15 november 2010, av Oskar

Masstartsdiskussion i Vinterstudion till helgen

Det var banne mig på tiden! Enligt Jacob Hård tänker man gå till botten med alla diskussioner kring masstartens vara eller icke vara inom längdskidåkningen. Vad är det som är sant bland alla dessa skrönor (t.ex. mellan-Europa förstår inte individuell start). Per Elofsson, i egenskap av representant fån FIS, kommer och ”bekänner färg”. Kan bli oerhört intressant!

Så missa inte Vinterstudion (mellan helgens lopp)!

En sak till, varför är det ingen student på någon idrottshögskola eller något liknande göra lite forskning på hur det egentligen ligger till? Alltså på riktigt intervjua aktiva, tv-tittare, beslutsfattare osv och komma fram till någon slags sanning om hur det ligger till.

44 kommentarer till ”Masstartsdiskussion i Vinterstudion till helgen”

Jag mailade Joran på statisticalskier och frågade om han kan ta fram lite statistik över masstarterna. Hur många masstarter har t.ex. haft 0 utbrytningsförsök och sedan klungspurt? Vore intressant att se lite siffror på detta. Vet dock inte om Joran nappar på idén.

Inlagd: 2010-11-15, 17:28
Skriven av: Jon

Oskar vet du hur många som skrivit under ”protestlistan” här på Skidpepp? Är det många kanske du ska passa på att skicka in den elektroniskt eller på papper till Per Elofsson i Vinterstudion så kan han ta med den till FIS-Vegard.

Inlagd: 2010-11-15, 17:35
Skriven av: Martin V

Denna tramsperiod under skidåkningens historia måste snart få ett slut. Programmet från OS 2002 måste var en perfekt kompromiss. Om Wassberg, Svan, Dæhlie, Ulvang, Jernberg hade tävlat idag hade de kanske bara fått ett eller två guld under hela sina karriärer.

Detta hade man aldrig kunnat göras mot fotbollen (DVS inte spela 90 minuter, utan gå rätt pålåta straffsparkar). Fotbollssupportrrna hade blivit vansinniga.

Tack för din insats här Oskar. Så fort jag får lite tid och pengar till övers så ska jag gå in i kampen också.

Inlagd: 2010-11-15, 18:04
Skriven av: Alexander

Nån student forska om det? tror du på allvar att någon har de resurserna eller.

Inlagd: 2010-11-15, 20:52
Skriven av: Andreas

Andreas:Varför skulle ett arbete om skidtävlingarnas utveckling vara en omöjlighet att forska om. Kan lätt se en policyinriktad studie om just utvecklingen och hur och varför det gått som det har gått. Hade jag inte precis skrivit min C-uppsats och exjobb hade jag gjort det själv. Skulle även lätt kunna göras en diskursanalys kring hur man ser på skidåkning idag jämfört med på 80-talet. Det mesta går att göra inom forsknig. Av en slump ramlade jag över denna titel på ett forskningsprojekt idag: ”Den impotente vampyren? Vampyrer och sexualitet i den samtida vampyrromanen”

Så det vore snarare en bra idé för någon student på någon av idrottshögskolorna att nappa på idén.

Inlagd: 2010-11-15, 21:11
Skriven av: Martin V

Läste just på langrenn.com att det är masstarternas fel att det var så få norska damer som ställde upp i den norska säsongsstarten i Beitostølen, vilket oroar många norrmän. Skälet skulle vara att det är mer psykiskt nedbrytande att komma långt efter täten i ett masstartslopp jämfört med i ett lopp med individuell start och att detta gör att många tjejer i Norge inte fortsätter att satsa på en skidkarriär när dessa skall ta steget från junior till senior.

Inlagd: 2010-11-16, 17:29
Skriven av: swestam

Jag tycker det är ett jättebra initiativ av vinterstudion. Men jag är lite rädd för att det kommer stanna vid lite lösa spekulationer som avslutas med en intervju där Ulvang hävdar att det bara är vi svenskar som är avundsjuka för att vi inte har någon Northug.

Men jag tycker att den här diskussionen är mycket större för eller emot masstarter. Det handlar om hur FIS förändrat hela längdskidssporten på bara 10 år. Det här är dags att någon granskar det här, för här finns många frågor:

Har man haft någon forskning, eller några undersökningar som grund för de senaste 10 årens ”utveckling” av skidsporten?

Hur har det egentligen gått till när man skapat nya idrottsgrenar som t.ex. sprintstafett?

Hur många regeländringar har gjorts dom senaste 10 åren? Finns det någon sport i historien som genomgått lika måmga förändraingar på så kort tid?

Hur har man testat regeländringarna innan de införts på VC- och mästerskapsprogrammet. (Min uppfattning är att andra sporter har en mycket längre testperiod för regeländringar.)

Sker överhuvudtaget någon utvärdering av dom nya grenarna och reglerna och i sånt fall hur?

Hur har man undersökt och utvärderat publik, fans och åkares mottagande av regelänringarna.

Inlagd: 2010-11-16, 18:38
Skriven av: Manne

Manne: Väldigt bra frågor!Dessa borde skickas till Vinterstudion.

Inlagd: 2010-11-16, 19:14
Skriven av: Alexander

swestam: – Det är väl snarare en spekulation kring vad som skulle kunna vara orsaken som uttrycks, inte att det absolut ”är” en orsak ? Personligen tycker jag att det är en väl långtgående potentiell slutsats, måhända är det en (bland många andra) faktor som påverkar.

Inlagd: 2010-11-16, 19:38
Skriven av: John

Jag vågar påstå att individuell start är något som i första hand förfäktas av etablerade åkare. Vi vanliga Svenssons som älskar att titta på skidor på TV föredrar tveklöst masstarter. Vore intressant att se en undersökning där 1000 ”vanliga” tv-tittare får ange vad de föredrar. I den diskussion som förs verkar ”vanligt” folks synpunkter inte tillmätas någon betydelse. Vore också intressant att se siffror på hur tittarsiffrorna på TV påverkas av individuell- resp. masstart.

Inlagd: 2010-11-16, 20:42
Skriven av: tord

”Vi vanliga Svenssons som älskar att titta på skidor på TV föredrar tveklöst masstarter.”

Såna här uttalanden är jag minst sagt tveksam till, här finns det ju inte ens brasklappen ”jag tror att”.

Här finns bara ett konstaterande att de 2 miljoner svenskar som tittar på längdskidor tycker såhär och såhär.

Inlagd: 2010-11-16, 21:35
Skriven av: Skidjan

Masstarterna har väl sin tjusning, men inte på varenda jäkla lopp… Och speciellt inte på 5-milen. Och ge fan i skidbyten, bonussekunder och annat trams. Den enda intressanta masstart jag sett var dubbeljakten på OS.

Inlagd: 2010-11-16, 21:45
Skriven av: JE

Manne: Bra kommentarer. Skicka dem till Jacob Hård om han nu inte läser denna blogg dvs

Inlagd: 2010-11-16, 22:03
Skriven av: Jon

Martin, det är 2859 personer som skrivit under protestlistan!

Inlagd: 2010-11-16, 22:22
Skriven av: Oskar

Det behövs ingen masstart alls i VM och OS. Dock bör vi återinföra jaktstarten från 2001-2002 med varannan gång skate-klassiskt. Den jaktstart som användes på 90 talet var inte helt bra eftersom det delades ut OS och VM guld i ”kvalloppet” (10km). Detta innebar att man fick får stor fördel av att åka bra i kvalloppet.

Inlagd: 2010-11-16, 22:45
Skriven av: Alexander

Martin: Sedan har du många andra såsom mig som inte har facebook.

Inlagd: 2010-11-16, 22:46
Skriven av: Alexander

http://www.skidpepp.se/namninsamling/

Inlagd: 2010-11-17, 00:17
Skriven av: JE

JE.Du presenterer faktaopplysning ” Den enda intresanta masstart jag sett var dubbeljakten på OS” (och svensk guld)……………..!

Inlagd: 2010-11-17, 02:59
Skriven av: tolsrav

Alexander: Jag tycker att du har rätt men jag tror att man skulle kunna köra ett jaktstartslopp med två delar under samma dag. Damerna börjar med intervallstart, sedan pausar de någon timme medan herrarna kör. Sedan väntar damernas jaktstartsdel och herrarna vilar en timme innan de avslutar sitt lopp. Tror att det blir konstigt och ha kvaldel en dag utan medaljer men jag håller med dig om att det inte heller bör delas ut medaljer för kvalet eftersom de som är bra där får för stor fördel

Inlagd: 2010-11-17, 08:29
Skriven av: Jon

Apropå masstart kontra individuell start…skulle någon komma på idén att ha individuell start på ett 10.000 meterslopp i friidrott?

Inlagd: 2010-11-17, 12:43
Skriven av: tord

Nej, ingen skulle föreslå individuell start i friidrott. Men varför kunde de som styr skidsporten inte vara lika kloka som motvarande folk inom skidskyttet???

Skidskyttesporten lyckades utmärkt med att förnya sig själv. Klart och tydligt. En lång intervallstart, en kort intervallstart, en jaktstart, en masstart och stafett. Ett alldeles utmärkt VM -program som även skulle passa för längdåkningen. Gillar dessutom mixed stafetten med 2 damer och 2 herrar. Där har nationer med lite mindre bredd en chans att hävda sig.

Sluta flamsa runt FIS. För mig är det inte själva masstarten som stör, det är att 5 av 6 lopp går i masstart på VM.

Inlagd: 2010-11-17, 13:12
Skriven av: Frans

Ja en mixed stafett vore mer underhållande än vad en teamsprint är.
Och det behöver inte vara mer än en dam och en herrlöpare. Och uppdelad på en klassisk och en fri sträcka på typ 5km.
Valfri startordning. Har sett en liknande stafett på Eurosport där mixade man herrar och damer och skidskyttar och längdåkare. Väldigt underhållande!
Varje lag en skidskytt och en längdåkare.

Inlagd: 2010-11-17, 13:33
Skriven av: nisse

Jag elsker masstart! Jag elskar Vasaloppet, fra start til mål (9 mil) mann mot mann, meter for meter.UNDERBART!!!! Vekk med individuell start. KJEDELIG!!!!

Inlagd: 2010-11-17, 14:25
Skriven av: tolsrav

Det skall finnas både individuell och masstart. Och det skall vara lika många av varje. Jag tycker helt klart att individuella lopp är betydligt mera spännande än masstart. Men båda måste finnas för att alla typer av åkare skall ha chans att vinna medaljer.

Inlagd: 2010-11-17, 14:41
Skriven av: nisse

tolsrav: Det handlar mer om att loppet blev extremt mycket mer intressant i och med att Olsson fick en stor lucka efter skidbytet. Loppet hade varit (nästan) lika intressant även om en norrman varit först över mållinjen.

Inlagd: 2010-11-17, 15:00
Skriven av: JE

tord: kanske för att löpning är så FRUKTANSVÄRT tråkigt att titta på medan längdskidor är en estetisk njutning.

Dessutom hade det varit svårt eftersom fri-idrott är en stadiumsport (längdskidor är/borde vara en natursport) och ska samsas med femtielva andra grenar.

Men varför ska allt va’ så förbaskat lika för?

Längd ska vara som skidskytte som ska vara som cykling som ska vara som friidrott som ska vara som fotboll.
Nä, längdåkningen ska ha sin egen själ och charm.

Inlagd: 2010-11-17, 21:11
Skriven av: Skidjan

Jon: De ska vara på samma dag. Precis som i 2001.

Inlagd: 2010-11-17, 22:44
Skriven av: Alexander

Man får väl vara lite innovativ då och hitta på en variant som pleasar alla:)Man kan ju släppa i väg åkarna två och två. Eller tre och tre. Hihi

Inlagd: 2010-11-17, 22:45
Skriven av: Anna

Tord: Friidrott avgörs inne på en stadio med 400m löpsträcka. Att ha individuell start där hade blivit helt knasigt.

Inlagd: 2010-11-17, 22:47
Skriven av: Alexander

Alexander: Så man körde alltså dubbeljakten med paus 2001, det kommer jag inte ihåg. För övrigt verkar det ha varit ett grymt VM-program 2001. Bort med teamsprinten säger jag. Möjligen kan man överväga att ha två sprintlopp, en i klassiskt och en i fritt.

Inlagd: 2010-11-18, 08:55
Skriven av: Jon

Egentligen handlar det nog inte om för eller emot masstarter. Jag tror att få hade motsatt sig förändringar inom längdsporten om dom hade genomförts med respekt och varsamhet mot sportens grundidé, eller själ om man så vill.

