17 februari 2009, av Oskar

Nya dopingregler inför VM!

Så här säger TT:

”Tidigare har Fis stoppat skidåkare med förhöjda blodvärden som överstigit godkända gränsvärden, 17,0 för män och 16,0 för kvinnor, under fem dagar av hälsoskäl. Med den nya regeln stoppas aktiva som har påvisat onaturliga höjda hemoglobinvärden – även om de inte går över gränsvärdena. Och tävlingsförbudet förlängs till 14 dagar. Inför skid-VM har Fis gjort tester utom tävlan, 78 epo-urintester och 430 blodtester, på VM-åkare. Och alla VM-deltagare i längdskidor och nordisk kombination i Liberec, omkring 450 aktiva, ska blodtestas dagarna före VM, som börjar på torsdag.”

Rasmus Damsgaard, som sprängde bomben om att det var fem längdåkare som gick på EPO nu under säsongen säger så här:

”Det finns fortfarande några åkare som har onaturligt höjda värden. Vi vet vilka de är och de är säkerligen fler än dessa fem. En förändring som har skett är att de aktiva som gör detta koncentrerats till ett fåtal länder. Men det är mer än ett land.”

Nu är det bara att hålla tummarna på att det verkligen kommer funka det här. Helst av allt vill jag ju att ingen ska ha dopat sig, men har någon det så ska det vara good bye!!!

Läs mer: DN, Aftonbladet

7 kommentarer till ”Nya dopingregler inför VM!”

Ja äntligen ett steg åt rätt håll, hoppas nu alla fuskare åker dit.
Jag har genomlidit alltför för många VM och OS där man sett konstiga resultat och jag tycker att man även i år i VC sett märkliga ting som tex formtoppar som aldrig viker.

Inlagd: 2009-02-17, 10:00
Skriven av: nisse

Väldigt bra att fokusera på att sätta dit fuskarna. Hoppas att många åker dit!!

Kan vi inte börja diskutera uttagningarna det är ju snart dags!

Vet att många tror att laguttagningar inte spelar så stor roll och att lagledningen alltid gör rätt, men jag har en annan uppfattning. Jag är tex säker på att Kalla-Norgren ihop hade tatt medalj i sprintstafetten i 2007 och att Jan Ottosson borde åkt stafetten 1991.

Herrar.
Jag hadde tatt ut Södergren, Olsson, Rickardsson, Larsson till 15 km. Sedan hadde Fredriksson, Södergren, Hellner, Olsson fått åka dubbeljakten.

Mina stafettlag ser ut som följande (om vi inte får någon överaskning på 15 km eller dubbeljakten):

Sprintstafett: Rickardsson på 1-3-5 och Larsson på 2-4-6. Här anser säkert många att man borde köra med Jönsson på sista, men sprinten går dagen före och åkarna ska ju faktiskt åka semifinal och final vilket innebär 6 gånger nästan 2 kilometer.

Stafett: Fredriksson, Olsson, Södergren, Hellner. Detta lag talar väl för sig själv. Håller med Värmland att det är viktigt att den som kör 1a sträckan bör bara hänga med och inte försöka någonting för än möjligtvis de två sista kilometrarna om han är pigg. Dock anser jag att om Hellner är sjuk så sätter vi in Jönsson på sista, Sverige behöver inga fler silver och brons, här är guld det ända som räknas. Många som skriver på detta forum var väl så unga 1989 att de knappt kommer ihåg det. Jag hoppas också att om Hellner och Northug går ut samtidigt att Hellner vägrar dra. Northug har krav om att vinna och kan sedan bli väldigt ifrågasatt av lagkamrater och norsk media om han står och väntar i 20-30 sekunder.

På damsidan hadde jag gjort följande:
(Här har jag varit väldigt irriterad att Rydkvist inte blev uttagen eftersom hon var given i mitt stafettlag och det är väl det viktigaste?)

10 km, Haag, Andersson, Olsson, Brodin. Jag låter Kalla och Norgren vila för att fokusera på dubbeljakt, sprint, stafett, 3-mil (4 lopp där Kalla kan ta guld och Britta kan ta medalj med fullklaff, tror inte att varken Kalla eller Norgren når topp 6 i 10 km). Vill även se hur bra Brodin, Olsson, Andersson åker eftersom de ska åka sprintstafett/stafett och det är viktigt att formtesta dem.

Dubbeljakten tar jag ut: Kalla-Haag-Norgren

Sprintstafett: Vårt bästa lag är Haag-Norgren. Efterson vi har sprinten dagen före och stafetten dagen efter blir denna uttagning väldigt svår. Mitt lag blir därför Brodin-Olsson.

Stafett: Andersson-Haag-Kalla-Norgren (Lina bör blir tillsagd att inte dra en meter förrän den sista kilometern)

Min ”uttagning” nedprioriterar sprintstafett och 10 km och självklart kan laguttagningen ändras om vi får oväntade resultat i något av loppen, kanske är det Anna Olsson eller Hanna Brodin den som borde 1a sträckan i stafetten. Hoppas verkligen på ett par positiva överaskningar.

Inlagd: 2009-02-17, 10:52
Skriven av: Alexander

Kalla åker inte 10 km, utan satsar på sprint istället!

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=21247&a=1447062&lid=puff_1447063&lpos=lasmer

Bra val, tycker jag.

Inlagd: 2009-02-17, 11:28
Skriven av: Anonym

Skulle kunna slå vad om ett par Six-Je Elit att tjejernas sprintstafettlag blir Andersson/ Olsson. Endast formsvacka eller sjukdom kan ändra på det laget. Nästan lika givet att Larsson/ Jönsson kör killarnas.

Inlagd: 2009-02-17, 12:03
Skriven av: Torbjörn

Alexander, jag kommer skapa en artikel om uttagningarna snart. Så, hold your horses!

Inlagd: 2009-02-17, 14:43
Skriven av: Oskar

Lästa på http://www.skidsport.com/index.asp att mats Larsson inte får åka inlednigs distansen är det inte konstigt efter 7e platsen senast??

Inlagd: 2009-02-17, 16:57
Skriven av: Markus

Håller med i allt faktiskt av vad Alexander skriver. Spec känns det som att landslagsledningen kommer ta fel beslut vid sprintstafetten där det nog blir för tuff och lång bana för Jönsson. Så Mattias lr Daniel hade passat bra på 1,3,5. Förhoppningsvis håller Jönsson men risk att vi missar guldet där pga det. Sen håller jag också med om att Lina Andersson känns som ett orosmoment och att Rydkvist hade kännts mycket bättre. Bara hoppas att Linas formkurva fortsätter uppåt på distans.

Inlagd: 2009-02-17, 21:44
Skriven av: Tarik

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values