Kalla pallade (trycket)!

Säga vad man vill om Anders Södergrens megaslakt idag men det loppet var långt ifrån lika spännande som damloppet där Charlotte Kalla och många fler var med slogs om segern. Det blev tyvärr ingen seger för Kalla men en fantastisk andraplats. Till skillnad från rutinerade Södergren som har ett väldigt stort antal femmilar i bagaget var detta första tremilen i världscupen någonsin för Kalla. Det verkade inte spela någon roll idag för hon visade inte en suck av orutin, utan var den som håll jämnast tempo utav dom alla i spåret runt Holmenkollen.

En som inte alls körde lika stabilt var norska duracellkaninen Therese Johaug. Hon ledde stora delar av loppet men strax före mål började batterierna ta slut och när tävlingen var över räckte hennes tid inte ens till en pallplats. Istället blev det fight mellan Kalla, tyskan Nystad och ukrainskan Shevchenko. Shevchenko hade turen att starta sist av de tre och kunde får sekunderingar mot de andra och det hjälpte nog en hel del för hon gick till slut i mål med bäst tid, drygt 14 sekunder före Kalla. Nystad blev trea.

Med dagens andraplats sätter Charlotte alla skeptiker på plats, Tour de Ski är ingen engångsföreteelse. Hon är och kommer bli en av världens bästa skidåkare! Jag tror att inom några år har nog hennes bästa placering i en femmil bytts ut till en förstaplats!

Åh trots superprestationen grämer jag mig ändå lite, för tänk om Charlotte vunnit, vilken brutal svenskdag det hade blivit!! Jag vet inte vad det är men det känns alltid så skönt när Sverige sopar rent när de är i Norge. Kanske för att Norge har så sjukt många bra skidåkare att man blir mörkrädd…

Näst bästa svenska blev så klart Anna Hansson. Hon öppnade riktigt svagt men åkte sedan upp sig ordentligt och gick tillslut in på en helt ok trettonde plats. Jag tror Anna hade högre förväntningar men jag tror det kommer många fler bättre placeringar i framtiden i Kollen.

Maria Rydqvist blev 23:a och även det är helt ok! Anna Simberg blev 39:a.

Resultat

Läs mer: DN, Aftonbladet, SvD