17 februari 2010, av Oskar

Inför OS-sprinten: två medaljer till?

Emil Jönsson

Nu är det inte långt kvar till onsdagens helt vansinnigt spännande tävling! Med vind i seglen från Charlotte Kallas och Björn Ferrys guld kan det gå hur långt som helst i morgon!!

Huah! Till skillnad från gårdagens långa och plågsamma slutminuter i herrloppet då Marcus Hellner slet sig i mål går det i morgon mycket fortare om det skulle gå åt helvete vilket är rätt så skönt psykiskt alltså. En stav går av och det är kört. Ett fall och det är åt helvete. osv.

Men, jag tror inte det kommer inte hända svenskarna. De har visat för bra form för att de ska hamna i sådant trassel! Och vad som tidigare skulle bli Jönsson mot den röda armén ser mer ut att bli Hattestad mot den vita armén!

Hur ser statistiken ut inför OS? Tabellen visar placeringar i världscupen i vinter inklusive Tour de Ski-sprintarna. Inom parantes visas oddsen från bet365.com. Vi börjar med herrarna och svenskarna.

Emil Jönsson: 6, 5, 1, 1, 1 (2.30)
Björn Lind: 11, 28, 12, 6, 4 (34.00)
Teodor Petersson: 29, 18, 20, 4, 5, 10, 6 (41.00)
Jesper Modin: 26, 11, 8, 3, 14 (34.00)

Ola Vigen Hattestad: 1, 5, 16, 21, 2 (3.50)
Petter Northug: 2, 1, 2 (5.00)
Johan Kjølstad: 8, 18 (17.00)
Øystein Pettersen: 2, 27, 5 (26.00)

Nikita Kriukov: 3, 14, 4, 3, 3 (14.00)
Alexei Petukhov: 1, 3, 30, 2 (67.00)
Nikolay Morilov: 12, 6, 7, 1 (67.00)

Alla resultat

Intressant är att John Kristian Dahl ligger bäst till i sprintcupen av norrmännen men fick ändå inte åka till OS. Helt otroligt, men som han sa efter senaste loppet i Canmore: ”hade de OS-klara norrmännen varit med hade det varit pinsamt” (med tanke på hur grym Jönsson var).

Så vad talar för svensk seger i morgon? Först och främst har Emil Jönsson visat två saker:

1. Han är fysiskt starkast av alla just nu och kan med sin råstyrka bränna ifrån de flesta. Och med det självförtroende så…
2. ..behöver han inte vara så överdrivet taktisk. Tidigare har Jönsson varit lite övertaktisk vilket inte alls hjälp honom i skidspåret. Men nu är han bara taktisk när det behövs.

Sen så är det så att han har, trots skadan, varit bäst i vinter, Punkt.

Jönsson på sin blogg:

”Har väntat så länge nu på att få ge mig iväg i spåret. Och efter att ha stått och hoppat, ropat och gråtit idag när tjejerna körde, så har längtan efter att själv få ge mig iväg inte minskat direkt…”

Vad talar för rysk seger? Well, det enda jag kan tänka mig är om någon av de ryska bomberna har fått till sjukt bra skidor (lite som i slottsprinten för ett par år sedan) men jag tror banne mig inte de klarar det.

Vad talar för norsk seger? Jo, Hattestad har kanske inte visat megaform än i vinter men jag tror att hans tränignsupplägg har varit helt inställt på OS och att det är nu formtoppen ska komma. Han är vansinnigt bra på att spurta och vi vet att upploppet är långt vilket kan ge norsken fördel. Sen har vi även Petter Northug. Han kommer vara enormt revanschsugen efter måndagens fiasko. Vi har alla sett hur han kan avsluta lopp så räkna inte bort honom. Sedan rent traditionellt brukar norrmännen vara bättre i klassisk sprint än i fristil.

Norrmännen har även medvetet förskjutit favoritstämpeln från dem själva till OS-debutanten Jönsson. Langrenn.com:

”Dette er et snakk nordmennene liker. Derfor er det ikke tilfeldig at Ola Vigen Hattestad etter første trening i OL-løypene går rett bort til den ventende pressen og bokstavlig talt plasserer favorittstempelet på Emil Jönsson. Det er et spill, og Ola gjør det for laget. Et lag som er trygg på seg selv og jobben de har gjort. Men som trives med å legge presset over på OL-debutant Jönsson.”

Vad talar för någon annan nation segrar? Den avslutande backen. Vi har sett en nordisk kombinationsåkare stå på näsan, vi har sett Kalla stoppa 9 miljoner hjärtan i ett par sekunder och vi har sett Hellner knappt klara av backen. Tänk er nu att det kan bli sex man i bredd – vad händer då? Vad som helst!! (för eller hur åker sprintrarna den backen också?)

Men som sagt, vi har guldflytet med oss och det har inte Norge. Det här kan bli kul!

Dags för damloppet

Vi går även här till statistikens värld.

Hanna Falk: 7, 1, 6, 1
Ida Ingemarsdotter: 15, 4, 8, 12, 4, 2

Petra Majdic: 2, 13, 1, 3, 1, 7, 2, 11
Justyna Kowalczyk: 1, 26, 2, 2, 19, 7, 3, 1
Aino-Kaisa Saarinen: 4, 3, 5, 3, 5, 3
Vesna Fabian: 27, 3, 4, 28, 6, 1

Alla resultat

Jag listar inte Anna Olsson eftersom hon inte alls kunnat göra sig rättvis med tanke på skadan samt fallet förra helgen. Jag är tveksam om det räcker till medalj för Anna men kanske kanske.

Ida Ingemarsdotter då? Jo hon visar gång på gång att hon är bäst när det gäller. Hade hon varit ryska hade nog många sagt ”jahaja, vad säger man om de som bara är bra på mästerskapen – dopade!” men i det här fallet kan jag nog svära på att hon bara är bra på att toppa formen när det gäller. Förra helgens andraplacering bådar gott inför morgondagen.

Magdalena Pajala får väl ändå ses som den vita arméns outsider. Hon vann SM (där varken Ingemarsdotter eller Falk var på plats) och har ett väldigt bra flyt just nu, allt verkar gå hennes väg. Förra helgen såg vi att hennes spurt är enormt giftig, tyvärr var hon klantig i backen inför upploppet. I morgon är upploppet långt och det kan nog passa Pajala. Hennes blogg:

”Dagen har bjudit på skidtestning och åkning på banan. Allt har fungerat väldigt bra. Sen har benen knådats och skakats lite lätt av vår fysio, dom känns pigga. Så nu är det bara att gasa och köra imorgon. Det låter väl inte så svårt..? :) Jag ska göra mitt bästa och kriga hårt!”

Sist men inte minst, Hanna Falk, hur mår du? Det är ju inte bra att vara skadad men enligt senaste rapporterna så har hon inga känningar kvar alls i ljumsken, men hur mycket förlorade hon på att inte kunna träna något under de senaste dagarna? Who knows! Men det som talar för Falken och medalj, kanske av ädlaste valör, är att hon verkar skita i vilken tävling det är och vilka hon möter, hon bara kör på som om hon äger sprinttävlingarna och det är helt otroligt coolt! Det som talar mot henne är just ljumskskadan samt att hon inte ännu har så värst mycket mästerskapsrutin, fast det verkar inte spela någon roll? I en härlig interju på teamskitunnel.se säger hon så här:

”Jag mår prima! Idag har jag gjort ett bra skidpass utan någon som helst tanke på någon ljumske. Det är ett avslutat kapitel.”

Man frågar om hon är närvös.

”Nej, bara laddad!”

Det utländska motståndet är mycket större än på herrsidan, åtminstone om man tänker på antalet nationer som kan ta medalj. Jag tänker på Kowalczyk, Majdic, Saarinen, någon norska, Follis och de andra italienskorna samt några ryskor. Dock tror jag det kommer handla om Sverige mot Polen, Slovenien, Finland och Ryssland.

Ett hett tips, i morgon visas även sprintprologerna i TV, missa inte det!! Inte ofta man får se det!

Sprintens startlistor:

Herrar

Damer

30 kommentarer till ”Inför OS-sprinten: två medaljer till?”

