17 februari 2009, av Oskar

Jeez, Norgren stoppas från start – Haag magsjuk?

Hmm, det som skulle bli ett fantastiskt VM verkar inte börja helt på rätt sätt. Britta Norgren och Anna Haag är båda magsjuka och kanske pga det har Norgren för höga blodvärden för att starta i VM, åtminstone under de närmaste fem dagarna! Enligt DN hade hon 160 och 161 gram per liter. Gränsvärdet är 160 gram per liter. Hon brukar naturligt ligga högt och nu blev det för mycket, eller
på gränsen med andra ord!

Det där med eget boende i ett eget hotell, hur går det med det? Eller har specialkocken tillagat en specialbrygd som inte gick hem? Well, nu håller vi tummarna för att dessa två blir friska så snart som möjligt.

Och, är det inte läge att kalla ner Rydqvist? (visst tjatar jag men hon är ju ändå reserv?)

Uppdatering: Anna Haags magsjuka är inte så brutal, hon kan redan äta rätt så normalt. I eftermiddag bestämmer hon sig hur det blir med morgondagens tävling, men det lutar åt start. Skönt!

Uppdatering 2: Enligt Expressen är Norgren nu rentvådd från några dopingmisstankar men kommer ändå inte få starta, då man anser att så pass höga blodvärden är farliga för kroppen! Man berättar även att en annan åkare blivit stoppad men inte vem det är.

Läs mer: Aftonbladet, svt.se, DN, Anna Haags hemsida

Tack swestam och JE för nyheten.

20 kommentarer till ”Jeez, Norgren stoppas från start – Haag magsjuk?”

Supersuper tråkigt :( Jag gråter innombords. Mina favorittjejer. Britta som verkade på G.

Vaccinerar de sig inte och tar koleramedcin och sånt för att slippa magsjuka?!

Inlagd: 2009-02-17, 23:55
Skriven av: Andreas

Nu missar hon väl stafetten också?

Inlagd: 2009-02-18, 02:17
Skriven av: Andreas

Numera är nästan all magsjuka orsakad av noorovirus, det kan man inte vaccinera sig mot och det behöver inte smitta via maten. Man skall helt enkelt hålla sig undan från andra människor.

Inlagd: 2009-02-18, 04:25
Skriven av: Kurt

Okey att de blir magsjuka, men uttorkade också som i Brittas fall, borde inte det medicinska teamet kunna hantera detta så att det inte leder till för höga blodvärden?

Inlagd: 2009-02-18, 06:39
Skriven av: swestam

Åååååå. Det kändes för bra för att vara sant. Södergren vinner, damerna gör ett jättebra lopp. Nu blir det väl som vanligt, en repris av TDS. 2 blag i stafetterna och nån 5:e plats i nåt lopp.

Vad bitter jag känner mig helt plötsligt.

Inlagd: 2009-02-18, 08:03
Skriven av: Martin

är Anna Haag sjuk ?
någon som vet med 100% säkerhet?

Inlagd: 2009-02-18, 08:09
Skriven av: jossa

I en artikel på langd.se uttalar sig Anna Haag och där finns det inga spår av någon magsjuka. Hon har inte heller skrivit något på sin hemsida om detta.

Inlagd: 2009-02-18, 08:16
Skriven av: swestam

Hmm, så svt kanske har fel? HOPPAS

Inlagd: 2009-02-18, 08:27
Skriven av: Oskar

Britta är väl inte dopad?

Inlagd: 2009-02-18, 08:28
Skriven av: Johan

Nej, troligtvis inte. Hon brukar ha höga blodvärden naturligt och nu när de varit på hög höjd (då dessa höjs) tillsammans med hennes magsjuka kan det bli som det blivit.

Inlagd: 2009-02-18, 08:34
Skriven av: Oskar

Tyvärr har ju SVT sällan fel, då de brukar vara noga med faktagranskning. Lär väl komma info på langd.se under dagen….

Inlagd: 2009-02-18, 08:37
Skriven av: Martin

Nu skriver Anna själv på sin blogg att hon
”igår morse [drabbades] av en lättare magsjuka. Sedan dess har jag bara blivit piggare och börjar dessutom kunna äta mer normalt. Jag själv siktar på start på torsdag”

Hon skriver också att det troligtvis är en mildare variant av vinterkräksjukan och inte någon matförgiftning.

