19 november 2008, av Oskar

Dags att tippa helgens race

sodergren.jpg

OKEY, nu jävlar ska vi tippa tävlingen! Vi har alltså testloppen i Bruks, Beito och Muonio att förlita oss på. Tyngst startfält hade helt klart Muonio med många bra landslag på plats. Vi börjar med herrarna.

I fristilsloppet i Muonio gick aldrig de bästa tyska herrarna, utan det blev ett race mellan Ryssland, Finland och Italien där ryska Legkov tog hem det strax före finska Heikkinen, som jag inte alls har någon bra pejl på? Piller Cottrer kom trea, Di Centa fyra och Rotchev femma. Bra skidåkare som jag tror alla har chans på segern.

I Beitostølen var det nog inte lika bra drag på skate-loppet som i Muonio. Veteranen Geir Ludvig Aasen Ouren (alltså vad är dealen med så långa namn alltid!!) tog hem det före schweizaren Toni Livers. Livers har vunnit världscupen en gång, för två år sedan. Däremot är resterande resultat lite mer svajigt. Hofstad kom trea, nästan 40 sekunder efter Aasen, så jag vet inte om Beitostølen-löparna räcker till pallen i Gällivare…

Sverige och Bruksvallarna då? Well, där är det nog bara en rackare som kan hamna på pallen och det är allas vår Anders Södergren så klart. Eller ja, om nu Marcus Hellner får till ett superlopp nu när han är på hemmaplan och kanske kan lyftas fram utmed spåret, ja då kanske han har chans på bra resultat, men jag är skeptisk. Det var synd att inte någon annan nations toppåkare var i Bruksvallarna så att man kunde få en liten tydligare värdemätning.

Sen får vi inte glömma de nationer som inte tävlade i helgen! Hur ligger det till t ex för frisstilsspecialisten Vittoz?

Well utifrån min bedömning tror jag det kommer se ut så här i resultatlistan på lördag eftermiddag:

  1. Axel Teichmann
  2. Anders Södergren (sjuk)
  3. Alexander Legkov
  4. Pietro Piller Cottrer
  5. Tobias Angerer

Med reservation för temperaturändringar. Blir det svinkallt åker ryssarna upp några snäpp, helt klart.

Damerna

I Muonio kom Petra Majdic trea i fristilsloppet vilket jag måste säga är lite förvånande. Hon är ju bäst i sprint och speciellt i klassisk stil väl. Att hon kom så högt tyder antingen på att hon är i ruggigt bra form (hon vann ju sprinten innan) eller att resterande löpare inte är i så himla bra slag. Vann gjorde i alla fall Claudia Nystad (Tack för att du äntligen droppat Künzel) bara 6 sekunder före Riitta-Liisa Roponen. Bästa ryskan var Alena Sidko på en fjärdeplats. Intressant är att hon endast är reserv i ryska laget till Gällivare! Hon förlorade kampen mot dessa namn: Rotcheva, Savialova, Kurkina, Korosteleva, Mevedeva och Tchepalova. Alltså sex jävligt tunga namn.

I Norge och Beitostølen var det bättre drag än på herrsidan (tror jag). Marit Bjørgen vann före Marthe Kristoffersen och Therese Johaug. Värt att notera är att Johaug var mer än halvminuten efter Bjørgen (som för övrigt sa att hon inte gick på max) i mål. Det tyder på en grym Bjørgen eller en lite sämre Johaug.

I Bruksvallarna var det svenskt, polskt och franskt på startlinjen. Yviga Justyna Kowalczyk tog som sagt hem det före Charlotte Kalla vilket betyder bra form för polskan! Tyvärr kom Britta Norgren lite långt efter för att det ska hålla till topp tio i helgen. Vi får inte heller glömma Anna Haag som stod över tävlingarna pga bristningar. Om nu hon är tillbaka helt och hållet kan hon nog göra bra ifrån sig!

  1. Claudia Nystad
  2. Charlotte Kalla
  3. Justyna Kowalczyk
  4. Marit Bjørgen
  5. Natalia Korosteleva

Blir det svinkallt kan vi byta ut löparna och fylla listan med ryskor och finskor istället.

8 kommentarer till ”Dags att tippa helgens race”

Blir det kallt så är nog Kalla i af högt uppe, fast med en massa Ryskor.

Charlotte Kalla
Marit Bjørgen
Justyna Kowalczyk
Olga Savialova
Natalia Korosteleva

Nystad har en dålig dag, haha

Inlagd: 2008-11-19, 21:51
Skriven av: Andreas

Min gissning: 1 Södergren 2 Bauer 3Legkov
1.Björgen 2Kowalczyk 3Kalla.
Varning för Vittoz och Chevchenko

Inlagd: 2008-11-19, 23:57
Skriven av: nisse

Just fan Bauer! Honom har jag glömt.

Inlagd: 2008-11-20, 01:32
Skriven av: Oskar

Chevchenko åker nog bättre än i Finland så hon blir farlig sen är det ju en 6-7 damer som kan vinna men man vet ju vilka det handlar om men det är skit svårt å tippa.

Inlagd: 2008-11-20, 06:28
Skriven av: Andreas

Intressant läsning!!! Första tävlingen är ju alltid extra kul att tippa för att det är så ovisst. Träffar man rätt så ramlar det alltid in lite extra fickpengar jämfört med ett lopp mitt i säsongen.

Lite info om Heikkinen: Den åkare i Finland som tar de största kliven just nu. Gjorde ett kononlopp på jaktstarten i Bormio där han steg från 29 till 14 plats. Åkte minuten snabbare än Vittoz och Bauer, 25 sek snabbare än Dicenta o Piller Cottrer. (det loppet gick i mycket speciellt före så skidorna hade stor betydelse) Hans största styrka är att han kan och gillar att ta ut sig till max. Han kommer att bli farlig, men kanske ännu inte når upp till topp 5.

Inlagd: 2008-11-20, 08:21
Skriven av: Frans

Minns gissning är

Damer
1. Björgen
2. Kowalczyk
3. Kalla

8. Haag (Chansar att hon blev frisk fort som sjutton)
15. Norgren

Herrar
1. Södergren
2. Bauer
3. Teichmann

9. Olsson
15. Hellner

Inlagd: 2008-11-20, 08:51
Skriven av: Mattias

Marit vinner

Inlagd: 2008-11-21, 09:15
Skriven av: Löwet

2 Rätt av mig, inte så dåligt tippat.

Inlagd: 2008-11-22, 16:16
Skriven av: Andreas

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values