09 februari 2009, av Oskar

Insändare: angående uttagningar

Skidpepp-läsaren Claes Herlitz mailade in en insändare idag som jag valt att publicera:

Det finns anledning att föra fram stark kritik mot det sätt som uttagningen av tjejtruppen till VM gått till.

Maria Rydqvist har i år gjort sin bästa säsong hittills och borde redan från början ha varit självskriven i truppen. Hon har aldrig nånsin blivit besegrad av Hanna Brodin, som visserligen är mycket duktig men helt saknar erfarenhet av tävlingar på denna nivå och som dessutom aldrig tävlat i en tremil.

Tjejtruppen är för liten. Det är svårt att förstå att nio killar men bara sju tjejer har blivit uttagna eftersom tjejerna har ett minst lika tufft program som killarna. Rydqvist borde ha blivit uttagen som första namn efter de sex som togs ut för en vecka sedan, och den åttonde platsen borde ha stått mellan Lisa Larsen och Brodin.

Jag är förvånad och beklämd över den uppenbara ”bortdömning” av Rydqvist som gjorts.

Claes

43 kommentarer till ”Insändare: angående uttagningar”

Håller med dig till fullo Claes. Det är ovanligt klantigt agerande av landlagsledningen. Något jag inte trodde skulle hända när Gunde ”koll på alla detaljer” Svan är landslagschef.

Det märkliga i hela historien är ju att dom agerar på två helt olika sätt när det gäller damer och herrar! Brynte får stanna hemma, men Lind får åka. Och visst måste man väl säga att om man jämför vad Brynte och Brodin gjort i år, kontra vad Rydkvist och Lind har gjort i år så resonerar dom ju helt olika på dam och herrsidan.

Sen har jag inte sett några intervjuver där dom förklarat sitt agerande, det är lika konstigt det. Hoppas dom vågar förklara sig. Sjukt att ställa över Brynte i Italien nästa helg, men dom vågar väl inte, för risken är ju att han vinner…

Inlagd: 2009-02-09, 22:28
Skriven av: Oskar_A

Ps, för er som inte läst Maria R:s senaste blogg-inlägg än, gör det, hon är härligt ärligt arg och besviken. Jag lider med henne och fattar inte hur cheferna tänker..

Inlagd: 2009-02-09, 22:32
Skriven av: Oskar_A

Satan vad förbannad hon var i sin blogg. Kan dock tycka att det blir lite löjligt, sådan kritik borde tas internt när det är så nära VM. Hade också velat se MR i laget framförallt för att åka en tredjesträcka i stafetten. Men om inte MR var påtänkt till stafetten ja då ser jag hellre en JVM-drottning som får chansen än att en åkare som kommer ligga runt 20:e plats, och förmodligen inte kommer bli mycket bättre. När vi inte släpper fram juniorer då är det fel på det och när vi gör det ja då stormar det åt andra hållet. Däremot hade naturligtvis det bästa varit att båda fått åka med. Det är väl bättre att ha en reserv på plats.

Inlagd: 2009-02-09, 23:57
Skriven av: Martin

nee, det är inte så svårt att se att det är 9 herrar, 7 damer. det är inte lika många bra damer som herrar?
tycker inte Lind borde vara med(även om han är en favorit)
och konstigt att inte ta med juniorerna i wc och sen ta med dom i vm och inte låta rydqvist åka. så gammal är hon inte(25)

Inlagd: 2009-02-10, 00:22
Skriven av: j

Martin, med tanke på hur hon själv har blvit behandlad av landslagsledningen den senaste vecka så tror jag att hon vill få ut det ur den interna garderoben, och jag förstår henne..

Inlagd: 2009-02-10, 00:58
Skriven av: Oskar_A

Jag har bara en sak att tillägga till Claes Herlitz´insändare. Jag är förvånad över hur klantigt landslagsledningen hanterat uttagningen. Man måste ha klara riktlinjer för en uttagning, inte något diffust tyckande som att man ”vill se” en åkare. Vill man ”se” någon kan man se till att göra det i VC och inte i ett VM.

Inlagd: 2009-02-10, 07:40
Skriven av: Torbjörn

Tycker iaf att Maria inte har nått där och göra om vi räknar till chansen att få medaljer men det gör vi ju inte.

