21 februari 2009, av Oskar

Kalla + Klassiskt = Klent

Dag tre i Liberec. VM:et som skulle bli svensk succé verkar mer och mer börja likna alpina VM, alltså katastrof. Jag hoppas så mycket att jag har fel!

Charlotte Kalla, enda svenskhoppet idag, då resten rännskita, visar än en gång att klassisk skidåkning inte tillhör hennes favoritgren. Idag fick hon slita hårt när de fem första började skruva upp tempot redan vid start! Herregud vad det gick! Man såg nästan direkt att det gick alldeles för snabbt för Kalla idag. Tyvärr. Hon krigade så gott hon kunde men när det väl blev skidbyte verkade krafterna vara rätt så slut. Väldigt dålig pitstop-tid också vilket förmodligen berodde på trötthet. Inget gnistrande fristilsdel heller, hon såg mest ut som vilken dussinåkare som helst tyvärr.

Men, jag tror hon kommer igen, var så säkra. Minns bara skiathlonen i Falun då det gick åt pipan för Kalla. Dagen efter åkte hon som en raket i stafetten, herregud!

Hanna Brodin fick prova på ett till VM-lopp. Min fråga är då om det inte är bättre att låta henne åka lite VC innan VM? Eller jag vet inte. Kul att någon är frisk iallafall… Brodin blev 51:a.

Sen så måste jag bara förundras hur Steira kan vara så stark när hon är så himla smal! Var sitter musklerna?! Helt otroligt. Steira och Södergren borde starta klubb: starkast i spåret men utan spurt-klubben. Idag såg det ut som om hon skulle sköra skiten ur resten men polskan Kowalczyk satt som ett frimärke i ryggen på norskan fram till upploppet då hon swischade förbi och tog sitt första guld. Skönt dock att Steira verkade vara nästan lika lycklig som vinnaren. Trea blev slugger-saarinen. Hon är också grym. Nu är det två guld till två sluggers i VM. Teknik verkar inte löna sig. Det som gäller är råstyrka!

Kuitunen 13. Vilken formtoppningsmiss av finskan! Bjørgen 19. She’s out. Om det nu skulle vara så att de ryska skidåkarna var de som tidigare varit dopade så är en sak säker, de dopar sig inte nu. Ryska placeringar: 12, 27, 30, 34.

Och vilken skillnad det är mellan herr och dam-masstarter måste jag då säga. Full rulle redan från första stavtag. Det är sällan man ser det på herrsidan.

Resultat

Läs mer: Aftonbladet, DN

20 kommentarer till ”Kalla + Klassiskt = Klent”

Jo men kollar man vad hon har för resultat i sådana här lopp före så var det ju bättre än väntat hon har ju inte direkt nå höga resultat i VC ett godkänt lopp av henne men inte mer.

Astrid Jacobsen och Björgen gjorde då inga lysande lopp måste man säga.

Inlagd: 2009-02-21, 14:47
Skriven av: Andreas

Det bästa beskedet idag var väl att Kowalczyk avstår sprinten? Borde väl innebära färre (svenska) vurpor..!

Inlagd: 2009-02-21, 15:05
Skriven av: JE

Stephen Elizabeth USA, vem är det? Född 1987. 15:e plats idag. 28 på klassiska delen men SJUA på skejten!!! Snabbare än bl.a. Kalla på skejtdelen!

Inlagd: 2009-02-21, 15:16
Skriven av: Frans

Kuitunen hade tydligen dåliga skidor, även Ropponen körde ju mycket långsamt.

Inlagd: 2009-02-21, 15:17
Skriven av: Kurt

Jag tycker Kalla är klart sämre i klassiskt nu än vad hon var som junior(!) för två år sedan. I VM i Sapporo 2007 var hon klart närmare täten efter den klassiska delen och som 7:a i den pursuiten var hon även klart närmare täten i mål. Det verkar som hon håller på att bli en utpräglad fristilare och det är inte alls bra.
Tycker uttagningen av Brodin verkar mer och mer galet, tror inte det är så kul att bli 5 minuter efter på 15 km.

Inlagd: 2009-02-21, 15:21
Skriven av: Torbjörn

Man får nog skruva ner förväntningarna när det gäller Kalla. Det är väldigt mycket upp och ner med hennes åkning. Trots att hon avstod Tour de Ski och VC-tävlingarna i Kanada och Ryssland och säger att formen är på topp, så blir hon ändå blir frånåkt med nästan en minut på skejtdelen. Det är rätt anmärkningsvärt. Hon måste skämta när hon säger att hon hade superskidor och gjorde ett bra skidbyte.

Kowalcyk däremot, har åkt rubbet under hela säsongen, med ganska bra resultat dessutom. Och hon är väl bara tre år äldre än Kalla. Jaja, det är lätt att sitta här på sitt feta arsle och analysera. Vi får hoppas att hon gör ett bättre lopp på tremilen. En medalj på stafetten känns ju ganska avlägsen med tanke på sjukdomarna som härjar. Fast det är ju några dagar dit förstås.

Inlagd: 2009-02-21, 15:24
Skriven av: rs

Hennes chans hade varit en lugn avvaktande 7.5km klassisk men som väntat var det järnet från start. Jag hade hoppats på en 6:e plats men en 8:e är väl på ett ut. Det är bara synd att alla journalister börjar fantisera om helt orimliga placeringar. Man kan inte räkna med att hon är komplett redan, utan ge henne några år. Det är nog skönt att tävlingarna kommit i gång för henne och hon verkar nöjd.

Inlagd: 2009-02-21, 15:25
Skriven av: nisse

Sen glömmer många ofta hur tufft ett VM är. Nivån på loppet var väldigt hög idag. Det räcker inte bara att vara en duktig åkare. Man måste ha formen OCH dagen. En massa åkare som åkt bra tidigare under säsongen var ju långt efter.

Men vem är den där amerikanskan som hade sjunde bästa tid på skejten?? Kollade lite på hennes tidigare resultat och hon har aldrig varit i närheten av nåt sånt förut.

Inlagd: 2009-02-21, 15:36
Skriven av: Frans

Tänk på hur ung och orutinerad för större sammanhang Kalla ändå är. Ge henne mer tid och mer erfarenhet. Det är väl inget fel att hon lyckades så bra i sina första tävlingar sin första säsong ifjol och i sällskap med stora världsstjärnor. Ett är dock säkert – hon kommer inte att dopa sig för att komma igen med fina prestationer.

Inlagd: 2009-02-21, 15:51
Skriven av: Eric Tillberg

Kalla+Klassisk=Björgen varning man ser ju att Kalla borrar ner huvudet i klassisk åkning och går på överkroppen alltså armstyrka. jag håller med Torbjörn att hon var bättre teknikmässigt för ett par år sen,nä mindre skrotlyftning mer teknikträning.Det är ju många som hojtat om att juniorerna skall med till VM.Dagens lopp visar ungefär var dom står iförhållande.Jag tror inte ens Brodin håller med om att det var ett lopp för att ”se och lära”

Inlagd: 2009-02-21, 15:56
Skriven av: lkh

Det är väldigt olika hur resultaten blir i skidor. En åkare har en bra dag och en annan har en dålig det kan skilja över 1minut på en mil. Nästa tävling är det tvärt om. Sen tror jag att det hade varit en fördel om Kalla åkt 10km klassiskt för att få tävlingstempo. Sen är ju faktiskt dom bästa 5-10år äldre än henne och något borde väl träning göra på 5år.

Inlagd: 2009-02-21, 15:57
Skriven av: nisse

”Sen så måste jag bara förundras hur Steira kan vara så stark när hon är så himla smal! Var sitter musklerna?”
Mindre muskler = mindre vikt att släpa på uppför backarna! Som vi nog alla vet handlar fysiologin i distansåkning mest om syreupptag/kg kroppsvikt och tröskelfart. Sen när det gäller muskler tror jag både Kalla och Björgen har blivit väl ”biffiga”.

Inlagd: 2009-02-21, 16:26
Skriven av: Allan Vallan

Känns som du borde döpa om din blog till skiddepp för detta vm. En sådan här usel svenk start bådar inte gott för fortsättningen. Frågan man kan börja ställa sig är om vi kommer att ha något staffetlag till start överhuvudtaget på damsidan?

Inlagd: 2009-02-21, 17:00
Skriven av: Josef

Haha jag säger att det bara är att åka själv å bli 8:a i ett VM jag skulle då bli överlycklig.

Astrid och Marit åkte då inge vidare men kommer ni ihåg vc avslutningen när Steira åkte så dåligt så att hon nästan la av?

Då ser ni hur det kan variera från år till år.

Inlagd: 2009-02-21, 17:35
Skriven av: Andreas

Steira har nog muskler ska du se, det är nog för att hon är så lång som skenet bedrar.

Inlagd: 2009-02-21, 18:11
Skriven av: Andreas

Lite rätt tror jag ändå Allan Vallan kan ha. Jag är själv lite orolig att dom tränar för mycket styrketräning och med för tunga vikter. Tror nog mer på att lägga in rejäl kvalitetsträning med skidåkning, då gärna i klassisk stil. För tittar man på Björgens resultat så förskräcker det, hon blir sämre ju starkare hon blir. Läste i somras om Johaug där det stod att hon blivit så mycket starkare att landslagsledningen häpnade på styrketesterna. Hon åker också sämre än förra året. Nej jag tror det blivit någon modern trend med styrketräning som i större doser inte är bra.

Inlagd: 2009-02-21, 18:30
Skriven av: nisse

Men uttagningen av Brodin var väl ändå rätt galen?? Hon blev ju nästan avplockad idag. Är det verkligen bra erfaradenheter för henne och jag menar, på bekostnad av vad?

Inlagd: 2009-02-21, 19:17
Skriven av: hans

Var inte banorna idag tuffare än i Sapporo? Sedan måste man konstatera att det finns 4-6 tjejer som är mycket bättre än de andra i klassiskt. Skillnaden mellan den som är 3a och 9a i ett klassiskt lopp med individuell start på damsidan är ju lika stor som mellan nummer 3 och nummer 23 på herrsidan.

Blir mer och mer irriterad av behandlingen av Rydkvist. Om någon av er som skriver här känner henne så kan ni hällsa henne att vi är många som inte missat en världscuptävling (har tillgång till NRK) på 20 år som verkligen hoppas att hon bara glömmer allt detta och gör en Haag/J. Olsson till nästa säsong och etablerar sig på en högre nivå.

Det som är positivit ur svensk synvinkel är att bara Steira och Saarinen hos våra främsta motståndare om guldet lever upp till förväntningarna som de har. Hur tror ni det norska laget kommer att se ut??? Det finns ju flera juniorer som säkert vill in i det laget och varken Björgen, Johaug eller Jacobsen har säkrat sig någon stafettetapp ännu.

Anående Bjørgen och hennes tränning så tror jag hon kan uppleva något liknande som det Elofson upplevde. Hon var otrolig i 2005, men ville till en ännu högre nivå.

Inlagd: 2009-02-21, 20:26
Skriven av: Alexander

En sak funderar jag över det är att folk reportrar, kommentatorer osv tyckte att Kalla hade lite dåligt fäste men hon har då aldrig klagat över sina skidor i nån tävling och man måste ju tro på vad hon säger.

Ang Astrid så är det ju så att hon inte har kunnat träna i sommar det var ju nästan 2 månader av grundträning som försvann.

Har Johaug åkt sämre än förväntat?
Jag tycker inte det och det är inte slut än.

Inlagd: 2009-02-21, 22:15
Skriven av: Andreas

Kalla klagar aldrig på någonting och det är mycket sportsligt, speciellt om man jämför med Anja Persson.

Inlagd: 2009-02-21, 22:46
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values