När man ska förändra en idrott ska man naturligtvis tänka på vad som saknas och som behöver tillföras. Men man får heller inte glömma bort det som redan är bra och som bör bevaras. Och här tycker jag att FIS brustit i sitt arbete.

Om man tittar på mästerskaps- och VC-programmen för 10 år sedan och jämför med idag, ser man att nästan ingen tävlng körs på samma sätt nu som då. Och av detta kan jag inte dra någon annan slusats än att FIS i princip inte tyckt att det funnits något som varit värt att bevara från hela 1900-talets längdskidåkning. Och jag håller definitivt inte med dom!

(Jag fortsätter senare, så att detta inte blir en hel uppsats.)

Inlagd: 2010-11-18, 10:56
Skriven av: Manne

Flera har påpekat det tidigare men jag säger det igen. Ett av de största misstagen är att det aldrig finns någon karantän period eller tröskel för de förändringar som genomförs. Jämför ex. med Fifa där allt tar sjukt lång tid. Hos FIS är det tvärtom, känns ju inte ens som de utvärderar de förändringar de gör innan de går vidare till nya ändringar. Helt absurt och oerhört oproffestionellt.

Inlagd: 2010-11-18, 11:41
Skriven av: Joel Burman

Men det största problemet tycker jag ändå är att det bara tycks vara kommersiella argument som styr utvecklingen av skidåkningen.

FIS verkar dom senaste 10 åren haft i uppdrag att bredda längdskidåkningen publikt och göra den mer kommersiell och säljbar, för att på så sätt generera mer pengar tillbaka till längdsporten. Och så långt är det förstås strålande. Men i den här utvecklingen måste det också ständigt finnas en motpol, ett värnande om dom sportsliga intressena och att idrottens särart bevaras. För jag tror att man måste ta hänsyn till både kommersiella och spotsliga intressen för att förändra sporten på ett vettigt sätt.

Inom längdsporten tycker jag dock att det mesta handlat om att anpassa sportens regler efter dom stora TV-kanalers intressen. Jag tar ett exempel (av många):

I år har FIS förkortat persuit-loppen med fem km för damer och 10 km för herrar. Ändå är VM-persuiten lika lång som vanligt. Varför? Jo, detta är vad jag tror…

Under lång tid har FIS utökat världscupen med fler och fler lopp och tourer. Detta har dock lett till att flera stjärnor valt att stå över en del lopp. Och världscuptävlingar utan dom största stjärnorna är förstås få TV-bolag intresserade av. För att slippa ta bort något av loppen och bli av med intekterna som dessa ger, har FIS kommit på den geniala idén att korta själva tävlingarna så att stjärnorna ska orka alla lopp.

En sån här förändring gör kanske inte så mycket. Men i längden är jag säker på att man kommer att bita sig själva i foten om man inte tar den sportsliga utformningen av längdskidåkningen på mer allvar. Tänk t.ex. om man skulle börja med halvtimmesmatcher i fotboll för att spelarna skulle orka spela oftare…

Inlagd: 2010-11-18, 12:33
Skriven av: Manne

När man diskuterar masstart bör man fundera över att även ungdomar tvingas till masstartslopp.

Intressant då att lyssna till norska synpunkter från Trude Dybendahl Hartz som menar att det kan vara skittråkigt (drit kjedelig) att ligga långt bak i ett masstartslopp.

Det handlar om psykologi, upplevelsen att ligga långt bak ger bara en negativ upplevelse.

Många sådana upplevelser stärker definitivt inte ungdomarna, risken att de slutar är uppenbar.

Inlagd: 2010-11-19, 16:08
Skriven av: Elin

Jag spår att individuell start inom tio år bara är något som lever kvar i mindre tävlingar på nationell nivå. Det är tv-bolagen och reklamköpare som styr verksamheten och då är det masstarter som ger absolut flest tittare. Vet att det är tabu att säga så i detta forum, men åtminstone jag har aldrig hittat någon i min bekantskapskrets som föredrar att titta på individuella starter i skidåkning. En helt annan sak är det ju med skidskytte. Där finns ju skjutningen som spänningsmoment.

Inlagd: 2010-11-19, 17:25
Skriven av: tord

Tord: Där tror jag du har fel. Ingen som sett ett typiskt masstarts lopp (dvs tvärtom mot dubbeljakten på OS) vill någonsin frivilligt se ett skidlopp till. Det är iaf domen när jag pratar med folk i min omgivning som någon gång varit det minsta skidintresserad dvs kollar på tävlingarna åtminstone.

