19 februari 2010, av Oskar

Allt man behöver veta inför damernas dubbeljakt!

Ikväll är det dags igen: skiatlon, dubbeljakt, pursiut. Kärt barn har många namn.

Vad man än kallar tävlingsformen är det en av få masstartslopp som kan vara ganska spännande, just på grund av att alla inte är lika bra på de olika disciplinerna klassiskt och skate. En del av de aktiva brukar klaga på materialet, eller mer exakt på pjäxorna. Eftersom man inte hinner byta pjäxor i pitstopen när man byter från klassiskt till skate måste man åka i en slags kombipjäxa som inte alls ger samma stöd runt vristen som en vanlig skatepjäxa. Detta kan vara anledningen till att en del skate-specialister inte presterar så pass bra som de borde på själva skate-delen.

Det som skiljer damloppet från herrditot (som vi får se imorgon) är att man i damloppet ofta brukar köra i full rulle redan från första stavtag – ingen taktik alls!

Endast en dubbeljakt har körts under denna säsong och det var i Rybinsk där över halva världseliten inklusive svenskarna inte var på plats. Vinnare då var Justyna Kowalczyk, Evi Sachenbacher-Stehle blev tvåa följt utav ett stort gäng ryskor. Därför ska vi inte lägga så stor vikt vid det.

Så innan dess var det i Liberec och VM man körde förra året. Då blev resultatlistan denna:

1. Justyna Kowalczyk
2. Kristin Störmer Steira +0.97
3. Aino-Kaisa Saarinen +4.56
4. Marianna Longa +12.26
5. Valentina Shevchenko +25.20
6. Therese Johaug +47.84
7. Arianna Follis +51.32
8. Charlotte Kalla +51.66
9. Petra Majdic +54.34
10. Evi Sachenbacher-Stehle +56.5

Som ni ser är det ganska stora tidsdifferenser i mål! I år är jag dock tveksam om att det blir så himla utspritt för vi har fler skidåkare i ruggigt bra form:

Justyna Kowalczyk: femma på 10 km skate och tvåa sprinten. Är komplett och jävligt stark
Marit Björgen: brons på 10 km och guld på sprinten. Även hon komplett, även om hon nog är lite bättre i klassisk stil.
Aino-Kaisa Saarinen: Har inte visat superform än men jag är ändå orolig.
Kristin Störmer Steira: Åtta på 10 km och är grym på längre distanser.
Kristina Smigun: Silver på 10 km. Kan bli livsfarlig!
Riita-Lisa Roponen: Skatespecialist som kan gå bra om det går lugnt på första delen.
osv. Det finns många som kan ta hem det. Bäst dagsform vinner (fast jag tror ändå det står mellan Björgen och Kowalczyk).

Bet365:s odds
Justyna Kowalczyk 2.50
Charlotte Kalla 4.00
Marit Bjoergen 4.00
Kristina Smigun 10.00
Anna Haag 21.00
Kristin Störmer Steira 26.00
Aino Kaisa Saarinen 34.00
Irina Khazova 41.00
Arianna Follis 41.00
Marianna Longa 41.00

Kör man på i samma fart idag som på VM förra året kan det nog bli risk för ett uppsprucket lopp tidigt, vilket kan vara dåligt för Charlotte Kalla som vi vet är lite svagare i den klassiska stilen. Dock ska vi veta att hon blivit mycket mycket bättre i klassisk stil denna säsong, så jag tror att tösen har en bra medaljchans idag. Enligt DN slår hon i underläge vilket verkar vara en bra sak:

”På den klassiska delen gäller det mest för mig att hänga med så långt som möjligt. Det finns så många bra åkare i klassiskt. Nyckeln för mig är att ha tålamodet. Inte stressa upp mig om jag faller bakåt i fältet. Försöka få till en avslappnad åkning.”

Vi får inte heller glömma Anna Haag, som även hon har god medaljchans idag. Hon fick svara på lite frågor av DN inför loppet. bland annat vad hon har för förväntningar inför loppet:

”Jag ser fram emot tävlingen väldigt mycket. Jag har inga problem med någon av stilarna, så har jag en bra dag och är pigg ska jag försöka göra allt för att vara med från start. Det är 15 km och det gäller att inte tappa för mycket i början, hänga med i den klassiska delen och vara pigg i bytet för att sedan köra riktigt hårt på skejten.”

På SM vann Haag över Kalla i en spurt (då Kalla ramlade på upploppet) vilket säger en hel del om Haags form. FARLIG!

Och som vanligt visar DN en bra karta över de olika bansträckningarna, dock endast i pappersversionen. Man kör 2×3.75 km för varje stiltyp. Som ni redan vet är upploppet långt och Kalla är lite orolig:

”Jag måste vara ärlig mot mig själv: Jag är inte den som på träning gång på gång sätter varenda stavtag. Jag kan bli väldigt stressad. Det gäller att försöka låtar kroppen gå på rutin fast det är en massa åkare runt en.”

Aftonbladet har också träffat svenskorna. Haag:

”Jag får försöka sätta sprätt på dem. Jag tror att den klassiska delen kommer att vara avgörande.”

Vi får heller inte glömma Ida Ingemarsdotter och Britta Johansson Norgren. Båda två slåss om en plats i stafettlaget och en bra genomförd dubbeljakt kan garantera en start i stafetten. Ingen har väl någon chans att knipa medalj, men någon av dem kanske kan slå till med en topp 15.

Till slut, må bäste svensk vinna!

201 kommentarer till ”Allt man behöver veta inför damernas dubbeljakt!”

Hoppas våra tjejer har en bra dag då kan det bli väldigt kul! Men jag är förvånad att Smigun står i 10ggr pengarna. Jag delar din uppfattning att hon kan vinna detta. Hon är ju regerande mästare och i absolut toppform.

Inlagd: 2010-02-19, 16:54
Skriven av: nisse

Jo bara att hålla tummarna men tror inte att det skiljer så mycket mellan Haag och Kalla idag tror dom åker jämt som på typ SM fast Haag är nog i bättre slag nu men det är ju Kalla också men nån av dom bör bli topp 6.

Inlagd: 2010-02-19, 18:03
Skriven av: Andreas P

Jag hoppad optimistiskt på att Haag tar silver eller brons idag efter Kowalczyk och/eller Bjørgen (som får gälla som favoriter ikväll).

Det är ”all in” för Anna Haag idag (för att tala pokerspråk) och största chansen för henne till en individuell OS-medalj.

Att Anna O ställts över idag talar också för att Anna H får vila sen under sprintstafetten.

Kalla hoppas jag sparar krafter så att hon är pigg efter skidbytet men vi ska nog inte hoppas för mycket. Hon har ofta saknat krafter efter den klassiska delen.

Inlagd: 2010-02-19, 18:23
Skriven av: Jörgen

Är det inte bäddat för Kalla nu när Majdic inte trycker upp tempot på den klassiska delen?

Inlagd: 2010-02-19, 18:33
Skriven av: rosenblom

det är aldrig ”bäddat” i sport… ;)

Inlagd: 2010-02-19, 19:00
Skriven av: Sanna

rosenblom: Nja nå finns det åkare som vill att det ska gå undan men det gäller ju för dom att åka ifrån Kalla OCH Haag och det är nog inte så lätt

Inlagd: 2010-02-19, 19:19
Skriven av: Andreas P

Mitt tips är att Kowalzyck vinner före björgen och haag efter attt ha ryckt i sista backen innan mål. Sedan vinner björgen spurten mot haag men haag tar steira som också är med in på stadion. Kalla blir femma efter att ha tappat lite på den klassiska men sedan åkt om alla förutom den fyra i täten. Saarinen häger med på den klassiska men tappar sen. Ida vinner en gruppspurt och kommer då 10:a medans britta hänger med idas grupp länge men tappar på slutet och blir 15-20 kvinna

Inlagd: 2010-02-19, 19:20
Skriven av: markus

Envis som jag är har liksom inför skaten satsat en liten slant på Kristina Šmigun-Vähi.

Inlagd: 2010-02-19, 19:33
Skriven av: Elin

Jag tror också att det blir tufft för Kalla. Alla åkare vet hur stark hon är i skate och deras mål är att bli av med guldmedaljösen innan skaten, så tempot kommer vara stenhårt från start. Men kan Kalla hitta känslan trots att hon har många åkare runt omkring sig så kan det gå. Men som sagt, jag tvivlar.

Haag däremot, hon kommer ”hänga tills hon dör” för att citera en viss norrman. Henne blir de inte av med i första taget. Jag tror dock att hon får det svårt i en spurtstrid. Men man vet aldrig. Hon har ett fantastiskt tävlingspsyke. Det finns ingen som ser så arg och grym ut i ansiktet som Anna Haag när hon åker skidor.

Inlagd: 2010-02-19, 19:38
Skriven av: Gabriel

Jag har nu satt en hundring vardera på Kowalczyk och Smigun, så att jag inte blir besviken om någon av dem vinner. :-)

Ska också bli intressant att se Ida och Britta “göra upp” om den sista längdstafettplatsen, tror att de (och ledningen) utgår från tiden vid växlingen dvs båda ger max dit. Fördel Ida tippar jag med tanke på Brittas form hittills.

Tror inte att Pajala är aktuell, hon är alltför ung och orutinerad samt är främst en sprinter.

Inlagd: 2010-02-19, 20:23
Skriven av: Jörgen

Sanna: Nä, men nästan ;-)
Andreas P: Det var väl ungefär det jag menade. Att Majdic kan spräcka fältet på ett sätt som kvarvarande inte är förmögna till.

Inlagd: 2010-02-19, 20:52
Skriven av: rosenblom

Jörgen, jag tycker det är tråkigt att du och Oscar dissar Pajala hela tiden. Britta var lika ung och orutinerad vid förra OS och gjorde bra ifrån sig då.

Sedan tycker jag du har fel om att hon främst är sprinter. Jag hade gett dig rätt om du sagt detta före denna säsong, men nu tycker jag hon är en habil distansåkare, och hon åkte bättre än Britta på distansloppen i Tour de Ski.

Inlagd: 2010-02-19, 21:25
Skriven av: swestam

swestam: åkte hon å Britta inte jätte jämt på distansloppen i TDS??? men de avgörs snart om Britta eller Ida är aktuell men jag tror att Pajala ännu är med i bilden..

Inlagd: 2010-02-19, 21:42
Skriven av: jossa

Swestam… Är väl lite att ta i att säga att hon åkte bättre än Britta i distansloppen i tour de ski. Pajala slog britta med en halv sekund i klassiska jaktstarten och femkilometersloppet och Britta slog pajala med tre sekunder i masstarten. Är väl snarare jämt skägg.

Inlagd: 2010-02-19, 21:42
Skriven av: Manne

Skofterud får det aldri til å stemme:/

Inlagd: 2010-02-19, 22:06
Skriven av: Ubersnuber

Swestam: som sagt av Manne – jämnt skägg men underskatta inte rutinen hos Britta jämfört med Pajala.

Jag skulle inte protestera hejvilt om Pajala åkte stafetten men just nu pekar det mot att Britta eller Ida åker eftersom de åker dubbeljakten och inte Pajala. Ledningen vill se vem av dem som ska åka.

Inlagd: 2010-02-19, 22:17
Skriven av: Jörgen

Bjørgen i fantomform med fantomski!

Inlagd: 2010-02-19, 22:20
Skriven av: Ubersnuber

Jaaaa! Anna Haag fan vad skönt 2:a helt otoligt!!!

Inlagd: 2010-02-19, 22:41
Skriven av: markus

ANNA! Du är så jävla stark!!!!!

Inlagd: 2010-02-19, 22:41
Skriven av: Skidjan

Haag tog SILVER!!

Inlagd: 2010-02-19, 22:42
Skriven av: Jörgen

Fick Steira 4:eplatsen? Stackars,stackars henne i så fall. Norges kvinnliga Södergren har alldeles för många 4:eplatser för att det ska vara rättvist.

Inlagd: 2010-02-19, 22:45
Skriven av: Skidjan

Anna Haag, vilken tjej. Väldigt synd om Steira som förlorade bronset i spurten mot Kowalzcyk.

Inlagd: 2010-02-19, 22:46
Skriven av: swestam

Stakkars Steira. Alltid 4. Nå så det ut til at noen hadde fortalt henne at det ble bronse også.

Inlagd: 2010-02-19, 22:47
Skriven av: Jeremiah

Fan va synd om Steira. Speciellt när hon först tror hon blivit 3:a och är jätteglad.

Inlagd: 2010-02-19, 22:51
Skriven av: Digit

Anna Haag måste vara den största krigaren vi haft, Jädrar va kul!!!

Inlagd: 2010-02-19, 22:53
Skriven av: Göran

Flagget er på halv stang hos meg nå. Har aldri vært så trist etter et norsk gull.

Inlagd: 2010-02-19, 22:58
Skriven av: Jeremiah

Hu är Haag bäst inom familjen! Jönsson får huka sig…

Inlagd: 2010-02-19, 22:58
Skriven av: Jörgen

Jag tror också att det blir tufft för Kalla. Alla åkare vet hur stark hon är i skate och deras mål är att bli av med guldmedaljösen innan skaten, så tempot kommer vara stenhårt från start. Men kan Kalla hitta känslan trots att hon har många åkare runt omkring sig så kan det gå. Men som sagt, jag tvivlar.

”Haag däremot, hon kommer “hänga tills hon dör” för att citera en viss norrman. Henne blir de inte av med i första taget. Jag tror dock att hon får det svårt i en spurtstrid. Men man vet aldrig. Hon har ett fantastiskt tävlingspsyke. Det finns ingen som ser så arg och grym ut i ansiktet som Anna Haag när hon åker skidor.

Inlagd: 2010-02-19, 19:38
Skriven av: Gabriel”

Ganska bra förhandsanalys av mig själv om jag får skryta lite (Northug-style).

FAAAAN VA GRYMT!!!!!!!!!! ANNA HAAG ANNA HAAG!

Inlagd: 2010-02-19, 23:00
Skriven av: Gabriel

Fan så skönt att slippa ännu en hedersam fjärdeplats! Och grattis till Björgen igen!

Inlagd: 2010-02-19, 23:01
Skriven av: Jörgen

Gratulerer med Haag! :)

Inlagd: 2010-02-19, 23:04
Skriven av: Neithiri

Fy tusan vad skönt för Haag… fördel Pajala om sista stafettplatsen Britta å Ida fick ju inte alls till de trist.

Inlagd: 2010-02-19, 23:04
Skriven av: jossa

Fantastiskt Anna! Jag är lika glad som i måndags när Charlotte tog guld. Grattis till Marit, hon är i sitt livs form. Finns det någon som kan stops henne på tremile? Otroligt synd om Steira, hoppas hon tar medalj på tremilen.

Inlagd: 2010-02-19, 23:06
Skriven av: Rs

Gabriel: tippade Haag som silver/brons fast före dig se ovan i denna tråd kl 18.23 ikväll. :-)

Inlagd: 2010-02-19, 23:07
Skriven av: Jörgen

Verdens største vinternasjon; nemlig Norge opp på andreplassen i medaljestatistiken au. 104 gull til Norge i OL, mot 82 for USA på andreplassen laaaangt bak. ;)

Inlagd: 2010-02-19, 23:07
Skriven av: Janek Ermel

Hur är Norge som sommarnation då?

Visst är det en otroligt prestation av Norge måste jag säga.

Inlagd: 2010-02-19, 23:10
Skriven av: Andreas P

Jævlig synd for Steira. Men som hun sier selv, sport er ikke rettferdig.
Men all ære til Justyna!Hun var utslitt lenge før mål, men greide likevel å krige til seg en bronse.

Og for et comeback av Haag! Utrolig! :O
Var sikker på at hun var ute av medalje-kampen.
Grattis!

Inlagd: 2010-02-19, 23:11
Skriven av: Ubersnuber

@Janek Ermel
care..

Inlagd: 2010-02-19, 23:12
Skriven av: Ubersnuber

Är det bara jag som tyckte att både Björgen och Saaringen också, precis som JK skejtade innan strecket? What’s the fuss about?

Inlagd: 2010-02-19, 23:14
Skriven av: hesserman

Andreas P: det är lika bra att sluta ta såna beten, särskilt eftersom det gick åt helsika i Peking-OS ;)

Jarnek Ermel: Ja, men amrisarna kommer starkt.. och DDR+Tyskland skulle ju leda med hästlängder.. man kan ju med fog påstå att den sunda nationalismen övergår till chauvinism till tider i vårt västra grannland.

Hur som helst grattis med två guld idag Norge, två sympatiska utövare som får dem.

Inlagd: 2010-02-19, 23:15
Skriven av: Skidjan

@Andreas P
Vi er ikke så gode i sommer-ol. Ganske dårlige, faktisk.

Inlagd: 2010-02-19, 23:15
Skriven av: Ubersnuber

Sommernasjon har jeg ingen anelse om, tror ingen av de nordiske kommer høyt opp der. Norge er gode i roing, padling, seiling, spyd, skyting, kampsport, bryting, sykling og drekking.

Inlagd: 2010-02-19, 23:16
Skriven av: Janek Ermel

For en fantastisk dag! Bjørgen tar gull, og Haag tar sølv. Det eneste som manglet, var at Steira fikk bronsen..

Men for en maktdemonstrasjon av Marit!!

Inlagd: 2010-02-19, 23:18
Skriven av: drazyc

”Verdens største vinternasjon; nemlig Norge opp på andreplassen i medaljestatistiken au. 104 gull til Norge i OL, mot 82 for USA på andreplassen laaaangt bak. ;)”

Vad är det här för jävla inlägg?

Man kan aldrig vara världens största vinternation om man inte är bäst i ishockey som är världens ÖVERLÄGSET största vintersport.

Att man har OS-guld i en massa grenar som ingen bryr sig om kan man ju skryta med, men tyvärr, det biter inte.

Grattis Marit Björgen förresten, otroligt stark idag.

Jörgen, du vann! Men jag var nöjd med min förhandsanalys av Kallas och Haags chanser :-)

Inlagd: 2010-02-19, 23:19
Skriven av: Gabriel

@Skidjan
”två guld idag Norge, två sympatiska utövare som får dem.”

Jeg vet ikke med deg, men jeg gir meg f om de er sympatisk eller ikke; så lenge de presterer.

Inlagd: 2010-02-19, 23:21
Skriven av: Ubersnuber

@Skidjan – Joa, men vi er 4.5 millioner mennesker.. Super-mennesker ;). Kan gå til hodet på enhver, i tillegg så er vi i følge FN 2009 verdens beste land å bo i. For ikke å snakke om et av verdens rikeste land.

Jeg har lagt ut mine underbukser til salgs på e-bay og de ligger allerede på 1000 nrk. Det er ca 3000 skr..

Inlagd: 2010-02-19, 23:21
Skriven av: Janek Ermel

Kul för Haag att äntligen få en medalj!
Dubbeljakt är hennes bästa chans och hon tog den. och Kallas var på 10fritt och hon tog den. Vi kan ju inte klaga på tjejerna, dom levererar.
Hoppas nu herrarna kommer till en medalj i morgon.
Och det måste vara Kalla och Haag i teamsprint så vi äntligen får Guld igen!

Inlagd: 2010-02-19, 23:23
Skriven av: nisse

@gabriel

Alpint, skiskyting og snowboard er ingen små idretter. Ishockey er like mye verdt som innendørs volleyball, bare det at volleyball er 10 ganger større..

Inlagd: 2010-02-19, 23:24
Skriven av: Janek Ermel

Sedan är det bara jag som tycker att Kowaltzyk är sämre än tidigare? Det var nog inte smart att köra TDS.

Inlagd: 2010-02-19, 23:26
Skriven av: nisse

Gabriel og Janek Ermel
Dere er perfekte for hverandre.

Inlagd: 2010-02-19, 23:26
Skriven av: Ubersnuber

Härligt Haag och härligt Björgen! Kuuuuul!

Inlagd: 2010-02-19, 23:27
Skriven av: Martin V

JAAAA härligt Grattis Anna och Marit!!!
vilken kämparanda av Anna å Marit e cool.

Inlagd: 2010-02-19, 23:27
Skriven av: Sanna

Jaså Janek. Är det därför alla vollybollstjärnor tjänar 200 miljoner SEK om året? Inte.

Ishockey är världens överlägset största vinteridrott. Den är nationalidrott i flera av världens största I-länder som t ex Ryssland och USA.

I Sverige så går alla de största talangerna till Ishockeyn för det är där pengarna finns.

Norge är en jättebra vintersportnation men tyvärr, vill man vara bäst som nation så finns det bara ett guld som räknas och det är hockeyguldet.

Om man tycker att ett OS-guld i snowboard är lika mycket värt som ett OS-guld i Ishockey så är man ute och cyklar å det grövsta.

Inlagd: 2010-02-19, 23:29
Skriven av: Gabriel

@Ubersnuber

Hehe, du er en riktig masochist. En sjukdom som herjer i nord-europa.. Føler du fortsatt skyld for indianerne i Amerika?

Lol

Inlagd: 2010-02-19, 23:30
Skriven av: Janek Ermel

nisse: vetifan, Björgen är helt klart bäst i OS. Men sen tror jag att det beror mycket på banan – JK såg ju ändå bra ut uppför i klassiskt. Sen har hon ju tydligen sämre skidor också vilket kanske gör sitt. Spännande lopp var det iaf!

Att Smigun inte hängde med i klassiskt tycker inte jag är någon överraskning. Längesedan hon var bra i det…

Inlagd: 2010-02-19, 23:30
Skriven av: hesserman

@Gabriel

Verdens største vinteridrott i media sammenheng er uten tvil kunstløp, med ishockey nr 2 pga USA og Canada. Ikke misforstå meg, jeg sitter klistra til skjermen og heier på 3 kronor i alle kamper. Ett ishockey gull er verdt mer enn 3 gull, men likevel..

Inlagd: 2010-02-19, 23:32
Skriven av: Janek Ermel

Nisse, Polskan sa ajälv redan vid WC-finalen i Falun förra året att hon inte skulle ha en chans i OS. ”Det är banor för motionärer”, som hon utryckte det.

Inlagd: 2010-02-19, 23:33
Skriven av: Gabriel

Grattis Anna Haag. Vilken kämpe, nästan avhängd men kämpar sig tillbaka.

Marits var överlägsen och hennes diagonalåkning i slakmota är grym. Vilken värdig vinnare.

Synd för Steira, men hon har tyvärr ingen spurt. Kände att bara Haag inte blev avhängd skulle hon ta iaf Steira.

Inlagd: 2010-02-19, 23:34
Skriven av: uttern

En sak till. Tyckte att Steiras finish inte var bra heller. Kowalzcyk var väl bakom men sträckte fram foten bättre?

Inlagd: 2010-02-19, 23:36
Skriven av: uttern

Janek, OK, vi kan låtsas att konståkning är en större idrott än Ishockey. :-0

Sssssssssss……

Inlagd: 2010-02-19, 23:36
Skriven av: Gabriel

Swestam: såg din kommentar nu angående dissa Pajala.

1. Vi måste komma ihåg att Pajala slagit igenom ordentligt först denna vinter. Vågar säga att 9 av 10 TV-längdskidälskare inte visste vem hon var innan denna säsong. Ett ännu bättre exempel är Den Flygande Falken. Den som förutspått Falkens framgång vid midsommar förra året skulle ha blivit geniförklarad… :-)

2. Britta lika ung och orutinerad vid förra OS (då hon blev “Chock-Britta”). Ja, det var ingen bred OS-trupp vi hade då jämfört med nu utan en ren dipp i jämförelse. Förstår inte varför du tog upp detta? Britta tog inga medaljer eller så.

3. Ida (och speciellt) Britta har båda mera erfarenhet internationellt än Pajala. Sådant är värdefullt när det kommer till skarpa lägen i ett OS. Vi har inte råd med ett bryt i en stafett, kan bli flipp eller flopp. Låt Pajala åka WC först.

Och vad mig anbeklagar – jag har hållit båda tummarna för Britta, Pajala och Ida hela vägen och under försäsongsintervjuat Britta för Skidpepps räkning. Britta är en av mina personliga favoriter.

Inlagd: 2010-02-19, 23:37
Skriven av: Jörgen

Det jag reagerar på med Kowaltzyk är hon brukar gå som en raket i vanliga fall från början. Det har hon inte gjort på nått lopp i OS. Hon är inte i sitt bästa.

Inlagd: 2010-02-19, 23:37
Skriven av: nisse

Jag tyckte att Steira gjorde en oväntat bra finish. Trodde aldrig att hon skulle vara i närheten av Polskan.

Inlagd: 2010-02-19, 23:38
Skriven av: Gabriel

“Det är banor för motionärer”. Allvarligt så får hon väl lära sig leverera i alla sorters banor och inte bara i stentuffa. Satsa på tekniken mer t.ex. Dock så har hon ju inte samma resurser som Sverige och Norge för vallning.

Inlagd: 2010-02-19, 23:39
Skriven av: uttern

Ubersnuber: det har betydelse för mig, eftersom jag inte hejar på Norge. Jag kan hålla tummarna för endel enskilda utövare. Det är helt ointressant om du tycker det eller ej.

En norrman skulle väl omfamna djävulen om han var norsk. ;)

Kan vi inte lägga ner den ändlösa Norge vs. Sverige-diskussionen. Det är bara idioter på Aftonbladet och Dagbladet (i Norge) som kan intressera sig för nåt sånt.

Inlagd: 2010-02-19, 23:44
Skriven av: Skidjan

@Gabriel: Er enig i at hockeygull er størst. Alpingull er også der oppe, spesielt utfor.

Men i Norge har det aldri vært noen stor interesse for hockey. Vi har ingen kultur for det, og det er en sport som krever mye ressurser (jeg tror ikke vi har mange ishockey-haller :-)). Men all ære til Sverige i hockey, dere er virkelig grymme der. Likevel vil jeg påstå at Norge er en større vintersportnasjon enn Sverige – historisk iallfall.

Inlagd: 2010-02-19, 23:44
Skriven av: drazyc

nisse: håller med dig om att det inte ser ut som det brukar, men i canmore var hon ju sitt vanliga jag så det känns inte att det har med formen att göra. Det lär ju visa sig efter OS om formen är sämre än vanligt eller om ändå banprofilerna gör sitt.

Det som jag tycker är märkligast det är att Saarinen verkar ha prickat formen absolut sämst av alla. Hon har inte haft något att säga till om i någon av grenarna, mycket märkligt.

Inlagd: 2010-02-19, 23:44
Skriven av: hesserman

Såg att stafett laget diskuterades, om det inte var klart innan dagens lopp så är det väl det nu. Pajala måste väl vara klar till 100%. hur vi överhuvudtaget kan fundera på att ta ut Britta är helt omöjligt för mig att förstå! eller vad säger du jossa?

Inlagd: 2010-02-19, 23:44
Skriven av: Göran

Uttern: hon skulle inte sparkat sina svenska vallare kanske.. gick inte han till Northug btw?

Inlagd: 2010-02-19, 23:45
Skriven av: Skidjan

Kom att tänka på en sak, Björgen anses ju med all rätt vara i särklass bästa åkare hittills. Anna Haag har i och för sig fått stryk av henne bägge loppen dom möts men bara med 5 och 9 sekunder. Hon är grym!

Inlagd: 2010-02-19, 23:48
Skriven av: Göran

Drazyc: ja, Norge är stora och satsar på våldsamt många sporter,ni har ju ekonomin att backa upp det med.

Likväl tror jag det blir svårt att vara lika dominant som förut, de första OS’en vann ju Norge allt i backhoppning och nordisk kombination. Så är det ju inte riktigt längre.

Det är helt klart imponerande att man älskar och satsar så mycket på vinteridrott i Norge, då kommer framgångar.

Inlagd: 2010-02-19, 23:49
Skriven av: Skidjan

Det var ju otur för Kalla att det skall jävlas. För hon och Haag var helt jämna i SM och det hade varit kul med en bra klassisk sträcka.

Inlagd: 2010-02-19, 23:50
Skriven av: nisse

@Skidjan: Nej, det skulle hon uppenbarligen inte… Tycker nästan alltid att hon har sämre glid än konkurrenterna.

Kan vi inte bara diskutera dubbeljakt här. Trist att se att det pratas andra sporter tom.

Inlagd: 2010-02-19, 23:52
Skriven av: uttern

Alltså, det här med Björgen och astmamedicinen. Jag kan inte riktigt släppa det. Som någon skrev tidigare:

”Om nu inte medicinen ger några fördelar om man inte har astma, varför är den då dopingklassad?” Det faller på sin egen logik. Hur kan man veta att den inte överkompenserar?

Att Björgens totala återkomst och överlägsenhet sammanfaller med att hon börjar bruka dopingklassad medicin gör att det faller en liten skugga över henne och det känns inte helt hundra att hon vinner. Eller hur känner ni?

Sen verkar hon vara världens underbaraste och ödmjukaste, men man sitter ändå med en tanke i bakhuvudet hela tiden. Och det är att hon kanske är lite bättre än hon är egentligen tack vare medicinen.

Inlagd: 2010-02-19, 23:55
Skriven av: Gabriel

Kalla har uppenbarligen problem när det är fler än 3-4 åkare runt omkring henne. Hon måste lära sig att åka avslappnat även fast det är trångt och bökigt.

Men det kanske är bra att hon inte är bäst på allt, då kanske hon skulle tappa sugen. Det här loppet kommer att ge henne grym revanschlust. Och jag skulle inte vilja möta henne på sistasträckan i stafetten efter det här…

Inlagd: 2010-02-19, 23:58
Skriven av: Gabriel

hmm annars skulle hon nog kanske bara vinna med en tåfjutt… ;) äh jag vet inte, orkar inte riktigt bry mig med tanke på att hon har astma.

Inlagd: 2010-02-19, 23:59
Skriven av: Sanna

Gabriel: Jag har ett frågetecken för henne hela säsongen. Det är ingen tillfällighet att raketformen sammanfaller med medicinen. Och vad är normal nivå för Björgen?

Inlagd: 2010-02-20, 00:01
Skriven av: nisse

Gabriel: Vi har haft en infekterad diskussionstråd här tidigare denna säsong om Björgen och hennes astmamedicin.

Medicinen som hon använder är numera tillåten (enligt vad jag förstått) om man har läkarintyg. Sen kan Murmansk-läkare utfärda dem på löpande band till ryssar men det är en annan fråga och inget vi kan påverka…

Lägg ner dopingsnacket mot Björgen är du snäll.

Inlagd: 2010-02-20, 00:05
Skriven av: Jörgen

klart märkligt det där med astmamedicinen…men vad ska man göra?

Fast dopingklassat är ju dopingklassat. Det är ju inte direkt så att dopingeffekten i så fall uteblir bara på grund av att man är sjuk!?

Inlagd: 2010-02-20, 00:07
Skriven av: hesserman

Gabriel igen: Charlotte är mycket ung och lär sig fortfarande. Inte tillräckligt bra/rutin än i masstart och klassiskt. Än så länge men är säker på att det kommer…

Inlagd: 2010-02-20, 00:09
Skriven av: Jörgen

Ja vad ska man göra?

Det enda jag vill är att känna att rätt person vann.
Och det gör jag väl till 90%. Det är de där sista 10% som gnager.

Inlagd: 2010-02-20, 00:09
Skriven av: Gabriel

är antibiotika dopingklassat? cellgift? om man luktar på skidvallen? håller med orkar inte med dopingdiskussioner. Skriv till de anordnade organisationen och fråga i så fall…

Inlagd: 2010-02-20, 00:10
Skriven av: Sanna

Huff, skuffende at dere fortsatt diskuterer denne astmamedisinen. Skuffende og pinlig!

Astmamedisinen hjelper IKKE astmatikere å prestere bedre enn ikke-astmatikere. Enkelte medisiner er eller har vært på dopinglisten fordi de kan brukes til å kamuflere reelle dopingpreparater i blodet.

Det var det siste jeg sier om astmamedisiner.

Inlagd: 2010-02-20, 00:11
Skriven av: drazyc

Bjørgen har vært feiltrenet, feilmatchet og uten selvtillit i mer enn 4 år.

Det er også mange gode grunner til at WADA har endret policy:

”However, from January 1, use of Salbutamol and Salmeterol by inhaler is permitted
provided it is declared. Only in the event that a sample records salbutamol above
1000ng/ml (a very high threshold which can not be reached from normal therapeutic
administration) will an adverse finding be reported.”

Inlagd: 2010-02-20, 00:13
Skriven av: Jeremiah

”Enkelte medisiner er eller har vært på dopinglisten fordi de kan brukes til å kamuflere reelle dopingpreparater i blodet.”

Är det verkligen så? Så den medicin Björgen använder var bara dopingklassad p g a att den skulle kunna dölja andra preparat menar du? Har du någon länk till något som dokumenterar det?

Inlagd: 2010-02-20, 00:14
Skriven av: Gabriel

Nåväl en bra tävling för våra tjejer.
Ser väldigt bra ut inför stafetter.
Anna O visade bra klass igår. Och Pajala åkte bra trots att hon skrev på sin blog att hon valde dåliga skidor till semi.

Inlagd: 2010-02-20, 00:14
Skriven av: nisse

Før var det usikkert om preparatet hadde en positiv effekt for ikke-astmatikere.

Det har blitt gjort flere forskningsundersøkelser som har konkludert med at det ikke har en slik effekt, og WADA har dermed gjort om på reglene.

Inlagd: 2010-02-20, 00:18
Skriven av: Jeremiah

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17241101

Inlagd: 2010-02-20, 00:20
Skriven av: Jeremiah

Jag tycker också att vi kan doping/astmamedicin-diskussionen i en annan tråd.

Såg en inspelning av NRK:s sändning. Steira blev först överlycklig då hon trodde att hon hade tagit bronset, men var sen helt otröstlig när hon fick veta att hon faktiskt blev fyra. Jag lider verkligen med Steira. Hon och Anna Olsson tycks vara dömda att vara de eviga fyrorna.

Grattis Marit och Anna.

Inlagd: 2010-02-20, 00:20
Skriven av: swestam

Nisse: ja, Haag visade att hon är att lita på både vad gäller klassiskt och fristil och applåder till silvret! Men det visste vi redan innnan att hon var bra på det.

Saknar just nu resultatlistan från idag det finns inte ännu på FIS:s hemsida. Någon som vet hur det gick för Ida och Britta?

Inlagd: 2010-02-20, 00:23
Skriven av: Jörgen

Swestam: svarade dig (om ”dissen av Pajala”) längre upp i denna tråd.

Inlagd: 2010-02-20, 00:26
Skriven av: Jörgen

Tack Jeremiah, det var intressant att läsa.

Nu känns det mer ok med Björgen. :-)

Inlagd: 2010-02-20, 00:27
Skriven av: Gabriel

Jörgen: jag har inte hävdat att ni dissat Britta. Jag gillar Britta och tycker det är tråkigt att hon inte är i form.

Sedan tycker du inte att Pajala skall åka för att hon är så ung och oerfaren. Min poäng att Britta var ung och oerfaren och hon gjorde bra ifrån sig vid förra OS och hon åkte väl också stafetten, så varför skulle vi inte kunna köra med Pajala som är ung och oerfaren men som är i bättre form än Britta och Ida.

Vi behöver en igel som inte ger sig utan ger allt för att hänga på konkurrenterna och inte släppa något på den andra sträckan och där tycker jag att Pajala i TDS visade att hon klarade av det betydligt bättre än Britta. Hon är dessutom helt orädd och har ingen respekt för sina konkurrenter och sån åkare behöver vi stafetten.

Slutsats: hellre en ung och erfaren åkare som är orädd och en bra hängåkare än en äldre och mer erfaren åkare som är helt ur form.

Inlagd: 2010-02-20, 00:27
Skriven av: swestam

Jörgen, jag såg i allafall att Britta var fem och en halv minut efter i mål. Det är riktigt uselt.

Inlagd: 2010-02-20, 00:28
Skriven av: Gabriel

Det vore väl dags att presentera lagen nu i både lagsprint och stafett.
Lagsprinten är ju på Söndag.

Inlagd: 2010-02-20, 00:35
Skriven av: nisse

Pinlig at de norske protesterer på skøytingen til Kowalczyk. Jeg synes det er en løypefeil mer enn en løperfeil. Enten bør det være spor der eller så bør man åpne for skøyting rett etter svingen.

Inlagd: 2010-02-20, 00:40
Skriven av: Jeremiah

Håller med om Steira. Hon är verkligen Norges svar på Anders Södergren. Otroligt stark ute på banan men hopplös i spurter. Felanpassad för dagens skidåkning.

Inlagd: 2010-02-20, 00:41
Skriven av: Gabriel

Anna Haag har stora chanser att bli världens bästa skidåkerska om några år. Då gamlingarna lagt av. Vem skall konkurera med henne. Kalla kommer naturligtvis att vara bäst i fristil. Men försprånget som Anna Har i klssiskt tar hon knappast in. Därför kommer Anna att bli den stora stjärnan om ett par år.

Inlagd: 2010-02-20, 00:46
Skriven av: Sten

Swestam: du och jag har i grunden samma syn men en stor skillnad mot förra OS och nu är att Britta då i stort sett var ensam framstående svenska på längd och blev då “Chock-Britta”.

Nu idag är läget ett annat och vi har flera alternativ. Pajala har inte åkt en WC-stafett ens och är helt oprövad.

Du vill chansa och jag sejfa, där skiljer vi dock oss åt. Av samma skäl vill jag inte se Emil åka en etapp i längdstafetten.

Gabriel: jäkligt trist att Britta är ur form, 5 och halv minuter efter i dubbeljakten är åt h-e flr mycket om det stämmer som du skriver, då ska hon absolut inte åka i stafetten…

Hur gick det för Ida?

Inlagd: 2010-02-20, 00:47
Skriven av: Jörgen

@Jeremiah
Løperne var vel informert om hva den røde streken betydde, så det skulle ikke være vanskelig å forholde seg til den regelen.
Skofterud ble disket for skøyting også (ikke i Vancouver), og det var langt fra så åpenlyst som dette.
Dette blir normalt sett slått hardt ned på, så dette er langt fra pinlig!

Inlagd: 2010-02-20, 00:51
Skriven av: Ubersnuber

Jörgen, här har du resultaten:

http://www.vancouver2010.com/olympic-cross-country-skiing/schedule-and-results/ladies-15-km-pursuit-(7.5classic-7.5free)_ccw815101ET.html

Ida Ingmarsdotter är 4,17 efter. Inte heller ok.

Inlagd: 2010-02-20, 00:51
Skriven av: Gabriel

Jeg er enig med Jeremiah, og jeg er norsk. Pinlig at Norge protesterer på dette, og jeg ser heldigvis at juryen holder på sitt. Det er dårlig at det ikke er klassiskspor helt frem til streken.

Inlagd: 2010-02-20, 00:53
Skriven av: drazyc

Länken funkar inte att klicka på men kopiera in adressen i adressfönstret så kommer du rätt.

Inlagd: 2010-02-20, 00:53
Skriven av: Gabriel

@Ubersnuber

Ja, man kan godt etterlyse konsekvent tolking av reglene, det er jeg enig i.

Men jeg undrer på om løypa faktisk stred mot FIS-reglementet, jeg mener å ha lest at det skal være oppkjørte spor unntatt i svingene? Mulig jeg tar feil.

Uansett hadde det ikke skjedd hvis det hadde vært spor der.

Inlagd: 2010-02-20, 01:05
Skriven av: Jeremiah

Håller med om att Haag har alla möjligheter i framtiden. Bättre än Kalla i klassiskt men svagare i fritt och sprint än Kalla. Om de två får förskonas från skador kan vi få en tid liknande Finlands Aikku och Virpi under några år framöver.

Kowalczyk är dock inte så gammal och lär hänga med minst till och med nästa OS (då är hon 31 år), motstånd lär inte saknas.

Frans – en fråga till dig – Finland står inför ett stort generationsskifte. Deras fyra stora de senaste åren går inte att ersätta utan vidare. Vilka ska stiga fram? Blir det kris? Hur går snacket i Finland om detta?

Norge tror jag inte får problem. Björgen slutar nog innan nästa OS men de har många unga som kan ta över.

Inlagd: 2010-02-20, 01:08
Skriven av: Jörgen

Hallå allihopa. Jag är på fest och firar haags silver och kan inte skriva ett riktigt blogginlägg. Men fy helvete vad spännande det var. Anna Haag knäcker

Inlagd: 2010-02-20, 01:12
Skriven av: Oskar

Jörgen, jag tror nog inte att Marit slutar innan nästa OS, vad grundar du det på? Det är ju ett faktum att norska damer kör länge, och Marit lär nog vara lika bra i nästa OS, vad är hon då, 34? (dålig koll på hennes exakta ålder). Det är ingenting för en längdåkerska.

Inlagd: 2010-02-20, 01:13
Skriven av: Juha Mieto

Gabriel: Tack för länken till Idas resultat, deprimerande dock.

Idas 38:e plats innan skidbytet och Brittas 55:e plats vid samma tidpunkt är sannerligen inget som imponerar.

Vi har tydligen en svag punkt i längdstafetten. Med de dåliga resultaten av Britta och Ida idag lutar jag nu åt att chansa med Pajala dvs:

Anna O – Pajala – Anna H – Kalla.

Risken finns att laget blivit frånryckt efter de två första men chansen finns kvar i form av de två sista (som också är våra bästa) som kan jaga ikapp.

Inlagd: 2010-02-20, 01:16
Skriven av: Jörgen

Jag tycker att det är lite Anna Haag-känsla över det Magdalena har presterat i år efter touren. Hon har märkt att det inte är så långt upp till yttersta världseliten och kommer nog åka så på stafetten om hon får chansen. Britta känns som ett bra mer osäkert kort.

Inlagd: 2010-02-20, 01:19
Skriven av: Juha Mieto

Juha Mieto: Marit blir 30 nu den 21 mars. Hon blir nöjd nu när hon har tagit dubbla OS-guld och lägger av för att bilda familj etc om hon nu har sådana tankar?

Men om hon nu fortsätter blir hon förstås att räkna med.

Inlagd: 2010-02-20, 01:23
Skriven av: Jörgen

Gabriel skrev ”Att Björgens totala återkomst och överlägsenhet sammanfaller med att hon börjar bruka dopingklassad medicin gör att det faller en liten skugga över henne och det känns inte helt hundra att hon vinner. Eller hur känner ni?

Sen verkar hon vara världens underbaraste och ödmjukaste, men man sitter ändå med en tanke i bakhuvudet hela tiden. Och det är att hon kanske är lite bättre än hon är egentligen tack vare medicinen.”

Fy faen for en idiot du er!

Inlagd: 2010-02-20, 01:27
Skriven av: Neithiri

Jag tror inte att vi skall utgå i från att allt kommer att vara som det är.
Björgen har hittat en topp denna säsong och vad vet vi om nästa? Förra året var det väl ingen som trodde att Saarinen skulle förlora i klassisk. Året före det var väl Kuitonen oslagbar för överskådlig tid osv. Och jag tycker faktiskt att Kowaltzyk börjar bli mer mänsklig. Så min gissning är att Björgen slutar efter VM i Oslo.

Inlagd: 2010-02-20, 01:32
Skriven av: nisse

Neithiri, enig med dig, det Gabriel skriver ska du inte ta som en svensk synpunkt. Marit är en av dom bästa skidlöperskorna genom tiderna och är det någon jag unnar att bli OS-drottning så är det Marit.

Inlagd: 2010-02-20, 01:32
Skriven av: Juha Mieto

Alla våra kära trätobröder i väster: de flesta av oss svenskar är glada över att det går bra för Marit – fast hon åkte lite fel idag, hon skulle förstås ha blivit tvåa efter Haag! :-)

När inte en svensk kan vinna ser nog de flesta av oss svenskar att en norrman/norska eller finne vinner istället. Finnarna måste betraktas som rena idag (förutom fröken Varis).

Svara inte på provocerande inlägg om astma-medicin så slipper vi onödiga diskussioner här?

Inlagd: 2010-02-20, 01:41
Skriven av: Jörgen

Grattis både Marit och Anna! Jag lider med steira! Men har inte hon egentligen ännu bättre chans på tremilen?

Tycker vi måste chansa på pajala i stafetten. Britta har åkt konsekvent lite för dåligt och med hennes marginal idag, kan det nog bli 40 s upp till täten åtminstone och det är för mycket.

Jättetrött på Sverige-Norgetjafset. Har gått alldeles för långt och det i årets OS, när dagbladet räknar guld som mål i en landskamp och anrell tar från tårna för att provocera.

Norge har många trevliga skidåkare som jag verkligen kan glädjas åt när det hår bra för och dessutom kan man lita på att de är RENA vilket är skönt.

Inlagd: 2010-02-20, 03:26
Skriven av: Lasse

Johaug har verkligen kommit tillbaka, hon var ju väldigt bra i Falun förra våren, men hela säsongen har ju varit ett lågvattenmärke annars.

Kanske har hon bytt tillbaka träningsupplägget till det hon körde med framgång efter Fredrik Auklands recept?
Hon hade kört mer som Marit och Marit hade kört mer som Aukland-receptet. Det ger ju vissa indikationer åt att Marit varit feltränad i många, långa år och att Johaug gick in i nån liknande fälla.

Blir spännande stafett helt klart,men vem blir fjärde tjej i Norge: Skofterud skadad(?), form? Kristoffersen fristilsskadad?, form? eller nån annan?

Inlagd: 2010-02-20, 04:10
Skriven av: Skidjan

Nu är det bara Hellner kvar som jag unnar en OS medalj. Hoppas han får marginalerna med sig i dag.

Inlagd: 2010-02-20, 07:14
Skriven av: nisse

Jag tror så här i stafetten

1. Anna O-Jacobsen-Muranen
2. Pajala-Jouhaug-Kuitunen
3. Anna H-Steira-Roponen
4. Kalla-Björgen-Saarinen

Hade varit grymt skönt om Anna O kan ge Pajala 10 sek när hon går ut på sträcka 2. Jag kan tänka mig att köra Pajala på sträcka 1 OM Norge o Finland kör med ovanstående uppställning. Tror att Pajala följar dom hela vägen.

Sprintstafetten är det väl fördel Haag-Kalla tycker jag.

Inlagd: 2010-02-20, 07:41
Skriven av: Göran

OS 2010: VM 2009:
1. Björgen
2. Haag
3. Kowalczyk 1. Kowalczyk
4. Steira 2. Steira
5. Saarinen 3. Saarinen
6. Johaug 4. Longa
5. Shevcenko
7. Longa 6. Johaug
8. Kalla 7. Follis
9. Follis 8. Kalla

Bortsett från en magsjuk Haag, en formletande Björgen och Shevchenko( vad gjorde hon igår) så är det nästan identiska resultat från ifjol. Kalla slog i alla fall Follis. Det går åt rätt håll.

Inlagd: 2010-02-20, 07:51
Skriven av: Jonas

Kalla hade ett dåligt lopp med en hel del oflyt. Hon fick nog en mental knäck när hon föll. För hon hade nog hoppats på att vara med högt upp. Men Kalla behöver åka mycket masstarter och lära av Haag hur man skall tänka. Hon gör det svårare än det behöver vara.

Inlagd: 2010-02-20, 08:28
Skriven av: nisse

Vi kan väl samfällt instämma i att Norge selvfölgelig är världens största, penaste, rödaste och mest välsmorda vinteridrottsnation, har alltid varit och kommer att så förbli till nästa istid, så har vi klarat av det.
Annars är det extra skönt med en prislista som inte automatiskt och väldigt ofta helt utan grund medför dopningsbeskyllningar. Inte minst i norska spalter och jag tycker även Per Elofsson ska besinna sig lite där. Man får t.ex. ofta läsa att den och den åkaren såg helt oberörd ut i mål, liksom Björgen igår, och därmed med viss sannolikhet måste vara dopad. Men det vore väl den enklaste sak i världen för en dopad vinnare att stappla över mållinjen och slänga sig ner och spela död i fem minuter.
Jag glömde en sak. Norge är selvfölgelig också världens ödmjukaste vinteridrottsnation, de pratar aldrig om hur bra de är. Inte ens Northug.

Inlagd: 2010-02-20, 08:56
Skriven av: Torbjörn H

Neihitteriierrieirreieehheritteerrtti:

”Fy faen for en idiot du er!”

Håll käften. Sluta fylleposta.

Det enda 90% av norska folket ägnar sig åt är att dopinganklaga alla som vinner över deras älskade skidguttar. Det 100% av norska folket gör är att slå sig för bröstet över hur bra de är.

Nu är det så att Björgen använder en medicin som varit (är) dopingklassad. Och då känns det inte helt 100. Men länken som Jeremiah skickade var intressant läsning och nu tycker jag att det känns ok med Björgen. Som jag skrev.

Eftersom Björgen vann det här loppet så är det naturligtvis ok att diskutera saken i den här tråden.

Inlagd: 2010-02-20, 09:33
Skriven av: Gabriel

Göran: Skulle sätta anna.o på andra och pajala på första. Pajala är startsnabb så hon kommer bra in i första backen och om hon klarar att hänga där två gånger klarar hon resten. Ann.o hänger sedan på(eller åker i kapp 5-10s) vilket gör årat utgångläge riktigt bra. Sedan skulle jag vilja se Kalla på 3:e hon kan nog ge oss ett försprång och sen tar haag över och håller avståndet. Men om hon skulle bli ikapp körd så har hon en bättre spurt än Kalla vilket gör att hon är en bättre person att ha på sista sträckan.

Inlagd: 2010-02-20, 09:48
Skriven av: markus

markus: Anna O på första är bättre hon är rutinerad och undviker trassel och hittar bra positioner och hänger med.
Pajala får det lättare då det är färre åkare på andra och behöver bara satsa på att göra ett eget lopp. Haag på tredje för att hänga av förhoppningsvis en del topplag. Sedan är Kalla nödvändig på sista hon är den enda som kan ta in tid på topplaget och gå ifrån.
Sedan har Haag och Kalla bra precis samma spurt.

Inlagd: 2010-02-20, 09:57
Skriven av: nisse

Kalla ska naturligtvis åka sista sträckan där hon har skapat sig en enorm respekt och där hon har ett psykologiskt övertag över konkurrenterna. Björgen t.ex. fruktar säkert att behöva gå ut samtidigt med Kalla, medan Björgen i sin tur har ett mentalt övertag över Haag. Och Anna Olsson som är den mest rutinerade bör som jag ser det lika självklart gå första sträckan då det är en extra mental press att köra den. Sedan är andrasträckan ett jättebekymmer då vi inte har något bra alternativ där, oavsett vem vi sätter in så lär vi tappa minst en halvminut. Den mest rutinerade, Britta Norgren, är helt ur slag så henne får man nog räkna bort. Pajala eller Ingemarsdotter, tja Ingesson får försöka klura ut vem som har bäst dagsform. Sätter en slant på att det blir Olsson-Ingemarsdotter-Haag-Kalla.

Inlagd: 2010-02-20, 10:16
Skriven av: Torbjörn H

Vi kommer alla ihåg Brittas fantastiska säsong då hon slog igenom. När vi sedan såg henne på TV i första loppet påföljande säsong så kände vi knappt igen henne. Var det verkligen samma tjej? Det är ett känsligt kapitel, men ni som insatta vet var problemet sitter. Rutin i all ära, men det räcker inte. Britta är en toppentjej och vi hoppas alla att hon kan komma tillbaka i fin form nästa säsong.

Inlagd: 2010-02-20, 10:26
Skriven av: tord o

Varför inte ha individuell start på dom här loppen??? väldigt tråkiga lopp fast ännu värre på 3 och 5 milen fi fan.
Som ni märker är jag väldigt mycket emot masstartslopp alla kategorier.

Grattis till silvret Anna Haag.

Kalla på sista så klart, hon åker nog lite fortare än Haag 5 km oavsett motstånd.

Inlagd: 2010-02-20, 10:28
Skriven av: Andreas P

Torbjörn: resultatlistan på FIS:s hemsida:

http://www.fis-ski.com/pdf/2010/CC/2410/2010CC2410RL.pdf

Som synes var Ida 1,43 efter ledarna på 38:e plats efter 7,5 km klassiskt.

Det lutar åt att Pajala får åka andrasträckan. Hade helst velat se en Britta i form där men nu är det som det är.

Inlagd: 2010-02-20, 10:30
Skriven av: Jörgen

1a. Olsson. 2.a Pajala 3e. Haag 4.e Kalla.

Låter det som ett lag med medalj chanser? Jo enligt mig fast det hänger på 1a och 2a sträckan.

Inlagd: 2010-02-20, 10:39
Skriven av: Andreas P

Visst är Anna Olsson bästa alternativet på förstasträckan, men hon är ju bästa alternativet på andrasträckan också. Frågan man ska ställa sig är ju hur man ska fördela laget för att ligga så bra till som möjligt inför tredje sträckan.

Generellt sett brukar man väl säga att att dom bästa klassiska åkarna åker andrasträckan och då finns det ju en poäng att ha Olsson där. Det finns väl också en risk att det blir jämnare och hårdare tempo tidigt på en andrasträcka än en förstasträcka, vilket också talar för Olsson där. Men om kowalczyk kör första kan det förstås gå hur fort som helst.

Inlagd: 2010-02-20, 10:50
Skriven av: Manne

oj så svårt de blir att ta ut sista tjej till laget fördel Pajala tror jag men inte lätt själv skulle jag satsa på de här laget Olsson-Pajala-Kalla-Haag..
Tror att kalla är bättre på att jag på stäcka tre ev tappad tid…

Inlagd: 2010-02-20, 10:54
Skriven av: jossa

sedan kan man alltid hoppas att Anna Olsson är så starkt på första att hon kan få en lucka till Finland å Norge så Pajala kan få en lugn inledning på sin stäcka.

Inlagd: 2010-02-20, 10:58
Skriven av: jossa

Uansett hvor mye jeg liker Petter Northug og hans enorme rykk, så må jeg si at det ser vakrere ut når Marit Bjørgen ligger i front hele løpet, smadrer feltet – og likevel får luke på slutten og vinner overlegent.

Inlagd: 2010-02-20, 11:13
Skriven av: Tor

Först.
Grattis Anna Haag! Snacka om att leverera när det gäller.
En sak kan vi så fast. På damsidan var det absolut rätt att skippa TDS iår.

Sen.
”Frans – en fråga till dig – Finland står inför ett stort generationsskifte. Deras fyra stora de senaste åren går inte att ersätta utan vidare. Vilka ska stiga fram? Blir det kris? Hur går snacket i Finland om detta?
Skriven av: Jörgen”

Framgångarna går ju alltid i vågor. Det går ju inte att år ut och år in ha världens bästa damlandslag. Jag hade dock hoppats att Finland skulle hålla ställningarna ännu över OS i Vancouver eftersom Turin förstördes av bl.a. sjukdomar i truppen. Men vi har ju ännu tremilen och stafetterna kvar där det kan bli nåt guld om allt klaffar.

Sen är det bara Kuitunen och Muranen som har sagt att de ser slutet på karriären. Saarinen och Roponen har båda planer på att fortsätta över 2014. Riikka Sarasoja och Kirsi Perälä fortsätter väl också och de har ännu utvecklingspotential. Mona-Lisa Malvalehto skall väl kunna komma tillbaks efter sina problem.

Sen har vi tre unga väldigt lovande åkare i Krista Lähteenmäki, Kerttu Niskanen och Marjaana Pitkänen.

Så vi kommer definitivt att vara med och kämpa, dock inte dominera som i VM 2007, VM 2009 och världscupen under samma tidsperiod.

Inlagd: 2010-02-20, 11:21
Skriven av: Frans

Kalle Grenemark, expert på SVT i skidskytte ger sig in i stafett-debatten också.
– …skulle jag högaktningsfullt vädja till Anna-Carin Olofsson-Zidek att köra stafetten. Flytta Haag till en klassisk sträcka och låt ACO ta en skejtsträcka,

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/article6643663.ab

Inlagd: 2010-02-20, 11:22
Skriven av: Jonas

Tor: Ni hade nog varit sura i Norge om Haag haft en Northugspurt och vunnit.
Kommer i håg att ni var upprörda i Liberec då Steira drog hela vägen och Kowaltzyk spurtade ner henne.
Så det är surt att förlora hur det än går till och härligt att vinna hur det än går till. Så är det i all idrott.

Inlagd: 2010-02-20, 11:24
Skriven av: nisse

Längdkaptenen om Grenemarks krav: ”Kittlande”

http://www.nsd.se/sport/artikel.aspx?ArticleId=5193806

Inlagd: 2010-02-20, 11:25
Skriven av: Andreas P

jonas: ACO har inte en chans i den form hon är i.

Inlagd: 2010-02-20, 11:29
Skriven av: nisse

Håller med nisse ACO har ju inte visat den form som krävs för att vara aktuell för någon stafett borde ju till och med Grenemark sett men har är ju ständigt positiv till skidskyttarna fast dom tappat jätte mkt till första kontrellen så tror han alltid att de ska vända

Inlagd: 2010-02-20, 11:40
Skriven av: jossa

nisse;
ACOs form?
Jag fick mail från Whistler direkt efter distansen.
ACO låg i rygg på en tävlande i början av en utförslöpa och tappade trots suget.
Form?

Inlagd: 2010-02-20, 11:43
Skriven av: Elin

Nä har sagt det förut och säger det igen ingen ACO i stafetten.

1a. Olsson. 2.a Pajala 3e. Haag 4.e Kalla
är mitt lag Pajala åker nog fort 5 km iaf fortare än Britta och Ida.

Inlagd: 2010-02-20, 11:45
Skriven av: Andreas P

Finland gissar jag har kuitunen på andra sträckan Norge Johaug vet inte hur det är med Skofterud nu när hon bröt.

Tyskland vet man ingenting om dom visar då ingen vidare form.

Inlagd: 2010-02-20, 11:50
Skriven av: Andreas P

Gårdagens stora skräll var plats 17 Jezersek från Slovenien. Tänk vilket lag de kunde ha haft i långa stafetten:
Visnar-Majdic-Jezersek-Fabjan

Inlagd: 2010-02-20, 11:53
Skriven av: Jonas

Elin: Att ha dåliga skidor en gång OK.
Men att ha det flera gånger och med fint väder är att idiotförklara valla teamet. Se på längd dom har ju super skidor och teamen sammarbetar.

Inlagd: 2010-02-20, 12:03
Skriven av: nisse

ACO har inte haft toppen skidor är väl helt klart men under jaktstarten hade hon bra skidor ändå åkte hon inte nog bra för att vara aktuell för ett stafettlag

Inlagd: 2010-02-20, 12:07
Skriven av: jossa

Är det inte dags för uppsnack om herrarna. Vad tror vi och vad vill vi?

Inlagd: 2010-02-20, 12:14
Skriven av: nisse

Det mest rationella och mest rättvisa är att låta de tjejer som är aktuella för fjärdeplatsen i stafettlaget köra ett uttagningslopp t.ex. på den tävlingsfria tisdagen. Det blir en lämplig genomkörare att köra en klassisk femma två dagar före stafetten, inga problem med återhämtningen efter det. Tror inte Olofsson kommer att köra någon längdstafett, förutom den psykologiska dimensionen i ett sånt beslut så tror jag faktiskt inte det är så många sekunder att tjäna på det så att det är värt ”besväret”.

Inlagd: 2010-02-20, 12:21
Skriven av: Torbjörn H

håller med!!!

Inlagd: 2010-02-20, 12:21
Skriven av: Sanna

Jag tror att Northug vinner ikväll. Cologna tvåa. Bronset tar antingen Bauer eller Di Centa. Tyvärr inga svenska på pallen ikväll, bäst blir Johan Olsson på en sjunde-åttonde plats. Hellner mellan 10-15 Södergren runt 25. Det är vad jag tror, vad jag vill är en helt annan sak. Då skulle jag vilja ha Johan på pallen. Han förtjänar det efter allt strul han har haft på mästerskap. Tänk om han kunde göra en Haag? Som sagt, Northug tar och han avgör sent. Tror inte att det kommer ett tidigt ryck med tanke på den långa backen ner mot stadion. Det blir en ren spurt på upploppet.

Inlagd: 2010-02-20, 12:24
Skriven av: rs

ACO kommer att vara alltför sliten efter ytterligare två lopp och är inte aktuell.

Hur slitna kommer Kalla och Haag att vara inför 3-milen?
Har vi två till som orkar runt?

Jag är förvånad över att skidskyttarna hade dåligt glid (se vad jag skrev om ACO) på distansen medan t.ex. Haag hade mycket bra glid.
Vallarna säger att de samarbetar!

Inlagd: 2010-02-20, 12:28
Skriven av: Elin

rs:Jag tror du får rätt. Vi får lita till det ”Svenska” vallateamet och be om en repris på Northugs vallning.:)
Undrar om Hellner har laddat om? Det vore så skönt med en liten bronspeng för herrarna.

Inlagd: 2010-02-20, 12:35
Skriven av: nisse

Elin,
Det räcker med Kalla och Haag på 3-milen även om de givetvis är slitna.
Övriga ser inte ut att ha där att göra.

Inlagd: 2010-02-20, 12:37
Skriven av: Kjell

Ska bli kul! Hmm håller med känns som det är dags för Northug. Eller Bauer. Undrar vad Angrer kan göra. Håller med en liten brons kan väl iaf någon av våra herrar få, snälla!!! :)

Inlagd: 2010-02-20, 12:42
Skriven av: Sanna

Elin: tror inte Haag eller Kalla kommer vara så jätte slinta in för 3 milen de här OS programet är ju inte hårdare än de var i OS 1992 eller 1994 för damerna enligt mig 92 klara Egorova av att prestera topp på 5 lopp samma med Di Centa 94 Kalla kommer åxå att åka 5 lopp..sedan bryr jag mig inte så mkt om vi inte har 4 som tar sig runt 3 milen för finns inga hemma som ändå kunnat prestera något bra resultat..

Inlagd: 2010-02-20, 12:48
Skriven av: jossa

Det står i expressen att det ska bli solsken och 12 plusgrader på herrarnas jaktstart:

http://www.expressen.se/sport/os2010/langdskidor/1.1889901/mardrom-for-herrarna-i-dagens-tremil

Det står också att det tungkörda föret kommer göra det omöjligt att köra ifrån, men är det verkligen så? Att det är typ omöjligt att köra ifrån när det är snöfall vet väl dom flesta, men när det bara är allmänt tungfört trodde jag snarare att det skulle bli lättare att gå ifrån. Tänker jag galet nu?

Inlagd: 2010-02-20, 12:48
Skriven av: Manne

Tror att hellner kan överaska idag. Han har blivit bättre i klaasiskt och vad jag vet har han inte samma problem som kalla(att han inte kan åka fritt bra efter att åkt klassikt). Så tror att han skräller och är med o fajtas om medaljer

Inlagd: 2010-02-20, 12:48
Skriven av: markus

Det hör inte till den här rubriken men ändå kan jag inte hålla inne med detta.

Framtiden!?
Bra med snö men mindre bra med kylan.

Jag sitter just och räknar alla inställda ungdomstävlingar.
Efter att ha hittat mer än 30 efter jul slutade jag att räkna.

Köldgränsen på ungdomssidan är -15.

Tråkigt när grunden till framtida generationer ska läggas.

Inlagd: 2010-02-20, 12:51
Skriven av: Kjell

Tror inte Northug vinner pursuiten, jag tror inte han är i samma toppform som en del av toppkonkurrenterna. Och jag tror dessutom att dessa vid det här laget är less på tröndern och har insett vad som måste göras för att knäcka honom. Lite önsketänkande från min sida förstås då jag inte riktigt gillar personligheten Northug. Av vad man sett på slutet borde Cologna vara favorit.

Inlagd: 2010-02-20, 13:11
Skriven av: Torbjörn H

Det kanske blir Olsson-Kalla i sprintstafett, samt Pajala i stafetten:

http://www.nsd.se/sport/os.aspx/

Hoppas åtminstone att vi slipper formera lagen utifrån sjukdom/skada som det alltid annars brukar vara.

Inlagd: 2010-02-20, 13:12
Skriven av: JE

När det gäller herrarna tror jag mer på Johan Olsson idag än på Hellner. Dags för en Haag i repris? Hoppas kan man alltid.

Inlagd: 2010-02-20, 13:16
Skriven av: Torbjörn H

@Torbjörn H: Jeg holder med i at jeg ikke tror Northug vinner i dag. Jeg tror faktisk at han er ganske sliten etter TDS. Det blir kjørt tøft på klassiskdelen i dag, garantert.

Etter min mening er Cologna og Bauer de største favorittene i dag. Og jeg tror Johan Olsson kan bli veldig farlig faktisk. Tipper på en bronse til Olsson.

Inlagd: 2010-02-20, 13:17
Skriven av: drazyc

JE: Eller Kalla-Haag står iaf mellan Haag och Olsson.

Kalla är given när det är denna typ av lopp.

Inlagd: 2010-02-20, 13:20
Skriven av: Andreas P

Jag tror att Northug får det extremt tufft idag. Cologna ser starkare ut än djävulen själv och om Bauer har konserverat sin form från TdS så är det bye bye redan på klassiska. Jag tror även att Hellner får det tufft att ens klara topp 10. Johan Olsson däremot kan nog orka gå med, men jag tror inte på medalj för honom. 4-6 plats kanske.

Nu har alla de andra åkarna haft ett par år med Northug och alla vet att det bara finns ett sätt att vinna. Jag tror att det blir hårdkörning från början á la damlopp.

Hoppas såklart på en svensk medalj, men jag tror det blir svårt.

Inlagd: 2010-02-20, 13:20
Skriven av: Gabriel

Sen ska vi inte glömma Legkov och Di Centa idag.
Jag vet inte vilken form Legkov har, men Di Centa verkar vara i toppslag. Det här är ju Legkovs favoritdistans och han är säkert rejält revanschsugen.

Inlagd: 2010-02-20, 13:27
Skriven av: Gabriel

@Gabriel: Enig i at jeg tror det blir et skikkelig hardkjør på klassiskdelen. Olsson bør definitivt kunne være med der i den formen han viste på mandag.

Legkov har ikke vært i så god form i det siste, så en Legkov-seier vil være ganske overraskende faktisk.

Dersom Northug faktisk *er* i god form, tror jeg han skal klare å henge med i klassiskdelen, men det er nettopp formen jeg er usikker på. Husk at en Northug i form faktisk er en av verdens beste, kanskje den aller beste, klassiske skiløperen nå. Det er andre tider enn ifjor..

Inlagd: 2010-02-20, 13:43
Skriven av: drazyc

Sett till resultaten dom två senaste åren tycker jag det vore en knallsensation om inte Northug tar guldet ikväll. Det var väldigt länge sen det fanns någon så stor favorit som honom i längdspåret.

Inlagd: 2010-02-20, 13:50
Skriven av: Manne

Stort Grattis Anna Haag! Vem ska stoppa dig och Kalla i sprintstafetten?? Follis verkade inte övertygande igår heller.

Jag fick se DP på NRK igår efterom jag inte har svt24 (när Hockeyn pririteras blir jag irriterad). Det var irriterande, men samtidigt får man höra en del bra analyser. Alsgaard tror att en viktig anledning till framgångarna för Bjørgen, Kalla och Haag beror på att de stog över touren. Att Johaug gör sitt bästa lopp denna säsong och verkar ha hittat formen känns lite farligt inför stafetten.

Angående astmamedicinen så borde några som är vältränad och inte har astma prova den så kunde vi få svar. Hur mycket vi än gillar Norge så finns det inga som är snabbare att anklaga någon för doping. Dock är inte Bjørgen dopad.

Ingemarsdotter gjorde inget supelopp igår, men jag anser fortfarande att hon bör köra stafetten om ACO inte vill.

Inlagd: 2010-02-20, 13:53
Skriven av: Alexander

Är det inte så att astma medicinen gör så att andningen fungerar normalt vid konditions idrotter många som har astma av svenska idrottare också.

Är inte så bra att andas in kall luft år efter år, lätt att få ansträngningsastma ef ett tag.

Inlagd: 2010-02-20, 14:03
Skriven av: Andreas P

Ett mail från morgontidiga i Whistler:

Meteorologen säger +10 och klar sol vid lunchtid.
Det måste bli minst +15 till +20 i solbackarna skriver hon.
Tungt blir det!

Visst blir jag lite avundsjuk på dem när de kl.6 åker högt upp i bergen med det vädret.

Förstår Kjells frustration över inställda ungdomstävlingar. Vad hjälper det med snö när tävling efter tävling ställs in.

Inlagd: 2010-02-20, 14:03
Skriven av: Elin

Vädret blir förmodligen samma som igår, solsken och 7-8 plusgrader. Vi får väl se om solen förvandlar snön till grisföre, tyckte ändå att det höll ihop ganska bra i damernas lopp. Dessvärre så har Petter samma vallare som Marit och hon hade helt fantastiska skidor igår. De var som raketer. Advantage Petter som sagt.

Inlagd: 2010-02-20, 14:05
Skriven av: rs

Hoppsan, det dök upp ett inlägg precis innan mitt. Ojdå, så höga temperaturer. Det är ju vackert med skidåkning i solsken men det ska ju inte vara sommarvärme i luften. Jaja, må bäste man vinna. Det kommer att bli sjukt spännande. Man får väl slå sig till ro med sambon och ladda upp med melodifestivalen och lite vin inför jaktstarten. Usch, man lever ju i värsta OS-bubblan nu, det kommer bli en sån där märklig tomhetskänsla när det hela är över.

Inlagd: 2010-02-20, 14:09
Skriven av: rs

Drazyc, jag vill nog hävda att en Lukaz Bauer i toppform är bättre än en Northug i toppform.

Northug såg rätt stark ut i sprinten men hade han varit i toppform så hade han inte släppt ryssarna så enkelt i finalen, trots att han gick i den andra semifinalen. Njae, det känns inte helt som att det är Northugs dag. Men det beror nog mycket på hur åkarna får till vallningen idag.

Min favorit är Cologna. Ser starkare ut än Järvsöfaks.

Inlagd: 2010-02-20, 14:15
Skriven av: Gabriel

Kan någon kunnig svar på min fråga…

Dom hävdar i expressen att det förväntade vädret (solsken och minst 10 plusgrader) gör det svårare att köra ifrån. Är det verkligen så?

Inlagd: 2010-02-20, 14:16
Skriven av: Manne

Ja om spåren blir alldeles för mjuka blir det otroligt tufft att rycka ifrån.

Inlagd: 2010-02-20, 14:20
Skriven av: Oskar

@Gabriel: Ja, du har nok rett i at Lukas Bauer har et enda høyere maksnivå i klassisk kapasitetsmessig enn Northug. Northug er veldig ung og har ikke utviklet sin motor maksimalt ennå.

I TDS greide Bauer å sprenge hele feltet i varmegrader i Val di Fiemme. Så jeg tror Bauer trives riktig så bra i litt løst føre. Er mer usikker på om at Cologna vil være fullt så interessert i å sprenge feltet i klassisk. Han er jo tross alt en meget god spurter.

Inlagd: 2010-02-20, 14:24
Skriven av: drazyc

En som har förvånat mig lite under detta OS är Per elofsson. Här är ett nytt ”utspel”:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/article6646125.ab

Märkligt!

Inlagd: 2010-02-20, 14:33
Skriven av: Manne

Att peta Kalla tror jag inte på då hellre Olsson, men han har snackat mycket i detta OS.

Han sa ju nå annat efter sprinten om teamsprinten, verkar ändra sig från dag till dag.

Nä Kalla och Haag skulle jag köra med när det är fristil som gäller.

Inlagd: 2010-02-20, 14:49
Skriven av: Andreas P

Charlotte är given, säger Ingesson

Skönt tror det blir Haag också låter som det

Sluta snacka Per.

Inlagd: 2010-02-20, 14:52
Skriven av: Andreas P

Ingen tänker på att spara Anna Haag för stafetten så att hon sedan kan komma hyggligt utvilad till 3-milen.

Inlagd: 2010-02-20, 14:54
Skriven av: Elin

Haha sen vad tidningarna skriver är ju skratt retande som att Kalla var tvungen och klä av sig naken i doping testet det var ett vanligt test som dom får göra flera gånger under en säsong.

Man får inte tro allt tidningarna skriver.

Inlagd: 2010-02-20, 14:57
Skriven av: Andreas P

Elin: Tror du Norge sparar Björgen till stafetten?

Nä kör med den som har bäst form för dagen.

Inlagd: 2010-02-20, 14:58
Skriven av: Andreas P

Skillnaden är väl att i sprintstafetten är Haag guldfavorit. På 3milen kan hon nå medalj på en bra dag.

Inlagd: 2010-02-20, 14:59
Skriven av: Frans

@Andreas P: Bjørgen sier selv at hun vurderer å droppe sprintstafetten. Men hun får gå alt det hun vil.

Inlagd: 2010-02-20, 15:02
Skriven av: drazyc

drazyc: hon skulle ju skippa vanliga sprinten också men ställde upp även där så man får ju se vilket lag Norge tar ut och om hon hoppar över team sprinten.

Inlagd: 2010-02-20, 15:09
Skriven av: Andreas P

Jag menar om vi ska gapa efter mycket.

Anna O och Kalla i sprintstafetten med stor medaljchans.
Anna Haag på 3-milen, kanske medalj.

Inlagd: 2010-02-20, 15:27
Skriven av: Elin

En teamsprint på damsidan är nästan att jämställa med en 5-km-sträcka så där är Kalla ett självklart val före Anna Olsson. Explosiviteten är inte lika avgörande på damsidan som på herrsidan. Har inte Elofsson sett att Kowalczyk är en utmärkt sprinter utan att ha ett uns explosivitet, han är ute och cyklar totalt. Eller så har han inte förstått att temsprinten går i fri stil.

Inlagd: 2010-02-20, 15:36
Skriven av: Torbjörn H

En förutsättning för medaljchans på 3-milen är att Anna Haag får stå över ett lopp, alltså stå över sprintstafetten.
Annars kan vi glömma medalj på 3-milen.

Inlagd: 2010-02-20, 15:45
Skriven av: Elin

Elin… Jo, men guldchanser måste prioriteras först tycker jag. Och sprintstafetten med Haag och Kalla är en guldchans.

Inlagd: 2010-02-20, 15:48
Skriven av: Manne

Lagsprinten går på måndag och stafetten på torsdag. Det borde man väl klara av att ladda om till?

Inlagd: 2010-02-20, 15:54
Skriven av: Oskar

Det går att åka allt på OS gott om tid att vila. Sedan att tro att Anna O efter skador och sjukdom skulle klara en teamsprint är väl om något optimistiskt. Nej låt medaljörerna köra!

Inlagd: 2010-02-20, 16:05
Skriven av: nisse

Har Norge något komplement till Björgen i sprintstafetten?
MartheK var blek i 10K
Skofterud är väl skadad?
Brun-Lie orkade inte i sprinten. En sprintstafett är tuffare.
Falla är sämre än Brun-Lie
Jacobsen är ett väldigt osäkert kort efter alla hennes problem.
Expressen krönikor Pettersson tyckte Steira. Det vore trist om Steira kan platsa i en sprintstafett, då får man byta namn på grenen.
Så jag förstår om Björgen tvekar på att köra, hon har två bättre medalj- och guldchanser.

Inlagd: 2010-02-20, 16:55
Skriven av: Jonas

Det skulle vara en skandal om Ingesson och Abrahamsson inte kör Haag-Kalla i sp-stafett. Detta är vår största guldchans. På herrsidan blir det svårare. Jag hade velat se Hellner-Jönsson i sprintstafetten och som avslutning på stafetten. Dock kan väl inte Hellner ska tävla idag, på måndag och på onsdag. På herrsidan tror jag Norge blir nästan omöjliga i sprintstafetten så här tycker jag att vi satsar allt på den riktiga stafetten och spara Hellner och även sparar Jönsson om Södergren inte presterar bättre idag än senast.

Inlagd: 2010-02-20, 16:58
Skriven av: Alexander

Tror det blir Björgen och Steira. Norges två bästa mot våra två bästa det blir spännande. Finland, Italien, Tyskland, Ryssland tror jag är chanslösa.

Inlagd: 2010-02-20, 16:58
Skriven av: nisse

Hehe, Steira kommer aldri til å gå noen sprintstafett. Det er nok Brun-Lie og Bjørgen som er førstevalget. Hvis ikke Bjørgen stiller, har vi ingen muligheter til gull. Det blir litt hipp som happ hvem vi stiller med.

Inlagd: 2010-02-20, 17:04
Skriven av: drazyc

Jag håller faktiskt med Kalle Grenemark angående ACO. Extremt rutinerad och erkänt snabb, har ofta snabbast åktid inom skidskyttet. ACO skulle ha haft 2 medaljer nu om det inte varit för vallningen.
´
Själv har ACO sagt att hon åker mycket bättre nu än när hon var längdåkerska (beror nog på ökad och bättre träning a la Pichler).

Skulle, som Torbjörn ovan föreslog, gärna se ett rent uttagningslopp en tidig morgon under en tävlingsfri dag fast mellan Haag och ACO, 5 km fritt. I potten finns tredjesträckan i stafetten. Kalla kan åka med också, som träning och utfyllnad.

Om ACO vinner det så är det inget att snacka om och Haag får flytta på sig. Om ACO förlorar med upp till 15-20 s är det ett intressant alternativ att Haag får ta andrasträckan (där vi kan förväntas tappa mera än så). Och ACO tar tredje.

Men tror inte det kommer att hända, längdledningen kör nog hellre med de hästar de har i stallet än tar hjälp utifrån…

Inlagd: 2010-02-20, 18:14
Skriven av: Jörgen

Ni såg väl Elofssons pudel i TV?
Nu tycker även han att Kalla och Haag är bästa lag.

Inlagd: 2010-02-20, 18:37
Skriven av: nisse

Ställningen just nu på Aftonbladets enkät: Vill du se ACO i damernas längdstafett?

Ja: 95,6 %
Nej: 4,4 %

Antal röstande: 1357

ACO har svenska folket bakom sig!

Inlagd: 2010-02-20, 19:03
Skriven av: Jörgen

Kankse borde vi ha en omröstning på skidpepp för att se vad skidkunniga anser.

Inlagd: 2010-02-20, 19:08
Skriven av: Alexander

Alexander: ja, det vore intessant med en sådan omröstning här på Skidpepp. Blir säkert skillnad. Upp till Oskar (jag kan inte skapa omröstningar).

Inlagd: 2010-02-20, 19:20
Skriven av: Jörgen

NEJ!

Inlagd: 2010-02-20, 20:03
Skriven av: JE

Jörgen, menar du att ACO borde varit aktuell från början, eller menar du att dom ska ta in henne i laget nu?

Inlagd: 2010-02-20, 20:50
Skriven av: Manne

Manne: att de ska ta in henne nu (diskuterar mera i den andra damtråden dvs ”Kris i stafettlaget?” där det passar bättre än i denna tråd)

Inlagd: 2010-02-20, 21:03
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values