två lopp och tvärdör i det tredje. Skicka hem henne omedelbart, hon skall inte vara i närheten av övriga och skall hållas långt borta från teamsprinten.

Inlagd: 2011-02-24, 16:04
Skriven av: Cliff

Upp som en sol ner som en pannkaka. Ska killarna gå samma väg?

Inlagd: 2011-02-24, 16:13
Skriven av: Manne

Tunga Vancouver-vibbar att se Modin mot Northug och Hattestad. Han gör det ändå bättre än vad Jönsson gjorde då.

Inlagd: 2011-02-24, 16:17
Skriven av: Cliff

Nu kommer ångesten och magknipet….

Inlagd: 2011-02-24, 16:20
Skriven av: Skidjan

Modin gör det väl ok men om han inte går vidare på tid så vinner en norrman är jag rädd för. Och tiden räcker nog inte…

Inlagd: 2011-02-24, 16:20
Skriven av: Per

Jag tror Modins tid räcker. Emil går inte för fullt uppför backen.

Inlagd: 2011-02-24, 16:22
Skriven av: Cliff

Jag fick helt fel! Åh vad härligt!!

Inlagd: 2011-02-24, 16:24
Skriven av: Per

YESSSSSSSSSSSS, men det kommer nästan bli FÖR spännande i finalen… insatserna är monumentala.

Det handlar inte bara om svenska medaljer, det handlar om att de värsta rivalerna till Hellner och Jönsson – Northug och Hattestad respektive kan beröva oss på dem.

KOM IGEN SVERIGE!!!!!!1

Inlagd: 2011-02-24, 16:25
Skriven av: Skidjan

Fan, jag börjar bli spyfärdig av nervositet. Har helt slutat låtsas jobba nu.

Inlagd: 2011-02-24, 16:27
Skriven av: Cliff

Skidjan: Det kan ju inte bli bättre! Du vill väl inte ha en final mot Hofer eller Tritscher? ;-)

Inlagd: 2011-02-24, 16:31
Skriven av: Per

Gud vad spännande en medalj måste de väl ändå bli för inte ska väl en est svuva oss på den…

Inlagd: 2011-02-24, 16:38
Skriven av: jossa

Alltså, vilken final. Vore skoj om Kummel vann och Modin tar silvret…

Inlagd: 2011-02-24, 16:41
Skriven av: Jon

Fy helvete vilket skidögonblick!!!!

Inlagd: 2011-02-24, 16:45
Skriven av: Per

Per: en otrolig anspänning är det bara, men går det bra så JAAAAAAAAA!
!
!

Inlagd: 2011-02-24, 16:46
Skriven av: Skidjan

Helt sagolikt. Vilket jävla lopp han gör!

Inlagd: 2011-02-24, 16:46
Skriven av: Cliff

Fruktansvärt imponerande!!!!!!!!!!!!

Inlagd: 2011-02-24, 16:46
Skriven av: Joel Burman

SVERIGE!!!!!! HELLNER!!!!!!!!!!!! JÖNSSSSSSSSSSON!

Inlagd: 2011-02-24, 16:47
Skriven av: Skidjan

Detta var så fint! Jag är så glad för alla tre på pallen.

Inlagd: 2011-02-24, 16:47
Skriven av: Anna

Vilken lekstuga.. härliga skidor hade dom.. hoppas ni som gnällt på svenskavallarna kan ge dom ett litet plus idag :)

Inlagd: 2011-02-24, 16:48
Skriven av: jossa

Herregud vilken överlägsenhet. Surt att Jönsson tappar spurten men det var nog inte riktigt hans bana. Helt klart en bana som passar distansåkarna.

Inlagd: 2011-02-24, 16:49
Skriven av: Jon

Yes box! Härligt! En välförtjänt pall även om Northug överträffar mina förväntningar.

På damsidan skulle det inte förvåna om Björgen går för att ta allt nu! Hon är för grym!

Inlagd: 2011-02-24, 16:50
Skriven av: Anders

Hattestad!!! Han är ruskigt duktig. Förtjänar sitt silver.

Inlagd: 2011-02-24, 16:50
Skriven av: Anna

jossa: de är otroliga! I mästerskap är de bäst, BÄST, bäst när det gäller, vallarna gör som Hellner och Jönsson bäst när det gäller.

Tror Jonas Karlsson fortfarande på bara ett guld?

Inlagd: 2011-02-24, 16:51
Skriven av: Skidjan

Jönsson hade svårt hela tiden att träffa rätt i sista kurvan och lilla viadukten. Men han såg inte så därr toppenrapp ut i kroppen som han gör vid toppform.

Inlagd: 2011-02-24, 16:51
Skriven av: Anders

Jönsson orkade nog inte pga att han gick i andra semin. Marcus verkar det ju inte ha spelat någon roll för.

Inlagd: 2011-02-24, 16:57
Skriven av: Jon

Att Hellner knäcker Northug i backen är ju också extremt intressant inför kommande distanser. Grymt!

Inlagd: 2011-02-24, 16:58
Skriven av: Cliff

så jävla skönt att sverige återigen hittat formen inför ett mästerskap!

Inlagd: 2011-02-24, 17:00
Skriven av: Emil

Utrolig sterk spurt av Northug. Dette ser veldig lovende ut!

Inlagd: 2011-02-24, 17:01
Skriven av: Sven

Barneskirenn =)

Inlagd: 2011-02-24, 17:06
Skriven av: JA

Alla medaljörer på dam herrsidan åkte i Drammen.. så uppladdningen med att tävla i Drammen fungerade…

Inlagd: 2011-02-24, 17:08
Skriven av: jossa

Samma sak med herrsidan!

Inlagd: 2011-02-24, 17:19
Skriven av: Oskar

Jossa: Jag väntar med att hylla våra vallare till skyarna efter ytterligare ett par lopp dock har flera en poäng här. Känns ju nästan som att de vallar medvetet dåligt under vc säsong??? Hur var föret idag? Om det var varmföre så blir jag positivt överraskad.

Inlagd: 2011-02-24, 17:32
Skriven av: Joel Burman

Det måste varit kallföre med tanke på allas påpälsningar runt huvudet.

Inlagd: 2011-02-24, 17:34
Skriven av: Oskar

Sant! Tänkte inte på det! Förklarar varför vi hade så bra skidor då… =) vänta till blidan kommer lagom till 15 km.

Inlagd: 2011-02-24, 18:10
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman: varför alltid så snabb på att såga dom då? men klart roligare gnälla..:) klart dom kan missa å lyckas men de kan alla andra åxå som jag skrivit massor av gånger..

Inlagd: 2011-02-24, 18:25
Skriven av: jossa

Vill tillägga att skate är lättare att valla där man fokusera på glidet. Det är i klassiskt man sätts på prov när fäste och glid ska vara i symbios. Är det omöjligt att sno tillbaka olsson från Björgen, han verkar sitta på mycket kunskap. Vi får kanske starta en insamling om det skiter sig i vm, jag donera lätt ett par tusen ;)

Inlagd: 2011-02-25, 17:28
Skriven av: Gunnar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values