Inlagd: 2010-11-19, 20:02
Skriven av: Joel Burman

tord; Förmodar att de flesta här på Skidpepp ser skidor på TV. Har du tänkt på att det fortfarande finns de som inte ser på TV utan liksom jag föredrar att se skidor live ute efter spåren?

Ingen vidare spänning när åkarna svischar förbi som Tour de France.

Håller också med Trude beträffande risken för utarmning på ungdomssidan som jag skrev om här ovan.

Inlagd: 2010-11-19, 20:44
Skriven av: Elin

Elin: Haltar inte din diskussion lite. I Tour de France (nu får du rätta mig om jag har fel)är väl de högsta åskådarsifforna när det är bergsetapper. Bilderna där åskådarna står i backarna och bildar en fålla för cyklisterna är sjukt häftiga i min värld. Är det mer åskådare och tittare på tempoloppen (de är åtminstone de loppen jag väljer bort i cykel)?

Jag gillar verkligen masstarterna. Däremot tycker jag att 15 km och femmilen bör köras individuellt, en mix är helt enkelt bäst. Det roligaste loppet för mig är dubbeljakten – tycker det är väldigt intressant av någon anledning. Skulle dock önska mer utslagsgivande banor.

Ett optimalt program för mig skulle innehålla: 15 km ind., dubbeljakt 30 km, stafett, 50 km, sprint ind., mix-stafett (som skidskytte), och gärna en individuell 3 mil som grädde på moset.

I mina ögon skulle man rentav öka distanserna framförallt för damerna, särskilt damstafetten är alldeles för kort. Sprintstafetten kan man ta bort alternativt ersätta med en sprint i den andra tekniken.

Inlagd: 2010-11-20, 01:56
Skriven av: Martin

Sprintstafetten kan diskuteras i all oändlighet. Jag ser hellre ett upplägg liknande den vanliga stafetten med 4 sträckor som körs en gång men förstår att FIS aldrig kommer vilja köra den på det sättet eftersom den kommer likna den vanliga stafetten för mycket.

Jag skulle hellre se sprint tävling i både klassiskt och fritt som du föreslår.

Inlagd: 2010-11-20, 09:39
Skriven av: Joel Burman

Anledningen till att sprintstafetten bara har två åkare beror, enligt FIS, på att mindre länder ska ha större chans att vinna medalj i mästerskap. Men det enda lag som vunnit medalj i sprintstafett och inte gjort det i lång stafett är Kanadas damer 2006. Detta räknat från 2005 då mästerskapsprogrammet gjordes om. Så jag tycker inte att det en bra idé med bara två åkare, det är en väldigt ovanlig och konstig stafett-form jämfört med andra sporter.

Inlagd: 2010-11-20, 09:53
Skriven av: JonasE

Martin; Det var mera symboliskt jag jämförde med Tour de France.

Vilka masstarter gillar du? Du får skilja på WC och Sverige.

I den svenska tävlingskalendern hittar du knappt några lopp längre än 15 km för herrar och 10 för damer.

Det finns säkert någon arrangör som kör 20 km men kommer just nu inte på en enda 3-mil för herrarna kommande säsong.
Bortsett från de som klassas som långlopp.

Däremot vet jag att flera arrangörer har masstartslopp för 8-10 åringar och sedan uppåt i åldrarna.

Inlagd: 2010-11-20, 10:18
Skriven av: Elin

Martin: Poängen med bergsetapperna i Tour de France, är att de är så hårda att det blir utslagsgivande tävlingar. Frågan är om det alls går att göra ett skidlopp sådant?

Om vi ska ha cykelinfluenser i skidsporten, kan vi i stället till exempel införa mästartröjor. Det skulle hotta upp sporten, utan att göra våld på den.

Inlagd: 2010-11-20, 23:33
Skriven av: Sven Fallenius

Otroligt intressant perspektiv när man tittar på nyhetsbevakakningen ifrån det första masstarts loppet ifrån 1987.

http://www.youtube.com/watch?v=dPPxsvbdpSM&feature=youtu.be

Inlagd: 2010-11-21, 10:17
Skriven av: Joel Burman

Go Blomman!!!!

Inlagd: 2010-11-21, 12:12
Skriven av: Joel Burman

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values