07 januari 2008, av Oskar

Anna Hansson – i skuggan av Kalla

hansson.jpg

Nog är hon värd all uppmärksamhet hon kan få, Charlotte Kalla. Efter dagens insats verkar sveriges all media fått total Kalla-chock och det görs reportage om hennes familj, om hennes hemby, fysik, ja om allt. I dagens sport-program i TV4 och SVT fick tjejen ännu mer tid och det var ju såklart helt fantastiskt, men jag måste säga att det är lite blekt att bara lägga allt krut på Kalla. I TV4-reportaget (som var helt ok) nämnde man inte en enda annan svensk åkares prestation. Snacka om fixering vid stjärnorna. Klassiskt TV4-manér. Rena rama kvällstidningssättet.

Well, det är nämligen så att det finns andra bra skidåkare i Sverige, och då just nu tänker jag speciellt på Anna Hansson, en tjej som gör sitt första år i landslaget. Faktum är att hon har tagit ännu större kliv i spåret denna säsong än vad Charlotte Kalla gjorde under förra årets genombrottssäsong! Lägg det på minnet!

Charlotte Kallas mål förra säsongen var så klart JVM och allt vad det innebar, och hon åkte inte Tour de Ski, men, hon åkte några världscup-tävlingar och hennes placeringarna i världscupen såg ut så här:

 • 13. Düsseldorf (sprint, fritt)
 • 7. Gällivare (10 km, fritt)
 • 46. Kuusamo (sprint, klassiskt)
 • 25. Kuusamo (10 km, klassiskt)
 • 18. La Clusaz (15 km, fritt)
 • 13. Davos (10 km, fritt, masstart)
 • 26. Stockholm (sprint, klassiskt)
 • 27. Falun (7.5+7.5 km skiathlon)

Anna Hanssons placeringar hittills(!) i år:

 • 24. Beitostølen (10 km, fritt)
 • 13. Kuusamo (10 km, klassiskt)
 • 5. Davos (10 km, klassiskt)
 • 15. Rybinsk (10 km, fritt, masstart)
 • 6. Tour de Ski (10 km, fritt)
 • 39. Tour de Ski (sprint, fritt)
 • 16. Tour de Ski (10 km, fritt)
 • 17. Tour de Ski (10 km, klassiskt)
 • 7. Tour de Ski (10 km, klassiskt masstart)
 • 13. Tour de Ski (9 km, Final Climb)

Som ni ser har Anna Hansson varit bland de tio bästa tre gånger än så länge i vinter, och det är faktiskt ännu bättre än vad någon svenska gjort på många år i distans-sammanhang! Ja, det är ju som sagt faktiskt bättre än Charlotte Kalla! Fram till årets säsong har vi fått uppleva ganska klena resultat på distanstävlingarna på damsidan, ja, om man bortser från stafetterna förra året som var fantastiska. Men nu har vi fått se ännu en skidåkare ta klivet upp till toppen!

Jag tror även att om inte Anna Hansson fanns, ja då kanske inte Charlotte Kalla hade varit så bra som hon är i dag, för det verkar ha varit de två som sporrat varandra mest på lägren under den senaste försäsongen. Innan första tävlingen sa faktiskt Kalla i en intervju att den man borde se upp för i år är Anna Hansson. Vem är det? undrade många, men nu vet vi! Det är en jävligt bra distansåkerska som säkert kommer börja hävda sig i sprint också. Men det är inte så viktigt tycker jag, för sprinters har vi hur många som helst. Det vi behöver är några starka distansåkare (som håller sjukdomar och skador borta!) och det har vi nu!

Heja, heja, Anna Hansson!

Uppdatering: Signaturen Andreas tipsar om en liten intervju med Anna Hansson på radiosporten efter klättringen då hon fortfarande inte vet om att Kalla vunnit. Kul!

Uppdatering 2: Efter touren ligger Anna nu på en 19:e plats i den totala världscupen, före Skofterud, Johaug, Valbusa, Matveeva, Kurkina, Böhler osv osv! MÄKTIGT

5 kommentarer till ”Anna Hansson – i skuggan av Kalla”

Visst det stämmer precis jag hörde faktiskt intervjun (som finns på nätet) som Sveriges radio gjorde tror det var när Anna hade kommit i mål hon visste inte att Kalla hade vunnit du skulle ha hört hennes reaktion.

Sen tror jag att det bara är SR som har intervjuat henne.

Inlagd: 2008-01-07, 05:57
Skriven av: Andreas

Anna har det näst högsta värdet då det gäller max.syreupptagning bland
skidåkarna efter makalösa Charlotte+
vinnarskalle det gör Anna också till en vinnare!! Go Anna go!We love you to!

Inlagd: 2008-01-09, 20:08
Skriven av: Kjell Edlund

Gustafsson-Rönnlund låg på 72 max.syreupptagning och det var det gamla svenska rekordet då bör ju Kalla ligga på 73, möjligen 74 alltså mer än björgens 72.

Norskan Bente Skari nådde 76,6 som 26 åring.

Men min fråga hur vet du att Anna har det näst högsta? Jag har då inte hört nått om det men det stämmer säkert.

Inlagd: 2008-01-11, 11:59
Skriven av: Andreas

Andreas,hört genom SVT/MittNytt den
7/1, som hade ett reportage från test-
centret i Östersund. Journalisten
frågade om Anna Hansson p.g.a
hennes framgångar och då avslöjade
de med glimten i ögat att Anna har
det näst högsta efter Charlotte Kalla
bland damerna.De menade, på test-
centret,att det är en bidragande orsak till Annas framgångar.

Inlagd: 2008-01-12, 20:37
Skriven av: Kjell E

Okej!

Det jag gillar med Anna är att hon inte gav upp jag menar för nått år sen var dom jämbördiga men sen hände nått Charlotte var helt plötsligt 1-2 minuter snabbare än henne men hon tränade på och nu till i år så släppte det ordentligt för Anna som är i stort sett jämbördig med Kalla ja ännu har hon ju en bit kvar men det är inte så mycket.

Det visar ju att man inte ska sluta som junior fast det är en bit till dom bästa i sin åldersgrupp. Alla kan ju inte ha samma utvecklings kurva som Kalla hon var ju bäst i sin klass från 13-14 år och har hållit sej frisk sen dess och har utvecklat sej med raket fart alla är vi olika.

Anna kommer att bli bättre och bättre bara hon får träna på sen hur bra det vet ju ingen hon kan ju bli bättre än Charlotte tom men det är sånt som ingen vet nått om, framtiden får utvisa det.

Damlandslaget går mot en härlig framtid kan vi iaf konstatera.

Inlagd: 2008-01-13, 03:04
Skriven av: Andreas

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values