Inlagd: 2009-02-18, 09:01
Skriven av: swestam

Ett bra genrep brukar inte vara…..ja ni vet.Hur ser rubrikerna ut i utländsk media?Hur gör vi?Vad skall vi säga?På andra forum ser man redan en drös med krystade förklaringar.En svensk bloddopad …..aldrig säger vi.Magsjuk,uttorkad en landslags läkare som säger att testet kom vid fel tillfälle osv.Nu fick vi svenskar på skallen inkl. mig själv.När det gäller andra är vi ju djävligt snabba att fördöma.Att Britta skulle vara dopad tror jag inte,magsjuk uttorkning är ju en klar orsak till förhöjda blodvärden.På JVM var det ju en ”drös” med juniorer som hade högt HB.På hög höjd är det stor risk att HB stiger om man blir uttorkad,man måste ta mer vätska än normalt.Men hur är det, får Britta över huvudtaget tävla under VM?Det är ju nya regler 14 dagars avstängning.Reserven Rydkvist har väl varit sjuk hon också.Det här blir tufft.

Inlagd: 2009-02-18, 09:43
Skriven av: lkh

Britta är nog till start på Lördag. Anna startar om det inte är helt förj..
säger hon själv. Så det är bara att hoppas att sjukan inte vandrar vidare.
Blir det inga fler så är det lugnt till stafetterna..

Inlagd: 2009-02-18, 09:45
Skriven av: nisse

Om jag tolkat det rätt, så tillämpas de två reglerna (avstängning i 14 resp 5 dagar) på olika sätt.

Saxat ur en artikel på expressen.se där Sarah Fussek på FIS antidopningsenhet uttalar sig: ”Tidigare i veckan meddelade Fis att åkare vars tester visar misstänkta blodvärden kommer att stängas av i 14 dagar. Men Norgren blir ändå bara avstängd i fem dagar tills ett nytt test tas.
Varför inte 14 dagar?
– Därför att det finns två olika fall av avstängningar. Du blir avstängd fem dagar om enbart hemoglobinvärdet är för högt. Men visar testet också att andra ämnen tillförts så blir det 14 dagar, säger Fussek”.

FIS har också ”friat” Britta från att det skulle handla om doping: ”- Jag känner till fallet mycket väl. Och vi är helt överens med den svenske läkaren om orsaken till Norgrens höga blodvärden, säger Sarah Fussek”.

Inlagd: 2009-02-18, 09:55
Skriven av: swestam

Magsjuka, diarré och liknande förklaringar har getts av dopade cyklister i mer än 10 år.

Inlagd: 2009-02-18, 12:23
Skriven av: 4711

Åh, vad tråkigt! Stackars, stackars Britta…!

Inlagd: 2009-02-18, 14:13
Skriven av: Anonym

4711: men nu är inte Britta anklagad för att vara dopad; hon har bara haft högt blodvärde. Det finns, vad jag förstår, inget som tyder på att hennes höga blodvärden skulle komma av epodopning eller liknande. De andra parametrarna (blodnybildning, blodcellernas storlek och form) tycks snarare styrka den förklaring som har getts.

Sedan är det väl just av denna anledning man infört 14 dagars avstängning vid sidan av 5 dagars avstängning; hittar man något annat konstigt i blodtesten vid sidan om högt hemoglobinvärde så blir man avstängd 14 dagar, är det bara högt blodvärde 5 dagar.

Inlagd: 2009-02-18, 14:25
Skriven av: swestam

Selvsagt er ikke Nordgren dopet. Det tror jeg i alle fall alle svensker og nordmenn forstår.

Hun har selvsagt bare gjort som alle andre gjør, både nordmenn og svensker. Hun forsøker balansere på grensen av hva som er tillatt.

Det har i dette forum tidligere vært argumentert for at nordmennene balanserer på grensen av hva som er lovlig med sin koffeinmix og sin astmaspray, underforstått at svenskene er renere og ikke vil søke å balansere på denne grensen.

At en person med naturlig høye blodverdier ladder i høyden er jo selvsagt å balansere på grensen av hva som er lovlig. I dette tilfellet har hun kommet over grensen, men jeg vil likevel ikke karakterisere det som doping.

Inlagd: 2009-02-18, 14:38
Skriven av: Tor

Roligt videoklipp ungefär 01:02 när ett antal svenskar är ute och fisåker klassiskt så dundrar Charlotte Kalla bra förbi.

Inlagd: 2009-02-19, 09:36
Skriven av: Frans

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values