25 augusti 2009, av Oskar

Ryssarna…

Jaha, så kom det äntligen fram vilka som var de dopade ryssarna, för det kändes som om det saknades några sist man avslöjade skidskyttarna m.m. En av dem var Dementiev som ni kanske minns från dubbeljakten i OS i Turin. Det var då Södergren som vanligt drog täten och sen blev omspurtad av ett gäng, där Dementiev spurtade snabbast över mållinjen. Frode Estil blev tvåa då. Man kan ju undra om han var dopad redan då? Går man för övrigt in på Dementievs profil på FIS hemsida står det klart och tydligt ”Status: Not Allowed” i rött. Usch.

Den andra ryssen som åkte dit var Tchepalova. Hon har tusentals medaljer från diverse mästerskap (bl a 3 OS-guld, 2 VM-guld). Frågan är om hon började dopa sig nu efter att hon fått barn (för att snabbt komma tillbaka i form) eller om hon dopat sig under hela karriären.

Båda har meddelat att de lägger sina skidkarriärer på hyllan nu efter att de blivit avslöjade. Dementievs karriär blev inte lika lång som Tchepalova då han är bara är 26 år.

Det vore intressant om någon av dessa två gjorde en Marion Jones och berättade vad som egentligen pågått. Det vore otroligt intressant för resten av skidvärlden att få höra.

Tredje ryssen att åka dig var unga Nina Rysina. Såg att hon tyckte Craft var trendigt, undrar vad Craft nu tycker om henne. Kommer även hon lägga skidorna på hyllan för gott nu eller? Hon är ju bara 23. Eller ska hon göra en Kuitunen och komma igen om några år?

Hur som helst, fy fan vad tråkigt det är med den här typen av nyheter.

Läs mer: DN, Aftonbladet

16 kommentarer till ”Ryssarna…”

Måste kännas bittert för Södergren som blev 4a både i dubbeljakt och femmilen båda gångerna slagen av Dementiev. Damerna kom fyra i OS stafetten där Tjepalova vann. Dopare borde fråntas alla medaljer!

Inlagd: 2009-08-25, 23:03
Skriven av: nisse

Usch hemska tanke.. Södergren…

Inlagd: 2009-08-25, 23:41
Skriven av: Oskar

Jeg er og har alltid vært av den klare formening at man må utgå at dopere har fusket HELE karrieren. Dermed bør alt av resultater strykes!
Det kan virke preventivt!

Inlagd: 2009-08-26, 06:48
Skriven av: Jørgen

Håller med. Hårdare straff på alla sätt är bra. Till livstids tävlingsförbud kan vara väldigt svårt att komma i och med EUs arbetskraftlagar osv. Men redan 4 års avstängning, kännbara ekonomiska straff och att ALLA resultat stryks skulle vara mer preventivt än dagens futtiga 2år.

Men tycker ni inte det är skönt att det börjar bli rätt svårt att fuska med EPO i dagens skidsport? Tänk hur det var fram till 2001 då man inte ens testade epo!!!

Inlagd: 2009-08-26, 07:14
Skriven av: Frans

Frans, jo förvisso, men vi har ju däremot ingen aning om mörkertalen…

Inlagd: 2009-08-26, 08:27
Skriven av: Oskar

De länder som har organiserad doping måste straffas ordentligt. Ryssland borde bli avstängt i 3 år och inte få ordna VM, OS, Världscup i någon skididrott på 10 år.

Inlagd: 2009-08-26, 09:18
Skriven av: Alexander

Jag är rädd att mörkertalet kan vara högt. Läste en Norsk artikel om doping där det stod att Cera bara var spårbart i 2veckor men gav effekt i 4månader. Och att man kan ta mikrodoser under tiden som bara gick att spåra under några minuter.Det är bara att hoppas att blodpassen fungerar, men det är ju misstänkt att så många åkare ligger precis på gränsen hela tiden när det gäller blodvärden. Sänks maxvärdet så sjunker tydligen deras blodvärden! Man borde kolla gamla läkarjournaler före karriären och se vad dom hade då. Och ovanpå dessa preparat har vi ju vanlig bloddoping med eget blod som ännu inte går att spåra. Nu skall man ju helst inte måla fan på väggen, men Sverige har förlorat massor med medaljer pågrund av allt detta. Testerna borde bli allt bättre och det är bara att hoppas för tex Marion Jones testades 160 gånger utan resultat och hon har erkännt att hon var dopad med precis allt. Tråkigt ämne men alltid aktuellt.

Inlagd: 2009-08-26, 09:23
Skriven av: nisse

Lite trist statistik: Under OS i Nagano tog dopingdömda Tchepalova, Lazutina, Danilova, Hoffman och Myllylä tillsammans 6 guld, 2 silver och 4 brons!!! Det är ju inte säkert att de var dopade då men…

Inlagd: 2009-08-26, 15:12
Skriven av: Frans

Wadachefen till NRK om den senaste tidens avslöjande kommer sätta punkt för doping i Ryssland:

-Jag tror att det kommer att fortsätta under lång tid i Ryssland eftersom de har så lång tradition av att dopa sig.

Inlagd: 2009-08-26, 18:51
Skriven av: Oskar

Joakim Engström, IFK Mora, lackar ur ordentligt på sin sida angående avslöjandet.

Inlagd: 2009-08-26, 18:57
Skriven av: Oskar

Nisse: Men det Marion Jones tog var ju ett ämne som dom inte gick spåra då, inte konstigt att hon aldrig åkte dit.

Det går att spåra EPO det är lite annorlunda att göra det omöjligt att upptäcka.

Inlagd: 2009-08-26, 21:28
Skriven av: Andreas P

Södergren blev väl 5 å 6 i OS så även om Dementjev fråntas medaljerna bli Södergren utan

Inlagd: 2009-08-27, 12:42
Skriven av: jossa

Så sant jossa så sant, mitt minne sviker
speciellt då jag blir upprörd. Jag minns bara Södergren i täten dragandes mil efter mil och sedan nerspurtad. Men få åkare har mött så många dopare som han.

Inlagd: 2009-08-27, 15:48
Skriven av: nisse

Kjell Erik Kristiansen har skrivit en intressant krönika om Dementiev på längd.se.

Inlagd: 2009-08-31, 08:34
Skriven av: Oskar

Håller med, Oskar. Intressant att läsa nånting lite djupare skriven av nån som har lite insyn.

Inlagd: 2009-08-31, 15:09
Skriven av: Frans

Ny artikel på skidsport.com om Dementiev.

Och en om Hoffman på längd.se.

Inlagd: 2009-09-04, 09:22
Skriven av: Oskar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values