Jajjemän! Här kan ni läsa mer av Hannas intervju och Team Skitunnels bravader på vår hemsida: http://www.teamskitunnel.se
Jag tror det kommer spraka om henne på start =)

Inlagd: 2010-02-17, 01:48
Skriven av: Johanna

Härligt att Falken är frisk. Var inne på GLID och tippade igår, hade där Falken ”bara” som 4:a. Men är hon helt frisk så vete katten hur långt det kan räcka! (Jag tippade Pajala som 3:a) ALLA 4:a tjejerna har faktiskt chans på final. Vilken kväll det kommer att bli!!

Inlagd: 2010-02-17, 06:39
Skriven av: Göran

Jag tror på dubbelt Sverige på dampallen.
Majdic kommer att floppa och inte gå till final. Kowaltzyk, Falk , Ingmarsdotter.
blir prispallen.

Inlagd: 2010-02-17, 08:23
Skriven av: nisse

Lycka till på sprinten team Sverige!!!

Inlagd: 2010-02-17, 10:47
Skriven av: Sanna

Upp till bevis för sprintgutta/röda armén… för dansshower vinner inte medaljer.

Inlagd: 2010-02-17, 10:54
Skriven av: Sanna

Ja de kände väl att de låg efter fysiskt och var tvungna att försöka med psykologisk krigsföring istället. Ikväll får vi se om det fungerat.

Inlagd: 2010-02-17, 11:09
Skriven av: Oskar

Detta blir en av de bästa norsk-svenska dueller. Vore väldigt kul om det blir en även på damsidan, men Majdisc, Kowalczyk och finskorna sätter väl käppar i julet för det.

Jag läste någonstans att det blir klisterföre och det är norrmännen väldigt bra på. Sedan står det att det ska bli lösa spår och det tror jag missgynnar de stora som Modin.

Inlagd: 2010-02-17, 11:41
Skriven av: Alexander

Många hoppas stenhårt på Ingemarsdotter ser jag och visst såg det lovande ut senast :) Fast egentligen var den andra platsen itne bättre öän många 4e platser som hon fått om man tänker till motståndet, fast samtidigt var det på ett imponerande sätt.

Blir sjukt spännade idag, tror faktiskt Northug kommer ta Hattstad på upploppet i en final om de ligger jämnt där, tycker han har visat på det förut att han faktiskt är strået starkare i stakningen sista biten när de ligger jämnsides, dock har Northug svårare att ligga bra placerad innan upploppet. Lite frågetecken på hans form också plus att HAttestad har nog förberett sig på ett helt annat sätt inför dagens tävling.. (och stakupploppet)

Jag hoppas mycket också på att Pajala kommer skrälla till sig en finalplats, bara om hon åker mer taktiskt än senast.

Inlagd: 2010-02-17, 13:23
Skriven av: bergelius

Lika bra att gå hem från jobbet nu, blir ändå inget vettigt gjort. Laddningen är total. Tror och hoppas att det blir en grymt spännande tävling och givetvis ”rätt” utgång. 2 herrar och 3 damer i final är mitt tips. Där kan allting hända!

Inlagd: 2010-02-17, 13:55
Skriven av: Göran

Jønsson tar dette enkelt.

Northug klarer ikke engang å komme videre fra prologen.

Blir sikkert et kaosløp med masse fall og dårlige forhold.

Inlagd: 2010-02-17, 14:00
Skriven av: gif

Vi skall komma ihåg att det är en ganska lång sprint, och just nu ser det ut att bli rätt varmt och tungt i spåren. Uthållighetskvaliteter kommer att krävas. Jönnsson och Hattestad klarar också långa tuffa sprintar, men Northugs aktier stiger om det blir sliitföre.

Inlagd: 2010-02-17, 14:19
Skriven av: F

Tungt slitföre? Det låter som att Justyna vinner med 100 meter då och att vi får se vem av Pajala och Ida som får åka 2 sträckan i trad. stafetten

Inlagd: 2010-02-17, 14:57
Skriven av: Gnällspik

Jag tror tvärtom mot dig F, tror Northug kan få de jobbigt om det blir löst och ”slitföre” ,han som är relativt tung…

Inlagd: 2010-02-17, 15:36
Skriven av: Palle

Har en følelse av at Bjørn Lind ødelegger både for seg selv og Emil..

Inlagd: 2010-02-17, 16:24
Skriven av: Janek Ermel

ska bli spännade ikväll på damsidan tror jag Prochazkova bli farlig.. Svenskorna är rätt svår bedömda tycker får vi en till final så är jag nöjd. På herrsidan bör ju Jönssonta medalj om inget stular på vägen.. sedan kan kanske någon till Svensk ta sig till final

Inlagd: 2010-02-17, 16:30
Skriven av: jossa

funderade att spela på att Pajala kommer på bättre placering än Kirsi Perälä vad tror ni om det?

Inlagd: 2010-02-17, 17:10
Skriven av: bergelius

Hoppas verkligen det går bra för Anna Olsson. Är det någon jag unnar en individuell OS-medalj så är det hon. Fast frågan om hon har det lilla extra som kommer att krävas i finalen.

Inlagd: 2010-02-17, 17:21
Skriven av: swestam

Tippar norskt på herrsidan (hoppas jag har fel)

Inlagd: 2010-02-17, 17:52
Skriven av: Gunnar K

I den form som Jönnson visade i Canmore
är det ingen som rubbar honom.
Enda risken är att han trasslar till det.

Inlagd: 2010-02-17, 18:04
Skriven av: nisse

just det som är problemet med sprinten, allt kan hända. En person fastnar i den första och vurpar eller trasslar till det. Skitjobbigt att titta på! haha!
Är lite rädd för norrmännen, de lär ju vara extra taggade idag. Samt polskan och Madjic (hur hon nu stavar sitt namn) i damloppet.

Inlagd: 2010-02-17, 18:27
Skriven av: Sanna

Emil seger i Canmore? var jo ingen av de gode med der. John C. Dahl bak Emil der, han var ikke god nok til å bli tatt ut på norska laget ;)

Inlagd: 2010-02-17, 18:40
Skriven av: Janek Ermel

Jag är rätt så nyfiken på Kuitunen. Hon påstår att hon haft ett teknikfel (avsparken har kommit för sent) som hon nu korrigerat, men hur mycket det hjälper återstår att se. Hur som helst så torde Saarinen vara vassare på denna distans av de två.

Inlagd: 2010-02-17, 18:54
Skriven av: RGB

Alexander Panzhinski… Vad härligt det känns att en ryss som aldrig varit i närheten att vinna ett sprintkval i världscupen tidigare gör det nu i OS..

Inlagd: 2010-02-17, 20:19
Skriven av: Juha Mieto

Shit börjar bli riktigt orolig måste jag erkänna, Norskor o Norrmännen ser grymt starka ut idag. Emil O Anna O ser också starka ut. Men nu blir det dueller som heter duga och jag tror att dom svenska tjejerna kommer att se mycket bättre ut då. Mitt tips är 8 st Svenskar till semi, sen blir det lite värre Go Sverige!!!

Inlagd: 2010-02-17, 20:29
Skriven av: Göran

Om kvarsfinalerna fördelas som i WC blir det så här för svenska/o/rna:
Kv1: Björgen, Randall, Astrid U-J, Fabjan mfl.
Kv2: Falk, Genuin, Visnar, korosteleva, Gaiazova, Zeller.
Kv3: Kowalczyk, Kuitunen, Muranen, Ida, Prochazkova, Shapovalova.
Kv4: Saarinen, Majdic?, Fessel mfl
Kv5: Olsson, Brun-Lie, Pajala, Crawford, Cuinet, Caspersen-Falla.

Kv2: Kriukov, Pölsa, Lind, Miranda, Kershaw, Kreszelok
Kv3: Kjölstad, Northug mfl.
Kv4: Jönsson, Lassila, Pasini mfl.
Kv5: Ola V, Chebotko, Modin, Teodor, Morilov, Krechner.

Inlagd: 2010-02-17, 20:32
Skriven av: JE

Tuffa heat för Ida, Olsson och Pajala.

Samt för Lind, Modin och Teodor..

Falk och Emil ser ut att få det lättare.

Spännande.

Inlagd: 2010-02-17, 20:34
Skriven av: JE

Jönsson och Falk har visst fått en varning för felaktig stavplacering vid starten. Riskerade att diskas..

Inlagd: 2010-02-17, 20:39
Skriven av: JE

En till sida:
http://ol.vglive.no/#33

Inlagd: 2010-02-17, 20:41
Skriven av: JE

Tack för länkarna JE

Inlagd: 2010-02-17, 21:00
Skriven av: Göran

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values