Charlotte Kalla knockade hela världseliten

dsc01725_.jpg

Herregud, Charlotte Kalla flög fram som en raket i dagens 10km i fri stil. Hon startade hela 38 sekunder efter Bjørgen som gick ut som etta. Redan efter ett par kilometer hade Kalla plockat in hela 20 sekunder på Bjørgen. Vi stod där utmed spåret och trodde inte våra ögon!! När hon passerade en liten bit längre bort skiljde det 10 sekunder och rätt som det var låg hon i ledning. Måtte hon bara orka hålla ut hela vägen, tänkte jag. Med tanke på hennes hastighet i spåret blev det bråttom att hinna tillbaka till målfållan men vi hann, och jag vette katten om jag någonsin sett en sådan glad segrare när Charlotte passerade mållinjen.

dsc01733__.jpg

Innan Kalla sprang iväg till presskonferensen hann vi med att ta en bild med henne framför vår stora sverigeflagga. Jag tror det är SVT hon pratar med i telefonen när bilden tas.

Under presskonferensen fick vi höra att Kalla laddat som vanligt med Singstar igår. Det var svenska damlaget som mötte det norska. Kalla sa inte vilka som vann, men hon berättade att det var lite enklare för svenskorna efter som det var svenska schlagers som man tävlade med.

Var du sliten innan start?
Jag var lite mer trött idag än jag var i lördags inför förra jaktstarten.

Hur var taktiken upplagd?
– Jag ville gå ut hårt men kontrollerat och göra mitt egna race. Jag gillar att jaga!

Och vilket race, som sagt! Hon rent utsagt flög förbi sina konkurrenter i spåret som om alla andra var motionärer på söndagsutflykt.

Om hur skidorna gick var det bara lovord.
– Jättebra skidor, perfekt!

Kalla berättade att hon i somras inte ens kunde drömma om att hon skulle leda touren idag. Vad gäller morgondagens individuella lopp i klassisk stil ska hon försöka göra så bra ifrån sig som möjligt utan att börja stressa. På frågor som handlar om lopp längre fram svarar hon bara att hon tar en dag i taget.

Efter tävlingarna i morgon bär det iväg mot Italien och det svenska laget åker och sover över halvvägs till Asiago för att slippa åka för långt i övermorgon.

Hur gick det för de andra då? Jo Anna Hansson behöll sin 16:e plats och tappade faktiskt bara två sekunder mot täten!! Och det är inte dåliga namn hon har efter sig. Smaka på dessa: Böhler, Steira, Valbusa, Muranen, Saarinen, Majdic, Johaug m.fl. Om Charlotte inte hade varit så sjukt outstanding idag hade ovationerna lätt gått till Hansson! Vi får hoppas på ett superlopp i morgon!

dsc01711_.jpg
Anna Hansson blåser förbi i Nove Mesto-skymningen.

Jenny Hansson behöll sin 46:e plats i kön, eller jag menar resultaten.

Läs mer: SvD, DN, Aftonbladet.