09 mars 2009, av Oskar

Summering av Lahti

Klockan är mycket och jag är trött, men en sak är att den enda som var bra idag var Charlotte Kalla. Hon visar åter att hon är svinbra på 10km fritt. Tyvärr verkar det endast vara den distansen och disciplinen som hon behärskar helt och hållet än så länge. Jag tror dock att hon kommer bli bättre på det mesta med tiden.

Vad gäller Maria Rydqvist så är det en riktig besvikelse idag. Jag hade verkligen hoppats på en riktigt bra prestation från hennes sida. Hon var revanschsugen och visade på skate-vasan att hon kan åka bra, men alltså inte ens världscup-poäng håller inte. hmm. Kom igen nu Maria!

Jag trodde faktiskt Lisa Larsen skulle ett bättre lopp än hon gjorde idag, men egentligen kan man inte begära någonting alls. Det är första gången i världscupen och bara det är ett stort steg. Förmodligen hade hon nog inte en superbra dag för då tror jag hon hade lätt tagit poäng.

Kristina Sandberg, vår kära svensk-amerikanska körde ju inte så jättebra hon heller. 47:a blev hon, dock endast 15 sekunder efter Rydqvist…

Skönt att någon annan än Kalla tog poäng idag: Anna Olsson gick ju helt ok för att vara så otränad som alla tjatar om. Trist att hon inte kan träna så pass hårt. Det kommer bli riktigt svårt för henne att balansera träningen i sommar då det vankas OS nästa år. Förmodligen blir det hennes sista säsong i karriären och då vill hon lägga max men samtidigt vet hon att hon inte kan träna lika mycket som andra pga sin skada. Jobbigt!

Hoppas det är som Digit säger, att Anna Olsson tog poäng idag innebär att man är tillbaka med fem tjejer i spåret nästa säsong. Själv har jag inte lyckats tyda regelboken än…

På herrsidan var det rakt igenom underkänt för svenskarna. Vad höll de på med i spåret egentligen? Enda ursäkten får Anders Södergren, för han har faktiskt varit sjuk. Han körde på hårt i början men orkade inte hela vägen. Bra försökt i alla fall. Kul att se Teodor Peterson i spåret. Bra för honom att testa på världscupen.

Till slut måste jag säga att jag inte bara vill ge TV4 Sport en känga utan även bildproducenten i Lahti. Vad i helvete höll de på med där ute? Det var ju fan sämre än i Canmore för ett år sen eller när det nu var. Halva tiden gick ut på att visa resultattavlor från olika mellantider istället för att visa skidåkare… nä det var under all kritik.

Sen så hjälpte det inte att det var reklampaus nästan var tionde minut (tog tid). Som längst var det lite över 20 minuter mellan reklamavbrotten. Expertkommentatorerna gör ett OK jobb med tanke på förutsättningarna, men den som sköter ljudmixningen måste lära sig att ställa in ljudnivåerna lite. Det enda man hörde idag var folkljubel och ingenting av vad kommentatorerna sa. Ner med bruset och upp med talet!

God Natt!

Läs mer: Aftonbladet 1 2, DN

26 kommentarer till ”Summering av Lahti”

Kalla håller världsklass på 10kfritt. Och hon är lika bra på 30k fritt synd hon inte fick visa det i VM, men som sagt lösa spår är inte hennes melodi.
Det som är positivt i år är ju att hon har pallkänning i alla fristilssprintar och med lite bättre starter så kommer hon att ta massor med pallplatser.
Hon är också snäppet bättre i klassisk i år och jag hoppas att hon gör en hårdsatsning på den tekniken
gärna med hjälp av tex Norska specialister på klassisk för att få lite nya ideer.5 sek/km högre fart i klassisk och det är pallen även där och automatiskt även i jaktstart.
Så hon är klart på rätt väg men än är det en liten bit kvar.

Inlagd: 2009-03-09, 09:34
Skriven av: nisse

Hmm. Jag blir lite skeptisk här. Inte för att ge mig på Rydqvist eller Larsen, kanske är detta indikationer på att landslagsledningen faktiskt vet vad de håller på med? De sitter nog inne på information, som flera av oss dödliga som bl.a. ropat efter att Larsen ska få chansen , inte alls har? Det var riktigt deprimerande att se, men det handlar nog mest om alla förväntningar som byggts upp kring dessa två under den gångna säsongen.

Och sedan: vad sjutton sysslade herrarna med?

Och slutligen: Northug, vilken jävla kämpe. 17 sek efter ledaren vid 2.6 kilometer, och då tänkte åtminstone jag att han var helkörd (Cologna låg då 15 sekunder före honom, viktigt för slutstriden i VC). Och så hittar Northug Dolidovich (sorry, stavningen) rygg, och plötsligt tar han sig in i loppet igen, och knäpper Cologna och tar in några viktiga, viktiga poäng.

Oh gud, som jag älskar Northug. Han är en helt ny typ av skidhjälte, inte alls den här sorten som t.ex. Bauer och Teichmann representerar, som bara mal och mal på som övermänniskor (när de vann VC och var som bäst). Northug liksom sladdar och sladdar men tar viktiga poäng ändå.

Inlagd: 2009-03-09, 10:44
Skriven av: Hans

Dom skulle ändra alla tävlingar till masstarter då hade Northug vunnit alla lopp.

Nä visst är han en kämpe men för 10-15 år sen hade han inte varit i närheten av en vinst i totala VC.

Inlagd: 2009-03-09, 11:09
Skriven av: Andreas P

Läste precis på Rydqvists hemsida att hon (tack och lov) var väldigt missnöjd med loppet igår.

Inlagd: 2009-03-09, 11:20
Skriven av: Oskar

Northug så ut til å gå alene siste 7.5 km, og da gikk han raskere enn alle andre. Etter 2.6 km lå han 17 sekunder etter på 39. plass, og jeg hadde nesten avskrevet han i kampen om totalverdenscupen.

Inlagd: 2009-03-09, 12:06
Skriven av: Arne M

Håller med om att bildproducenten var dålig. Om Lahti som arrangerade VM 1989 och 2001, samt har haft dopingskandal 2001 och 2003, blir vald att arrangera VM på bekostnad av Falun försvinner den sista gnutta förtfroende jag har kvar för FIS.

Inlagd: 2009-03-09, 12:11
Skriven av: Alexander

börjar också gilla Northugs fighting isntällning! Hoppas han också börjar blir lite ödmjuk också men det kanske kommer… :)

Inlagd: 2009-03-09, 12:37
Skriven av: Sandra

Jag har aldrig fattat det där – i de flesta andra idrotter, särskilt individuella sådana, premieras egensinnighet och kaxighet. Vad är det för kultur inom skidåkningen som gör att folk reser ragg mot Petter, allvarligt? Som när Teichmann bölar över att Petter är ”osportslig”. Vaddå osportslig?

Skidsporten måste vårda sina Northugs – det är den typen av skidåkare som gör att barn och ungdomar kommer att välja skidåkningen framför fotboll, t.ex. Inte för att vara taskig mot Södergren, men jag tror att rätt många kids inser att Northug får ligga mer än honom.

Det är också våra Northugs som gör att sponsorerna söker sig till sporten. Så kom igen, hylla, krama och älska Northug.

Inlagd: 2009-03-09, 13:58
Skriven av: Hans

Larsen är inte i samma form som i början av året då är jag säker på att hon tagit WC poäng, sedan gör hon ett rätt dåligt lopp om man jämför med andra juniortjejer (Östenberg Lahteennmäki) i ett bra lopp tror jag hon legat mellen dom två i resultatlistan 22-30 men hon kommer igen har måga år på sig var nyttigt med lite WC erfarenhet synd bara att hon inte fick chansen när hon var i bra form!!

Inlagd: 2009-03-09, 14:21
Skriven av: jossa

Northug behöver en stor dos ödmjukhet. Han är i sitt livs form och kan därför briljera men det betyder inte att man kan förnedra sina motståndare. Lika fort som formen kom kan den försvinna och då har han bara skadeglädje att tampas med.Efter att ha följt sporten i 40år vet jag att stjärnor brukar slockna efter ett tag.

Inlagd: 2009-03-09, 15:57
Skriven av: nisse

Kaisa Mäkäräinen kom på 30:e plats, så mycket bättre är inte de snabbaste skidkyttedamerna! Miriam Gössner, som körde så fort i VM-stafetten, kom nu på 27:e plats.

Inlagd: 2009-03-09, 16:27
Skriven av: Kurt

Jag tycker inte alls det var deprimerande att se Larsen i söndags. Det var absolut inget topplopp av henne, men avståndet fram till toppen var ändå inte alltför avskräckande.

Sedan vet jag inte om det är så jävla konstigt att folk stör sig på Northug. Om jag fick höra hur lätt han tyckte det var att besegra mig skulle jag personligen kanske inte direkt avguda honom. Jag skulle dock inte gå ut i media och kalla honom osportslig, han bryter ju absolut inte mot några regler. Det finns säkert en del åskådare som gillar hans stil, men personligen sympatiserar jag mer med idrottare liksom människor i allmänhet som uppvisar lite mer ödmjukhet och skippar ”I am the Greatest” snacket.

Tydliga stjärnor inom skidåkningen är absolut betydelsefullt för intresset och i Sverige lär ju Kallas framgångar ha lett till att ett flertal barn och ungdomar börjat med längdåkning. Däremot vet jag inte om jag håller med om att en stöddig Charlotte ökat intresset ytterligare. Dessutom lär ju nationella framgångar vara det viktigaste. Northug är säkert viktig i Norge, men jag vet inte om den gode Petter är så väldigt betydelsefull i Italien och Tyskland.

Ingen kan dock säga att Northug är en dålig skidåkare, krävs mycket hög kapacitet för att nå hans resultat i VM och världscup. Förhoppningsvis kan kanske hans överlägsenhet i masstarter föra något gott med sig om FIS ser detta som negativt för skidintresset utanför Norge.

Inlagd: 2009-03-09, 16:31
Skriven av: Digit

Jag fattar inte detta, Nisse – ge mig tre exempel från i år då han ”förnedrat” sina motståndare (verbalt, inte att han nitat dem i spurter busenkelt). Jag tycker att kritiken mot Northug påminner om kritiken mot Zlatan på sin tid – varför i ska de vara ödmjuka? Det finns inget egenvärde i det. Att du tittat på skidor i hundra år ändrar inte på detta faktum.

Fram för mer rock’n’roll i skidsporten. Snälla killar får ytterst sällan kyssa vackra flickor. Det finns plats för alla karaktärer i den här sporten, alla måste inte strömlinjeformas in i Anders Södergren-facket (inget ont om honom, men jag antar att somliga skulle vara supernöjda om ALLA var som Södergren, snälla, omtänksamma och allmänt svärmorsdrömmiga).

Inlagd: 2009-03-09, 17:30
Skriven av: Hans

Det är mest för hans egen skull, för när han börjar förlora vilket han kommer att göra då kommer både media och konkurrenter att äta honom levande. Och jag tror inte han är så tuff person som han försöker visa, tvärt om så brukar betendet hänga i hop med en svaghet.

Inlagd: 2009-03-09, 17:39
Skriven av: nisse

Hans:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/skidor/article472386.ab

Där hittar du en ”galen polack” och en ”halvfet” Thobias Fredriksson, så det är väl två av tre. Kanske är det inte de ”förnedringar” du vill ha, men de tyder ju lite på vilken typ av personlighet det är.

Inlagd: 2009-03-09, 18:10
Skriven av: invicta

Själv gillar jag att Northug har en hård attityd och är kaxig, men det finns en skillnad mellan kaxig och arrogant/ohyfsad.

Inlagd: 2009-03-09, 18:12
Skriven av: invicta

”de e så lett”

Inlagd: 2009-03-09, 18:12
Skriven av: Oskar

”jag har aldri brutit ett skirenn”

Inlagd: 2009-03-09, 18:45
Skriven av: Frans

Halvfet Thobias Fredriksson – det är ju bara fakta. Liksom galen polack. Och – inte från i år.

Northug = skidåkningens framtid.

Inlagd: 2009-03-09, 19:58
Skriven av: Hans

Hans>>

Lägg ned, Northug har sagt så många grejer så man kan skriva en bok om det.

”Det är som att ta godis från småbarn” – Är inte det att förnedra sina motståndare? Dock har han ju fått duktigt med uppläxning av sina ledare och försöker hålla tungan rätt i munnen numera. Ute i spåret kör han ju dock sin härskartaktik och snackar en massa överlägsen smörja.

Ärligt talat förstår jag inte hur han vågar hålla på sådär. I nästa mästerskap kanske någon nation ledsnar och sätter en B-åkare på att trampa av skidpetsen för honom.

Inlagd: 2009-03-09, 20:36
Skriven av: Gabriel

Jamen, det är ju inte det att jag inte ser att han är kaxig och rätt störig. Det är ju det att jag gillar det.

Inlagd: 2009-03-09, 20:43
Skriven av: Hans

”Jamen, det är ju inte det att jag inte ser att han är kaxig och rätt störig. Det är ju det att jag gillar det.”

Ja men då har jag ett tips på en sport du skulle gilla: Boxning.

Det finns tillräckligt många otrevligheter ute i världen, vi behöver dem inte i längdskidåkningen oxå.

Dessutom så vet både du och jag att det där beteendet hör ungdomen till. Kolla på Zlatan idag, han är fullständigt politiskt korrekt. Det kommer Northug också vara, hans kaxighet kommer försvinna i samma takt som spurtförmågan – med åldern.

Inlagd: 2009-03-09, 20:49
Skriven av: Gabriel

Northug gör det jättebra men han måste fatta att när det lämpar sig och snacka om inte. Stödda upp sig framför skidåkare som just då känner sig besvikna är inte coolt tycker jag det är lågt.

Inlagd: 2009-03-09, 21:43
Skriven av: Sandra

Men alla kan ju inte gilla Northug så är det ju bara man kan inte tycka om alla hur stora idrottsmän dom än är.

Inlagd: 2009-03-10, 11:02
Skriven av: Andreas P

Andreas P: försöker inte få alla att gilla Northug heller, min poäng är bara att jag tror att han är bra för sporten.

Inlagd: 2009-03-10, 11:19
Skriven av: Hans

vi får väl komma överens om att vi inte är överens om just det. Vad alla endå verkar överens om är att han fysiskt sett är en härlig fighter och skidåkare! :)

Inlagd: 2009-03-10, 11:48
Skriven av: Sandra

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values