Det är dags för femmil

olssonjohan.jpg

När tiden har kommit för femmilen vet man att snart är OS slut. Det känns lite vemodigt men samtidigt väldigt skönt att det är över. Under dessa veckor då OS pågått har jag inte fått mycket gjort annat än att jobba och kolla på OS. Helt plötsligt kommer jag ha tid med annat – helt otroligt!

Men innan OS är slut är det dags för det stora styrkeprovet. Förr, innan masstarterna sabbade allt, var femmilen verkligen ett styrkeprov. Här skilde man de stora skidåkarna från andra och spänningen var total från första stavtag tills sista man gått i mål. Det krävdes även mycket mer av folket i tv-sofforna, man var tvungen att hålla reda på mellantider, känna av skidåkarnas ansiktsuttryck samt hur deras åkstil förändrats pga trötthet. Något som var helt omöjligt att förutspå var den mest klassiska av klassiska händelser under en femmil: väggen. Alltid var det någon eller några som låg i täten som drabbades av väggen och fick gå riktigt långt ner i källaren för att lyckas ta sig i mål, med stora tidsförluster som följd.

Två som håller med mig är Kungarna Kungen och Wassberg, och även de svenska åkarna. Johan Olsson:

”För mig är den klassiska femmilen något helt annat. Det blir så att masstarterna blir så tråkiga att titta på att man hittar på något annat som skidbyten.”

Ja, som ni alla vet går femmilen inte i individuell start utan alla startar samtidigt. Det betyder att man sällan får se väggar, heller aldrig några dramatiska omkastningar eller upphämtningar. Det enda vi kommer se är förhoppningsvis några utbrydningsförsök samt en stor jagande klunga. Jag hoppas så himla mycket att vädret inte sätter käppar i hjulet för dessa försök att gå ifrån. Skulle det snöa ikväll, ja då kan man kolla första kilometrarna och sedan stänga av TV:n. Göra något annat i ett tag för att sedan knäppa på dumburken och se Petter Northug spurta ner resten av fältet.

På ett sätt vore det bra, för då kanske Ulvang och Capol inser att femmilar inte ska gå i masstart, fast samtidigt vill jag inte äventyra svenskarnas medaljchans som jag tror är rätt så stor! Så, snälla snälla väderguden (som vissa kallar Swix…), gör så att det blir ett bra femmilföre.

Enligt YR ska det regna lite på förmiddagen för att sedan spricka upp och bli 7°. Hoppas bara det inte blir för mjukt i spåren.

Senast det gick en femmil blev faktiskt Daniel Rickardsson bäste svensk! Det var i Trondheim förra året. Tävlingarna gick där i stället för i Holmenkollen som höll på att renoveras inför VM nästa år (Renoveras betyder tyvärr breddas och göras möjlig för masstartsfemmil). Loppet gick då som nu i klassisk stil och jag tror att Rickardsson kan åka minst lika bra ikväll. Han har lyft sig flera snäpp sedan förra året, och blev han åtta då, ja då kan det bli pallen!

Johan Olsson åkte också femmilen i Trondheim. Då blev han 16:e man. Han brukar ha lite problem med de lite längre distanserna men har sagt att all träning inför denna säsongen har varit fokuserad mot femmilen. Efter vallafiaskot i Liberec på 15 km klassiskt tror jag han är grymt revanschsugen. Han har visat superform här i OS och tror jag kan vara en av de som lyckas gå ifrån klungan. Gör han det kan allt hända. I dubbeljakten visade han att det finns en bra spurt i den kroppen. Kanske inte den bästa, men den kan räcka till! Till DN säger han kaxigt:

”Jag behövde ju bara köra i tre kilometer på stafetten för att de flesta skulle behöva släppa.”

Anders Södergren är dagens joker. Om han skulle placera sig på pallen idag skulle jag kalla det århundradets skräll. Han kan bara inte ha fått ihop tillräckligt med träningstimmar för att klara sig igenom en hel femmil, det går bara inte! Men som sagt, räkna aldrig bort Södergren. Han har ett hjärta av guld, och då menar jag inte bara hans godhet utan även den fantasitksa styrkan som finns där inne. På sin hemsida verkar han ta det med ro:

”Jag ska köra fremmilen utan prestationskrav och bara åka med och bevaka när folk faller ifrån. Om dagen är rätt och allt stämmer är jag med i slutfighten.”

Och till DN blir det härliga ord:

”Johan och Daniel är mina värsta konkurrenter. Bauer kan jag väl också nämna.”

Vi får heller inte helt glömma bort Marcus Hellner. Han är ingen klassiskåkare av rang men han har lyckats konservera formen helt otrligt bra under dessa olympiska spel. Går loppet i maxfart får han nog det jobbigt, men skulle det taktikköras och det blir klungspurt på slutet, ja då kan nog Hellner stå där på pallen igen. Trots att hans största chans nog är när det är masstart och lustempo tycker han så här om masstarter i femmilen: ”Jag förstår inte vad FIS (Internationella skidförbundet) håller på med.” Men som sagt, jag hoppas loppet går fort och då borde inte Hellner ha en chans. Men men. På sin hemsida säger han så här:

”Imorgon är det dags för den avslutande femilen. Våndas redan nu lite för att det kommer bli jobbigt. Men samtidigt är jag rätt sugen att tävla. Jag hoppas att formen är lika god som den har varit för då kan de bli ett OK lopp! Vågar inte riktigt hoppas på medalj den här gången, för detta är på pappret min sämsta distans. Men samtidigt har jag ju lärt mig att allt kan hända under detta mästerskap! Det ska bli kul att tävla i varje fall.”

I Trondheim såg topp tio ut så här:

1. Sami Jauhojärvi
2. Tobias Angerer
3. Alex Harvey
4. Maxim Vylegzhanin
5. Petter Northug
6. Andrus Veerpalu
7. Devon Kershaw
8. Daniel Rickardsson
9. Jens Filbrich
10.Lukas Bauer

En ganska konstig topp tio om jag får tycka. Flera personer i den listan tror jag inte kommer hamna i topp tio ikväll. Det läskiga är att flera åkare gör sin första start på femmilen. De är fräscha i kroppen och har haft siktet inställt på bara denna tävling. Jag talar framför allt om Jens Arne Svartedal och Andrus Veerpalu. Båda två kan åka riktigt bra om de har dagen. Norge, som varit bedrövliga under distansloppen på herrsidan får sista chansen till upprättelse idag. Ska de göra en VM i Falun, då Mogren tog femmilsguldet efter en medioker VM-vecka på hemmaplan? Jag hoppas inte det. Odd-Bjørn Hjelmeset är nog lite revanschsugen från den dåliga insatsen i stafetten (som kan berott enbart på vallamiss). Lukas Bauer får vi definitivt inte glömma heller. Han kommer sälja sig oerhört dyrt ikväll. Räkna med full rulle tidigt i loppet. Axel Teichmann kan nog få till ett bra lopp, om han känner för det. Dock är jag tveksam, tror nog att Tobias Angerer kan vara den tysk som är strået vassare idag. Han såg bra ut under dubbeljakten.

Petter Northug då? Well, så här säger han till Aftonbladet:

”Bauer är den jag fruktar mest, vi får vara förberedda på att han går tidigt. Jag ska kämpa för det på söndag, det är ett av mina mål.”

Jacob Hård har gjort en del flummande funderingar på vinterstudionbloggen inför femmilen. Helt klart läsvärt.

Längd.se har tippat Bauer som vinnare och Olsson tvåa, Jauhojärvi trea.

Själv vågar jag inte tippa någonting. Är för nervös.

Etiketter: