Skidpepp tittar i kristallkulan del 1

kristallkula.jpg

Snart är det bara en månad kvar till årets premiär i Världscupen som går av stapeln på svensk mark i Gällivare. Där får vi det första kvittot på hur försäsongsträningen har fungerat för de blågula och vad vi kan förvänta oss av resten av säsongen.

Det var länge sedan ett samlat längdlandslag såg så starkt ut på papperet som i år med världsstjärnor på både dam- och herrsidan. Förra säsongens framgångar med pallplatser i Världscupen och medaljregn i OS har skapat stora förväntningar från både media och fans. Hur favorittrycket kommer att påverka landslaget återstår att se.

Skidpepp har tittat i kristallkulan och så här kommer det att gå för landslaget i vinter. Vi börjar med damerna.

Landslaget: Sällan eller aldrig har Sverige haft ett så intressant och ungt damlag, medelåldern är strax under 24 år. Världsstjärnorna Anna Haag, Charlotte Kalla och Hanna Falk kommer att fortsätta leverera toppresultat. Förhoppningsvis kan Hanna Brodin och Magdalena Pajala fortsätta utvecklas och bidra till ett stafettlag som kan vara med och slåss om guldet i Norge.

Säsongens utropstecken: Ida Ingemarsdotter. Försäsongen har enligt uppgifter gått bra och testresultaten är positiva. I sprint är Ida redan en stabil toppåkare och den här säsongen kommer hon att ta ytterligare ett steg i de traditionella distanserna. Stafettsträckan i OS vittnade om en vinnarmentalitet och snart kan hon hävda sig med det riktigt vassa åkarna på längre sträckor. Det fina resultatet i Toppidrottsveckan i Norge vittnar om en starkare Ida i år.

Säsongens frågetecken nr 1: Lina Andersson Lina upplevde en riktigt dålig säsong senast det begav sig, mycket på grund av sjukdomar som gjorde att hon ställdes utanför OS. Framförallt var de på distansloppen som Lina inte lyckades. Frågan är om hon kan vända den negativa trenden och hur påverkar saknaden av vapendragaren Anna Olsson hennes motivation?

Säsongens frågetecken nr 2: Sara LinborgSara har under flera år varit en person som många hoppats ska kunna blomma ut till en duktig klassisk åkare och bli en viktig kugge i ett stafettlag. Tyvärr verkar Saras utveckling gått lite i stå. Hon har gjort enskilda lopp som hållit riktigt hög klass bland annat stafettsträckan i Beitostölen och loppet i Tour de Ski där hon var nära en riktigt bra placering innan hon föll olyckligt, men ofta har de senaste åren handlat om placeringar runt de 30 eller 40 främsta. Kan Sara ta det där sista steget i år, vi tror och hoppas på det!

Noterbart: Kampen om stafettplatserna är vidöppen. Olssons pensionering gör att bara Kalla och Haag är givna. Får ”veteranerna” Lina Andersson och Sara Lindborg ge sig för ungtupparna Magdalena Pajala och Hanna Brodin. Vad händer med Britta, kommer hon tillbaka?

Hur tror du att det går?