Nu börjar det!! (a.k.a. inför VM-sprinten)

Mindre än ett dygn återstår innan det första (riktiga) skidloppet går av stapeln i Holmenkollen. Idag gick iofs kvalloppen för de åkare med höga FIS-poäng men jag vet inte om det räknas. Kanske.

Hur som helst, VM-programmet rivstartar med herrarnas och damernas sprint. Ni som följt diskussionerna vet att många är kritiska till banan. Den är för smal, för kort upplopp osv. En sak är säker, den är en väldigt bra bana från TV-soffan. NRK är duktiga på att producera och jag tror att det kommer bli mäktigt imorgon. Banan:

sprint.png


Dambanan


Herrbanan

Men visst kan man tycka att speciellt banans sista del är lite orättvis. Innan upploppet har man en långt utförslöpa så det kommer bli väldigt svårt att gå ikapp och om eftersom man ligger i nästan maxfart vid ingången till upploppet. Att komma nerifrån, som det är i bland annat Kuusamo, in på ett upplopp ställer mycket högre krav på fysiken. Sen så är det endast max två i bredd under en ganska lång bit innan man ger sig av ner mot upploppet. På grund av det lär det bli hårt krigande om de främsta placeringarna redan i början av banan. Antagligen blir det då inte lika mycket rackarspel som kan uppstå på andra banor, här är det nog full kareta från början till slut!

Av de aktiva som åkt mycket skateboard i ramp eller snowboard i pipe vet att det gäller att trycka på rätt sätt i den näst sista lilla knixen för att få extra mycket fart över sista lilla krönet (se banprofilen). Där går det att få till riktigt bra schwung tror jag!

Förra året kördes som ni kanske minns för-VM här. Banan var inte identisk men i det stora hela samma sak. Då såg toppen på herr- respektive damsidan ut så här:

1. Anders Gløersen
2. Alexey Petukhov
3. Marcus Hellner
4. Nikolay Morilov
5. Eirik Brandsdal
6. Jesper Modin
(7. Emil Jönsson)

1. Marit Bjørgen
2. Kikkan Randall
3. Natalia Korosteleva
4. Justyna Kowalczyk
5. Hanna Falk
6. Silvana Bucher

En bra svenskdag. I morgon har vi förhoppningar om något bättre, helt klart. Jönsson är storfavorit som vanligt (psykning från alla håll) och den stora frågan är om han pallar trycket. Jag tror han gör det. Frågan är bara om han pallar den röda och den blå armen. Både Norge och Ryssland har ett enormt starkt lag som säkert kommer se till så att Jönsson får det tufft redan från början. Men vi har faktiskt Marcus Hellner och Jesper Modin. Vad gäller Modin är det väldigt svårt att sia om eftersom han varit sjuk. Har han hunnit återfå alla krafter?

Det var också väldigt tråkigt att varken det ryska eller norska sprintlaget ställde upp i Drammen förra veckan. Där var det bara Northug som åkte av de norskar som ställer sig på startlinjen i morgon.

Jag tror tyvärr inte det blir guld till Sverige, men däremot andra medaljer. Men samtidigt hoppas jag att jag har fel!

Det jag alltid irriterar mig på inom sprint är hur slumpartat de olika åkarna hamnar i kvartsfinalheaten. OK, det är inte slumpen som avgör utan ett tydligt reglement utifrån placeringen i kvalet, men ändå. Ibland hamnar 6 personer som alla skulle kunnat vinna i samma kvart, och vips är förmodligen tre av dessa garanterat borta ur leken. Men men, sån är sprinten. Och då har vi inte ens börjat snacka om alla incidenter som kan ske utmed banan. Herregud, nu blev jag nervös!

Damsidan då? Där är det inte riktigt lika många som kan kriga om segern. Sverige har Hanna Falk. Jag tror att hon är den enda som skulle kunna vinna i morgon av svenskarna. Men bara om allt stämmer. De andra tror jag inte har kapaciteten och hjärnan att drämma till resten av världseliten. Favoriter måste ändå vara Randall, Bjørgen, Kowalczyk och inte minst uppstickaren Falla! Sen får man aldrig glömma Petra Majdic. Och Follis. Tja, det blev några namn ändå.

Som vanligt verkar inte kvalet sändas i TV men ni hittar live-rapporteringen här. SVT visar visst kvalet! 13:30 drar det igång i SVT1.

Själv är jag ännu inte på plats i Kollen. Som det ser ut nu åker jag dit på fredag eftermiddag eller tidigt lördag morgon, så morgonens rapporter kommer från TV-soffan. Eller nej, från SVT Play på jobbet faktiskt…

För att komma i rätt stämning rekommenderar jag er att läsa Blommans blogginlägg på Vinterstudiobloggen.

Och kom ihåg! Uppvärmningen på SVT Play startar en kvart innan ordinarie sändningar (12:45)! Brukar vara gudabenådad TV!

Etiketter: