Förändringar inför nästa säsong

FIS har under de senaste dagarna haft haft konferens i Dubrovnik, Kroatien och en hel del nya grejer klubbades igenom!

Bland annat läggs B-finaler i sprinttävlingar ner helt! Så här säger Jan Palander, medlem i FIS längdkommitté:

”B-finalen i sprintloppen har oftast ett litet intresse både ur medie- och publikperspektiv. Syftet med en B-final var delvis att ge åkarna en paus men den kommer att vara kvar då det istället ordnas en kort prisceremoni mellan finalloppen.

En annan ny regel som berör Tour de Ski och framför allt sprintåkare är att man inte längre behöver fullfölja hela touren för att tillgodoräkna poäng man tjänat ihop!

Sedan så försöker man styra upp så att det ska anordnas mästerskap varje år inom längdåkningen. Just nu är det ju VM vartannat år och OS vart fjärde. På så sätt är det helt fritt från mästerskap vart fjärde år och nu vill man täppa igen den luckan med ett s.k. tour-VM:

”Under en cirka tio dagar lång period kommer sju-åtta lopp att genomföras: sprint, intervallstart, prolog, masstart och en avslutande handikappstart. Både klassisk och fri stil ska finnas med och en dam- och en herrvinnare ska koras. Det handlar om ett renodlat längd-VM som inte ska förknippas med VM i nordiska grenar.”

Sist men inte minst har man i södra delen av skideuropa börjat inse att masstarter inte alltid är roligast:

”Tidigare har vi mött ett starkt motstånd från framför allt de mellan-europeiska länderna men nu börjar det svänga. Flera av dem är positivt inställda till individuella starter och det känns bra.”

Dock har inga beslut om förändringar tagits men däremot är frågan uppe på agendan inför nästa möte som hålls i höst – spännande!!

Läs mer: Skidor.com