Men förbundskaptenerna tänker nog så här
Topp 15 el topp 20-30 gör ju ingen skillnad och visst det gör det ju inte

Sen har nog aldrig Maria varit aktuell till stafetten enligt dom.

Personligen tycker jag hela historien börjar bli tjatig och ganska barnsligt laget är uttaget och kommer nog inte att ändras om ingen blir sjuk.

Säkert varit en massa gnäll vem dom än hade tagit ut.

Inlagd: 2009-02-10, 09:22
Skriven av: Andreas

Oskar_A – Inget ont om Maria Rydqvist men jag tycker jämförelsen med Lind haltar något, han är ju ändå olympisk mästare och har alltid preseterat bra i mästerskap, dessutom slog han ju Brynte i Davos och är före honom i sprintcupen. Är det någon som Brynte skall peta så är det inte Lind, i alla fall tycker inte jag det.

Inlagd: 2009-02-10, 09:22
Skriven av: Ivve

Kan hålla med om att 8 tjejer borde fått plats i truppen (inkl. Maria R). Men som läget är nu så tycker jag Hanna med sina tre JVM medaljer absolut har kvalificerat sig till en plats i VM. Om Norge kan ta med 3 JVM medaljörer så borde väl Sverige få plats med en?

Inlagd: 2009-02-10, 09:40
Skriven av: Guten

Håller med Ivve angående LInd han ska vara med Petar Larsson går ju helt riktigt åxå före Brynte det tycker jag åxå är helt rätt Oskar lite jobbig att du alltid jämför med Brynte han har ju inte åkt bättre än Lind därför Lind är med å inte han. Sedan förstår jag så klart att Rydqvist är besviken på landslagskaptenerna helt naturligt hoppas hon kommer igen ännu starkare.Landslagslednigen borde givietvis låtit Larsen å Bodin åka WC premiären.
Claes insändare var riktigt bra

Inlagd: 2009-02-10, 09:57
Skriven av: jossa

Klart att inte Brodin har erfarenhet, det är ju därför hon får chansen så hon kan bygga på det till os och kommande vm…..

Tycker dock att lisa borde fått chansen också. Och Rydqvist aswell.

Inlagd: 2009-02-10, 10:44
Skriven av: Andreas

Jag är övertygad om att det hade gått bättre för lisa i jvm och sämre för brodin om de inte hade varit så klantiga och gått ut och sagt att det hölls en plats öppen för lisa precis innan jvm. satte verkligen onödig press på henne. begriper inte hur de tänker, amatörerna till ledning.

Inlagd: 2009-02-10, 10:51
Skriven av: Andreas

Rydkvist har väl bara att satsa på att åka bra på VC efter VM. Många åkare är nog lite slitna efter VM så hon har chansen att få bra placeringar. Sen måste hon snäppa upp träningen rejält inför nästa säsong då OS ju är ett större mål.
Hon har ju haft problem med skador och egentligen inte kunnat göra sig rättvisa på flera år. Hennes max har vi nog inte sett så varför skulle hon inte kunna göra en Olsson och höja sig några klasser. Trots allt är det ju positivt att det inte är helt lätt att ta sig in i landslaget, konkurrens behövs.

Inlagd: 2009-02-10, 11:01
Skriven av: nisse

Ivve, Ja, han har OS-guld och var riktigt imponerande genom hela tävlingarna under ett par månader före och under OS. Han var i sitt livs form, men till stor del tror jag framgångarna kom av att han och Rawald hittade en fantastisk teknik, som konkurrenterna oxå lärde sig till nästa säsong. Innan hans fantastiska månader så var det alltid något som strulade och det var tal om att han inte vågade vinna. Efter så var det alltid något som strulade och det är tal om att han ger upp när han inte når pallen. Om man ska vara helt klarsynt så är det bara ett par månader för tre år sedan som Björn Lind var bäst i världen. Jag tror att han kommer vara bland dom snabbaste i kvalet på VM, men ut i kvarten. Jag hoppas jag har fel och att han vinner. Men det skulle i så fall vara en skräll. För tittar man på placeringar dom senaste två åren så är det inte stor chans att han lyckas.

Jag har inget emot Björn Lind som person, jag ville bara säga det, och jag hoppas att han skräller i VM. Men jag tycker att uttaqningarna har varit konstigt inkonsekventa.

Inlagd: 2009-02-10, 11:33
Skriven av: Oskar_A

Kan bara instämma i Torbjörns inlägg.Klara riktlinjer har saknats hela denna säsong,ta bara Mia Eriksson som ex. blixtinkallad till Dusseldorf hon gör en kanon insats men har oturen att köra ikull.Ut med henne.Ingrid Vikman gör en kanoninsats i Finland.När hon får chansen i VC har hon en sämre dag.Ut med henne.Så här kan man inte famla i mörker,hantera talanger på det viset visar på beslutsvånda hos längdkaptenerna.Att ta ut en junior för att se hennes kapacitet på ett VM,här tänker man inte alls.Men vem hade väntat sig något mer av Jocke.A och kollegan.Nu när han står på egna ben utan Bråthen eller någon annan bakom ryggen,visar han ett ledarskap som har mycket i övrigt att önska.Man kan ju undra om det har något med ”personkemin” att göra,när man tar ut åkare till VM och VC.Kan det vara så att åkare med raka och tydliga åsikter blir obekväma eller? In med en ledare som klart och tydligt visar för åkarna vilka riktlinjer som gäller när säsongen börjar,och inte ”dutta” runt med pekfingret du får åka du får inte åka. .Sen Andreas om du tycker att det här börjar bli tjatigt och barnsligt,stäng av.Men att såga M.Rydkvist pga.hennes meriter i år eller tidigare år kräver en förklaring.

Inlagd: 2009-02-10, 11:38
Skriven av: lkh

Oskar_A – Jag menar inte att Lind är bäst i världen utan där håller jag i stort med dig vad du säger om säsongen 2006 (då han också vann sprintcupen). och framåt. Däremot var han ju ifjol näst bästa svensk i cupen och i år är han också näst bästa svensk hittills och ändå menar du att han bara är den femte bästa sprintern och det tycker jag verkar konstigt.

Däremot hade jag inte haft något emot ett uttag som innebar att man körde Emil, Peter, Robin och Björn på vanliga sprinten och Mats och Tobbe i lagsprinten.

Inlagd: 2009-02-10, 12:07
Skriven av: Ivve

Du har en poäng i vad du skriver lvve. Det sprintlag du tagit ut skriver jag oxå under på.

Det är konstigt att inte Gunde har tagit tag i detta med velandet och hattandet. Men han kanske är mitt inne i en vasaloppsladdning? För jag tror nog inte att perfektionist-Gunde åker ett vasalopp utan att vara förberedd, och det tar ju sin tid.

Inlagd: 2009-02-10, 13:35
Skriven av: Oskar_A

Lisa hade fått åka i VM om hon hade velat enligt henne och Gunde.

Maria var nog aldrig aktuell dom ville ha med en junior har jag fått för mej om man läser mellan raderna.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/skidor/article4363321.ab

Inlagd: 2009-02-10, 14:17
Skriven av: Andreas

Jag tror säkert också att dom ville ha en junior men de tar ju ut junioren för att hon presterade också, inte bara för att hon är junior. Hade Hanna varit 4 som bäst tror jag inte hon fått åka.

Oavsett så skall det bli jättekul att se henne, hon verkar ju vara en fighter så det är inte alls säkert att hon blir sämsta svensk i de starterna hon gör.

Inlagd: 2009-02-10, 14:38
Skriven av: Ivve

Det verkar som jag och Oskar_A hade varit ett perfekt förbundskaptenspar :). Tobbe hade säkert blivit sur över att inte få åka individuellt men jag tror den uppställningen hade haft större chans på medaljer.

Inlagd: 2009-02-10, 14:39
Skriven av: Ivve

Jo det är klart att dom måste ju åka bra också men det stod nog mellan Lisa och Hanna sen när Lisa tackade nej så var det ju inte mycket å fundera över för Jocke med kompani.

