Inför Kuusamo (allt du behöver veta)


Förra årets vinnare. Foto: Patrick Forsblom

Snart är det helg och den här tiden på året innebär det nya härliga tävlingar i världscupen. Till mångas förtjusning körs säsongens första sprinttävling, däremot går nog inte alla lika mycket igång på att hela Kuusamo-helgen blivit en minitour. Vi får se om det blir succé eller bara snurrigt.

Något som är säkert är, för att citera Mathias Fredriksson (som tyvärr inte blev uttagen), att i Kuusamo är det ofta kallt, mörkt och jobbigt. Veteranen Fredriksson kanske rent ut sagt är nöjd över att han ”slipper” åka dit. Haha, nu ser jag även på Maria Rydqvists hemsida att även hon har blandade känslor inför Kuusamo: ”Lite kallare. Lite Fuktigare. Och allra mörkast… ”. Eller varför inte som Jesper Modin skriver ”byn där solen aldrig går upp, där konstsnödimman gör att sikten aldrig är mer än 50 meter och där temperaturen sällan stiger över 15 minusgrader.”

Till skillnad mot tidigare år börjar helgen redan imorgon fredag eftermiddag då sprinten avgörs. Eftersom det är en minitour har inte alla nationer med sina toppsprinters men nästan de flesta är på plats så räkna med ett antal riktigt hungriga herrar och damer som gör upp i skenet av lamporna.

Tider

Fredag
10:45 Sprintkval
11:30 Finaler (kvart, semi, final)

Lördag
11:00 5 km klassiskt damer
12:30 10 km klassiskt herrar

Söndag
11:00 10 km jaktstart fri stil damer
12:00 15 km jaktstart fri stil herrar

TV4 Sport, Eurosport och NRK är kanaler som sänder från Kuusamo. YLE sänder på webben (med svensk kommentator), men på samma sätt som med NRK måste man ha ett IP-nummer från det landet. Sändningarna i TV4 Sport drar igång kl 11:25 på fredag och 10:55 på lördag och söndag.

fiscrosscountry.com länkar man till en slags live-stream men jag vet inte vad man visar där under tävlingarna. Vi får se.

Vad menas då med minitouren?

Fullständiga regler hittar ni på reglersidan. För er som inte orkar läsa allt där kan jag sammanfatta det med att den som vinner sprinten får 60 bonussekunder inför jaktstarten på söndag. Den som kommer tvåa får 56 osv ner till 30:e plats som får 1 sekund. Under lördagens klassiska lopp är det inga bonussekunder utan endast den tiden man är efter segraren som läggs till sin tid inför jaktstarten. Startordningen på lördagen är omvänd placering från sprinten, alltså bäst startar sist. På söndag är det jaktstart i fri stil. Varje etappseger ger 50 världscuppoäng och sedan fallande skala nedåt. Tar man hem hela rubbet på jaktstarten får man 200 poäng, alltså dubbla mot vanliga tävlingar.

1_4km_sprint_course_03.png
Sprintbanan

kuusamodistans.png
Distansbanan

Så vilka kommer hävda sig i helgens tävlingar? Well, det beror på. Först och främst gynnas självklart allround-åkarna, de som både kan hävda sig i sprint och distans respektive i klassisk och fri stil. Sprinten och första distansloppet går båda i klassisk stil, men sedan är det fritt i jaktstarten. Alltså kanske det blir en del klassisk-specialister i täten när jaktstarten drar igång. Något efter kommer alla skate-kanoner och jagar vilket kan nog bli en riktigt spännande tävling! Hade jag skrivit det här innan Gällivare hade jag nog sagt att Daniel Rickardsson hade legat bra med där uppe inför jaktstarten men sedan tappat eftersom han fram tills nu ofta åkte bättre i klassiska lopp, men efter helgens makalösa lopp i Gällivare seglar han ju upp som en av favoriterna att ta hem hela skiten. Han är bra sprinter, speciellt klassisk stil, han är som vi alla vet grym på distans och klassiskt och numera även en rackare i fri stil! Det ska också bli intressant att följa alla de renodlade sprintrarna som är på plats, hur kommer dom klara sig? En av de med störst uthållighet verkar ju helt klart vara Emil Jönsson som om han inte hamnar i trubbel på sprinten utan istället tar mycket bonussekunder där kan även han bli farlig sista dagen. Det är ju lite tråkigt att en viss bagge inte är på plats men jag hoppas att de andra rödklädda drar sitt strå till stacken nu när stjärnan är borta. Kommer sprintarna orka distans? Kommer distansarna orka sprint?

Cologna är en annan komplett åkare som kan bli farlig, likaså Teichmann om han är sugen. Vi har lite ryssar också som brukar åka bra när det är kallt och jävligt. Ju kallare desto bättre tror jag nog sibirien-grabbarna och tjejerna säger.

På damsidan har vi ju sett en lite starkare skidåkare än alla andra. Jag talar så klart om Marit Bjørgen. Hon är inte bara en bra sprinter utan åker riktigt bra i både klassisk och fri stil. Antar att hon blir svårstoppad på söndag. Sedan tror jag det blir ett litet glapp ner. Där det mycket väl kan bli fler norskor högt upp. Tjejerna i väster verkar ha skött träningen i sommar (eller så hoppas vi att dom formtoppat sig lite tidigt…). Charlotte Kalla är ju alltid farlig när det kommer till att jaga i fri stil. Hon kommer sälja sig dyrt även om hon kanske tappar lite mot täten under lördagens klassiska lopp. Vi får se. En annan svenska som jag tror på är Ida Ingemarsdotter. Hon kommer säkert gå bra i sprinten och har även visat att hon tagit kliv på distanssidan.

Andra utländska hot är ju som vanligt Follis, Majdic, Kowalczyk och kanske någon ryska och tyska.

Startlistor sprint damer

Startlistor sprint herrar

Läs mer: Aftonbladet, DN, fiscrosscountry.com