30 januari 2009, av Oskar

Jag tar tillbaka allt om fläskigt startfält

Igår sa jag att det var ett fett startfält på herrsidan. Well, när Anders Södergren gör rent hus och vinner över tvåan Johan Olsson med nästan 1 minur och 45 sekunder, och den som blev tia är nästan 4 minuter efter, vafan är det? Riktig pissåkning av de andra svenskarna, eller var det Södergren som var sjukt bra?

Man kan ju tycka att Jörgen Brink imponerade med en femteplats, och visst, placeringsmässigt är det bra, men tiden till Södergren är ju bara för lång! Fan alla hade ju kommit sist i ett VC-lopp ju!!

Mindre tidsdifferenser var det på damsidan. Till tiondeplatsen är det bara strax under två minuter, vilket är helt klart bättre. Frågan är hur bra alla skulle stå sig mot internationell konkurrens. Hur som helst, kul att Maria Rydqvist levererade! Tänk på att hon har hälsenestrul och funderade på att inte starta, men gjorde det ändå, GRYMT. Hon fick spö av Anna Olsson och Britta Norgren i slutet, men de är ju faktiskt erkända spurtare! Lina Andersson verkar inte riktigt kunna köra fri stil, eller blev hon trött? Vi får väl se på söndag när det är skate, ska hon köra?

Resultat herrar
Resultat damer

Läs mer: DN, Aftonbladet 1 2

27 kommentarer till ”Jag tar tillbaka allt om fläskigt startfält”

Känns som Södergren åker bättre på hemmaplan… Hellner och Olsson verkar åka bättre i riktigt skarpa lägen.

Annars så kör man intressanta WC tävlingar i Ryssland idag. KORTA MASSTARTSLOPP (10/15km). Hoppas på bra tävlingar med ett högt underhållningsvärde. Brukar vara ENORM publik i Rybinsk.

Jag skulle vilja att man svängde på VM/OS programmen så att man kör det korta distansloppet med masstart och femmilen/tremilen med individuell start. 10-15km lopp intervallstart har en tendens att bli röriga om det är korta slingor, dålig produktion eller inkompetenta kommentatorer.

Korta masstartsopp är ofta roliga att titta på. Mer hårdkörning i början. De långa blir sömnpiller. 50/30km är ju som bekant bäst med individuell start.

Inlagd: 2009-01-30, 09:20
Skriven av: Frans

Skandal att man inte anpassar SM till kommande mästerskap. Det var det jag tog förgivet att man gjort, så nu lär det bli fel distanser även till OS om inget görs.

Inlagd: 2009-01-30, 09:29
Skriven av: nisse

Nja, det bliv ingen hit med kort masstart heller. Det var lite för lätta banor i Rybinsk. Det blev en halvtimmes lång klungspurt. Italienskorna åkte bra. Longa vann före Follis. Pirjo Muranen åkte troligtvis in som ankare i ett finskt stafettlag genom att spurtslå övriga finskor.

Inlagd: 2009-01-30, 10:45
Skriven av: Frans

Longa är ingen överaskning hon verkar vara i sitt livs form. Det som var positivt var väl att Saarinen och Kowaltchuk verkar bli lite mattare, får väl hoppas det är en trend.

Inlagd: 2009-01-30, 12:19
Skriven av: nisse

Samma med herrloppet en jätteklunga där Angerer har vaknat till liv.

Inlagd: 2009-01-30, 12:21
Skriven av: lkh

Vad ska man tro när 3 finska juniorer har fått startförbud pga höga blodvärden.Är det en slump att det är just finnar eller?

Inlagd: 2009-01-30, 12:30
Skriven av: lkh

Man blir ju inte direkt överraskad men mer besviken. Skall vara så att sammanlagt 17 åkare har fått startförbud. Finska laget har legat på höjden ca 1,5 vecka innan, så det kan ju vara en orsak. Lähteenmäki hade över 160 i FIS test i tisdags. I onsdags testade man i ett lokalt sjukhus och då var värdet 155. Finland har inga egna läkare med.

Inlagd: 2009-01-30, 13:15
Skriven av: Frans

Läste i Norska tidningar att man har problem med ätstörningar i Norska damlaget. Det är bra att man tar upp sånt. Brist på mat måste ju vara förödande för en skidåkare. Men jag håller med om att många tjejer nog är för tunna och att det är viktigt att tränarna håller koll så att det inte går för långt.

Inlagd: 2009-01-30, 22:50
Skriven av: nisse

Jag vill bara kort nämna det igen: grymt med den här hemsidan, helt unik i sitt slag, och riktigt seriös och smart kommentatorstråd.

Men sedan: vafan? Har ingen tänkt på möjligheten att Södergren faktiskt är i VANSINNIG form? Att det förklarat tidsdifferenserna.

Jag skulle önska att någon gjorde en ”skidskyttepepp.se”. Det är ju trots allt världens roligaste sport (och tydligen finns det en hel hyllningsgrupp till Kalle Grenemark med långt över 100 medlemmar på facebook).

Och för att kort kommentera skidskyttar kontra ”vanliga” längdåkare: det är ju FAKTISKT så att den gode Brinken, alla hans godheter till tros, långt ifrån alltid är snabbast av skidskyttarna. Bergman och Ferry har ofta snabbare tider än honom, och jag vet att Nisse har supernitat honom från träningslopp till lopp.

Slutsats: varför i helsicke kan vi ALDRIG få se Bergman, Ferry och Nilsson få dunka på i 15 km fritt mot de 30 bästa svenskarna? Jag är beredd att satsa min nästa månadslön på att ingen av Bergman, Ferry, Nilsson och Brink skulle klara sig sämre än på 20e plats i den hårdaste nationella konkurrensen, och att någon av dessa sköna snubbar skulle tävla om de tre översta platserna.

Någon som inte tror detta? Ge argument för er sak.

Inlagd: 2009-01-30, 23:13
Skriven av: Hans

Nej jag tror inte att någon av dem är topp 3 i Sverige på 15 km fritt. Av några ganska enkla anledningar. Hellner vann det enda VC-lopppet i 15 fritt som gått hittills, både Södergren och Olsson är bland de 10 bästa i världen på den distansen, och Fredriksson är inte långt efter dem när han väl kommer tillbaks. Däremot är det mer intressant på damsidan där jag fortfarande hävdar att ACO nog slår Rydqvist på 10 fritt, vilket skulle placera henne på tredjesträckan i mitt stafettlag.

Inlagd: 2009-01-31, 01:06
Skriven av: Martin

På söndag får vi svaret på hur bra Brink är då banorna här i Sundsvall är utslagsgivande. Såg själv Södergrens forcering på skejtdelen i torsdags och det var mycket imponerande, skejtbanan är ju rent grym som Mattias sa efteråt. Att sedan tidsdifferensen blev så stor till Johan Olsson ska man ändå ta med en nypa salt för det såg ut som att han gav upp på slutet då det inte fanns någon anledning att köra livet ur sig.

Inlagd: 2009-01-31, 09:48
Skriven av: Torbjörn

Johan såg som sagt knappast någon större vits i att köra slut på sig när han inte kunde hänga på då Södergren stack och det var lååångt till närmast bakomvarande. Å andra sidan kunde ju också Anders ta det lugnt, tror att han är i fin form =)

Damstafetten går ju i 5km, jag tror inte på varken ACO eller Rydqvist i någon stafett…

Inlagd: 2009-01-31, 10:21
Skriven av: JE

Varför inte Rydkvist i stafetten JE? Hon gjorde ju en riktigt vass prolog i TDS, och den gick ju i fri stil över 3 km.

Inlagd: 2009-01-31, 10:44
Skriven av: Oskar_A

Hans efterlyser en ”skidskyttepepp.se” här är en.www.biathlonfasting/bloggspot.com Håller med Hans ang skidskyttekillarna jag kanske inte håller om en månadslön men äta upp min keps kan jag göra.Man ska ju ha klart för sig att skidskyttarna håller inte på,med någon”Kalle Anka träning”

Inlagd: 2009-01-31, 10:49
Skriven av: lkh

Imponerande av Britta idag. Hon hade en lång väg till formen detta år, men nu ser det riktigt trevlig ut inför VM. Hon känns som en riktigt stabil starttjej på stafetten. Grattis till första SM-guldet Britta, att dominera mot Anna O och Lina var superstarkt!!

Inlagd: 2009-01-31, 14:04
Skriven av: Oskar_A

Ja härligt att se Britta idag! Känns som en bra ide att ställa över Britta o Lina i den vanliga sprinten och låta de köra teamsprinten tillsammans,. Man kanske kan hoppas på att Kalla får åka fristilssprinten…

Inlagd: 2009-01-31, 14:07
Skriven av: Martin

Mycket imponerande av Britta. Helst skulle jag vilja se att hon åkte allt i VM. När hon är i form är hon en jäkla fighter, men VM-programmet lär väl inte tillåta detta. Stafetten och teamsprinten bör hon få köra efter detta samtidigt som hon står över den individuella sprinten.

Inlagd: 2009-01-31, 15:06
Skriven av: swestam

Stafetten går ju dagen efter och det är ju en fråga om hon hinner återhämta sig från teamsprinten.
Vi behöver en pigg Britta i laget.
Fan vilket idiotschema i VM!

