Inför OS-sprinten: två medaljer till?

Emil Jönsson

Nu är det inte långt kvar till onsdagens helt vansinnigt spännande tävling! Med vind i seglen från Charlotte Kallas och Björn Ferrys guld kan det gå hur långt som helst i morgon!!

Huah! Till skillnad från gårdagens långa och plågsamma slutminuter i herrloppet då Marcus Hellner slet sig i mål går det i morgon mycket fortare om det skulle gå åt helvete vilket är rätt så skönt psykiskt alltså. En stav går av och det är kört. Ett fall och det är åt helvete. osv.

Men, jag tror inte det kommer inte hända svenskarna. De har visat för bra form för att de ska hamna i sådant trassel! Och vad som tidigare skulle bli Jönsson mot den röda armén ser mer ut att bli Hattestad mot den vita armén!

Hur ser statistiken ut inför OS? Tabellen visar placeringar i världscupen i vinter inklusive Tour de Ski-sprintarna. Inom parantes visas oddsen från bet365.com. Vi börjar med herrarna och svenskarna.

Emil Jönsson: 6, 5, 1, 1, 1 (2.30)
Björn Lind: 11, 28, 12, 6, 4 (34.00)
Teodor Petersson: 29, 18, 20, 4, 5, 10, 6 (41.00)
Jesper Modin: 26, 11, 8, 3, 14 (34.00)

Ola Vigen Hattestad: 1, 5, 16, 21, 2 (3.50)
Petter Northug: 2, 1, 2 (5.00)
Johan Kjølstad: 8, 18 (17.00)
Øystein Pettersen: 2, 27, 5 (26.00)

Nikita Kriukov: 3, 14, 4, 3, 3 (14.00)
Alexei Petukhov: 1, 3, 30, 2 (67.00)
Nikolay Morilov: 12, 6, 7, 1 (67.00)

Alla resultat

Intressant är att John Kristian Dahl ligger bäst till i sprintcupen av norrmännen men fick ändå inte åka till OS. Helt otroligt, men som han sa efter senaste loppet i Canmore: ”hade de OS-klara norrmännen varit med hade det varit pinsamt” (med tanke på hur grym Jönsson var).

Så vad talar för svensk seger i morgon? Först och främst har Emil Jönsson visat två saker:

1. Han är fysiskt starkast av alla just nu och kan med sin råstyrka bränna ifrån de flesta. Och med det självförtroende så…
2. ..behöver han inte vara så överdrivet taktisk. Tidigare har Jönsson varit lite övertaktisk vilket inte alls hjälp honom i skidspåret. Men nu är han bara taktisk när det behövs.

Sen så är det så att han har, trots skadan, varit bäst i vinter, Punkt.

Jönsson på sin blogg:

”Har väntat så länge nu på att få ge mig iväg i spåret. Och efter att ha stått och hoppat, ropat och gråtit idag när tjejerna körde, så har längtan efter att själv få ge mig iväg inte minskat direkt…”

Vad talar för rysk seger? Well, det enda jag kan tänka mig är om någon av de ryska bomberna har fått till sjukt bra skidor (lite som i slottsprinten för ett par år sedan) men jag tror banne mig inte de klarar det.

Vad talar för norsk seger? Jo, Hattestad har kanske inte visat megaform än i vinter men jag tror att hans tränignsupplägg har varit helt inställt på OS och att det är nu formtoppen ska komma. Han är vansinnigt bra på att spurta och vi vet att upploppet är långt vilket kan ge norsken fördel. Sen har vi även Petter Northug. Han kommer vara enormt revanschsugen efter måndagens fiasko. Vi har alla sett hur han kan avsluta lopp så räkna inte bort honom. Sedan rent traditionellt brukar norrmännen vara bättre i klassisk sprint än i fristil.

Norrmännen har även medvetet förskjutit favoritstämpeln från dem själva till OS-debutanten Jönsson. Langrenn.com:

”Dette er et snakk nordmennene liker. Derfor er det ikke tilfeldig at Ola Vigen Hattestad etter første trening i OL-løypene går rett bort til den ventende pressen og bokstavlig talt plasserer favorittstempelet på Emil Jönsson. Det er et spill, og Ola gjør det for laget. Et lag som er trygg på seg selv og jobben de har gjort. Men som trives med å legge presset over på OL-debutant Jönsson.”

Vad talar för någon annan nation segrar? Den avslutande backen. Vi har sett en nordisk kombinationsåkare stå på näsan, vi har sett Kalla stoppa 9 miljoner hjärtan i ett par sekunder och vi har sett Hellner knappt klara av backen. Tänk er nu att det kan bli sex man i bredd – vad händer då? Vad som helst!! (för eller hur åker sprintrarna den backen också?)

Men som sagt, vi har guldflytet med oss och det har inte Norge. Det här kan bli kul!

Dags för damloppet

Vi går även här till statistikens värld.

Hanna Falk: 7, 1, 6, 1
Ida Ingemarsdotter: 15, 4, 8, 12, 4, 2

Petra Majdic: 2, 13, 1, 3, 1, 7, 2, 11
Justyna Kowalczyk: 1, 26, 2, 2, 19, 7, 3, 1
Aino-Kaisa Saarinen: 4, 3, 5, 3, 5, 3
Vesna Fabian: 27, 3, 4, 28, 6, 1

Alla resultat

Jag listar inte Anna Olsson eftersom hon inte alls kunnat göra sig rättvis med tanke på skadan samt fallet förra helgen. Jag är tveksam om det räcker till medalj för Anna men kanske kanske.

Ida Ingemarsdotter då? Jo hon visar gång på gång att hon är bäst när det gäller. Hade hon varit ryska hade nog många sagt ”jahaja, vad säger man om de som bara är bra på mästerskapen – dopade!” men i det här fallet kan jag nog svära på att hon bara är bra på att toppa formen när det gäller. Förra helgens andraplacering bådar gott inför morgondagen.

Magdalena Pajala får väl ändå ses som den vita arméns outsider. Hon vann SM (där varken Ingemarsdotter eller Falk var på plats) och har ett väldigt bra flyt just nu, allt verkar gå hennes väg. Förra helgen såg vi att hennes spurt är enormt giftig, tyvärr var hon klantig i backen inför upploppet. I morgon är upploppet långt och det kan nog passa Pajala. Hennes blogg:

”Dagen har bjudit på skidtestning och åkning på banan. Allt har fungerat väldigt bra. Sen har benen knådats och skakats lite lätt av vår fysio, dom känns pigga. Så nu är det bara att gasa och köra imorgon. Det låter väl inte så svårt..? :) Jag ska göra mitt bästa och kriga hårt!”

Sist men inte minst, Hanna Falk, hur mår du? Det är ju inte bra att vara skadad men enligt senaste rapporterna så har hon inga känningar kvar alls i ljumsken, men hur mycket förlorade hon på att inte kunna träna något under de senaste dagarna? Who knows! Men det som talar för Falken och medalj, kanske av ädlaste valör, är att hon verkar skita i vilken tävling det är och vilka hon möter, hon bara kör på som om hon äger sprinttävlingarna och det är helt otroligt coolt! Det som talar mot henne är just ljumskskadan samt att hon inte ännu har så värst mycket mästerskapsrutin, fast det verkar inte spela någon roll? I en härlig interju på teamskitunnel.se säger hon så här:

”Jag mår prima! Idag har jag gjort ett bra skidpass utan någon som helst tanke på någon ljumske. Det är ett avslutat kapitel.”

Man frågar om hon är närvös.

”Nej, bara laddad!”

Det utländska motståndet är mycket större än på herrsidan, åtminstone om man tänker på antalet nationer som kan ta medalj. Jag tänker på Kowalczyk, Majdic, Saarinen, någon norska, Follis och de andra italienskorna samt några ryskor. Dock tror jag det kommer handla om Sverige mot Polen, Slovenien, Finland och Ryssland.

Ett hett tips, i morgon visas även sprintprologerna i TV, missa inte det!! Inte ofta man får se det!

Sprintens startlistor:

Herrar

Damer

Etiketter: