28 februari 2010, av Oskar

Skidpepp betygsätter OS-åkarna!

Nu är OS över för den här gången och det är dags att summera ett brutalt bra OS som utan förkylningar hade kunnat gå hur långt som helst! Tänk er en frisk Haag och Jönsson. Hujeda mig! Längdåkarna tog sju av elva medaljer vilket är sanslöst bra. Åh jag är så glad att jag inte är ett fan utav skidskytte utan av längdåkning.

Dags för betygsättning. Vi kör femgradig skala och jag uppmanar er alla att lämna in era betyg. Här kommer Skidpepps, i bokstavsordning. Betygskalan går från ett till fem pepp (P).

PPPPP

Anna Haag. Trots sjukdomen måste jag ändå ge Haag en femma. Hennes inats i framför allt dubbeljakten var bland det härligaste jag sett på TV. Tack tack TACK! Sen slog hon till med ett till silver på sprintstafetten, förmodligen med en begynnande förkylning i kroppen. Med full styrka hade det kanske räckt till guld.

Marcus Hellner. Så klart givet att Hellner ska få full pott. 1.5 sekunder från medalj i 15 km fritt, sen guldet i dubbeljakten, de fantastiska uppryckningarna i sprintstafetten och till sist stafettrycket. Hellner har gått från att vara en väldigt ojämn åkare med ett fåtal toppar till att bli en av världens 10 bästa åkare!

Charlotte Kalla. Till skillnad från Hellner hade Kalla sekunderna på sin sida. Eller vänta nu, det var ju ganska många sekunder ner till silvret. Hur som helst, Kalla visar att ingen i hela världen kan åka så fort som henne när det kommer till tio kilometer fritt. Fan det måste kännas riktigt mäktigt att veta det. ”jag är snabbast i världen. punkt.” Sen åkte hon svinbra, men kanske lite otaktiskt på sprintstafetten men loppet var ändå en fempoängare. Hennes helt galna upphämtning på stafetten var inte nådig. Fem poäng där också! Den avslutande tremilen visade att den klassiska tekniken är på bättringsvägen. Snart räcker det hela vägen.

Johan Olsson. Först kör han fel på 15 km fritt. Som tur var hade han inget med pallen att göra. Revanschen kom några dagar senare på dubbeljakten då han satte färg på tävlingen tillsammans med den vita armén. Tänk att ett masstartlopp blev sevärt! Två brons och ett guld är sannerligen helt makalöst bra!!!!!!!

PPPP

Anna Olsson. Sprintvärldens Steira gjorde det igen – blev fyra i den individuella sprinten. Hon blev bästa sprintsvensk men visade att hon inte bara är sprinter när hon gjorde en grym stafettsträcka samt kom nia i tremilen. Ett brett register som bara inte får sluta nu. ANNA!!!!!!! STANNA!!!

Daniel Rickardsson. Längdgängets doldis tog sin första världscupseger i vinter vilket i sin tur betydde att vi inte behövde vara så värst oroliga inför hans insats i stafetten. Han höll ihop och levererade. Många gånger har Sverige fallit på den svagaste länken i kvartetten, men i år gick det vägen och resten är historia. Richie gjorde även en fin femmil även om jag trodde att han hade kunnat tagit pallen. Hur som helst ett fantastiskt OS. Vilken debut!

Anders Södergren. Vad ska man säga om Södergren? Han levererar när det gäller. Tack för att du finns Södergren och tack för att du aldrig ger upp trots skador och sjukdomar! Du har fått ett guld nu och jag tror nog du var gladast av alla där i målet efter stafetten. Mer spritt i benen har jag inte sett sedan… jag vet inte vad! Nu tycker jag vi pressar FIS och ser till att femmilen i Sotji går med intervallstart så att Södergren äntligen kan få sin första individuella guldmedalj.

PPP

Ida Ingemarsdotter. Det gick inte riktigt så bra för Ingemarsdotter som hon hade hoppats. 15:e plats i sprinten var nog en besvikelse och att bli inkastad i stafettlaget måste varit en smärre chock. Så såg det iallafall ut när hon krigade i mål till slut. För att citera diverse kommentatorer: Hon spände bågen och försökte hänga med så länge det gick men fick tyvärr sota för det. Bättre det än att fesåka.

Magdalena Pajala körde till sig en OS-biljett under Tour de Ski, en tävling som flera toppsvenskor skippade. Det var ett smart drag av Pajala som kom till Vancouver helt utan förväntningar på sig. Hon blev tia på sprinten vilket är sjukt bra för att vara henne.

Teodor Peterson. Han blev bäst bäste svensk i herrsprinten vilket vanligtvis inte behöver vara något dåligt. Det blev en semifinal och en elfteplats. Det är OK och egentligen kan vi inte kräva mer av den ynglingen.

PP

Hanna Falk. Egentligen är det hur taskigt som helst att ge Falken en tvåa i betyg. Skadan och en förkylning satte stopp för hennes flygande form. Och vem hade trott att hon skulle till OS när säsongen började? Förmodligen ingen i hela Sverige. Men men, hon presterade inte så därför blir det ett sådär betyg. Som tur är kommer vi se Falken många år framöver. Jag tror att hon kan komma till att dominera sprintskidåkning framöver.

Jesper Modin. Modin blev 18:e i sprinten och jag hade helt klart hoppats på mer. Det kan ha varit förkylning som sänkt honom lite.. Men grabben är ung så vi får nog se honom mer framöver, förhoppningsvis även i lite längre distanser.

P

Britta Johansson Norgren. Jag undrade redan från den dagen Britta blev uttagen vad hon egentligen hade i Kanada att göra. Det blev en två starter, 29:a och 53:a. Det är inte OK. Hoppas du kommer tillbaka till nästa säsong Britta! Du behövs i ett stafettlag!

Emil Jönsson. Många hävdade att han inte pallade trycket när det väl gällde. Så var inte fallet. Istället var det ett elakt virus som hade satt Årsundablixten på fall. Som tur är har Jönsson flera OS kvar, även om det brukar bli svårare att hävda sig i sprint ju äldre man blir. Akta er Norge, nästa år kommer Jönsson tillbaka – igen!

Björn Lind. Var det någon som såg Lind på OS? Han kom, han åkte ur kvarten, han blev lite sur att han inte fick åka teamsprinten, han försvann.

Till slut måste jag säga TACK TACK TACK TACK TACK KÄRA SVENSKA LANDSLAG FÖR ATT NI FÖRGYLLER MIN TILLVARO!!!! Ni är bäst!!! PS. det gäller även vallateamet och landslagsledningen!

27 kommentarer till ”Skidpepp betygsätter OS-åkarna!”

Bra betyg på åkarna men jag tycker Modin å Lind ska ha samma betyg…

Inlagd: 2010-02-28, 22:46
Skriven av: jossa

Kom inte Pajala tia i sprinten?

Inlagd: 2010-02-28, 22:56
Skriven av: swestam

Lind hade vi ändå lite högre krav på än Modin tycker åtminstone jag.

Jo minsann, det gjorde ju hon!! Jag rättar.

Inlagd: 2010-02-28, 22:58
Skriven av: Oskar

* Hellner, vilket OS! Jag har fått en ny favorit att hejja på! :) (trots att Northug har fler guld) men det är ju inte bara medaljer och vinster som räknas. Vilja och empati värderar jag högt hos en favorit.
* Anna Haag och Charlotte Kalla, å vilka härliga tjejer och vilket OS succe å de är bara i början av sin karriär ännu.
* Södergren, borde få medalj för att han bara är sig själv, dvs helt enkelt bäst! Dessutom en suverän förebild.
* Olsson och Rickardsson ska bli kul att följa i loppen framöver om de fortsätter i samma stil.
* Hanna Falk, Modin, Teo och Pajala, ni har erat OS kvar… vi väntar med spänning. :)

Inlagd: 2010-02-28, 23:02
Skriven av: Sanna

Vore intressant att se bedömning per gren också/istället. Att Herrstafett, dubbeljakt och 10 km fritt är 5P men vad tycker vi om sprintarna och lagsprintarna. Kunde vi ha bättre förväntningar på 50 km sällskapsresa?

Inlagd: 2010-02-28, 23:18
Skriven av: Skidjan

Jag hoppas alla i landslaget ser fram mot vm i kollen 2011 lika mycket som jag!

Jag tycker pajen, falk, ingmarsdotter och theo gör bra OS. Erfarenheten av OS med os-by, press å media och allt va de heter är ovärderligt viktig för deras framtida karriär.

Tycker de va rätt att britta fick åka trotts att hon inte prickat formen med lindborg och andersson sjukskrivna. Britta är i vanliga fall väldigt kompetent åkare och jag gillar henne väldigt mycket. Hoppas hon hittar tillbaka till sin fina form!

Inlagd: 2010-02-28, 23:43
Skriven av: Andreas

Skidlandslaget är toppen. Har aldrig tidigare tittat på så mycket från OS som nu. Var det 20 år sen sist.Därefter har det varit ett stort svart hål fram till nu.
När det gäller individer och prestationer instämmer jag i stort med dig Oskar.Dock anser jag att om man tagit ett indiviuellt guld smäller det högre än nåt annat men det är en detalj i det stora hela.

Inlagd: 2010-03-01, 08:32
Skriven av: GunnarK

50 km sällskapsresa….åk själv….

Inlagd: 2010-03-01, 08:39
Skriven av: Löwet

Fantastiskt fint mästerskap. Vi får hoppas att laget nu får bygga vidare på detta. Att FK stannar är nog väldigt viktigt, dom har en plan för varje åkare så låt dom nu få följa den hela vägen.
Världens bästa vallateam , vem hade trott det i Liberec? Det är ett gäng som måste behållas!

Inlagd: 2010-03-01, 08:49
Skriven av: nisse

Håller med om alla betygen möjligtsvis så skall Modin ha samma betyg som Lind. Hoppas verkligen att Anna O fortsätter över VM i Holmenkollen. Vi får starta namninsamling eller något, har hon någonsin varit bättre?

Inlagd: 2010-03-01, 09:28
Skriven av: Göran

Kul att se bredden hos svenskarna. Vi har 4 olika medaljörer, inget annat land har ens tre. Norge tar inte en enda medalj utan sina två stjärnor.

Inlagd: 2010-03-01, 12:48
Skriven av: Jonas

Visst är det ett bra OS, men vi kunde haft BETYDLIGT fler medaljer. För det första: 8 st 4:e platser. Utöver det så misslyckades skidskyttarna totalt förutom Ferry. Emil Jönsson och Hanna Falk blev sjuka, två nästan bombsäkra medaljer. Längdstafetten för damer var stolpe ut, där hade vi chans på guld med friskt lag. Hellner var 1 sekund från pallen på 15 fritt, Curlingherrarna var 1 cm från brons.

Mycket stolpe ut och ändå 11 medaljer, det är strongt!

Tänk om femmilen gått i individuell start också….

Inlagd: 2010-03-01, 13:13
Skriven av: Gabriel

Men Gabriel sånn er det jo for alle nasjoner. Norge f.eks. vi mistet et bombesikkert gull på at Odd-Bjørn valgte ski med for mye rubb i stafetten. Vi mistet et bombesikkert gull på at Northug brakk staven, og et bombesikkert gull på at Hattestad og Northug havnet i ”feil” semifinaleheat i sprinten. Alle har litt stang ut, men også litt stang inn. Det er idrett.

Inlagd: 2010-03-01, 13:44
Skriven av: Tor

Tor, jaha och?

Jag pratade inte om Norge. Jag pratade om Sverige.

Inlagd: 2010-03-01, 14:51
Skriven av: Gabriel

Ja det er det jeg mener. Det er vanskelig å få alle stolpe inn, og ingen stolpe ut. Stafetten og 3-milen var stolpe inn for sverige. mens sykdommene var stolpe ut.

Inlagd: 2010-03-01, 14:52
Skriven av: Tor

Du förstår inte riktigt Tor.

Att för ett land som Sverige (som inte har idrottare som hävdar sig i backhoppning, bob, skridskor, nordisk kombination, konståkning, freestyle, skeleton, snowboard osv), lyckas skrapa ihop 11 medaljer med så pass mycket stolpe ut som jag förklarade här ovan (8 fjärdeplatser, sjukdomar, otur i hockeyn osv) är riktigt strongt för oss.

Att stafetten var ”stolpe in” vet jag inte om jag håller med om. Sverige var storfavoriter och levererade, vann med stor marginal. Knappast stolpe in.

Inlagd: 2010-03-01, 14:58
Skriven av: Gabriel

Joda, men herrestafetten var jo like mye stolpe ut for Norge som damestafetten var stolpe ut for Sverige.

Ellers er jeg enig. Sverige har gjort et meget bra OL, spesielt i langrennssporet.

At mange sier at de nordiske landene er best i verden på idretter som bare noen få land utøver får så være. De idrettene betyr veldig mye i de nordiske landene, og da gleder vi oss veldig over det.

Det blir jo det samme med ishockey og Curling. Det betyr veldig mye for Canada å vinne de idrettene, mens de fleste nordmenn f.eks. setter et langrennsgull over et ishockeygull.