Inlagd: 2009-02-10, 15:10
Skriven av: Andreas

Tja, det verkar finnas många olika synpunkter på uttagningen till VM. Men gjort är gjort, och det lönar sig inte för fem öre att önska att den ena eller den andra ska bytas ut till förmån för någon annan. Det enda möjligheten till förändring är att ytterligare någon blir uttagen utöver dem som redan kommit med. Det kanske inte är en så realistiskt tanke det heller, men jag skulle väldigt gärna se att truppen utvidgas med Maria Rydqvist. I så fall reparerar herrar ”uttagare” ett rejält misstag.

Inlagd: 2009-02-10, 17:13
Skriven av: Claes

Är det någon mer som ser på mästarnas mästare? Jag kan inte undgå att tänka på hur det hade gått om inte en fuskande tysk hade knäckt Per i OS. Visst hade han väl varit med i medaljsnacket ni i Liberec och även i Vancouver? Det gör mig så fruktansvärt arg på fuskande skidåkare! Spöstraff på torget i Röbäck kanske? (om det finns ett torg där..)

Inlagd: 2009-02-10, 20:52
Skriven av: Oskar_A

Brodin, Larsen och Rydqvist är alla tre anmälda till 5 km fristil i Skandinaviska cupen i Ulricehamn på söndag. Intressant, må bäste skidåkerska vinna.

Inlagd: 2009-02-10, 21:06
Skriven av: swestam

Oskar. Satt precis och tänkte på samma sak. Sa till min flickvän att det är nu som Elofsson hade varit som bäst. Mår dåligt när jag ser de där bilderna. Tyvärr känns det lite likadant fast i skidskyttet nu, ryktas om fler dopningsfall…

Inlagd: 2009-02-10, 21:06
Skriven av: Martin

Det är tragiskt att FIS och WADA inte verkar lika intresserade att fälla fuskare som vi vanliga Svenskar.
Det är märkligt att man inte gör 100% test av alla och minst ett under träningssäsong och av alla ett par veckor före mästerskap samt av alla medaljörer. Testning borde också utföras av kontrollanter från andra nationer då jag tror att det finns korruption i vissa länder då man byter ut prover m.m. Det är ett dyrt system men tex IOK har massor av pengar och borde visa att man menar allvar.

Inlagd: 2009-02-10, 21:25
Skriven av: nisse

Oskar_A Enligt Per själv så var det inte tack vare Tysk/Spanjoren som han blev knäckt.

Det var när han tränade med virus eller sjukdom i kroppen eller egentligen hade det försvunnit från kroppen men han tränade för tok för hårt för att komma upp i vanlig standard efter den sjukdommen.

Han tog ju medalj efter OS i VM så enligt han så var det då inte tack vare det som hände i OS det gick som det gick.

Han säger också att media vill få det till det.

Inlagd: 2009-02-10, 21:43
Skriven av: Andreas

Andreas, det ska bli intressant att höra hans tankar om det nästa vecka, nu med några års perspektiv.

Inlagd: 2009-02-10, 21:54
Skriven av: Oskar_A

Ju det ska det bli fast det var ju i ungefär ett år sen han sa detta efter Kallas seger i TDS.

Inlagd: 2009-02-11, 00:52
Skriven av: Andreas

Jag tycker som ni ang. MR men jag tycker framför allt Oskar_A ska sluta tjata om Bryntesson.
Oskar: Vi har läst. You made your point. Sina argument blir inte bättre för att du upprepar dom åtta gånger om dagen.
SLUTA!

Inlagd: 2009-02-11, 09:54
Skriven av: Diablo

Nytt intressant inlägg i debatten på SVT:S sajt:

http://vinterstudion.wordpress.com/

Inlagd: 2009-02-11, 17:11
Skriven av: Runeberg

Funderingar:
Är det så att Hanna Bodin är första resverv till Stafettan vad tror ni?
om hon inte är det blir det väl så att någon av tjejerna får 3 tävlingsdager
eftervarandra?

Hur tror ni Charlotte kalla skulle klara sig i sprintstafetten ?
(Kommer ihåg För- VM då gick teamspriten åxå i klassiskstil då var Charlotte Kalla riktigt starkt åkte jämt med Saarinen å Björgen men det är nog inte aktuellt med henne i år men en spännande variant hade det varit)

Varför får inte P Larsson å R Bryntesson åka WCn på fredag?

