Inför Liberec

sportoviste_vesec.jpg

Ungefär så här mycket snö är det i Liberec just nu, alltså ingen. Enligt Anna Hansson ska det blir 10 grader varmt till helgen, men när jag kollar vädret ser det ut att bli riktigt fina förhållanden till helgen, med ett par minusgrader! Så länge de får dit lite snö så tror jag det kommer att kunna bli riktigt fint!

Uppdatering: Tydligen har man inte lyckats få ner tillräckligt mycket snö från bergen i närheten så banan är nu bara 1.9 km. Damerna går 4 gånger och herrarna snurrar runt 6 varv. Det är ju nästan så att Torsbytunneln är längre!!

Som ni redan vet så är det inte skiathlon man kör på lördag utan det blir 15/10 km fritt vilket passar åtminstone Charlotte Kalla utmärkt! Jag tror även att Anders Södergren kan göra bra i från sig, då han kom trea på samma distans i höstas. Sen får vi inte glömma Marcus Hellner som gjorde så bra ifrån sig i Canmore också på samma distans! Johan Olsson är nog också ute efter lite revansch från sin besvikelse i Otepää då han blev 39:a.

Det ska också bli kul att se hur Mathias Fredriksson ligger till. Han har ju visat uppåtgående trend inom långloppen han åkt, men frågan är om det bara handlat om taktik och långloppsteknik framför form, vi får se! Anna Hansson säger att det är trist att åka i varmföre (läs Otepää) så bara temperaturen håller sig under nollan i helgen kanske hon får upp peppen och gör ett kanonlopp!

Vi har även med oss lite andra lirare som jag inte vet än om de åker detta lopp eller om de bara kör teamsprinten. Någon som vet?

Teamsprinten går på söndag och i klassisk stil och då är frågan om Sverige har någon chans mot norrbaggarna på herrsidan? Vem ska köra med glödheta Emil Jönsson? Eftersom varken Mats Larsson eller Björn Lind (sjuk) är med och resten är väl bättre i fri stil, blir det en svår nöt att knäcka för herr Statin. Är banorna ruggigt jobbiga kan jag tänka mig att se Södergren som Emils partner. Är det däremot en lättstakad bana känns det som om norrbaggarna kan komma att kamma hem storkovan. Kanske skulle Thobias Fredriksson kunna hitta på något, men han har åtminstone, inte hittills, visat någon toppenform denna säsong. Fredrik Byström har ju iofs tagit ett silver i U23-VM i klassisk sprint och kom tvåa i en sprint under Tour de Ski Kina, men jag vet inte hur han står sig mot världseliten? Det är hur som helst väldigt kul att man vågat ta ut lite outsiders till tävlingarna.

På damsidan blir det nog väldigt tufft med Finland, Norge, Ryssland och även Slovenien. Sverige tror jag nog inte har någon större chans, då inga av våra bästa klassisk-sprinters och os-guldmedaljörer på distansen, Anna Dahlberg och Lina Andersson är med. Istället lär det bli Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla som får köra i team. Resten av tjejerna vet jag inte riktigt hur mycket dom håller för sprint? Men jag tycker ändå att Sverige ska ställa upp med så många lag man kan.