Inlagd: 2009-01-31, 15:20
Skriven av: nisse

Jag tror nog mer på att låta Britta köra den individuella sprinten, ställa över henne i teamsprinten till förmån för Lina och Anna O och sen ha Britta på förstasträckan. Jag känner på mig att Britta är bättre än hon tror själv i en fristilssprint i kanonform… I ett fighterläge kommer hon inte att ”släppa en jävel över bron”.

Inlagd: 2009-01-31, 16:37
Skriven av: OSkar_a

Oskar_A@: har inte Britta större medaljchans i teamsprinten än i den individuella sprinten? Om hon skall åka teamsprinten, är det givet att hon skall åka med Lina? Synd att Anna Haag föll idag och inte gick vidare till semifinal, hade varit intressant att se hur hon hade klarat sig mot Britta. Anna skulle kunna vara ett alternativ till Lina.

Inlagd: 2009-01-31, 18:36
Skriven av: swestam

Jo swestam, jag tycker nog att lina har en självklar plats i ett sprintstafettlag i år som går i klassisk stil. Det har hon åkt till sig i världscupen i år och även bekräftat idag. Däremot är jag väldigt tveksam till att ha med henne i den vanliga stafetten. Och Anna Haag tycker jag inte ska åka teamsprinten när den vanliga stafetten går dagen efter. Hon kommer att ha en nyckelroll i en svensk guldchans

Inlagd: 2009-01-31, 19:29
Skriven av: OSkar_a

Grymt med alla kommentarer. Håller med om att sidan är dunder och helt unik! Ett tips om ett bra sätt att stödja skidpepp på är att klicka på lite banners då och då! Entusiaster behöver all support de kan få!
Ps Mästarnas mästare på SVT: Wassberg till Ara: ”jo, du förstår jag gillar hårdare o hårdare musik, känn du till Ramstein?” Vilken hjälte!! Säcken Wassberg är!

Inlagd: 2009-01-31, 19:52
Skriven av: Kalle

Måste bara säga att det är ju sjukt fantastiskt att vi sitter och diskuterar hur dom svenska tjejerna ska kunna lyckas att ta guld i ett skid-VM! Det är inget jag skulle ha gissat eller kunnat drömma om för tre/fyra år sedan. Hade någon sagt till mig att ”Oskar, ett av loppen du kommer se fram emot mest i Liberec-VM är damstafetten” för några år sedan så hade jag nog funderat på denne persons mentala hälsa.

Och det bästa av allt är ju att framtiden ser ännu ljusare ut med våra juniorer på damsidan. Plus det faktum att tjejerna verkligen kämpar i varje lopp. Det finns inte många masstarter på damsidan som avgörs i en spurt, utan där är det starkaste kvinna för dagen som vinner, inte den som spurtar snabbast. Precis som det ska vara. (Synd att inte Södergren föddes utan snopp)

Jag ville bara skriva av mig lite efter dagens intryck av sprintar och intervjuer. Och då skriver man naturligtvis av sig på Sveriges bästa längdåknings-sajt! Var det föresten någon mer än mig som log av ren glädje när Anna Haag blev intervjuvad efter hennes oturslopp i kvarten? Hon är bara fantastisk!

Inlagd: 2009-01-31, 23:19
Skriven av: Oskar_A

Ps, tack för tipset Kalle, några banners har ftt ett klick nu

Inlagd: 2009-01-31, 23:20
Skriven av: Oskar_A

Tycker att Britta blir allt mer (och bättre) allround. Bra på sprint/distans och i klassiskt/fristil. Hoppas att hon inte åker allt i VM utan sparar krafterna till det hon är bra på… Detsamma gäller Kalla.

Sen är det klantigt av skidförbundet att inte köra samma skidstilar (klassiskt/fristil() i SM som i det nära förestående VM.

Blir spännande se hur det går för Lisa och Hanna i JVM som strax startar. Länk dit:
http://www.fis-ski.com/uk/604/1228.html?event_id=25657&cal_suchsector=CC&lt

Inlagd: 2009-02-01, 00:30
Skriven av: Jörgen

Vad gäller det svenska VM-damstafettlaget skulle jag idag vilja se:

Haag/Britta på de första två sen X och Kalla som avslutare. De tre är ganska givna.

Om Larsen eller Brodin gör succé i JVM i fristil – kasta in denne i hetluften på tredjesträckan. Annars Rydqvist. Anna Olsson har inte övertygat och Lina har inte alls imponerat på sistone.

Inlagd: 2009-02-01, 00:48
Skriven av: Jörgen

Jörgen.. tack för att någon tänker som det jag skrev för två veckor sedan :) då verkade rydkvist inte tilltala någon

Inlagd: 2009-02-01, 01:17
Skriven av: Oskar_A

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values