Inför Faluns skiathlon (damsidan)

Falun

”Äntligen, redan, efterlängtat, pirrigt.”
Det ovan är Chalotte Kallas egna ord om Falu skidspelen, årets andra stora mål för Tärendös stolthet. Förra helgens tredjeplats visar att det kan till att gå riktigt fort i morgon och stort självförtroende verkar hon ha. T.ex. var det inga hemligheter om hennes taktik inför morgondagen. Till längd.se säger hon:

”Jag tänker avvakta under den klassiska delen och försöka att spara kraft. Men sen under fristilsdelen kommer det att hända grejer.”

Så det är väl bara att stå där och vänta på rycket? Fy helvete vad det ska bli kul i morgon.

En annan som har Falun som ett stort mål är Anna Hansson. Till SR Dalarna berättar hon att inför denna säsong var målen att dels få komma bland de 30 bästa någon gång och att få tävla i landslagsdressen i Falun, och det kommer hon ju få! Jag kan tänka mig att det kanske kan bli nytt personligt rekord i placering i världscupen i morgon för Anna!

De tre andra tjejerna som är klädda i vitt, gult, blått och vattenfall-loggor är Maria Rydqvist, Sara Lindborg och Sofia Bleckur. Maria är väl den enda som spöat Kalla denn säsong och det gjorde hon i säsongens första lopp i Bruksvallarna. Under årets säsong har hon legat kring 30:e platsen i världscupen men jag tror att hon kommer prestera mycket bättre i morgon för hennes bästa placering i vc-sammanhang är just från Falun för ett år sedan, på precis den här distansen. Då kom hon 14:e, vad blir det i morgon, Maria?

För Sara Lindborg är det här säsongens första världscuptävling. Inte för att hon inte skulle platsa annars utan för att hon, tillsammans med många andra ur landslaget, fick smaka på den härliga hostan som ödelagt säsongen helt för både Britta Norgren och Lina Andersson. Efter endast en månad på skidor och ett par ordentliga fartpass ska vi nog inte ha så höga förväntningar på Sara. Däremot måste vi heja på henne extra mycket i spåret för att välkomna henne tillbaka!

Sofia Bleckur har väl legat ungefär på samma nivå som Maria Rydqvist denna säsong. Alltså kring 30:e. Sofia har kört en hel del skandinavisk cup där hon kommit hyfsat bra. Utan norskor hade hon kommit väldigt bra…

Sen har vi ju också Mia Eriksson, Ida Olsson och Hanna Seppas i det nationella fältet. Mia tävlar för samma klubb som Charlotte Kalla, alltså Tärendö, så man vet aldrig om det kanske blir konkurrens om benämningen ”Tärendös stolthet” snart. Ida Olsson tävlar för Åsarna och var med på Tour de Ski China nyligen där hon bl.a. kom femma på långdistansloppet. Hanna Seppas har jag ingen koll på alls tyvärr. Hon har kört en del skandinavisk cup.

Vad gäller det internationella fältet så är väl ändå en av storfavoriterna Astrid Jacobsen. Hon vann det senaste loppet i Liberec som gick i fri stil och hon vann norska mästerskapen i sprint nyligen. Däremot så gjorde hon inte så bra ifrån sig sist det gick skiathlon, nämligen i Canmore. Då blev hon ”bara” 16:e. Andra farliga blir är helt klart alla ryskorna, polskan Kowalczyk (som vann sist), italienskan Follis och så klart några av finskorna. Jag tror inte Virpi Kuitunen kommer prestera så värst bra eftersom hon gick väääldigt dåligt i fri stil förra helgen (ryggen). Sen så vet man aldrig vad tyskorna Nystad, Sachenbacher och Böhler kan hitta på. En joker är tjejen med jojo-formen, Marit Bjørgen. Får hon till det, ja då blir hon farlig. Får hon inte till det, ja då hamnar hon på 30:e plats. Antingen, eller!

Startlista