Dags att tippa helgens race

sodergren.jpg

OKEY, nu jävlar ska vi tippa tävlingen! Vi har alltså testloppen i Bruks, Beito och Muonio att förlita oss på. Tyngst startfält hade helt klart Muonio med många bra landslag på plats. Vi börjar med herrarna.

I fristilsloppet i Muonio gick aldrig de bästa tyska herrarna, utan det blev ett race mellan Ryssland, Finland och Italien där ryska Legkov tog hem det strax före finska Heikkinen, som jag inte alls har någon bra pejl på? Piller Cottrer kom trea, Di Centa fyra och Rotchev femma. Bra skidåkare som jag tror alla har chans på segern.

I Beitostølen var det nog inte lika bra drag på skate-loppet som i Muonio. Veteranen Geir Ludvig Aasen Ouren (alltså vad är dealen med så långa namn alltid!!) tog hem det före schweizaren Toni Livers. Livers har vunnit världscupen en gång, för två år sedan. Däremot är resterande resultat lite mer svajigt. Hofstad kom trea, nästan 40 sekunder efter Aasen, så jag vet inte om Beitostølen-löparna räcker till pallen i Gällivare…

Sverige och Bruksvallarna då? Well, där är det nog bara en rackare som kan hamna på pallen och det är allas vår Anders Södergren så klart. Eller ja, om nu Marcus Hellner får till ett superlopp nu när han är på hemmaplan och kanske kan lyftas fram utmed spåret, ja då kanske han har chans på bra resultat, men jag är skeptisk. Det var synd att inte någon annan nations toppåkare var i Bruksvallarna så att man kunde få en liten tydligare värdemätning.

Sen får vi inte glömma de nationer som inte tävlade i helgen! Hur ligger det till t ex för frisstilsspecialisten Vittoz?

Well utifrån min bedömning tror jag det kommer se ut så här i resultatlistan på lördag eftermiddag:

  1. Axel Teichmann
  2. Anders Södergren (sjuk)
  3. Alexander Legkov
  4. Pietro Piller Cottrer
  5. Tobias Angerer

Med reservation för temperaturändringar. Blir det svinkallt åker ryssarna upp några snäpp, helt klart.

Damerna

I Muonio kom Petra Majdic trea i fristilsloppet vilket jag måste säga är lite förvånande. Hon är ju bäst i sprint och speciellt i klassisk stil väl. Att hon kom så högt tyder antingen på att hon är i ruggigt bra form (hon vann ju sprinten innan) eller att resterande löpare inte är i så himla bra slag. Vann gjorde i alla fall Claudia Nystad (Tack för att du äntligen droppat Künzel) bara 6 sekunder före Riitta-Liisa Roponen. Bästa ryskan var Alena Sidko på en fjärdeplats. Intressant är att hon endast är reserv i ryska laget till Gällivare! Hon förlorade kampen mot dessa namn: Rotcheva, Savialova, Kurkina, Korosteleva, Mevedeva och Tchepalova. Alltså sex jävligt tunga namn.

I Norge och Beitostølen var det bättre drag än på herrsidan (tror jag). Marit Bjørgen vann före Marthe Kristoffersen och Therese Johaug. Värt att notera är att Johaug var mer än halvminuten efter Bjørgen (som för övrigt sa att hon inte gick på max) i mål. Det tyder på en grym Bjørgen eller en lite sämre Johaug.

I Bruksvallarna var det svenskt, polskt och franskt på startlinjen. Yviga Justyna Kowalczyk tog som sagt hem det före Charlotte Kalla vilket betyder bra form för polskan! Tyvärr kom Britta Norgren lite långt efter för att det ska hålla till topp tio i helgen. Vi får inte heller glömma Anna Haag som stod över tävlingarna pga bristningar. Om nu hon är tillbaka helt och hållet kan hon nog göra bra ifrån sig!

  1. Claudia Nystad
  2. Charlotte Kalla
  3. Justyna Kowalczyk
  4. Marit Bjørgen
  5. Natalia Korosteleva

Blir det svinkallt kan vi byta ut löparna och fylla listan med ryskor och finskor istället.