Og rivaliseringen mellom Norge og Sverige er jo gøy, så lenge det ikke blir på expressen- og VG-nivå. Dere hater Northug og vi elsker ham, på samme måte som dere elsker Svan mens han blir sett på som en dust av mange nordmenn.

Inlagd: 2010-03-01, 15:04
Skriven av: Tor

Herrstafetten var inte stolpe ut för Norge. Norge ställde upp med bästa möjliga lag. Odd-Björn Hjälpvadharskett tappade pga sämre kondition i uppförsbackarna snarare än på is i rubben.

Däremot var det stolpe ut för Northug på pursuiten, ja, men de fem meter han halkade efter borde ju inte varit någonting med tanke på de tio meter han var efter Teichmann på femmilen.

Inlagd: 2010-03-01, 16:08
Skriven av: Anders

”Odd-Björn Hjälpvadharskett”

LOL.

Rätt stavat så när som på förnamnet. Porr-Björn Hjälpvadharskett ska det vara.

Jag undrar vad det var för ljud som han hörde innefrån Northugs rum på nätterna. Kanske var det Kalla som var på besök?

Inlagd: 2010-03-01, 16:24
Skriven av: Gabriel

Gabriel säg inte så! Nu blir jag sömnlös igen. Vem som helst men inte han skall vidröra kronjuvelen.:)

Inlagd: 2010-03-01, 18:31
Skriven av: nisse

Enligt Britta Johansson Norgren mamma (ja, hon bor liksom i krokarna) så tränar Britta lika mycket som Kalla. Kan hon vara övertränad likt Björgen var för något år sedan?

Inlagd: 2010-03-01, 19:04
Skriven av: Mr Knissel

haha har skidspepp flummat ur? :)

Inlagd: 2010-03-01, 19:07
Skriven av: Sanna

Löwet: antar att du inte håller på utbrytningarna går in på etapplopp heller?

Klart det var sällskapsresa, Södergren vann med 2½minut senast Holmenkollenfemmilen gick i fristil och individuell start. Nu vann Petter med 0.3 sekunder.
Det är sällskapsresa, det är sista dagen på Touren och inte en stenhård bergsetapp.
Petter är bäst på masstart ingen tvivel om det. Men varför ska 5 av 6 lopp gå med gemensam start? Varför är det större tidsdifferanser på (en för lång, visst) sprint jämfört med 50k?

Inlagd: 2010-03-01, 22:04
Skriven av: Skidjan

Vi gläds med våra framgångsrika skidåkare. Men livet går tyvärr vidare.
Snart är det WC igen. Vet någon vilka, svenskar, förutom Södergren som åker i Lahtis.

Inlagd: 2010-03-01, 23:23
Skriven av: Sten

Det var en jäkligt taskig bedömning av Emil Jönssons insats, Oskar. Han kom i en semi där både Northug och Hattestad tvingades köra slut på sig för att slå honom. Och Emil presterade ett bättre resultat (sjua) än Björn, Britta, Jesper, Hanna, Teodor, Magdalena och Ida.

Inlagd: 2010-03-02, 17:06
Skriven av: Hawkeye

Jo jag vet Hawkeye, men förväntningarna på grabben var desto högre. Hur som helst var det inte han som var dålig, det var sjukdomen som kom olägligt. Och det var det han fick betyget för.

Inlagd: 2010-03-02, 23:22
Skriven av: Oskar

Håller med i stort sett vad gäller Oskars betygsättning av åkarna. Ett fantastiskt bra OS trots sjukdomarna!

Bara att hoppas på att Anna Olsson fortsätter – hon behövs! Är hon med har vi tre givna i damstafetterna nästa säsong. Sen finns det gott om kandidater men ingen känns given som det är nu:

* Lina Andersson – spoilerad säsong av sjukdomar, hittar hon tillbaka?
* Britta Norgren – en svag säsong av henne, bör analysera vad som gick fel?
* Sandra Hansson – ställ upp i lopp som räknas, men vill hon det? Hmm
* Sara Lindborg – otur med skadan innan OS – kom igen nästa säsong!
* Magdalena Pajala – ett spännande ämne, tar hon ett kliv till?
* Hanna Brodin – kommer att få sina chanser med maxkvoten
* Lisa Larsen – dito
* Hanna Falk – världssprinter redan, otur att hon blev sjuk under OS!
* Maria Rydqvist – gör hon comeback redan under nästa säsong efter graviditeten?
* Ida Ingemarsdotter – främst sprinttränad (vilket vi såg under OS) men vilket fighterhjärta

Inlagd: 2010-03-09, 13:23
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values