Inlagd: 2009-02-11, 18:13
Skriven av: jossa

Varför skulle Larsson och Bryntesson få åka på fredag för. Nu vill man väl köra med VM-laget antar jag, vilket är fullt förståeligt. Nån som har sett vilka som åker med till Italien?

Inlagd: 2009-02-11, 18:51
Skriven av: Martin

Gissar att det är VM åkarna som får starta på Fredag och Lördag.

Inlagd: 2009-02-11, 21:26
Skriven av: Andreas

Martin varför skulle dom inte åka? dom är inte kvalificerade för VM man helt klart för att åka WC lopp tycker jag norge låter många sprintåkare åka som inte är med i VM kan väl vara bra för nationscupen att att så många som möjligt åker.

Inlagd: 2009-02-11, 21:49
Skriven av: jossa

Men herregud, till WC och VM ska vi väl skicka våra bästa åkare. Om någon blir sjuk eller måste vila ja då får man stoppa in en reserv. Det är ingen rättighet att få åka WC bara för att man är en hyfsad skidåkare. Eller tycker du att man ska ha ett rotationssystem? Vi kanske ska stoppa in Lars Suther på 10 km klassiskt för att han gjorde en hyfsad dybbeljakt på SM. Nä nån måtta får det vara, när jag sätter på tv:n på lördan vill jag se det bästa laget inte ett B-lag för att vara schysst mot några som inte får åka till VM. Landslaget ska inte vara en demokratisk sällskapsklubb utan ett lag med vinnarkänsla som man får slå sig in i genom att prestera när chanserna ges.

Inlagd: 2009-02-11, 23:11
Skriven av: Martin

hehe, Diablo.. ta ett litet toy o slappna av. Om man har en åsikt så vill man framföra den. Du har din åsikt att jag ska sluta framföra min, men jag har en åsikt om att något har gått fruktansvärt fel i förbundskaptenernas huvud och då vill jag framföra det tills dom ser det. Capishe?

Inlagd: 2009-02-11, 23:20
Skriven av: Oskar_A

8 gånger om dagen dricker jag en kaffe, men jag skriver inte 8 gånger på skidpepp vad jag tycker om herrarnas skidsprintuttagning till VM. Rätt måste vara rätt…

Fast nu i framtiden kanske jag gör det, bara för att reta Diablo.

Inlagd: 2009-02-12, 00:59
Skriven av: Oskar_A

Jag skulle vilja kommentera Oskar_A och Diablos inlägg.

Det som har varit väldigt bra här på skidpepp är att kvaliteten på kommentarer varit väldigt hög om man jämför med pajkastningar och hopplösa ställningstaganden som pågår i skidsport.com:s forum. Därför så hoppas jag att ni alla fortsätter den höga nivån och skippar gnäll sinsemellan.

Tack!

Inlagd: 2009-02-12, 10:52
Skriven av: Oskar

Martin att jämföra Lars Suther med Larsson eller Bryntesson tyder väl på att du kan rätt lite om skidspoten Lars Suther har inte kapacitet för att vara topp 30 = 0 WC poäng medans Larsson å Bryntesson har kapacietet för topp 6 det är rätt stor skillnad .
Klart att man inte ska ha ett rotationssystem men jag tycker man ska utnyttja alla platser man har till WC loppen när vi ändå ha så pass bra sprintåkare

Inlagd: 2009-02-12, 10:55
Skriven av: jossa

Min ton var aningen raljant och ironisk, därav jämförelsen med Lars Suther. Däremot så står jag fast vid att de alltid ska vara så att de bästa ska åka. Och nu när VM väntar vid dörren så är det självklart för mig att VMåkarna får tävla.

Inlagd: 2009-02-12, 13:01
Skriven av: Martin

Martin självklart ska VM åkarna tälva. Men när det finns plats för dom + Larsson Bryntesson så tycker jag dom två är kvalificerade för att åka roligare att följa en tävling där det finns många svenska chanser till bra placeringar

Inlagd: 2009-02-12, 13:54
Skriven av: jossa

Jag lovar att inte nedstiga till pajkastarnas marknad Oskar, jag ville bara försvara mig. Jag håller med dig fullständigt, det är högre nivå här än på dom flesta ställen och så ska det förbli.

Inlagd: 2009-02-13, 23:53
Skriven av: Oskar_A

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values